Yerel Haberler
Kırıkkale
03 Mayıs 2024 Cuma - 12:34 Ormanlar için birlik oldular: Yangınları tetikleyen atıklar tek tek toplandı Kırıkkale’de toplumsal farkındalık oluşturmak amacıyla başlatılan "Orman Benim" kampanyasına katılan öğrenci ve vatandaşlar, yangınlara sebep olabilecek cam, pet şişe ve diğer atıkları ormanlık alandan topladı. 81 ilde orman yangınlarının önlenmesine yönelik farkındalık amacıla başlatılan "Orman Benim" kampanyasına Kırıkkale’den de çok sayıda öğrenci, vatandaş, vali yardımcıları ve kurum müdürleri katıldı. Orman İşletme Müdürlüğü tarafından Millet Ormanı’nda düzenlenen etkinlikte, orman yangınlarına sebep olabilecek cam, pet şişe ve yangınlara sebep olabilecek diğer atıklar doğadan toplandı. Çevre temizliği çalışmalarının yanı sıra ağaçlarda müdürlük personeli de ağaçlardaki kuru dalları budadı. Orman İşletme Müdürü Atilla Yılmaz, etkinlikte yaptığı konuşmada, son 10 yılın yangın istatistiklerinde, çıkan orman yangınlarının yüzde 90’ının insan kaynaklı olduğunu söyledi. 6. sınıf öğrencisi Hazal Şahin, geleceğe daha temiz bir doğa bırakmak için bırakılan çöplerin toplanması gerektiğini söyledi. 6. sınıf öğrencisi Nurdoğan İnce, vatandaşlardan çöpleri "sıfır atık" kutularına konulması istedi. Basketbol Turnuvası’nın bölge müsabakaları için Kırıkkale’ye gelen Muhammed Şimşek ise çevrenin temiz olması için atık çöpleri topladıklarını ifade etti.
02 Mayıs 2024 Perşembe - 19:18 Hafız öğrenciler finalde yarıştı Kırıkkale’de düzenlenen Genç Muhafızlar Hafızlık Yarışması 1. Bölge Finali’ne katılan hafız öğrenciler, Kur’an-ı Kerim’i en iyi şekilde ezbere okumak için yarıştı. Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü tarafından İmam Hatip Okulları Genç Muhafızlar Hafızlık Yarışması 1. Bölge Finali, Kırıkkale İl Milli Eğitim Müdürlüğü koordinesinde yapıldı. İl Müftülüğü Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen finale, Kırıkkale, Ankara, Bartın, Bolu, Çankırı, Çorum, Karabük, Kastamonu, Sinop ve Zonguldak’tan 10 lise, 11’de ortaokul öğrencisi katıldı. İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından yarışmaya katılan hafızlar, jüri üyelerince hazırlanan kapalı zarflardaki sorularını çekilişle belirledi. Hafızlar, Kur’an-ı Kerimi en iyi şekilde ezbere okumak için çaba sarf etti. Jüri üyeleri, öğrencileri puanlama sistemine göre değerlendirdi. Lise kategorisinde, Ankara Sincan Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Mustafa Salih Avcı birinci, Ankara Çankaya Ümitköy Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Hasan Enes Kocabaş ikinci ve Çankırı Fatih Sultan Mehmet Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Imran Abdul Samad ise üçüncü oldu. Ortaokul kategorisinde de, Kastamonu Seydiler Seyid Zülfikar Vakfı M. Naim Karaman İmam Hatip Ortaokulu öğrencisi Muhammed Ali Sarıkaş birinci olurken, Çankırı Merkez Hacı Murad-ı Veli İmam Hatip Ortaokulu öğrencisi Muhammed Emir Kaya ikinci, Ankara Keçiören İmam Buhari Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Abdulmelik Ünsal’da üçüncülüğü elde etti. İl Milli Eğitim Müdürü Rıza Aydın, programda yaptığı konuşmada, "İmam Hatip Ortaokullarından 11, liselerden de 10 olmak üzere yarışmaya toplamda 21 kişi katıldı. Onlar yarışırken biz de Kur’an-ı Kerim tilavetiyle huzur bulacağız" dedi. Lise kategorisinde bölge birincisi olan Mustafa Salih Avcı, çekişmeli bir yarışın olduğunu belirterek, yarışmaya katılanların kaliteli olduğunu ve başarılarının da devamını diledi. Ortaokul kategorinde birincisi olan Muhammed Ali Sarıkaş ise, "Çorumluyum buraya Kastamonu’yu temsilen geldim. Bugün burada 2.5 yıllık çalışmamın sonucunda bölge birincisi oldum" dedi. Yarışmanın ardından öğrenciler tarafından hazırlanan semazen gösterileri ile "tasavvuf musikisi" konseri yapıldı. Programın son bölümünde de dereceye giren öğrencilere ödüllerini, İl Milli Eğitim Müdürü Aydın, İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mevlüt Erten ve protokol üyeleri verdi. Final yarışmasında dereceye girerek kategorilerinde birinci olan hafızlar, daha sonraki bir tarihte düzenlenecek Türkiye finali yarışmasına hak kazandı.
