YEREL HABERLER - 16 Nisan 2012 Pazartesi 14:57

ÜNİVERSİTELER ARASINDAKİ ``˜KAMPUS ALANI` GERİLİMİ

A
A
A
ÜNİVERSİTELER ARASINDAKİ ``˜KAMPUS ALANI` GERİLİMİ

AK Parti Adana İl Başkanı Ziyaettin Yağcı, Çukurova Üniversitesi`nin (ÇÜ) bugün yaklaşık 30 bin dönümlük bir arazi üzerine kurulu olduğunu hatırlatarak, ``ÇÜ, bugüne kadar Adana tarımına ne kazandırdı?`` diye sordu. Yağcı, boş ve verimsiz bir arazinin taliplisinin de çok olacağını ifade ederek, Çatalan Barajının ilerisine üniversite yapılamayacağının altını çizdi.
Hekimevi`nde düzenlenen toplantıda Adana`da yerel bazda yayın hayatını sürdüren basın kuruluşu temsilcileriyle bir araya gelen Yağcı, ÇÜ ile Bilim ve Teknoloji Üniversitesi`ni karşı karşıya getiren ``˜kampus alanı` tartışmalarıyla ilgili olarak açıklamalarda da bulundu. ``˜Kurumsal kıskançlık`ların her zaman yaşandığı yorumunda bulunarak, bunun yeni bir durum olmadığının altını çizen Yağcı, ÇÜ`nün yaklaşık 30 bin dönümlük bir arazi üzerine kurulduğunu, bünyesinde ziraat fakültesi bulundurulan üniversitelerde arazinin de büyük olduğuna dikkat çekti.
``BİR YERDE BOŞ VE VERİMSİZ BİR ARAZİ VARSA ORAYA TALİP DE ÇOK OLUR``
Bu durumun ÇÜ için de geçerli olduğunu kaydeden Yağcı, ``Hatta üniversitenin ilk kurucu rektörü de ziraat fakültesinin profesörü olduğu için fakülteye arazi tahsisi talebinde bulunmuş ve bu talep de kabul görmüştü. Peki buradan bir kez daha soruyorum; 30 bin dönümlük bir arazi üzerine kurulu olan ÇÜ, Adana tarımına ne kazandırdı? ``˜Gen Merkezi` elbette ki lazım. Ancak oraya ne ektiklerini bizzat görmek istiyorum. Bir yerde boş ve verimsiz bir arazi duruyorsa, oraya talep de çok olur. Eminim ki, o araziler verimli ve etkin bir şekilde değerlendirilseydi, kimse oraya talip olmazdı`` dedi.
``ÇÜ`NÜN O GÜN BUGÜNDÜR NE YAPTIKLARINI GÖREMEDİK``
Milletvekilliği yaptığı dönemde Sağlık Bakanı`nın Adana`ya geldiğini ve yapılan toplantıda da ``˜Ortadoğu`nun en büyük hastanesi`ni Adana`ya kazandırma noktasında arsa arayışı içinde olduklarını anlatan Yağcı, açıklamasını da şöyle sürdürdü; ``Yaklaşık bin dönümlük bir araziye ihtiyaç vardı. Kentin tüm dinamikleri oturup konuştuk, konuyu enine boyuna tartıştık ve ÇÜ`ye ait boş bir arazi vardı. Üniversiteye danışıldı, ÇÜ Rektörü Sayın Alper Akınoğlu, ``˜Tabi iyi olur` diyerek, hiç itirazda bulunmadı. Sonrasında ÇÜ Senatosu toplandı ve birkaç gün sonra da ``˜Arsamızı vermeyiz` diye açıklama yapıldı. O gün bugündür biz görmedik ne yaptıklarını, gören varsa beri gelsin.``
``YENİ BİR ÜNİVERSİTE İÇİN GENİŞ BİR ARAZİYE İHTİYAÇ VAR``
Bugün de benzer bir sürecin yaşandığının altını çizen Ziyaettin Yağcı, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül`ün onayıyla Adana`ya yeni bir üniversite kurulacağını hatırlatarak, Büyükşehir Belediye Başkanvekili Zihni Aldırmaz`ın, üniversiteye idari bina anlamında yer göstererek, Büyükşehir Belediyesi Hizmet Binası`nda yer tahsisinde bulunduğunu anlattı. Yağcı, ``Herkes biliyor ki, üniversiteler küçücük bir yerde kurulmuyor. Bunun için geniş bir arazi lazım. Bilim ve Teknoloji Üniversitesi bünyesinde ``˜Havacılık Fakültesi` de olacak. Bazı fakültelerin binası, lise binaları büyüklüğünde olabilir. Ancak eğer bir ``˜Havacılık Fakültesi` açıyorsanız, bir uçağın inip kalkabilmesine imkan sunan geniş bir araziye ihtiyaç var`` diye konuştu.
