Yerel Haberler
Çanakkale
ÇOMÜ’de Dönüşüm Atölyesi gerçekleştirildi 06 Mayıs 2024 Pazartesi - 15:19:11 Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sürdürülebilirlik Ofisi Koordinatörlüğü “Kampüslerde Sürdürülebilir Bir Yaşam İçin Dönüşüm Atölyesi” kapsamında Çanakkale Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu öğrencileri ile meslek yüksekokulu binası çevresinde inceleme ve gözlemlerde bulundu. Atölyede katılımcıların, sürdürülebilirlik kavramını günlük hayata nasıl entegre edilebileceklerini öğrenerek sürdürülebilirliğin çevresel, sosyal ve ekonomik boyutta eş zamanlı ele alınmasının önemi hakkında farkındalığa sahip olduğunu söyleyen Sürdürülebilirlik Ofisi Koordinatörü Prof. Dr. Nilgün Ayman Öz, Özellikle atıklar, su /atıksu yönetimi, enerji, eğitim alanları, peyzaj, sosyal imkanlar, ulaşım vb. konular üniversitemiz kampüsümüzdeki bir bina açısından ele alındı" dedi. Sürdürülebilirlik ilkelerinin üniversite genelinde benimsenmesinin önemine vurgu yapan Rektör Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu ise, "Üniversite olarak sürdürülebilirlik ilkelerine olan bağlılığımızı güçlendirmeli ve çevremize duyarlı, sürdürülebilir bir kampüs oluşturmak için daha çok çalışmalıyız. Bu amaç doğrultusunda sürdürülebilirlik atölyesine katılan tüm öğrencilerimize ve personelimize teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı. Yapılan incelemeler ve gözlemler doğrultusunda belirlenen sorunlara yönelik çözüm odaklı grup çalışmaları gerçekleştirildi.
06 Mayıs 2024 Pazartesi - 11:50 Gelibolu Su Altı Parkı’nda dalış sezonu başladı Çanakkale Savaşları’nın yaşandığı Tarihi Gelibolu Yarımadası’nda 109 yıl önce batırılan batıklara dalış sezonu başladı. Zengin su altı güzellikleri ve tarihi izlerle dolu atmosferiyle dikkat çeken park, dalış tutkunlarına eşsiz deneyimler sunmaya devam ediyor. Sezonun açılış dalışına, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir de katıldı. Gelibolu Yarımadası, 1915 Çanakkale Savaşı’nın izlerini taşıyan birçok tarihi noktaya ev sahipliği yapıyor. Her yıl milyonlarca kişi, bu coğrafyayı keşfetmek için Gelibolu’nun şehitliklerini, anıt mezarlarını, tabyalarını ve müzelerini ziyaret ediyor. Çanakkale Tarihi Gelibolu Yarımadası’nda 109 yıl önce batırılan batıklar, ‘Gelibolu Tarihi Su Altı Parkı’ ile birlikte yerli ve yabancı turistlerin yeni gözdesi olmaya devam ediyor. Derinliklerinde pek çok hikaye saklayan Çanakkale’nin destansı batıkları, 1. Dünya Savaşı temalı ilk su altı parkı özelliğini taşıyor. Gelibolu Su Altı Parkı ise Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı tarafından kurulan ve su altı dünyasını keşfetmek isteyenler için bir merkez haline gelen bir alan olarak öne çıkıyor. Bu yılın dalış sezonu, Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir’in katılımıyla resmen başladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Çanakkale Savaşları ve Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı’nın öncülüğünde 2021’de hizmete açılan park, Birinci Dünya Savaşı’ndan kalma gemi batıklarını keşfetmek isteyenler için popüler bir rota haline geldi. Yeni sezonda da parka olan ilginin yoğun olması bekleniyor.
Çanakkale’de CHP’li İl Genel Meclisi Üyesi hayatını kaybetti
03 Mayıs 2024 Cuma - 12:12 Çanakkale’de CHP’li İl Genel Meclisi Üyesi hayatını kaybetti Çanakkale’de hayatını kaybeden CHP’li Biga İl Genel Meclisi Üyesi Levent İrez için cenaze töreni gerçekleştirildi. Biga İl Genel Meclis Üyesi Levent İrez dün hayatını kaybetti. 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri’nin ardından geçtiğimiz hafta ilk kez toplanan Nisan ayı İl Genel Meclisi toplantılarına katılamayan İrez için Çanakkale İl Özel İdaresi önünde tören gerçekleştirildi. Cenaze törenine Çanakkale Vali Yardımcısı Hakkı Uzun, CHP Çanakkale Milletvekili İsmet Güneşhan, CHP İl Başkanı Levent Gürbüz, İYİ Parti İl Başkanı Selahattin Yıldızlar, Çanakkale İl Genel Meclis Başkanı Halil Ertuğrul, il genel meclisi üyeleri katıldı. Törende bir konuşma yapan İl Genel Meclis Başkanı Halil Ertuğrul, "Sözün bittiği anlar vardır. Bugün o anlardan biri. Levent abimle bir kere toplantı yaptım. Hiç çalışma fırsatı bulamadım. Ona çok üzülüyorum. Çok güzel işler yapacaktık kendisiyle ama biz İl Genel Meclisi olarak güzel işler yapacağız. O bizi yukarıdan izleyecek. Herkese başsağlığı diliyorum" dedi. Konuşmanın ardından yapılan dua sonrasında merhum İl Genel Meclisi Üyesi Levent İrez’in cenazesi Biga ilçesine uğurlandı. İrez’in cenazesi Kurşunlu Camii’nde cuma namazını müteakip kılınacak cenaze namazının ardından Biga Karaçayır mezarlığında toprağa verilecek.
