EĞİTİM - 02 Mayıs 2024 Perşembe 14:46

Van YYÜ’de ‘İnnovan Fikir Maratonu’ düzenlendi

A
A
A
Van YYÜ’de ‘İnnovan Fikir Maratonu’ düzenlendi

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) İnnovan Girişimcilik Merkezi tarafından Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı desteğiyle ‘İnnovan Girişimcilik Fikir Maratonu’ düzenlendi.


Van YYÜ’de, yenilikçi girişim fikri olan birey ve takımlara yönelik fikir maratonu gerçekleştirildi. İnnovan Girişimcilik Merkezi’nde 25-26 Nisan tarihlerinde gerçekleştirilen maratonda, üniversite öğrencileri ve bölgede girişimcilik alanına ilgi duyan 18-35 yaş aralığındaki girişimci adayları yer aldı. Van YYÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şenay Baydaş’ın kendi girişim fikirlerini iş modellerine dönüştürmek amacıyla fikir maratonuna katılan takımları ziyaret ettiği programda, ön eleme sonrası 20 takım 2 günlük fikir maratonuna katılmaya hak kazandı. Teknoloji, tarım, afet yönetimi, eğitim, hayvancılık, gıda güvenliği, sağlık, gayrimenkul ve bilim alanlarında yenilikçi girişim fikirlerinin yer almaya hak kazandığı ikinci aşamada, girişimci adaylarına 2 gün boyunca fikirlerini geliştirmelerine katkı sunuldu.


İnnovan Girişimcilik Merkez Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Erol Kına ve girişimcilik uzmanlarından gerekli bilgileri alan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şenay Baydaş, takımların sunumlarını jüri üyeleriyle birlikte dinledi. Akademisyen ve paydaş kurum uzmanlarından oluşan jüri üyelerine sunumlarını gerçekleştiren takımların puanlama sonrası en başarılı 10 girişim fikri veya takımı olarak İnnovan Girişimcilik Merkezi Ön Kuluçka Programı’nda yer almaya hak kazanmasının planlandığını belirten Baydaş, “İlk 3 dereceyi alan girişim fikri sahiplerine veya takımlara çeşitli ödüllerin de verileceği programda; kendi girişim fikirlerini iş modellerine dönüştürmeleri için uzmanlar tarafından 3 aylık eğitim, danışmanlık ve mentorluk sağlanacaktır. 3 aylık program sonunda girişimci adaylarının fikirleri ticari olarak uygulanabilir aşamaya getirilerek programdan mezun edilecektir. Ön Kuluçka Programı’na katılma hakkı elde eden girişimci adaylarına yeni nesil girişimcilik alanında ihtiyaç duyabilecekleri temel eğitimler, ortak çalışma alanları ve ağ desteği sunulacak diğer imkanlar arasındadır” dedi.