``NE DESENİZ ÇIKIP DA SİZE ``˜VERMEZÜK` DİYORLAR``
Yeni üniversitenin neden Çatalan Barajı`nın üst kısmına kurulmadığı yönündeki tepkilere de değinen Yağcı, ``Doğru ve yerinde bir tepki. Toros Dağları`nda boş arazi çok ama buraya öğrenci gidecek. Ulaşım, çok önemli. Başka bir yer olur mu? Belki alternatif bir alan bulunabilir. Ama ortada alınan bir karar var, bu alan üniversiteye eğitim için tahsis edilmiş. Milletin malıdır orası. 27 bin dönümü sen kullan, 3 bin dönümü de başkası kullansın. Bunun üzerinde kıyamet koparmaya gerek yok. Bize hiç dokunma ama sen her şeyi yap. Milletin malını bir üniversite kullanıyorsa, diğer bölümünü yine başka bir üniversite kullanabilir. Bu sorun haline getirilmemeli. Vatandaşın biri bölgeye Fen Lisesi yapmak istedi. Liseye çok fazla yer gerekmez. 20-30 dönüm yeter. Normal liseler 10 dönüme yapılıyor. Ne deseniz ``˜vermezük` diyorlar. Sizin işlemediğiniz bir yer varsa, herkes oraya talip olur. Üniversite üniversiteliğini yapar, verimli kullanırsa kimse gelip talip olmaz. Ama kullanmazsan birileri gelir kullanır. Hazine adına tahsis edilmiş ve aynı hazine bugün; ``˜O tahsisi iptal ettim, buna veriyorum` diyor. Bana göre Çatalan Barajı`nın ilerisine üniversite yapılmaz, öğrenciler gidemez`` dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Herkes İçin Turizm Derneği üyeleri Manisa’da ağırlandı Manisa Büyükşehir Belediyesi, İzmir’den gelen ‘Herkes İçin Turizm Derneği’ üyesi 30 kişilik kafileye Manisa’da bulunan tarihi ve kültürel mekânları gezdirdi. Manisa’nın tarihi ve kültürel mekânlarını çok beğendiğini belirten kafile geziyi düzenleyen Manisa Büyükşehir Belediyesi’ne ve Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek’e teşekkürlerini iletti. Engelli bireylerin turizm sektörü, turizm faaliyetleri, kültür sanat ve spor etkinlikleri aracılığı ile yaşam kalitesini yükseltmek amacıyla kurulan ‘Herkes İçin Turizm Derneği’ üyesi 30 kişilik kafile kent merkezinde ağırlandı. Düzenlenen Manisa kültür gezisine engelli bireyler ve yakınları katıldı. Manisa’nın önemli tarihi yapılarından birisi olan Tıp Tarihi Müzesi ve Uluslararası Mesir Macunu Festivali’ne ev sahipliği yapan Hafsa Sultan Camii’ne gidildi. Kafileye Sultan Camii’nin ve Tıp Tarihi Müzesi’nin tarihteki yerine ilişkin bilgi verildi. Daha sonra Mimar Sinan’ın Ege Bölgesi’ndeki tek eseri olma özelliğini taşıyan Muradiye Camii ziyaret edildi. Ardından, Saruhan Bey’in torunu İshak Çelebi tarafından 1368-1369 yılları arasında yaptırılan ve Manisa manzarasını izleme imkânı sunan Mevlevihane ziyaret edildi. Öğle yemeğinden sonra Manisa’da bulunan çeşitli eserlerin maketlerinin yer aldığı Şehzadeler Park’ın ziyaret edilmesinin ardından gezi programı sona erdi. Herkes İçin Turizm Derneği Başkanı Ali Aydoğmuş, “Doğuştan