SPOR - 27 Nisan 2024 Cumartesi 20:33

Milli eskrimci Enver Yıldırım, Paris kotası aldı

A
A
A
Milli eskrimci Enver Yıldırım, Paris kotası aldı

Milli eskrimci Enver Yıldırım Lüksemburg Differdange’da iki gündür devam eden Avrupa Eskrim Olimpiyat Kalifikasyon Turnuvası’nda erkekler kılıç kategorisinde birinci olarak Paris 2024 Olimpiyat Oyunları’na katılmaya hak kazandı.


Organizasyonda sırasıyla İsrailli David Frumgarzts15-10, İspanyol Santiago Madrigal’i 15-12 ve finalde Rumen sporcu Iulian Teodosiu’yu 15-11 yenen milli sporcu Paris vizesini aldı. Yıldırım, eskrim tarihinde erkekler kılıçta kota alarak Olimpiyat Oyunları’na katılmaya hak kazanan ilk eskrimci olarak bir ilke imza attı; tarihe adını yazdırdı.


Organizasyonu Lüksemburg’da takip eden Türkiye Eskrim Federasyonu (TEF) Başkanı Prof. Dr. Murat Atalı, Enver’in bu büyük başarı ve mutluluğunu paylaştı.



Milli eskrimci Enver Yıldırım, Paris kotası aldı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Vali Köşger karpuzu kesip göbeğini yedi, işçilerle birlikte kamyona yükleme yaptı Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, karpuz hasadı sonrası bir karpuzu kesip göbeğini yedi, işçilerle birlikte kamyona yükleme yaptı. Vali Köşger, Türkiye’nin ilk turfanda karpuzu hasadına katıldı. Köşger, işçilerle birlikte hasat yaptıktan sonra bir karpuzu da bıçakla kesti. Kalite kontrolü yapan Köşger, karpuzun en güzel yeri olan göbeğinin de tadına baktı. İşçiler Köşger’i "Şekeri olan yemesin" diye espri yaparak uyardı. Vali Köşger, karpuz tadımının ardından üreticilerle birlikte araçlara yükleme yaptı. "Türkiye’deki karpuzun 5’te biri Adana’da üretiliyor" Karpuz hasadının çiftçilere ve kente hayırlı olması temennisinde bulunan Köşger, "Çiftçilerimize ve tüm Adana’ya bereketli bir sezon diliyoruz. 10 Mayıs itibarıyla genelde Adana’da karpuz sezonu açılışı yapılıyor. Türkiye’deki karpuzun yaklaşık 5’te biri Adana’da üretiliyor. Adana zaten karpuz konusunda marka olmuş bir şehir. Biraz evvel tadımını da yaptık. Çok lezzetli aroması ve kendine özgü tadıyla Adana karpuzu Türkiye’de kendine haklı bir şöhret elde etmiş durumda. Bu sezon da aynı şekilde karpuzumuzun daha önceden kazandığı şöhreti devam ettirerek bereketli bir sezon geçireceğimizi tahmin ediyorum" şeklinde konuştu. Erken hasadı denetlemek üzere timler oluşturuldu Adana karpuzunun kalitesinde düşüş meydana gelmemesi ve en güzel hali ile tezgahlarda yerini almasını amaçladıklarını belirten Köşger, "Karpuzun erken hasadını ve olgunlaşmadan tezgaha çıkmasını engellemek üzerine İlçe Tarım Müdürlüğü ekiplerimizin oluşturdukları timler var, onlar kontrol ediyorlar. Adana karpuzumuzun hak ettiği şöhreti zedelememek için üreticilerimizin de daha itinalı davranmalarını beliyoruz. Erken kesim ve erken hasat kendileri için de markalaşmış Adana karpuzu için de zarar demek. Son derece güzel, lezzetli, aromalı ve Adana karpuzunun adına yakışır bir şekilde hasat edildiğini gördük. Tüm çiftçilerimize bereketli bir sezon diliyorum" ifadelerini kullandı.
