GENEL - 30 Mart 2012 Cuma 10:10

TARİHİ MİLLİ MENSUCAT FABRİKASI "JAMES BOND"UN TAMİRHANESİ OLDU

A
A
A
TARİHİ MİLLİ MENSUCAT FABRİKASI "JAMES BOND"UN TAMİRHANESİ OLDU

Adana`da çekimleri devam eden "James Bond" filminin son serisi olan "Skayfall" in aksiyon sahnelerinde kullanılan ve hasar gören otomobiller tarihi Milli Mensucat Fabrikası`nda yabancı ve Türk tamirciler tarafından tamir ediliyor.
Adana`nın ilk sanayi tesislerinden olan, 2000 yılında üretim durduktan sonra çürümeye terk edilen ve daha sonra Adana Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü tarafından "Kültür varlığı endüstri mirası" olarak tescillenen asırlık Milli Mensucat Fabrikası, bu kez Adana`da çekimleri devam eden "James Bond" filminin son serisi olan "Skayfall`in tamirhanesi oldu.
Ünlü yazar Orhan Kemal`in romanlarına konu olan Döşeme Mahallesi`ndeki 68 bin 530 metrekarelik arazide kurul ve atıl durumdaki fabrikanın bir bölümünde bisiklet üretimi yapılırken diğer tarafları zaman zaman depo olarak kiraya veriliyor. Fabrika bu kez de Bond ekibine aylığı 4 bin TL`ye kiraya verildi. 90 dakikalık Bond filminin 13 dakikasının çekimlerini yapıldığı Adana`da aksiyon sahnelerinde kullanılan ve zarar gören otomobiller burada Türk ve yabancı tamirciler tarafından tamir ediliyor. TIR`larla
filmin çekiminin yapıldığı yere götürülen otomobiller aksiyon sahnelerinden sonra tekrar fabrikaya getiriliyor. Burada ekipler gece-gündüz araçları tamir etmek için uğraşıyor.
Fabrikanın bekçiliğini yapan Cemal Beyazkaya, James Bond ekibinin filmde kullandığı otomobilleri koymak ve aksiyon sahnelerinde zarar gören otomobillerin tamir edilmesi için fabrikanın kiralandığını söyledi. Beyazkaya, filmin Adana`da çekilmesinin kentin tanıtımı için olumlu olduğunu, kendisinin de filmi daha önce beğeniyle izlediğini kaydetti.
FABRİKA 1907 YILINDA ERMENİLER TARAFINDAN YAPILDI
Milli Mensucat Fabrikası, 1907 yılında Ermeni Simyonoğlu`nun çocuklarından Aristidi Kozma tarafından "Simyonoğlu Fabrikası" adıyla kuruldu. Kozma, diğer azınlıklarla birlikte şehri terk edince Hazine`ye geçen fabrikanın adı, İttihat ve Terakki yönetimi tarafından "Milli Fabrika" olarak değiştirildi. Fransızlar şehri işgal edince fabrika eski sahiplerine geçti. Mustafa Kemal Atatürk`ten Adana`daki sahipsiz fabrikaları yeniden canlandırma buyruğunu alan Kayserili tüccar ve Adana Milletvekili Nuh Naci
Yazgan, 1924`te milletvekilliğinden istifa ederek Adana`daki sanayi hamlesinin öncülüğünü üstlendi. Yazgan, 1927`de dönemin diğer işadamları Mustafa Özgür, Nuri Has, Seyit Tekin ile birlikte fabrikayı Hazine`den satın aldı. Adı yeniden "Milli Mensucat" olan fabrikada üretilen "Aslan" marka vater ve ekstra iplikler, ülkede büyük talep gördü. Fabrika, 1978 yılında bu kez biriken borçları nedeniyle tekrar Hazine`ye geçti ve üretimine ara verildi. 1983`te Turgut Özal`ın direktifiyle Gaziantepli işadamı Mehmet
Özüzümcü`ye 49 yıllığına kiraya verilen fabrikanın adı "Milsan Mensucat" olarak değiştirildi.
Milli Mensucat Fabrikası, bünyesinde uzun yıllar memurluk yapan yazar Orhan Kemal`in de romanlarına esin kaynağı oldu. Sahipleri tarafından 1930`larda Türk Hava Kuvvetleri`ne 2 uçak hediye edilen fabrika, "Milli Mensucat" adı altında eğitime bir de ilköğretim okulu kazandırdı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ağrı Ağrı’da kadınlara yönelik "Anne Akademisi Projesi" ile mesleki ve kişisel gelişim desteği Ağrı Valiliği himayelerinde, İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yürütülen ve Serhat Kalkınma Ajansı’nın desteklediği "Anne Akademisi" projesi kapsamında kadınlara yönelik eğitimler başladı. Proje ile kadınların sağlık, aile yaşamı, kişisel gelişim ve mesleki alanlarda güçlenmeleri amaçlanıyor. Proje kapsamında kadınlara sağlık, hijyen, aile içi iletişim, okuryazarlık, finansal okuryazarlık, çocuk yetiştirme, stres yönetimi, liderlik, teknoloji kullanımı gibi çeşitli konularda eğitimler veriliyor. Eğitimler, kadınların yaşam kalitesini artırarak, toplumda daha aktif ve bağımsız bireyler olarak konumlanmalarını desteklemeyi hedefliyor. Ayrıca, her bir modül, katılımcıların özel ihtiyaçlarını dikkate alarak tasarlandı. Beş gün sürecek