görme engelliyim, Herkes İçin Turizm Derneği benim gönüllü yaptığım işim. Biz dernek olarak İzmir’de kurulduk ve farklı engelli bireyler ile birlikte kültürel geziler yapıyoruz. İlk defa Manisa’ya geldim bizim açımızdan keyifliydi çünkü Osmanlı tarihi açısından önemli kentlerden olan Manisa’yı gezdik. Bize bu fırsatı sunduğu için Büyükşehir Belediyesi’ne ve Şehzadeler Belediyesi’ne teşekkür ediyorum. Engelsiz bir yaşam ve engelsiz bir kültür için devam” diye belirtti. İki yaşından beri ortopedik engelli olduğunu belirten Abidin Harputluoğlu, “Bu geziye katılmak benim için güzel bir duyguydu. Manisa’nın tarihi ve kültürel mekânlarını çok beğendim. Geziyi düzenleyen Manisa Büyükşehir Belediyesi’ne ve bana engelsiz nakil aracı tahsil eden Şehzadeler Belediyesi’ne teşekkür ediyorum.” dedi.
Ankara AFAD: “25 Kasım Pazartesi 25 ilimize sarı uyarı ve 13 ilimize turuncu uyarı verilmiştir” Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden alınan son bilgilere ve yapılan değerlendirmelere göre 25 Kasım Pazartesi günü 25 il için sarı uyarı, 13 il için de turuncu uyarı verildiğini açıkladı. AFAD’dan yapılan yazılı açıklamada, 24 Kasım (Pazar) günü için 35 ile sarı uyarı, 20 ile (Antalya, Bolu, Erzincan, Gümüşhane, Rize, Sivas, Trabzon, Bayburt, Bartın, Düzce, Giresun, Kastamonu, Ordu, Tokat, Tunceli, Zonguldak, Karabük, Adana, Mersin, Kahramanmaraş) turuncu uyarı verildiği, 25 Kasım (Pazartesi) günü için de 25 ile sarı uyarı, 13 ile (Adana, Antalya, Erzincan, Giresun, Ordu, Tokat, Tunceli, Bayburt, Gümüşhane, Mersin, Kahramanmaraş, Rize, Trabzon) turuncu uyarı verildiği belirtildi. “8 il genelinde ve 1 ilçede pazartesi günü okullar tatil” Açıklamada, “Turuncu ve sarı uyarı verilen illerimizden toplam 3 bin 267 ihbar alınmıştır. İhbarlara müdahale ve mahsur kalan vatandaşları güvenli alanlara alma çalışmaları devam etmektedir. Uyarı verilen illerimizde yürütülen çalışmalarda toplam 15 bin 818 personel, 6 bin 635 araç görev yapmaktadır. Yoğun kar yağışı sebebiyle Nevşehir, Sivas, Tokat, Yozgat, Ordu, Bolu, Kayseri ve Niğde il geneli ile Adana’nın Tufanbeyli ilçesinde 25 Kasım Pazartesi günü eğitim ve öğretime 1 gün ara verilmiştir. Yoğun kar yağışı ve tipi sebebiyle bazı bölgelerde elektrik kesintisi meydana gelmiş; 24 farklı noktada yollar ulaşıma kapanmıştır. Yolların açılması ve kesintilerin giderilmesine yönelik çalışmalar devam etmektedir. Olumsuz hava şartlarından etkilenen vatandaşlarımıza AFAD ve Kızılay tarafından toplam bin 616 battaniye dağıtımı yapılmıştır. AFAD, Kızılay, belediyeler ve sivil toplum kuruluşları tarafından 18 bin 471 kumanya/çorba ile içecek ve su dağıtımı yapılmıştır. Dağıtım çalışmaları devam etmektedir. Çalışmaları, tüm ekiplerimiz ve ilgili kurumlarımızla birlikte sürdürüyoruz” denildi.
