Yerel Haberler
Van
Van’ın taze otlu peyniri satışa sunuldu 17 Mayıs 2024 Cuma - 13:32:33 Van’da yüksek kesimlerde yetişen endemik bitkilerin karışımıyla yapılan taze otlu peynir satışa sunuldu. Van’da endemik bitkilerin karışımıyla yapılan kentin tescilli ürünü olan otlu peynir, asırlardır değişmeyen lezzetiyle sofraların vazgeçilmezi olmaya devam ediyor. Kentin önemli değerlerinden olan ve mayıs ayında dağların yüksek kesimlerinde toplanan türlü türlü otlarla sütün buluşması sonucu yapılan taze otlu peynir satışa sunulmaya başlandı. Kaynatılmış süte yaylalardan toplanan mendi, heliz, sirmo (yabani sarımsak), siyabo, dağ nanesi ve kekiği karıştırılarak mayalanan ve en az 40 gün boyunca hafif tuzda bekletildikten sonra taze olarak satışa sunulan otlu peynirin koyun sütünden üretileni 170 ila 200, inek sütünden üretileni ise 130 il 150 lira arasında satışa sunuluyor. “En çok Özalp ve Gürpınar peynirleri tercih ediliyor” İHA muhabirine konuşan Tarihi Peynirciler Çarşısı esnafından Mehmet Nar, mayıs ayında yaylalardan toplanan otların mayalanan süte eklendiğini belirtti. Mayıs ayında koyun ve inek olmak üzere iki tür taze peynirin satışa sunulduğunu ifade eden Nar, “Koyun peynirinin ortalama fiyatı 170-200 lira, inek peyniri ise 130-150 liraya kadar satışa sunuluyor. Van halkı kışlık sezon için peynir tutmaya başladı. Tutulan peynirler yer altına gömülür, kış aylarında çıkarılarak tüketilir. 50 kilo taze peynir yer altına gömülünce, su kaybından dolayı 40 kilo olur. İnek peynirinin ve tereyağının rengi sarı, koyun peynirinin de rengi beyazdır. Koyun peynirinin tadı güzeldir. Ancak inek peyniri biraz daha ekşimtırak olur. Tabii tadı içine konulan otlara göre değişiklik gösterir. Van’da en çok tercih edilen peynir ise Özalp ve Gürpınar Norduz peyniridir. Diğer taraftan Başkale ve Çatak ilçesi peynirleri de güzeldir” dedi. Üreticilerden peynir alırken; sütü kaynatılmış, hafif tuzlu ve kalıplı sert olmasına önem gösterdiklerini dile getiren Nar, brusella hastalığının tuzsuz ve çok ıslak peynirlerde görülme riskinin olduğunu kaydetti. “Otlu peynir her yerden alınmaz” Van Ticaret Borsası (VATBO) eski Meclis Başkan Yardımcısı esnaf Rüstem Apaydın ise hayvanların zamanında aşılanması durumunda brusella hastalığının ortadan kalktığını belirterek, “Brusella hastalığı genellikle çiğ sütten geçer. Ancak bizim peynirde kullandığımız sütler 40 santigrat derecede kaynatılmaktadır. Son dönemlerde peynirimiz 3-4 ay tuzlu suda kaldığı için brusella riski de olmaz. Bundan 7-8 yıl önce tuzsuz peynirler tezgahlara gelirdi. Tuz atılmayan bazı peynirlerde brusella riski vardı. Ancak şimdi en az 40 gün tuzda kalan salamura peynirler gelir. Otlu peynir de her yerden alınmaz. Peynirciler Çarşısından veya işin erbabı olan esnaftan alınmasını tavsiye ederiz” diye konuştu.
