Yerel Haberler
Kars
Kars’ta üniversite öğrencileri İsrail zulmüne karşı eylem başlattı 02 Mayıs 2024 Perşembe - 14:23:27 Amerika Birleşik Devletleri’ndeki üniversitelerde Filistin için yapılan eylemlere Kars’ta üniversitesi öğrencilerinden destek geldi. Kampus içerisinde çadır kuran öğrenciler, burada Gazze dayanışması için nöbet tutacaklarını açıkladı. Üniversite öğrencileri adına basın açıklaması yapan Anadolu Gençlik Derneği Üniversite Öğrencileri Temsilcisi Muhammed İkbal Gül, “İsrail’in kanlı terör eylemlerinin başladığı ilk günden beri tüm dünyada Siyonist rejimin işlediği vahşetlere karşı halk kitlelerinin katıldığı gösterilerle insani tepkiler ortaya konulmuştur. Son olarak ABD’de bulunan seçkin üniversitelerde öğrenci ve akademisyenler Gazze’de 200 günü aşkın süredir devam eden İsrail soykırımına karşı onurlu bir direniş başlatmıştır. ABD’de bulunan üniveristelerde başlayan ve ‘Kampus İntifadası’ olarak ifade edilen eylemler, dünyanın farklı ülkelerinde bulunan seçkin üniversitelere de yayılarak küresel bir tepki haline dönüşmüştür” dedi. Gül, “Bizlerde burada bu onurlu tepkiye desteğimizi ilan ediyoruz. İsrail tarafından Gazze’de yapılan sistemli soykırıma karşı durmak adına insanlığın sesi olarak demokratik tepkilerini ortaya koyan öğrenci ve akademisyenleri selamlıyor ve üniversite öğrenci ve akademisyenleri olarak kendileri ile dayanışma içerisinde olduğumuzu ilan ediyoruz” diye konuştu. Üniversite öğrencileri yapılan basın açıklamasının ardından kampus içerisinde kurulan çadırlarda nöbet tutmaya başladı. Öğrenciler hafta sonu da İsrail’e teki yürüyüşü gerçekleştirecek.
02 Mayıs 2024 Perşembe - 11:02 Kars’ta 150 yıllık ’Gürcü Kilisesi’ talan edildi Kars’ta 150 yıllık ’Gürcü Kilisesi’ define avcıları tarafından talan edildi. Her tarafı kazılan kilisenin koruma altına alınması bekleniyor. Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinden birisi olan Kars’ta, tarihi yapılar birer birer yok oluyor. Kars merkez Kaleiçi Mahallesi’nde kalenin altında bulunan kilisenin içerisi define avcıları tarafından kazılmış, duvarı dahi delik deşik edilmiş durumda bulunuyor. Kentin en önemli yerlerinden birisi olan Bedesten Bölgesi’nde bulunan Gürcü Kilisesi’nin taşları sökülürken, üzerinde haç işareti bulunan taşlar da define avcıları tarafından yerinden söküldü. Gözler önünde yıkılan kilisenin ne olacağı ise bilinmiyor. Kilisenin define avcıları tarafından tarumar edildiğini ifade eden vatandaşlar, "Kars Kalesi altında bulunan Gürcü Kilisesi olan Sarı Kilise olarak bilinen bölgedeyiz. Kilise Kültür Varlıkları tarafından hiçbir şekilde korunmamış, restore edilmemiş, her geçen gün dökülmekte, tarihi yapının durumu içler acısı özellikle Kars bölgesinde sık sık meydana gelen bir olay var. Defineciler burada da aynı şekilde kazılar yapmışlar. Gelişi güzel taşları yıkmışlar. Kilisenin, tarihi yapının hiçbir şekilde ayakta kalabileceğini söyleyemeyiz. Çünkü böyle giderse birkaç yıla yok olacak" dedi. Türkiye’nin en önemli tarihi değerlerine sahip olan kentte tarihi eserlere yeterince değer verilmemesi de dikkat çekiyor. Adeta açık hava müzesi olan Kars’ta bulunan Gürcü Kilisesi, define avcıları tarafından kazıldı. Defineciler, duvarlarına kadar yıkılan kilisenin duvar kaplamalarına dahi kırarak define aradı. İçerisi ve etrafı ise çukurlarla dolu kilise, adeta yıkılmamak için direniyor.