İstanbul Tuzla’nın kadın girişimcileri Başkan Eren Ali Bingöl ile buluştu Tuzla Belediye Başkanı Eren Ali Bingöl, Anneler Günü yaklaşırken Kadın Girişimcilik Merkezi’nde (KAGİM) eğitim almış ve girişimcilik hayatını devam ettiren kadınlarla bir araya geldi. Girişimci kadınların hayat hikayelerini dinleyen Başkan Eren Ali Bingöl’e eşi Ayşegül Bingöl ve Başkan Yardımcısı Sinem Gülenç de eşlik etti. İstanbul Kalkınma Ajansı’ndan alınan hibe ile gerçekleştirilen ve İstanbul Medeniyet Üniversitesi iş birliğiyle yürütülen Kadın Girişimcilik Merkezi Projesi (Tuzla KAGİM) ile Tuzla ilçesindeki girişim fikri olan kadınlar dünyaya açılıyor. Bin üyeyi bünyesinde barındıran proje çerçevesinde eğitimini tamamlayan 259 kadın girişimci adayı oldu. Anneler Günü yaklaşırken Tuzla Belediye Başkanı Eren Ali Bingöl de KAGİM’de eğitimini tamamlamış ve girişimcilik hayatını devam ettiren kadınlarla bir araya geldi. “Çok güzel işler yapacağız, çok heyecanlıyız” Tuzla Belediye Başkanı Eren Ali Bingöl, “Öncelikle tüm annelerimizin anneler gününü kutluyorum. Bunun dışında kadın girişimciliği oldukça önem verdiğimiz, üzerinde en çok durduğumuz vaatlerimizden bir tanesiydi. Bu konuda çok güçlü işler yapacağız. Bir iki alanda değil birçok alanda geliştireceğimiz kadın girişimciliğinde eğitim desteği verirken onlara yeni alanlar da kazandırarak çok güzel işler yapacağız, çok heyecanlıyız. Bugün kadın girişimcilerimizin aldıkları eğitimler sonrasında ürettikleri ürünleri gördük. Hatta bir kısım ürünleri de tattık ve bayıldık, hepsine çok teşekkür ediyoruz. Bunu geliştirmek, daha fazla insanı da buraya katmamız bence çok önemli olacak” şeklinde konuştu. KAGİM öğrencisi Şengül Ayata ise, “Çocuğum doğduktan sonra meslek hayatına ara verdim. Daha sonra sivil toplum kuruluşlarıyla gönüllü olarak çalıştım. Kendi işimi kurmak isteyince de ne yapabilirimi düşündüm ve geçmişime gittim. En başarılı olduğum alanları düşündüm. Üst üste satış birinciliklerimin olması, Türkiye satış birinciliğimin olması ve KAGİM’de aldığım dersler beni kendi ürünümü yapmaya yönlendirdi. Medeniyet Üniversitesi’nin hocaları ufkumuzu açmakla birlikte var olan hayallerimizi ateşlendirmemizi sağladı, bizlere cesaret verdi. O cesaretle pandemide meslek hayatına ara veren bir arkadaşımla 2023 yılında SFM Oscar Kimya Temizlik ve Hijyen Ürünleri Limited şirketini kurdum” dedi.
Kayseri Kayseri OSB Başkanı Mehmet Yalçın işsizlik rakamlarını değerlendirdi Kayseri OSB Başkanı Mehmet Yalçın; Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından kamuoyuyla paylaşılan, 2024 yılı Mart ayı işsizlik verilerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Başkan Mehmet Yalçın, işsizlik rakamının 2024 yılı Mart ayında yüzde 8,6 seviyesine gerilemesinin sevindirici olduğunu söyleyerek; "İşsizlik oranındaki düşüşün sürmesi için Türkiye ekonomisinin orta vadeli program kapsamındaki hedeflerini gerçekleştirmesi gerekmektedir. Yeni istihdam kapılarının açılabilmesi için yeni yatırımların yapılması zarurettir. Sanayicilerimizin yeni yatırımlarını artırılabilmesi için yatırım kredileri çeşitlendirilmeli ve artırılmalıdır” dedi. Başkan Yalçın; “TÜİK tarafından yapılan araştırma sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2024 yılı Mart ayında bir önceki aya göre 19 bin kişi azalma göstererek 3 milyon 57 bin kişi olmuştur. İşsizlik oranı ise 0,1 puan azalarak yüzde 8,6 seviyesinde gerçekleşmiştir. İşsizlik oranı, geçen yılın aynı ayına göre ise 1,4 puan azalmıştır. Mart 2024’te işsizlik oranı erkeklerde yüzde 6,8 iken kadınlarda yüzde 12,0 olarak tahmin edilmiştir” diye konuştu. Kayseri OSB Başkanı Mehmet Yalçın açıklamasında; "İstihdam edilenlerin sayısının 2024 yılı Mart ayında bir önceki aya göre 139 bin kişi arttığını görmekteyiz. Bu artışla toplam rakam 32 milyon 588 bin kişi olmuştur. İstihdam oranı ise 0,2 puan artarak yüzde 49,5’e ulaşmıştır. Bu oran erkeklerde yüzde 66,9 iken kadınlarda ise yüzde 32,5 olarak gerçekleşmiştir. 