Rektör Şevli Harvard ve Yale üniversitelerini ziyaret etti
13 Mayıs 2024 Pazartesi - 11:45 Rektör Şevli Harvard ve Yale üniversitelerini ziyaret etti Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, ‘Akademi Toplantıları’ kapsamında bulunduğu ABD’de Harvard ve Yale üniversiteleri ile Boston Başkonsolosluğunu ziyaret etti. Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, Türk-Amerikan Akademik Konseyi’nin organize ettiği Akademi Toplantıları kapsamında Amerika Birleşik Devletleri’nde bir dizi ziyaretlerde bulundu. İlk olarak Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesindeki toplantıya katılan Rektör Şevli, akademik toplulukları arasında kalıcı işbirliklerinin kurulması ve bu çerçevede akademik diyalogun derinleştirilerek ortak araştırma ve eğitim projelerinin teşviki amacıyla Boston’da yaşayan Türk Akademisyen Topluluğu ile bir araya geldi. Rektör Şevli’nin yanı sıra İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu, Türk-Amerikan Akademik Konseyi Kongre Başkanı Prof. Dr. Cengiz Karakaya, Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesinden Dr. M. Furkan Burak’ın da katıldığı toplantıda, bilim insanları ile akademik kaynakların paylaşımını kolaylaştıracak stratejik bir akademik işbirliği köprüsü kurma ve bilgi alışverişinde bulunma amacıyla bir araya geldiler. Daha sonra Massachusetts Teknoloji Enstitüsünde (MIT) Prof. Dr. Oral Büyüköztürk, Harvard Üniversitesinden Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil ve Harvard Tıp Fakültesinden Doç. Dr. Ebru Oral’ı ziyaret eden Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, misafirperverliklerinden dolayı akademisyenlere teşekkür etti. Tıp fakültesinin eğitim hastanelerinden biri olan Massachusetts General Hospitalda görev yapan Doç. Dr. Ebru Oral’ı ziyareti sırasında Rektör Şevli, dünyanın sayılı ortopedi laboratuvarlarından olan Harris Ortopedi Laboratuvarını da gezme fırsatı buldu. Beraberindeki diğer akademisyenlerle birlikte Akademi Toplantıları kapsamında bulunduğu Amerika Birleşik Devletleri’nde Türkiye Cumhuriyeti Boston Başkonsolosu Murat Uğurluoğlu’na da nezaket ziyaretinde bulunan Rektör Şevli, New Haven’e geçti. Beraberindeki İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Rektörü Prof. Dr. Nuri Aydın, Türk-Amerikan Akademik Konseyi Kongre Başkanı Prof. Dr. Cengiz Karakaya ile birlikte Yale Üniversitesinde akademisyenlerle bir araya gelen Rektör Şevli, burada katıldığı toplantıda akademik işbirliklerini güçlendirmek ve bu süreçte bilgi, deneyim ve kaynak paylaşımı gibi konularda fikir teatisinde bulundu.
Baba mesleğini sürdürerek köylerden topladığı antika eşyaları satıyor
13 Mayıs 2024 Pazartesi - 10:33 Baba mesleğini sürdürerek köylerden topladığı antika eşyaları satıyor Van’ın İpekyolu ilçesinde ikamet eden Mehmet Ataklı isimli esnaf, baba mesleğini sürdürerek köylerden topladığı eski eşyaları harmanlayıp satışa sunuyor. İpekyolu ilçesinde ikamet eden Mehmet Ataklı, baba mesleği olan antikacılığı sürdürmek için yoğun çaba sarf ediyor. Kahvaltıcılar Sokağı’nda kurduğu dükkanda bir yandan antika eşya satan Ataklı, bir yandan da Van’a has olan savat gümüşçülüğün yaygınlaşması için yeni tasarımlar elde ediyor. Çocukluğundan beri kardeşleriyle birlikte babalarının yanında antika eşyalar sattığını ifade eden Ataklı, babasının vefatından sonra kardeşleriyle birlikte işi üstlendiklerini söyledi. Babasının 1950 yılından itibaren