Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`ın liderliğinde eşi Emine Erdoğan`ın himayelerinde 8 Eylül 2008`den bu yana yürütülen "Ana Kız Okuldayız" kampanyası kapsamında Adana`da 3 yılda 12 bin 934 kişi okur-yazar oldu. Kampanyanın hedefine ulaşması için Vali Coş`un talimatıyla son 1 ayda 9 bin 132 kişi okuma-yazma kurslarına kaydedildi. Bu rakamın 3 yılda okur-yazar olanların yüzde 70`inden fazla olduğu bildirildi.
"Ana Kız Okuldayız" kampanyasıyla Adana`da okur yazar yapılması gereken 151 bin 423 okumaz yazmaz vatandaşın yüzde 60`ı olan 90 bin 854 kişinin 4 yıl içinde okur yazar hale getirilmesi hedefleniyor. Bu hedefe ulaşılabilmesi için 2011/2012 dönem sonuna kadar 77 bin 920 kişiye okuma yazma öğretilmesi gerekiyor.
Milli Eğitim Bakanlığı`nca 2008 yılı adrese dayalı nüfus sayım sonuçlarına göre iller bazında okumaz-yazmaz sayıları ile Ana-Kız Okuldayız kampanyası kapsamında 1 Şubat 2012 tarihine kadar açılan kurslarda Adana 8,54 oranı ile Türkiye ortalamasında 67. sırada yer aldı.
VALİ COŞ`UN TALİMATIYLA ÇALIŞMALARA HIZ VERİLDİ
Adana Valisi Hüseyin Avni Coş`un göreve başlamasıyla birlikte hedeflenen okur yazarlık sayılarına ulaşılabilmesi için yoğun bir çalışma başlatıldı. Ana Kız Okuldayız okuma yazma kampanyasında gelinen durumu değerlendirmek üzere Vali Coş başkanlığında, tüm ilçe kaymakamları, ilçe milli eğitim müdürleri ve halk eğitim merkezi müdürleri ile TÜİK Bölge Müdürünün de katılımlarıyla 6 Mart`ta değerlendirme toplantısı yapıldı.
Vali Coş, toplantıda okuma yazma ile ilgili çalışmalara hız verilmesi, kaymakamların, ilçe milli eğitim müdürlerinin ve halk eğitim merkezi müdürlerinin okuma yazma öğretilecek vatandaşları ikna konusunda bizzat kendilerinin de aileleri ikna ziyaretlerinde bulunmaları, özürlü veya bir kişi dahi olsa kurs açılması, yöneticilerin performanslarının da bu çalışmalar doğrultusunda değerlendirileceği ayrıca, yapılan çalışmaların aylık raporlar halinde bildirilmesi talimatını verdi.
1 AYDA 9 BİN 132 KİŞİ OKUMA-YAZMA KURSLARINA KATILDI
Adana`da kampanyanın başladığı 8 Eylül 2008 tarihinden 6 Mart 2012 tarihine kadar 1. Kademe Okuma Yazma Kursu ve Seviye Tespit Sınavı Sonucu Okur Yazarlık Belgesi alanların sayısı 3 yılda 12 bin 934 iken Vali Hüseyin Avni Coş`un değerlendirme toplantısında verdiği talimatlar sonrasında hızla ivme kazanan kampanyada 6 Mart 2012 ile 5 Nisan 2012 tarihleri arasındaki 30 günlük sürede 852 okuma yazma kursu açıldı. Bu kurslara bin 111 erkek ve 8 bin 21 kadın olmak üzere toplam 9 bin 132 vatandaşın katılımı sağlandı. Bu rakam 3 yılda okuma yazma öğretilenlerin sayısının yüzden 70`inden fazla, hedeflenen vatandaş sayısının ise yaklaşık yüzde 12`si olduğu belirtildi.
Bu hızla devam edildiğinde okuma-yazma öğretilmesi hedeflenen 77 bin 920 vatandaşın tamamına eğitim verilebileceği kaydedildi.
Ayrıca aynı değerlendirme toplantısında okul öncesi ile ilgili okulların fiziki yetersizliğinin dile getirilmesi nedeniyle Vali Coş tarafından toplantı tarihinden itibaren okul müdürleri ve idarecilerinin fedakarlık yaparak, gerekirse çalışma/makam odalarının derslik olarak tahsis edilmesi talimatları olmuştu.
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer`in okullarda yapılan incelemeler sırasında bazı okul mekanlarının mimari projesi dışında kullanıldığıyla ilgili Milli Eğitim Bakanlığının ``Okullarda Mekan Kullanımı`` hakkındaki 16 Mart 2012 tarihli genelgesinde de, okulların mimari projesinde derslik olarak ayrılan mekanların yönetici odası veya idari büro olarak kullanılmasına son verilmesi, idari büroların tek odada toplanmasına ve müdür yardımcılarının gerektiğinde birlikte aynı odayı kullanmalarına özen gösterilmesi gerektiği belirtildiği bildirildi.