Manisa Fırtına ve yağışa karşı büyükşehir ekipleri seferber oldu Manisa’da etkili olan olumsuz hava şartlarına karşı Manisa Büyükşehir Belediyesi tüm ekipleriyle seferber oldu. Gün boyu etkili olan fırtınada devrilen yaklaşık 200 ağaç kaldırıldı. Su baskınının yaşandığı 52 noktaya da müdahale edildi. 2 bin yağmur suyu ızgarası ile 400 kanalizasyon tıkanıklığı giderildi. Yüksek rakımlı bölgelerde etkili olan kar yağışına karşı ise 19 araç 40 personelle küreme ve tuzlama çalışmaları yürütüldü. Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından Manisa merkez ve ilçeleri için verilen gök gürültülü sağanak yağış uyarısıyla birlikte teyakkuza geçen Manisa Büyükşehir Belediyesi, Manisalıların mağduriyet yaşamaması için yoğun mesai harcadı. Öğle saatlerinde başlayan fırtına ve gök gürültülü sağanak yağışta Manisa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı, Kent Estetiği Dairesi Başkanlığı, Fen İşleri Dairesi Başkanlığı ile MASKİ Genel Müdürlüğü Kanalizasyon Dairesi Başkanlığı ekipleri yaşanan olumsuzluklara anında müdahalelerde bulundu. Fırtınadan devrilen 200 ağaca müdahale edildi Manisa Büyükşehir Belediyesi Kent Estetiği Dairesi Başkanlığı 3 ekip aracı, bir kamyon, bir kepçe ve traktör ile fırtına nedeniyle devrilen yaklaşık 200 ağaca müdahale etti. Devrilen ağaçları kaldıran ekipler, dalları kırılan ağaçlara da budama işlemi yaparak güvenli hale getirdi. Manisa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı da 9 ekip ve 9 araçla su baskınının yaşandığı 52 noktaya müdahalede bulundu. Anında müdahale edildi MASKİ Genel Müdürlüğü Kanalizasyon Dairesi Başkanlığı ekipleri de 60 araç 10 motopomp ve 400 personel ile sahada yer aldı. Yaklaşık 2 bin adet yağmur suyu ızgarası ile 400 adet kanalizasyon tıkanıklığına müdahale edildi. Yağışla birlikte yağmur suyu ızgaralarına dolan ağaç yaprakları ve malzemeleri temizlendi. Ekiplerin çalışmaları, su akışını sağlıklı hale getirdi. Ayrıca Fen İşleri Dairesi Başkanlığı ekiplerince yağmur nedeniyle oluşan çökmelere de müdahale edildi. Karla mücadele çalışması yürütüldü Öte yandan Manisa’nın yüksek rakımlı bölgelerine de mevsimin ilk kar yağışı düştü. Kar yağışına karşı Fen İşleri Dairesi Başkanlığı Yol Yapım Şube Müdürlüğü ekiplerince kar küreme ve tuzlama çalışmaları yürütüldü. Demirci’ye bağlı Mahmutlar-Bardakçı mahalelleri, Söğütçük Mahallesi güzergahı ile Gördes Doğanpınar güzergahlarında 4 araç ve 5 personelle çalışmalar yapıldı. Turgutlu’da da Irlamaz-Güney-Horzum-Çıkrıkçı-Sivrice-Baktırlı hattında yol kontrolleri gerçekleştirildi. Spil Dağı Milli Parkı’nda etkili olan kar yağışına ise 13 araç 35 personelle müdahale edildi. Çalışmalar kapsamında 5 kapalı kanal açılırken, kapanan şarampoller de temizlendi. Kar küreme çalışmalarının ardından buzlanma yaşanmaması için 13 ton tuzlama çalışması yapıldı.