Kuraklık her geçen gün etkili oluyor: Yağmur için dualar edildi, ekmekler dağıtıldı
27 Nisan 2024 Cumartesi - 15:24 Kuraklık her geçen gün etkili oluyor: Yağmur için dualar edildi, ekmekler dağıtıldı Kırıkkale’de azalan yağışlar ve aşırı sıcaklara bağlı kuraklığın sürmesi üzerine vatandaşlar yağmur duası etti. Yahşihan ilçesinde bir araya gelen kadınlar ise imece usulüyle pişirdikleri ekmekleri vatandaşlara dağıttı. İç Anadolu Bölgesinde en çok kuraklıktan etkilenen illerden biri olan Kırıkkale’de vatandaşlar yağmur duası ediyor. Kış ve bahar aylarında yağışların az olması sebebiyle kentte, son yılların en kurak mevsimi yaşanıyor. Türkiye’nin en uzun nehri Kızılırmak’ta da su seviyesi düştü. Yahşihan ilçesinden geçen bölümde de ırmak yatağında adacıklar ortaya çıktı. Bu sebeple birçok ilçede vatandaşlar, yağmur duası ediyor. Yahşihan’da 300 haneli sitenin bahçesinde toplanan kadınlar, imece usulüyle "yağmur ekmeği" yaptı. Duaların kabulü, yağmurun yağması ve yılın bereketli geçmesi için pişirilen ekmekler, vatandaşlara ikram edildi. Doğanlık Mahallesi Muhtarı Doğan Ulusoy, İHA muhabirine, toplanma amaçlarının yağmur duası edip, vatandaşlarla birlikte kaynaşmayı sağlamak olduğunu söyledi. Yağmur duası için ekmek pişirdiklerini anlatan Emine Koçdoğan da birlik ve beraberlik içerisinde olduklarını kaydetti. Hacer Sandalcı ise, "Allah’ımızdan yağmurlarımızı bekliyoruz. İnşallah hayırlı kısmetlerimizi, hayırlı nimetlerimizi verir. Dualarımız kabul olur inşallah" ifadesini kullandı.
Kuraklık her geçen gün etkili oluyor: Yağmur için dualar edildi, ekmekler dağıtıldı
27 Nisan 2024 Cumartesi - 15:18 Kuraklık her geçen gün etkili oluyor: Yağmur için dualar edildi, ekmekler dağıtıldı Kırıkkale’de azalan yağışlar ve aşırı sıcaklara bağlı kuraklığın sürmesi üzerine vatandaşlar yağmur duası etti. Yahşihan ilçesinde bir araya gelen kadınlar ise imece usulüyle pişirdikleri ekmekleri vatandaşlara dağıttı. İç Anadolu Bölgesinde en çok kuraklıktan etkilenen illerden biri olan Kırıkkale’de vatandaşlar yağmur duası ediyor. Kış ve bahar aylarında yağışların az olması sebebiyle kentte, son yılların en kurak mevsimi yaşanıyor. Türkiye’nin en uzun nehri Kızılırmak’ta da su seviyesi düştü. Yahşihan ilçesinden geçen bölümde de ırmak yatağında adacıklar ortaya çıktı. Bu sebeple birçok ilçede vatandaşlar, yağmur duası ediyor. Yahşihan ilçesinde 300 haneli sitenin bahçesinde toplanan kadınlar, imece usulüyle "yağmur ekmeği" yaptı. Duaların kabulü, yağmurun yağması ve yılın bereketli geçmesi için pişirilen ekmekler, vatandaşlara ikram edildi. Doğanlık Mahallesi muhtarı Doğan Ulusoy, İHA muhabirine, toplanma amaçlarının yağmur duası edip, vatandaşlarla birlikte kaynaşmayı sağlamak olduklarını söyledi. Ulusoy, "Bugün ki amacımız bayanlarla birlikte toplanıp hem etkinlik düzenleyip hem de yağmur duası edip vatandaşla halkla bir araya gelip kaynaşmayı sağlamak. Allah, memleketimiz için yağmurları gönderir" dedi. Yağmur duası için ekmek pişirdiklerini anlatan Emine Koçdoğan, birlik ve beraberlik içerisinde olduklarını kaydetti. Hacer Sandalcı, "Allah’ımızdan yağmurlarımızı bekliyoruz. İnşallah hayırlı kısmetlerimizi, hayırlı nimetlerimizi verir. Dualarımız kabul olur inşallah" ifadesini kullandı. (HA-MK
Kuraklık riski artıyor, ekinler kuruyor: Köylüler yağmur duasına çıktı