antika işiyle uğraştığını aktaran Ataklı, bu sayede birçok tarihi eseri de Van Müzesi’ne kazandırdıklarını söyledi. Genel olarak nümismatik para üzerine çalıştıklarını aktaran Ataklı, “Osmanlı koleksiyonu, Van savatlı gümüş eşyalarını alıp satıyoruz. Türk parası, Osmanlı parası, madalyaların yanı sıra kendi çalışmamız olarak Van’a özgü olan savat işçiliğini yapıyoruz. Bu savat işçiliği Van’da meşhurdu. Osmanlı padişahlarının savat gümüşünü Van’da yapıp devlet büyüklerine hediye ettiğini biliyoruz. Bunun yanı sıra savatın saray eşyası olarak da kullanıldığını biliyoruz” dedi. Van’da eskiden 70-80 arasında gümüş atölyesinin olduğunu ancak gelinen çağda çok az sayıda atölyenin devam ettiğini belirten Ataklı, “Tuşba, 400 seneye yakın Urartulara başkentlik yaptı. Urartularda maden işçiliği çok hat safhadaydı. Bütün Anadolu’ya maden işçiliği Urartulardan aşılandı. Bizde Urartu takıları ile savat takılarını harmanlayıp yeni takılar ortaya çıkarıyoruz. Bazılarını kendimiz düzenliyoruz bazılarını da köylerden topluyoruz. Yasal olan şeyleri alıyoruz, yasal olmayanları müzeye teslim ediyoruz. Rahmetli babam müzeye çok eşya kazandırdı. Hatta bazı kitaplarda babamın ismi bile geçmiştir” ifadelerini kullandı. Van’da gittikçe azalan savat gümüşçülüğün tekrar yaygınlaşması için çalışmalarının başlatıldığını ifade eden Ataklı, “Savat denildiğinde akla Van geliyor. Özellikle son zamanlarda savat gümüşçülüğün tekrar yaygınlaşması için çalışmalar başlatıldı. Van YYÜ’de bu yönde bölüm açılarak yeni elemanlar yetiştiriliyor. İnşallah daha iyi de olacağız. Biz de burada kendi çapımızda kolye, yüzük, teşbih ve bileklikler yapıyoruz. Ayrıca sipariş üzerine de çalışmalarımız var. Genelde burada satıyoruz ama Van’da takı alıp yurt dışına götürenler de var” diye konuştu.
Prof. Dr. Aslan: “Van Gölü Havzası bu yıl çok sayıda göçmen kuşu karşılıyor”
13 Mayıs 2024 Pazartesi - 09:32 Prof. Dr. Aslan: “Van Gölü Havzası bu yıl çok sayıda göçmen kuşu karşılıyor” Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan, Van Gölü Havzası’nın bu yıl yoğun yağışlardan dolayı çok sayıda göçmen kuşu karşıladığını söyledi. Çeşitli uluslararası doğa ve çevre anlaşması yapan kurumlar tarafından ilan edilen mayıs ayının ikinci haftası, Dünya Göçmen Kuşlar Günü olarak kutlanıyor. Türkiye’deki yüzlerce kuş türünden 234’ünün gözlemlenebildiği Van Gölü Havzası; başta flamingo olmak üzere yırtıcı göçmen kuşları ve nesli tehlike altında bulunan birçok kuşa ev sahipliği yapıyor. Konuya ilişkin konuşan Van YYÜ Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan, ülkemizde bulunan sulak alanların 5’te 1’nin Van Gölü Havzası’nda bulunduğunu belirtti. Havzanın doğal yaşam alanının bozulmamasından kaynaklı yaban hayvanlarının tercih yeri olduğunu ifade eden Prof. Dr. Aslan, “Son 20 yılın en yağışlı mart ve nisan ayı yaşandığından dolayı çok sayıda göçmen kuşu geldi. Bunlardan en çok bilinen bize selam getiren allı turnadır (flamingo). Bunun yanında nesli tehlike altında olan dikkuyruklar, birçok yırtıcı göçmen kuş da burada yaşamaktadır. Van Gölü Havzası’nda yılın 12 ayında göçmen kuş bulunmaktadır. Kış mevsiminde yaban kazları, bahar mevsiminde yırtıcılarından tutun da kekliğinden, nesli tehlikede olan toy kuşu bulunmaktadır” dedi. Bu yılın özellikle yağışlar konusunda şanslı bir yıl olduğunu dile getiren Aslan, bu yıl birçok kuş türünün diğer yıllara oranla daha fazla görüldüğünü kaydetti.