Yerel Haberler
Van
02 Mayıs 2024 Perşembe - 14:46 Van YYÜ’de ‘İnnovan Fikir Maratonu’ düzenlendi Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) İnnovan Girişimcilik Merkezi tarafından Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı desteğiyle ‘İnnovan Girişimcilik Fikir Maratonu’ düzenlendi. Van YYÜ’de, yenilikçi girişim fikri olan birey ve takımlara yönelik fikir maratonu gerçekleştirildi. İnnovan Girişimcilik Merkezi’nde 25-26 Nisan tarihlerinde gerçekleştirilen maratonda, üniversite öğrencileri ve bölgede girişimcilik alanına ilgi duyan 18-35 yaş aralığındaki girişimci adayları yer aldı. Van YYÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şenay Baydaş’ın kendi girişim fikirlerini iş modellerine dönüştürmek amacıyla fikir maratonuna katılan takımları ziyaret ettiği programda, ön eleme sonrası 20 takım 2 günlük fikir maratonuna katılmaya hak kazandı. Teknoloji, tarım, afet yönetimi, eğitim, hayvancılık, gıda güvenliği, sağlık, gayrimenkul ve bilim alanlarında yenilikçi girişim fikirlerinin yer almaya hak kazandığı ikinci aşamada, girişimci adaylarına 2 gün boyunca fikirlerini geliştirmelerine katkı sunuldu. İnnovan Girişimcilik Merkez Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Erol Kına ve girişimcilik uzmanlarından gerekli bilgileri alan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şenay Baydaş, takımların sunumlarını jüri üyeleriyle birlikte dinledi. Akademisyen ve paydaş kurum uzmanlarından oluşan jüri üyelerine sunumlarını gerçekleştiren takımların puanlama sonrası en başarılı 10 girişim fikri veya takımı olarak İnnovan Girişimcilik Merkezi Ön Kuluçka Programı’nda yer almaya hak kazanmasının planlandığını belirten Baydaş, “İlk 3 dereceyi alan girişim fikri sahiplerine veya takımlara çeşitli ödüllerin de verileceği programda; kendi girişim fikirlerini iş modellerine dönüştürmeleri için uzmanlar tarafından 3 aylık eğitim, danışmanlık ve mentorluk sağlanacaktır. 3 aylık program sonunda girişimci adaylarının fikirleri ticari olarak uygulanabilir aşamaya getirilerek programdan mezun edilecektir. Ön Kuluçka Programı’na katılma hakkı elde eden girişimci adaylarına yeni nesil girişimcilik alanında ihtiyaç duyabilecekleri temel eğitimler, ortak çalışma alanları ve ağ desteği sunulacak diğer imkanlar arasındadır” dedi.
02 Mayıs 2024 Perşembe - 14:05 Van’da yaşanan balık ölümlerinin nedeni araştırılıyor Van Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Şubesi ekipleri, Özalp ve Saray ilçesinde bulunan göletlerdeki balık ölümlerine ilişkin çalışma başlattı. Özalp ilçesinde bulunan Yumruklu ve Saray ilçesindeki Beyarslan (Çeçen) göletlerinde balık ölümlerinin olduğu ihbarı üzerine ekipler harekete geçti. Balıkçılık ve Su Ürünleri Şubesi ekipleri tarafından bölgeye gidilerek yerinde incelemeler yapıldı. Yapılan ilk incelemelerde göletlerin çevresinde ölmüş sazan balıklarının iskeletlerinin olduğu görüldü. Yumruklu ve Beyarslan (Çeçen) göletlerinde yerinde yapılan analizlerde (PH, çözünmüş oksijen, sıcaklık, iletkenlik, tuzluluk) herhangi bir olumsuzluğa rastlanmadı. Ayrıca göletlerde su numunesi alınarak incelenmek üzere Elazığ Su Ürünleri Araştırma Enstitüsüne gönderildi. Konuya ilişkin yapılan açıklamada; yerinde ölçülen parametre (PH, Ç.O., sıcaklık, tuzluluk, E.İ.) değerleri sazangiller için uygun olduğu, kışın göletlerin yüzeyinin buzla kaplı olmasından dolayı havayla temasının kesildiği ve göletlere kış aylarında su girişi olmadığından dolayı göletlerin içerisinde su sirkülasyonu meydana gelmediği, bu nedenle sazan balıklarının çözünmüş oksijen yetersizliğinden ölmüş olabileceği, ancak kesin ölüm nedeninin enstitüde yapılacak diğer su analiz sonuçlarından sonra belli olacağı belirtildi. Ayrıca ekipler, laboratuvar sonuçları belli oluncaya kadar göletteki balıkların tüketilmemesi ve hayvanlara gölet suyunun içirilmemesi uyarısında da bulundu.
