Yerel Haberler
Kars
16 Mayıs 2024 Perşembe - 19:50 Kafkas Üniversitesi’nde ‘çoban’ krizi Kars Kafkas Üniveristesi’nde ‘çoban’ krizi yaşanıyor. İŞKUR aracılığıyla Veteriner Fakültesi’ne alınan çobanlar, kendilerine mülakatta sorulan ‘Kars’ın ilk belediye Başkanı kim? Ve Aras Nehri nereden doğuyor?’ sorularını cevaplandıramadıkları gerekçesiyle eleniyor. KAÜ Veteriner Fakültesi için İŞKUR’A başvuru yapılıyor. İŞKUR’a yapılan başvuru sonrası 4 çoban adayı belirleniyor. Daha sonra bu çoban adayları, Noter kurası sonucu mülakata davet ediliyor. Sözlü sınava girmek üzere hak kazanan adaylar, 6 Temmuz 2023 Perşembe günü ‘çoban’ mülakatına tabi tutuluyor. Ancak YÖK ve üniversite adayları başarısız sayıyor. Kars’ta yaşanan çoban krizi Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne taşınıyor. Cumhuriyet Halk Partisi Kars Milletvekili İnan Akgün Alp, çoban krizini mecliste gündeme getiriyor. Mecliste gündeme gelen çoban krizinin ne zaman çözüleceği bilinmezken, KAÜ Veteriner Fakültesi’ne İŞKUR aracılığıyla alınacak çobanların ne kadar süreyle çalışacağı ise bilinmiyor. Kars Kafkas Üniversitesi’ne alınacak olan çobanlar için yeniden mülakat yapılacak mı? Mülakat yapılacak ise çobanlara yine Kars’ın ilk belediye başkanı kim? Sorusu mu sorulacak. Türkiye gündemine gelen Kafkas Üniversitesi’nde çoban krizi ne zaman son bulacak merak ediliyor. Kafkas Üniversitesi yönetimi ise sessizliğini koruyor.
Mimar Sadıkoğlu: “Koruma Kurulu’na en çok Kars’ın ihtiyacı var”
12 Mayıs 2024 Pazar - 14:39 Mimar Sadıkoğlu: “Koruma Kurulu’na en çok Kars’ın ihtiyacı var” Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nün kapatılmasına tepkiler sürüyor. Mimar Şebnem Sadıkoğlu, 81 il içerisinde her sokağının tarih koktuğu Kars’ın diğer illerden daha çok koruma kuruluna ihtiyacının olduğunu belirtti. Merkezi Kars olmak üzere Ardahan ve Iğdır’a 2011 yılından beri hizmet veren Kars Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü kapandı. Çoğu Baltık mimarisi eserlerden oluşan tarihi yapıların aslına uygun hale getirilmesi için Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) tarafından hazırlanan, Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Fonu (IPA) ile finanse edilen, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca uygulanan ’Rekabetçi Sektörler Operasyonel Programı’ kapsamında desteklenen proje bile Kars’ın önemini ortaya çıkartırken, Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nün kapanmasına tepkiler yağıyor. 81 il içerisinde her sokağın tarih koktuğu Kars’ın diğer illerden daha çok koruma kuruluna ihtiyacının olduğunu ifade eden Tarihi Kimliği ile Kars Kenti Projesi saha mimarı Şebnem Sadıkoğlu, “En çok da Kars’ın Koruma Kurulu Bölge Müdürlüğüne ihtiyacı var. Kars Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğünün kapanarak Erzurum’a bağlanması Kars’ın gerek tarihi doku açısından gerekse turistik açıdan büyük bir çöküşe uğraması demektir” dedi. Sadıkoğlu, “Kars tarihi dokusu ile tanıtılarak tüm dünyada revaç gören şehirlerimizden birisidir. Bu yükselişi devam ettirmek adına böyle bir karardan vazgeçilmesi gerekmektedir. En çok da her sokağının tarih koktuğu bu şehrin koruma kuruluna ihtiyacı vardır. Tüm yetkililerin biran önce bu duruma el atarak, şehrimizi korumamız gerekmektedir” diye konuştu.