Van YYÜ’de ‘İnnovan Fikir Maratonu’ düzenlendi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Sarıgöllü hayırsever Gümüşlü’den bir hayır işi daha Manisa’nın Sarıgöl ilçesinde yaptığı hayır işleri ile tanınan Hüseyin Gümüşlü Karacaali Mahallesine Aile Sağlık Merkezi binasının yapımı için protokol imzaladı. İlçede birçok hizmetlerde bulunan hayırsever iş insanı Hüseyin Gümüşlü bu kez de ilçenin en uzak mahallelerinden biri olan Karacaali Mahallesinde yeni Aile Sağlık Merkezi hizmet binasının yapımı için Sarıgöl Belediye Başkanı Tahsin Akdeniz’in makamında düzenlenen bir törenle protokol imzalandı. Protokol, Sarıgöl İlçe Sağlık Müdürü Uz. Dr. Recep Kılıç, Sarıgöl Belediye Başkanı Tahsin Akdeniz ve Hayırsever iş insanı Hüseyin Gümüşlü tarafından imza altına alındı. Karacaali Mahallesi’ne kazandırılacak olan Aile Sağlığı Merkezi bina yapımı için bir açıklama yapan Sarıgöl Belediye Başkanı Tahsin Akdeniz, "İlçemize kazandırdığı hizmetler için kendisine teşekkür ediyorum. Rabbim hayırlarını kabul eylesin. Yapılacak olan Aile Sağlığı Merkezi Hizmet Binası Karacaali halkımıza şimdiden hayırlı olsun." dedi. Sarıgöllü Hayırsever iş insanı Hüseyin Gümüşlü, Sarıgöl ve mahallelerine hizmet etmenin kendisini mutlu ettiğini ifade ederek, "Sarıgöl için gerekli olan hizmetleri severek yapıyorum. Okullar, Kur’an kursları, camiler, hastanemiz için diş sağlığı binası, gibi çok sayıda yardımlarım oldu. Ömrüm yettiğince de yapmaya devam edeceğim. Şimdi de Karacaali Mahallemizin aile sağlık merkezi binasını yapacağım. Söz verdim yapacağım diye sözümü yerine getiriyorum. Mahalle halkına hayırlı olsun." diye konuştu. Sarıgöl İlçe Sağlık Müdürü Uz. Dr. Recep Kılıç da protokolün hayırlı ve uğurlu olmasını diledi hayırsever iş insanı Hüseyin Gümüşlü ’ye ve belediye başkanı Tahsin Akdeniz’e teşekkür etti. Öte yandan hayırsever iş insanı Hüseyin Gümüşlü tarafından yaptırılacak olan Aile Sağlık Merkezinin adının da Karacaali Hüseyin Gümüşlü Aile Sağlık Merkezi olacağı, 120 metrekarelik bir alana yapılacak olan bina inşaatının ise 10-15 gün içinde başlanacağı öğrenildi.
Mersin Özel bireyler Ortopedik Engelliler Bocce Turnuvası’nda yarıştı Mersin Büyükşehir Belediyesinin düzenlediği Ortopedik Engelliler Bocce Turnuvası sona erdi. Turnuvada İhsan Kuş birinci, Murat Serinkaya ikinci, Kenan Özkan da üçüncü oldu. Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı organizasyonunda Engelliler Haftası dolayısıyla gerçekleştirilen turnuvaya, 12 yaş ve üzeri yüzde 40’ın üzerinde ortopedik engelli sağlık kurulu raporu bulunan özel ihtiyaçlı bireyler katıldı. Turnuvada hem Büyükşehir Belediyesinin birimlerinden hizmet alan, hem de dışarıdan katılım sağlayan özel bireyler yarıştı. Aileler de özel bireylerin heyecanlarına ortak oldu. Yenişehir İlçesi Engelsiz Yaşam Parkı’ndaki Bocce Sahası’nda gerçekleştirilen turnuvada İhsan Kuş birinci, Murat Serinkaya ikinci, Kenan Özkan da üçüncü. Turnuvanın hakemliğini Bülent Sümra yaparken, Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki antrenör ve öğretmenler de turnuvada görev aldı. Gerboğa: "Hem spor yaptılar, hem de sosyalleştiler" Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı Engelliler Şube Müdürü Abdullah Gerboğa, 10-16 Mayıs Engelliler Haftası kapsamında ortopedik engelli bireylere yönelik bu yıl ikinci kez düzenledikleri turnuvanın güzel geçtiğini belirtti. Hem ortopedik engelli sporcular, hem de onların ailelerinin katılımıyla güzel bir ortam oluştuğunu ifade eden Gerboğa, "Burada bocce kursları veriyoruz. Sporcularımız kendilerini geliştirdiler. Biz de bir turnuva düzenleme ihtiyacı duyduk. Hem spor yaptılar, hem de sosyalleştiler" dedi. Türkiye Sakatlar Derneği Tarsus Şubesi 2. Başkanı Fethi Kahraman da engelli bireyler için bu tür etkinliklerin adeta bir yaşam kaynağı olduğunu belirtti. Turnuva için Tarsus’tan Mersin’e gelmelerine Büyükşehir belediyesinin yardımcı olduğunu ifade eden Kahraman, "Yarışma bahane, kaynaşma şahane" diye konuştu. Hem engelliler hem de aileleri memnun Omuriliğinden felçli olan Zübeyde