SERKA Fizibilite Destek Programı Kapsamında 2,5 milyon TL destek verecek
30 Nisan 2024 Salı - 12:33 SERKA Fizibilite Destek Programı Kapsamında 2,5 milyon TL destek verecek Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA), 2,5 milyon TL bütçeli Fizibilite Destek Programı için teklif çağrısına çıktı. Serhat Kalkınma Ajansı; Ağrı, Ardahan, Iğdır ve Kars illerinde hayata geçirilecek Fizibilite Destek Programı için teklif çağrısına çıktı. Program yılsonuna kadar devam edecek. Başvurular KAYS üzerinden 24 Aralık 2024’e kadar yapılarak 31 Aralık 2024 tarihine kadar taahhütname teslimi yapılabilecek. Fizibilite Destek Programı 2,5 milyon TL bütçeli olacak. Fizibilite Desteği Programının amacı; Bölge’nin kalkınması ve rekabet gücü açısından önemli fırsatlardan yararlanılmasına, Bölge ekonomisine yönelik tehdit ve risklerin önlenmesine, Bölge’nin yenilik ve girişimcilik kapasitesinin geliştirilmesine yönelik yatırım projelerinin fizibilite çalışmaları ile kalkınma ajanslarının 2024 yılı teması olarak belirlenen Kadın Girişimciliği-Kadın İstihdamı temasına katkı sunacak yatırım projelerinin fizibilite çalışmalarının desteklenmesidir. Programdan; kamu kurum ve kuruluşları, mahalli idareler, üniversiteler, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, organize sanayi bölgeleri ve küçük sanayi siteleri yararlanabilecek. Fizibilite Destek Programı için son başvuru tarihi KAYS üzerinden 24 Aralık 2024’e kadar yapılarak 31 Aralık 2024 tarihine kadar taahhütname teslimi yapılabilecek olmakla beraber Ajans tarafından hazırlanan başvuru rehberi ve ekleri internet sitesinde sürekli bir şekilde yayımlanacak ve başvuru sahipleri son tarihi beklemeksizin istedikleri herhangi bir tarihte Ajansa proje başvurusunda bulunabilecekler. Alınan teklifler ise en geç bir ay içerisinde değerlendirilecek.
Türkiye’nin 13. Ramsar alanıydı çöle döndü
27 Nisan 2024 Cumartesi - 12:02 Türkiye’nin 13. Ramsar alanıydı çöle döndü Kars’ta geçmişte yaklaşık 182 kuş çeşidine ev sahipliği yapan Türkiye’nin 13. Ramsar alanı olan Kuyucuk Gölü tamamen kurudu. Kuruyan gölü kuşlar terk ederken, gölün etrafında bulunan sazlıklar da yakıldı. 2009 yılında ülkemizin 13. Uluslararası Öneme Sahip Sulak Alanlar (Ramsar) alanı olarak ilan edilen Kuyucuk Gölü Kuş Cenneti geçen süre içerisinde kururken, geçmişte kuşlarla dolu olan gölü kuşlar da terk etti. Kuyucuk Gölü’nün etrafını çevreleyen ve kuşlarının sığınağı, yuva yaptığı sazlıklarda kimliği belirsiz kişi ve kişilerce ateşe verilerek yakıldı. Kuyucuk Gölü’nün yanan sazlıkları ise havadan görüntülendi. Kuyucuk Gölü Kuş Cenneti’nin son durumunun içler acısı olduğunu ifade eden vatandaşlar, "Burası Kuyucuk Gölü 7-8 yıl öncesine kadar çok güzel kuş cenneti olan bir gölümüzdü ancak kurudu. Burası artı göçmen kuşların geçtiği noktadaydı. Bunun yanı sıra otluklar, sazlıklar yeni yakılmış. Bakımı yok, koruması yok. Gerekli tedbirlerin önlemlerin alınması gerekiyor. Kuşlarının içerisinde olduğu Kuyucuk Gölü’nün eski halini almasını istiyoruz" dedi. Öte yandan, Avrasya-Afrika göç yolunda birçok kuşa ev sahipliği yapan yaklaşık 245 hektarlık göl ve 416 hektarlık Ramsar alanına sahip göldeki sular çekildi. Kuşların yuvalarının bulunduğu sazlık alanlar da kurudu. Kuruyan sazlık alan da ateşe verilerek yakıldı. Arpaçay ilçesi sınırları içerisinde bulunan Kuyucuk Gölü Kuş Cenneti’ni kuşlar da terk etti.