olan eğitim programında, seçilen 30 katılımcıya toplam 30 saatlik kapsamlı bir eğitim sunuluyor. Eğitimler, sağlık ve beslenme, kadın hakları, toplumsal cinsiyet eşitliği, girişimcilik, modern tarım ve hayvancılık tekniklerini kapsıyor. Programın açılışına Ağrı Valisi Mustafa Koç’un eşi Neslihan Gül Koç, İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Kökrek, İl Emniyet Müdürü Yılmaz İpar’in eşi Beste İpar, Milli Eğitim Sube Müdürü Selahattin Bilgiç, SERKA Ağrı İl Koordinatörü Gökhan Özince ve kadınlar katıldı. "Güçlü anneler, güçlü nesiller yetiştirir" İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Kökrek, açılış konuşmasında, "Anne Akademisi projesinin bir parçası olarak sizlerle birlikte olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Sizler, ailelerimizin temel taşları, geleceğimizi şekillendirecek çocuklarımızın ilk öğretmenlerisiniz. Bu projede sunulan eğitimlerle, hem kendi gelişiminizi sağlamak hem de çocuklarımıza daha sağlam bir gelecek sunmak amaçlanıyor. Çünkü güçlü anneler, güçlü nesiller yetiştirir. Eğitimlerimizde edindiğiniz bilgiler, kişisel yaşamınızın yanı sıra aile dinamiklerinizi de olumlu yönde etkileyecektir" ifadelerini kullandı. "Kadınlarımız, toplumumuzun gizli kahramanlarıdır" Vali Mustafa Koç’un eşi Neslihan Gül Koç ise, "Anne Akademisi projesi ile toplumumuzun en güçlü yapı taşlarından biri olan annelerimizin gelişimi ve güçlenmesi hedefleniyor. Siz kadınlarımız, toplumları şekillendiren ve ülkemizin gelişimine yön veren gizli kahramanlarısınız. Bu eğitim süreci boyunca doğru tarım, girişimcilik, kadın hakları ve sağlıklı yaşam konularında bilgi ve beceri sahibi olacaksınız. Kadınlarımıza yönelik bu eğitimlerle, topluma daha güçlü kadınlar kazandırmayı hedefliyoruz" dedi. Eğitim programı kapsamında, tarım eğitimini Prof. Dr. Serdar Bilen, hayvancılık eğitimini Dr. Öğr. Üyesi Veysel Fatih Özdemir, girişimcilik dersini Besin Ogelman, sağlık ve beslenme eğitimini Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Salih Yıldırım, kadın hakları ve toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimini Sara Baherirad verecek.
Van Van Valiliğinden 3 günlük yasaklama Van Valiliği, kentte yapılacak bazı eylem ve etkinlikleri 3 gün süreyle yasakladığını duyurdu. Van Valiliğinden yapılan açıklamada, “Anayasamızda ve kanunlarda öngörülen sınırlandırma ve yasaklama şartlarını doğrudan ve açıkça oluşturduğu değerlendirilen eylemler ile saldırı olaylarının önüne geçmek, vatandaşlarımızın can ve mal güvenliklerini sağlamak, terör örgütlerinin planlarını bertaraf etmek ve bu meyanda, milli güvenliğin sağlanması, kamu düzeni ve genel sağlığın korunması, suç işlenmesinin önlenmesi, temel hak ve özgürlükler ile başkalarının hak ve özgürlüklerinin ve genel asayişin devamının temini ile şiddet olaylarının yaygınlaşmasının önlenmesi amacıyla; Van ili coğrafi sınırları içerisinde 05.11.2024 (dahil) ile 07.11.2024 tarihi (dahil) 3 gün süre ile valilik ve kaymakamlık makamlarınca uygun görülenler hariç olmak üzere, 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu hükümlerine göre düzenlenecek gösteri yürüyüşü, açık hava toplantıları ve kapalı yer toplantıları, basın açıklaması, oturma eylemi ve anket yapılması, çadır ve stant kurulması/açılması, imza kampanyası düzenlenmesi, bildiri, broşür ve el ilanı dağıtılması ve her türlü protesto eylemi şeklindeki faaliyetler 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu ve 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun ilgili maddeleri doğrultusunda yasaklanmıştır. Belirtilen tarihler arasında ilçelerimizden veya çevre illerden bireysel veya toplu olarak veya ilimiz güzergâhını kullanarak, her türlü kanuna aykırı eylem etkinliğe katılım sağlanmasının önlenmesi amacıyla kanuna aykırı eylem/etkinliklere katılması muhtemel şahıs/şahıslar/grup/grupların 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 11. Maddesinin (c) fıkra hükümleri gereğince ilimiz ve ilçelerimizden giriş ve çıkışlara, buralardan bireysel veya toplu olarak çıkışlarına ve bu kapsamda belirtilen yere geçişler için başka illerden gelerek ilimiz güzergâhının kullanılmasına izin verilmemesi kararı alınmıştır” denildi.