Taş, Engelsiz Yaşam Parkı’nda sürekli bocce oynadığını belirterek, "Haftada 2 gün buraya geliyoruz. Aktifleşiyor ve sosyalleşiyoruz" dedi. Sporla engelleri aşmanın mutluluğunu yaşadıklarını dile getiren Taş, "Sporla uğraştığımız zaman, sanki engelli olduğumuzu unutuyoruz" dedi. Turnuvaya katılanlardan Sümbül Şimşek de tekrar yarışmaktan keyif aldığını ifade ederek, “Burada engelli olduğunu unutuyor, kendini iyi hissediyor ve mutlu oluyorsun. Buraya kendimi iyi hissettiğim için geliyorum" şeklinde konuştu. Sebahattin Şat ise bu tarz etkinlikler sayesinde kendilerini çok özel hissettiklerini kaydetti. Turnuvada yarışan Ahmet Taş’ın annesi Yıldız Taş da turnuvaya katılan oğlunun çok mutlu olduğunu, bunun da kendisini mutlu ettiğini dile getirdi. Oğlunun turnuvaya ilk defa katılmasına rağmen rakibini geçtiğini anlatan anne Taş, "Hepsi kazansın, hepsi mutlu ve huzurlu olsun" dedi.
Trabzon Ziraat Mühendisleri Odası Trabzon sahillerindeki yapılaşmaya dikkat çekti Ziraat Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Cemil Pehlevan, Trabzon sahillerinde son dönemde yaşanan yapılaşmaya dikkat çekerek yetkilileri göreve çağırdı. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Ziraat Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Cemil Pehlevan, Nisan 2022’de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın ‘Kıyı Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmelik’ değişikliğine dikkat çekti. Pehlevan “Yapılan değişiklik kıyıların korunmasına aykırı uygulamalara yol açabileceği, kıyıların daraltılması sonucunu doğurabileceği, bu durumun ise kıyılardan yararlanmada önceliğini kamuya veren Anayasanın 43. maddesi (Kıyılar, Devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Deniz, göl ve akarsu kıyılarıyla, deniz ve göllerin kıyılarını çevreleyen sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilir. Kıyılarla sahil şeritlerinin, kullanılış amaçlarına göre derinliği ve kişilerin bu yerlerden) ve Kanun hükümleriyle bağdaşmayacağı açıktır’ diyerek söz konusu değişikliği iptal etti. Danıştay Dördüncü Dairenin 2022/3549 nolu kararı, açıklamaya çalıştığımız nedenlerle, Çevre, Şehircilik ve İklim değişikliği Bakanlığınca 16/04/2022 tarih ve 31811 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Kıyı Kanununun Uygulamasın dair Yönetmelikte Değişiklik yapılmasında Dair Yönetmelik’in kanunla düzenlenmesi gereken alanları hukuka ve normlar hiyerarşisine aykırılık teşkil edecek şekilde düzenlenmesi, Anayasa, uluslararası anlaşmalar ve ilgili kanunların amir hükümlerine aykırılık teşkil etmesi ve yargı kararlarına aykırı olması sebepleriyle, ilgili Yönetmelik’in öncelikle yürütmesinin durdurulmasını ve sonrasında iptali yönünde karar verdi” dedi. 3621 sayılı kanunun 1. maddesinin “Deniz, tabii ve suni göl ve akarsu kıyıları ile bu yerlerin etkisinde olan ve devamı niteliğinde bulunan sahil şeritlerinin doğal ve kültürel özelliklerini gözeterek koruma ve toplum yararlanmasına açık, kamu yararına kullanma esaslarını tespit etmek amacıyla düzenlenmiştir” ibaresine vurgu yapan Pehlevan “Danıştay 6. Dairenin 2011/300 nolu kararı ‘rekreaktif alan’ kavramı ile ‘rekreasyon alan’ kavramının birbirinden farklı olduğu ve Rekreasyon Alanlarında belli koşullarda yapılaşmaya olanak sağlanırken, rekreaktif alanlarda, yapılaşmaya olanak verilmediği görülmektedir.” Bu karar sahil şeridinin birinci 50 metresi imar planlarında rekreasyon alanı olarak değil rekreaktif alan olarak planlanması gerektiğini söylüyor. Bu karar Belediyenin sahil şeridinin birinci 50 metresini rekreasyon alanı olarak belirlenmiş alanların rekreaktif olarak yeniden düzenleyerek bütün halkın mağduriyetinin giderilmesi ve bir an önce gelecek nesillerin deniz ile buluşmasının önünün açmak için gerekli düzeltmelerin vakit geçirmeden yapılması gerekiyor. Anayasa, kanunlar ve mahkeme kararları ortada iken talan ve yağma devam ederken, Yunanistan’da ise işletmelere kiralanan plajların vatandaşların ücretsiz kullanımına açılması için ‘Havlu harekatı’ başlatıldı” ifadelerini kullandı.