15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfustaki işsizlik oranı da bir önceki aya göre 0,4 puan azalma göstermiş ve yüzde 15,1 seviyesinde gerçekleşmiştir" ifadelerini kullandı. Başkan Yalçın, açıklamasını şöyle sürdürdü; "Hükümetimizin Orta Vadeli Program kapsamında ortaya koyduğu hedeflere ulaşılması ekonomimiz için önem arz etmektedir. Bu konuda ortaya konulan iradeden şüphemiz bulunmamaktadır. Mart 2024 dönemi işsizlik verileri, düşüş yönlü eğilimin devam edebilmesinin mali yapıda sağlanacak dengeyle mümkün olabileceğini göstermektedir. Yüksek enflasyon riskinin azaltılmasıyla, yatırımların ve ihracatın da artacağını öngördüğümüzde, işsizlik rakamları da beklentilerin daha da altına gerileyebilecektir. Sanayiciler olarak, daha çok üretmek, daha çok ihracat yapmak ve daha çok istihdam sağlamak arzusunda olduğumuzun bilinmesini istiyoruz.”
Kayseri Akaryakıtta tek fiyat 15 Mayıs’ta pompaya yansıyacak Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) Kayseri Bölge Başkanı İbrahim Polat, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından alınan kararla benzin ve mazotta katkılı yakıt olarak geçen ürünlerin tek fiyat üzerinden satılacağını ve bu durumun vatandaşa yarayacağını söyledi. Alınan kararla katkılı yakıtların tek ürün olarak görüleceğini ve tek fiyat üzerinden satılacağını söyleyen PÜİS Kayseri Bölge Başkanı İbrahim Polat, “Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun (EPDK) geçtiğimiz günlerde aldığı kurul kararı ile birlikte katkılı yakıtlarla katkısız yakıtların fiyatlarının tek uygulanmasına yönelik bir karar verdi. Bu kararla birlikte şu anda sadece mazot ve benzine uygulanacak. Esasında ürünün çeşitliliği devam ediyor ama fiyat politikası olarak mazot tek fiyat, sonrasında da benzin tek fiyat olarak uygulama olacak. 15 Mayıs itibari ile de yürürlüğe girecek. Bu aralarda da benzin, motorin ve LPG’de bir düşüş gerçekleşiyor. Çünkü döviz kurunda geriye doğru bir etkileşim var. Brent petrol de zirveye çıkmıştı, 92 dolarlar seviyesine gelmişti ama şu anda 87 dolar civarlarında. Brent petrol ve döviz kurunun etkisi ile birlikte de yakıt fiyatları da bu gidişle düşmeye devam edecek. EPDK’nın kurul kararına bizim etki etmemiz ya da karışmamız mümkün değildir. Çünkü bu onların kendi içerisinde aldığı bir karardır ama aynı zamanda da şu şekilde olmaya başladı; bu katkılı yakıtların arasında 3-5 kuruş bir fark oluyordu. EPDK bunların hepsini tek ürün olarak gördüğü için yani benzini ve mazotu tek ürün olarak gördüğü için ikisinde de farklı ürünü satabilirsin ama aynı fiyat üzerinden satacaksın diye bir kurul kararı yayınladı. Bize de buna uymak düşer” dedi. Polat, alınan kararın şirketlere değil ama vatandaşa yarayacağını söyleyerek, “Bu karar akaryakıt satıcılarının, büyük şirketlerin işine esasında yaramadı. Çünkü bu katkılı yakıtlarda bir emek var. Yani insanların bu yakıtları çıkarabilmek için performans yakıt olarak gördüğü, enjektör, partikül temizleyici için olan bu katkılı yakıtların bir maliyeti vardır. Bu maliyetler esasında sadece o 3-5 kuruşla yansıtılıyordu pompaya. Çok büyük farklar da yoktu. 5 kuruşu geçen bir fark yoktu. Aynı fiyatı uygulama politikasına gelince kar durumundan biraz daha mahrumiyet olacaktır. Bu durum da vatandaşın işine yaradı. Bu gidişle işlerin açılması ve döviz kuru ve brent petrolün gerilemesi ile fiyatlar bir düşüşe geçti” ifadelerini kullandı.