Kars’ta öğretmenler şiddete hayır dedi
10 Mayıs 2024 Cuma - 12:10 Kars’ta öğretmenler şiddete hayır dedi Kars’ta öğretmenler 10 Mayıs 2024 tarihinde İstanbul’un Eyüp ilçesinde bulunan özel bir okulda görev yapan öğretmen İbrahim Oktugan’ın bir öğrencisi tarafından gerçekleştirilen silahlı saldırı sonrasında hayatını kaybetmesi dolayısıyla 1 günlük iş bıraktı. İş bırakan öğretmenler şiddete hayır dedi. İş bırakan öğretmenler Kars Milli Eğitim Müdürlüğü önünde toplandı. Milli Eğitim Müdürlüğü önünde toplanan öğretmenler, silahlı saldırıda hayatına kaybeden öğretmen için saygı duruşunda bulundu. Milli Eğitim Müdürlüğü önünde toplanan öğretmenler adına basın açıklamasını Eğitim Sen Kars Şubesi Yürütme Kurulu üyesi Yener Tanrıverdi yaptı. Yener Tanrıverdi, “İstanbul’un Eyüp ilçesinde bulunan özel bir okulda görev yapan Milli Eğitim Bakanlığı’ndan emekli öğretmen İbrahim Oktugan bir öğrencisi tarafından gerçekleştirilen silahlı saldırı sonrasında hayatını kaybetmiştir. Toplum olarak hayatımızın her aşamasında evde, sokakta, iş yerlerinde her gün karşı karşıya kaldığımız şiddet olgusunun uzun süredir okullarımızı da sarmalamış olması çok sayıda meslektaşımızın şiddetin hedefi haline gelmesine neden olmaktadır. Öncelikle kabul etmek gerekir ki okullarımızın sık sık şiddet haberleriyle gündeme gelmesinde başta Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) olmak üzere tüm yetkililerin, hatta toplumun tüm kesimlerinin sorumluluğu vardır. Toplum olarak hayatımızın her aşamasında yer alan şiddet olgusu, eğitim kurumlarını, okullarımızı ve öğretmenlerimizi de hedef almış durumdadır” dedi. Tanrıverdi, “Okullarda yaşanan şiddetin ve eğitim emekçilerine yönelik saldırıların önlenebilmesi, öncelikle her fırsatta eğitim emekçilerini hedef haline getiren politika ve uygulamalara son verilmesinden geçmektedir. Türkiye’nin her yerinde eğitim kurumlarında birbirine benzer şekillerde eğitim emekçilerini hedef alan şiddet olaylarının yaşanması, şiddetin arkasındaki nedenlerin ortaya çıkarılmasını, eğitim kurumlarında eğitim emekçilerinin can güvenliğinin sağlanmasını gerektirmektedir. Okulda şiddet olaylarının son bulması için MEB’i acilen harekete geçmeye ve önlem almaya çağırıyoruz” diye konuştu. Kars İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde yapılan basın açıklamasının ardından kalabalık sessizce dağıldı.
Milli boksör Erdemir, okulunda sevgiyle karşılandı
09 Mayıs 2024 Perşembe - 21:00 Milli boksör Erdemir, okulunda sevgiyle karşılandı Büyükler Avrupa Boks Şampiyonası’nda Avrupa 3’üncüsü olan Tuğrulhan Erdemir, Kars’ta okuduğu üniversite, hocaları ve sınıf arkadaşları tarafından sevgiyle karşılandı. Büyükler Avrupa Boks Şampiyonası’nda Avrupa 3’üncüsü olan Kafkas Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğrencisi Tuğrulhan Erdemir, geldiği Kars’ta hocaları sınıf arkadaşlarını ziyaret etti. Milli sporcu Tuğrulhan Erdemir’i Dekan Prof. Dr. Engin Kılıç, fakülte hocaları ve öğrenciler karşılandı. Tuğrulhan Erdemir’i aralarında görmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Engin Kılıç, “Bugün çok önemli bir güne tanıklık ediyoruz. Daha önce dünya şampiyonu olmuş, Akdeniz Olimpiyat Şampiyonası yaşamış, bir arkadaşımızı, öğrencimizi burada Büyükler Avrupa 3’üncüsü olarak karşılamaktan büyük bir mutluluk, bir o kadar da onur duyuyorum. Tabi içimizden çıkan bu toprağın insanı, sizin arkadaşınız. Bu başarıya imza atmış, sizlerin de dualarıyla, desteğiyle buralara gelmiş bir arkadaşımız, ben kendisini tebrik ediyorum. Başarılarının devam etmesini canı gönülden diliyorum” dedi. Daha sonra söz alan Tuğrulhan Erdemir, “İnşallah ülkemiz için, şehrimiz için olimpiyatlarda madalya almak istiyorum. Bu doğrultuda çok emek verdim. 16 yıldır bu sporun içerisindeyim. Bir çok madalya aldım. İnşallah bundan sonrada en iyi şekilde ülkemi temsil ederim, madalya alırım” diye konuştu. Öte yandan Erdemir’in Antrenörü Vedat Demirkol ve Öğretim Görevlisi Kıvanç Buru, Olimpiyat Oyunları’nda altın madalya için çalışmalara başladıklarını kaydettiler. Arkadaşlarıyla bir araya gelen milli sporcu Erdemir, arkadaşlarıyla hasret giderdi. Tuğrulhan Erdemir Temmuz ayında Paris Olimpiyat Oyunları’nda Türkiye’yi ve Kars’ı temsil edecek.