Elite World Van Hotel, İranlı turizmcileri ağırladı
30 Nisan 2024 Salı - 17:22 Elite World Van Hotel, İranlı turizmcileri ağırladı Elite World Van Hotel, İran’ın farklı şehirlerinde hizmet veren acente temsilcileri ile tur operatörlerini ağırladı. Elite World Van Hotel, İranlı acente temsilcilerini ağırladı. Kentteki oteller tarafından düzenlenen info çerçevesinde Van’a gelen İranlı acente temsilcileri ile yemekte bir araya gelen Elite World Van Otel Genel Müdürü Oktay Aksoy, Satış Direktörü Salih Çiftçi ve Banket Müdürü Duygu Bekiroğlu Şen, otel hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Turizmin çok geniş yelpazeye sahip bir sektör olduğunu ifade eden Aksoy, “Amacımız İranlı acentelerin Van’ı tanımaları ve dolayısıyla Van’da konaklamalarını sağlamaktır. Bu üçüncü infomuz. Daha çok Tahran, Urmiye ve Tebriz bölgesinden acenteler geldi. Umarım bununla birlikte hem Van’ı hem de otelimizi tanıtıp, İranlı misafirlerimizin burada kalmalarını sağlayacağız” dedi. Üç günlük infoda İranlı turistlerin Van’ın ören yerlerini gezeceklerini belirten Aksoy, “Misafirlerimiz Akdamar Adası, Van Kalesi gibi ören yerlerini gezdi. Ayrıca kendilerine Van kahvaltısı ve Van’ın yöresel yemeklerini tanıma imkanı sunarak, Van’ı çok güzel bir şekilde tanımalarını sağladık. Ben bu infoda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı. Amaçlarının İranlı misafirleri 365 gün Van’da ağırlamak olduğuna dikkat çeken Aksoy, “İranlı misafirlerimizi burada ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz. Sonuçta Van’ın en büyük ekonomik kaynaklarından biri İranlı misafirler. Dolayısıyla burada kendilerine Van’ı tanıtmamız, onların burada konaklama yapmalarına yardımcı olmamız kentin tamamına olumlu yansıyacaktır” diye konuştu. İranlı acente yetkilileri de, böyle güzel bir organizasyonla Van’da olmaktan mutluluk duyduklarını belirterek, emeği geçenlere teşekkür ettiler.
Van’da yayla sezonu başladı: Besiciler ile çobanların sıkı pazarlığı başladı
30 Nisan 2024 Salı - 14:53 Van’da yayla sezonu başladı: Besiciler ile çobanların sıkı pazarlığı başladı Küçükbaş hayvan varlığında Türkiye’nin ilk sırasında yer alan Van’da, baharın gelişiyle birlikte besicilerle çobanlar arasında sıkı pazarlıklar yaşanıyor. Havaların ısınmasıyla beraber Van’da koyunlar yaylaya çıkmaya başladı. Besiciler, 30-40 bin TL’ye sürülerine bakacak çoban bulamıyor. İpekyolu ilçesi Bahçıvan Mahallesi Hacı Osman Camii’nin önünde toplanan çobanlar, gelen sürü sahipleriyle uzun süren bir pazarlığa giriyor. Gün boyu cami ve çevresinde gruplar halinde bekleyen çobanlar ile besiciler uygun şartlarda anlaşmaya çalışıyor. Birçoğu Van’ın ilçeleriyle çevre illerden geldiklerini belirten çobanlar, istedikleri fiyatların çok görülmesine anlam veremiyor. Çobanlar, güvenceleri olmadan koyun sürülerine aylarca dağlarda baktıklarını, yaşanan olumsuzluklara rağmen istedikleri rakamın çok görülmesine dikkat çekti. Besiciler ise 30-40 bin TL vermelerine rağmen çoban bulamadıklarını fazlasını vermenin de zor olduğunu dile getirdi. “Koyunların yarısını sana vereyim yarısı da bana kalsın” Sürüsüne çoban arayan Besici Tayyip Karabalık, Özalp’ın Hacıali Mahallesinde 300 koyun 300 de kuzusunun olduğunu belirtti. Çobanların kendisinden 65 bin istediğini ifade eden Karabalık, “Ben de çobanlara o parayı size nasıl vereyim dedi. Koyunların yarısını sana vereyim yarısı da bana kalsın. Bu böyle olmaz ki. Ben ayda 30-40 bin veririm. 5-6 ay boyunca yaylaya çıkaracak. Oğlum da yanında gidecek, yardım edecek” dedi. Besicilerin tekliflerinin çok düşük bulduğunu dile getiren Şeref Teke ise “Biz 70 bin diyoruz, 65’e anlaşırız ama onlar fazla buluyor ve bize 30 bin teklif ediyor. Tabii biz de kabul etmiyoruz. Yarı yarıya bir fark var. Dağda, yaylada kalıyoruz, devamlı dışarıdayız. O fiyata gitmeyiz. Sigorta yok, izin 6 ayda 7 gün veriyor. 2 çoban gidiyoruz ama hasta olduğumuz zaman bir kişi kalıyor. 20 günde bir elbiselerimiz yıkanıyor. Yani çok zor bir meslek” diye konuştu. Öte yandan, besiciler; çobanların süt, peynir, sigara ve yemek gibi ihtiyaçlarını da karşılıyor.