Yozgat AÜB Üniversite Tanıtım Fuarı Yozgat Bozok Üniversitesi ev sahipliğinde yapıldı Anadolu Üniversiteler Birliği (AÜB) bünyesindeki üniversitelerin katılımıyla 11 ilde düzenlenen 2024 Üniversite Tanıtım Fuarı’nın 5.si Yozgat Bozok Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Anadolu Üniversiteler Birliği, sınavına girecek öğrencilerin üniversiteleri tanımalarına ve doğru tercihler yapabilmelerine katkı sağlamak amacıyla birlik üyesi üniversitelerin bulunduğu 11 ilde, 6 - 23 Mayıs 2024 tarihleri arasında tanıtım fuarlarına devam ediyor. 5.si Yozgat Bozok Üniversitesi ev sahipliğinde yapılan tanıtım fuarının açılışı, Bozok Evi Bahçesi’nde düzenlenen programla gerçekleştirildi. Açılışa Yozgat Bozok Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Yusuf Hıdır, Prof. Dr. Tansel Hacıhasanoğlu, Genel Sekreter Doç. Dr. Mustafa Kocakaya, Yozgat İl Milli Eğitim Müdürü İsmail Altınkaynak, Anadolu Üniversiteler Birliği’ne üye üniversitelerin temsilcileri ve üniversite adayı öğrenciler katıldı. Açılış töreni ve protokol konuşmalarından sonra Rektör Yardımcsı Prof. Dr. Tansel Hacıhasanoğlu, Yozgat İl Milli Eğitim Müdürü İsmail Altınkaynak, üniversite stantlarını ziyaret ederek tanıtım temsilcilerinden üniversiteleri hakkında bilgi aldı. Fuar alanına okul yetkilileri ve öğretmenleri rehberliğinde gelen öğrenciler ise üniversitelerin tanıtım stantları gezdi. Öğrencilere üniversite tercihlerinde kendilerine yardımcı olacak tanıtım materyalleri ve hediyeler verildi. Erciyes Üniversitesi standı yoğun ilgi gördü Kentte öğrenim gören ve üniversite sınavına hazırlanan lise öğrencileri ile rehber öğretmenlerin yoğun ilgi gösterdiği Erciyes Üniversitesi tanıtım fuarında tanıtım temsilcileri, üniversitelerinin eğitim-öğretim imkanları, bölüm ve program kontenjanları, sosyal, kültürel ve sportif faaliyetleri, barınma ve ulaşım gibi konular hakkında öğrencilere bilgiler vererek tanıtım materyalleri dağıttı. “Öğrenciler bilgiye kolaylıkla ulaşıyor” Programın açılış konuşmasında Anadolu Üniversiteler Birliği olarak üniversitelerin tanıtımını yaptıklarını söyleyen Yozgat Bozok Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tansel Hacıhasanoğlu, “Burada gençlerimiz için güzel bir imkan var, sosyal medyadan internetten erişebilecekleri bilgileri burada doğrudan doğruya üniversite stantlarını gezerek ulaşabilirler ve her türlü soruya cevap bulabilirler. Gençlerimizin kariyer planlamaları çerçevesinde doğru adımlar atabilmeleri için bugünü iyi değerlendirip, geleceklerini şekillendirecekleri gerekli bilgileri buradan elde edebileceğini düşünüyorum.” dedi. “Üniversitemiz çok iyi durumda” Yozgat Bozok Üniversitesi’nin eğitim ve yerleşke konusunda çok iyi bir noktada olduğunu da belirten Hacıhasanoğlu, “30 yıla yakın bir geçmişi olan üniversitemizde bütün fakültelerin bulunduğu bir üniversite konumundayız. Gerek akademisyen kadrosu gerek alt yapı gerekse de kampüs anlamında çok iyi bir noktadayız. Tüm gençlerimizi üniversitemizi ziyaret etmeye ve sahip olduğumuz imkanları yerinde görmeye davet ediyorum.” şeklinde konuştu.