26 Nisan 2024 Cuma - 18:00 Kuraklık riski artıyor, ekinler kuruyor: Köylüler yağmur duasına çıktı Kırıkkale’de ekili tarım arazilerinde yaşanan kuraklıktan yakınan köylüler, yağmur duası yaptı. Kırıkkale’de kuraklık tehlikesi çiftçileri endişelendiriyor. Yağışların önceki yıllara göre az olması sebebiyle ekili tarım arazileri, kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Bölgede yağış miktarındaki azalma, ekili tarım arazilerinin birçoğunun kurumasına sebep oldu. Geçimini çiftçilikten sağlayan köylüler ise kuraklıktan dolayı zor duruma düştü. Köylüler, yağmur yağmaması halinde hasadı kaybedeceklerini belirterek, yağmur duasına çıktı. Tilkili köyünde muhtarlık tarafından organize edilen yağmur duasına, çevre köylerden de katılım oldu. Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından dualar edildi, namaz kılındı. Yağmur duasına, Çelebi Kaymakamı Mehmet Melih Dalan ve Çelebi Belediye Başkanı Yaşar Erdemir de katıldı. Duanın ardından katılımcılara yemek ikram edildi. Tilkili köyü muhtarı Osman Ilıcan, İHA muhabirine mevsimsel değişiklikten dolayı bölgede kuraklık yaşandığını belirterek, köylülerle birleşerek yağmur duası yaptıklarını söyledi. "İnşallah dualarımız kabul olur" Bölgede kuraklığın olduğunu anlatan Ilıcan, "Bölgemizde mevsimlerin değişmesinden dolayı kuraklık yaşanıyor. Bizde tarım ülkesi olduğumuz için üretmeye mecburuz. Bölgemizde su sıkıntısı var. İklimlerin değişmesi yağışların kaymasından dolayı Nisan yağmurlarını alamadık. Buda bölgemizde ciddi bir kuraklığa sebep oldu. Bizde Müslümanlar olarak diğer köylülerimiz ile birlikte birleştik dua ettik. İnşallah yağmurumuz yağar. Dua ettik inşallah bundan sonrada şükür duası yaparız. İnşallah dualarımız kabul olur" dedi. Kaldırım köyü muhtarı Faruk Yıldırım ise ekinlerinin yüzde 70’inin kuramaya başladığını ifade ederek, bu sebeple de yağmur duasına çıktıklarını belirtti.
Kuraklık riski artıyor, ekinler kuruyor: Köylüler yağmur duasına çıktı
26 Nisan 2024 Cuma - 17:44 Kuraklık riski artıyor, ekinler kuruyor: Köylüler yağmur duasına çıktı Kırıkkale’de ekili tarım arazilerinde yaşanan kuraklıktan yakınan köylüler, yağmur duası yaptı. Kırıkkale’de kuraklık tehlikesi çiftçileri endişelendiriyor. Yağışların önceki yıllara göre az olması sebebiyle ekili tarım arazileri, kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya. Bölgede yağış miktarındaki azalma, ekili tarım arazilerinin birçoğunun kurumasına sebep oldu. Geçimini çiftçilikten sağlayan köylüler ise kuraklıktan dolayı zor duruma düştü. Köylüler, yağmur yağmaması halinde hasadı kaybedeceklerini belirterek, yağmur duasına çıktı. Tilkili köyünde muhtarlık tarafından organize edilen yağmur duasına, çevre köylerden de katılım oldu. Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından dualar edildi, namaz kılındı. Yağmur duasına, Çelebi Kaymakamı Mehmet Melih Dalan ve Çelebi Belediye Başkanı Yaşar Erdemir de katıldı. Duanın ardından katılımcılara yemek ikram edildi. Tilkili köyü muhtarı Osman Ilıcan, İHA muhabirine, mevsimsel değişiklikten dolayı bölgede kuraklık yaşandığını belirterek, köylülerle birleşerek yağmur duası yaptıklarını söyledi. "İnşallah dualarımız kabul olur" Bölgede kuraklığın olduğunu anlatan Ilıcan, "Bölgemizde mevsimlerin değişmesinden dolayı kuraklık yaşanıyor. Bizde tarım ülkesi olduğumuz için üretmeye mecburuz. Bölgemizde su sıkıntısı var. İklimlerin değişmesi yağışların kaymasından dolayı Nisan yağmurlarını alamadık. Buda bölgemizde ciddi bir kuraklığa sebep oldu. Bizde Müslümanlar olarak diğer köylülerimiz ile birlikte birleştik dua ettik. İnşallah yağmurumuz yağar. Dua ettik inşallah bundan sonrada şükür duası yaparız. İnşallah dualarımız kabul olur" dedi. Kaldırım köyü muhtarı Faruk Yıldırım ise ekinlerinin yüzde Ekinlerimizin yüzde 70’inin kuramaya başladığını ifade ederek, bu sebeple de yağmur duasına çıktıklarını aktardı.