ATO Yönetim Kurulu Başkanı Ali Gizer, illerin kendi çapında yürüttüğü projelerin daha da geliştirilerek bölgesel hale getirilmesi gerektiğini belirterek, ``Doğu Akdeniz Bölgesi olarak Adana, Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye ve Mersin ile birlikte mega projelere imza atabiliriz. Çünkü ulusal ve uluslararası alanda yaşanan gelişmeler bunu gerektiriyor`` dedi.
Adana Ticaret Odası Meclis Başkanı Behiç Pakyürek, Yönetim Kurulu Başkanı Ali Gizer, Yönetim Kurulu ve Meclis üyelerinden oluşan kalabalık bir heyet, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ve Antakya Ticaret Borsa`sını (ATB) ziyaret etti.
Adana Ticaret Ticaret Odası`nın yanı sıra Kahramanmaraş KOSGEB Müdürlüğü, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası ile yürütülen Avrupa İşletmeler Ağı`na (EEN) Hatay KOSGEB Müdürlüğü`nün de dahil edilmesi amacıyla düzenlenen ilk ziyaret Antakya Ticaret ve Sanayi Odası`na gerçekleşti ve ağın gelişiminin bölgedeki işletmelere sağlayacağı katkılar ele alındı.
Düzenlenen imza töreninde konuşan Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin, oda olarak gerçekleştirdikleri projelere ilişkin bilgi verdi. Yaşanan uluslararası konjonktürün, rekabet şartlarını daha da ağırlaştırdığını; bu nedenle firmaların her türlü işbirliğine açık olması gerektiğini ifade ederek, ``Hatay ekonomisi, özellikle Suriye sınır kapılarının esnekleştirilmesi ve vizenin kaldırılmasının ardından ciddi bir ivme kazanmıştı. Ancak son dönemde yaşanan uluslararası alandaki değişimler ve Suriye`de yaşanan olaylar Hatay ekonomisine ciddi zararlar vermiştir. Bu aşamada, kent ekonomisinin yeni açılımlara gereksinimi kaçınılmaz hale gelmiştir. Avrupa İşletmeler Ağı hizmetlerinin Hatay KOSGEB Müdürlüğü ile genişletilmesini, mevcut sıkıntının giderilmesi yönünde önemli bir adım olarak değerlendiriyoruz`` dedi.
ATO Yönetim Kurulu Başkanı Ali Gizer de, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası`nın yapmış olduğu başarılı projeleri dikkatle izlediklerini belirterek, ``Gelinen noktada Hatay ekonomisinde yaşanan daralma, Adana ve Mersin`in yanı sıra tüm Doğu Akdeniz`i olumsuz etkilemektedir. Bölgemizi, ekonomik, sosyal ve kültürel alanda bir bütün olarak değerlendirmeli, geleceği buna göre şekillendirmeliyiz. Sorunlarımız ortak olduğuna göre, bireysel çalışmaların yanında bölgesel projelere de ağırlık vererek sinerji yaratmalıyız. Bugün Hatay KOSGEB ile imzalayacağımız işbirliği protokolü, bölgesel projeler ve ortak sinerji yaratılması açısından önemli bir aşama olacaktır`` diye konuştu.
EEN`nin işletmelere sağlayacağı avantajların da anlatıldığı toplantının son bölümünde, Adana Ticaret Odası ve Hatay KOSGEB Müdürlüğü arasında, Avrupa İşletmeler Ağı hizmetlerinin genişletilmesi ve ortaklaşa yürütülmesi konusunda protokol imzalandı.
Adana Ticaret Odası Heyeti, Antakya Ticaret Borsası`nı da (ATB) ziyaret ederek kent ekonomisine ilişkin bilgiler aldı. ATB Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Ali Kuseyri, Suriye`de yaşanan olayların Hatay ekonomisini ciddi ölçülerde etkilediğini ifade ederek, ``"Hatay Türkiye`nin yıldızı olmaya aday bir kent. Ancak yaşanan süreçte başta Hatay, Gaziantep, Adana ve Mersin ekonomilerini olumsuz etkilemiştir. Suriye`deki olaylar Hatay ekonomisine önemli kayıplar verdi. Turistik olan Harbiye beldemize birçok otel yapıldı ve şu anda boş. Mevcut potansiyel göz önüne alınarak açılan AVM`de de büyük sıkıntı var. Anlaşılacağı üzere sınır bölgeleri büyük sıkıntıya düştü. Hatay`ın eski günlerine dönebilmesi için yeni açılımlara gereksinim var" dedi.
ATO Başkanı Ali Gizer de, mevcut koşulların bölgesel işbirliğini daha gerekli hale getirdiğine işaret ederek, ``Ortak projelerle işbirliği yapmamız için bir çok gerekçemiz var. Çukurova ve Amik Ovası gibi ortak avantajlarımız var. Yumurtalık`ta planlanan tersane, rafineri, petrokimya tesisleri de yine bölgemiz için önemli potansiyeller. Bu potansiyelin en rantabl şekilde değerlendirilebilmesi için bölgesel mega projeler hazırlayarak hayata geçirmeliyiz`` görüşlerini dile getirdi.