ÇOMÜ’de Araştırma Dekanlığı açıldı
03 Mayıs 2024 Cuma - 11:49 ÇOMÜ’de Araştırma Dekanlığı açıldı Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinin akademik birimlerinde yapılan araştırmaların koordinasyonunu sağlamak ve disiplinlerarası çalışmaları teşvik etmek, öğretim elemanları ve öğrencilerin araştırmalarını yapabilecekleri uygun şartları sağlamak gibi çalışmaları yürütmek için Araştırma Dekanlığı açıldı. Araştırma Dekanlığının açılışı Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, ÇOMÜ Yöneticileri, akademik ve idari personelin katılımıyla Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÇOBİLTUM)’da yapılan törenle gerçekleşti. Araştırma Dekanlığı Dekanı Doç. Dr. Sercan Karav üniversitenin araştırma potansiyelini artırmak ve projeleri koordine etmek noktasında Araştırma Dekanlığının çok önemli bir rol oynayacağını belirtti. Rektör Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu bugün, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin tarihinde önemli bir dönüm noktasına şahitlik ediyoruz ve Araştırma Dekanlığını açıyoruz diyerek başladığı konuşmasında şunları söyledi: "Üniversitemizin; eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme ve toplumsal katkı faaliyetlerini uluslararası ölçekte ve kalite odaklı bir şekilde gerçekleştirme hedeflerimiz için çalışıyoruz. Bugün burada bunun önemli bir adımını daha gerçekleştiriyoruz. Üniversiteler sadece bilgi aktarmak ve eğitim vermekle kalmaz, aynı zamanda bilgi üretmenin ve topluma katkıda bulunmanın da önemli birer aracıdır. Bu bilinçle, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi olarak her zaman daha fazlasını yapmaya, daha iyisini hedeflemeye çalışıyoruz. Araştırma Dekanlığının kurulmasıyla birlikte, araştırma ve geliştirme faaliyetlerimizi planlı ve programlı bir şekilde yürüteceğiz. Bu çerçevede üniversitemizde sürdürülebilir bir araştırma ekosistemini tüm birimlerimizin katılımıyla gerçekleştireceğiz. Farklı fakülte ve bölümler arasında iş birliğini ve koordinasyonu sağlayarak, araştırma altyapımızı güçlendireceğiz. Ayrıca, yurt içi ve yurt dışı araştırma kurum ve kuruluşlarıyla iş birliklerimizi geliştirerek, uluslararası alanda da söz sahibi olmayı hedefliyoruz." Rektör Erenoğlu’nun konuşmasının ardından Dekanlığın açılışı gerçekleşti.
Çanakkale Devlet Hastanesinde ilk kez ‘Chiari Malformasyonu’ operasyonu yapıldı
02 Mayıs 2024 Perşembe - 17:02 Çanakkale Devlet Hastanesinde ilk kez ‘Chiari Malformasyonu’ operasyonu yapıldı Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi’nde ilk kez ‘Chiari Malformasyonu’ operasyonu başarılı bir şekilde gerçekleştirildi. Yürüme bozukluğu, her iki elde ince hareket kusuru, kollarda uyuşma ve ensede ağrı şikayetleriyle Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi Beyin Cerrahi Polikliniğine başvuran 44 yaşındaki kadın hastaya yapılan muayene ve tetkikler sonrasında chiari sendorumu tespit edildi. Beyin Cerrahisi Uzmanları Op. Dr. Turgay Parsak, Op. Dr. Recep Özdek, Op. Dr. Ömer Serdar Akgül, Anestezi Uzmanı Uz. Dr. Esen Şimşek ve tecrübeli ekip desteği eşliğinde başarılı bir şekilde gerçekleştirilen ameliyat sonrası hasta sağlığına kavuştu. Halk arasında beyincik sarkması olarak bilinen hastalık hakkında açılama yapan Beyin Cerrahisi Uzmanları Op. Dr. Turgay Parsak ve Op. Dr. Recep Özdek, “Beyin cerrahi polikliniğine yürüme bozukluğu, her iki elde ince hareket kusuru, kollarda uyuşma ve ensede ağrı şikayetleri ile başvuran hastaya muayene sonrasında chiari sendorumu tanısı kondu. Hastalık halk arasında beyincik sarkması olarak bilinmektedir. Beyincikte sarkma ve boyun omurilik kısmında yaygın sıvı birikmesi de (siringomyeli) görülen hastaya kemik dekompresyonu ile birlikte beyin zarı açılarak hastanın kendi bacağından alınan yama ile duraplasti yapılarak işlem sonlandırıldı. Ameliyat sonrası bir gün yoğun bakımda kalan hastamız sonrasında servise alınarak şifa ile taburcu edildi. Bu tür özellikli ameliyatlar hastanemizde başarılı bir şekilde yapılmakta olup hastalarımızın dış merkezlere gitmesine artık gerek kalmamıştır” dediler. Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Hasan Keser ise kaliteli sağlık hizmeti sunabilmek için her türlü tıbbi cihaz ve donanımın mevcut olduğunu, alanında tecrübeli hekimlerin ve ekiplerin özverili çalışmaları ile her geçen gün hizmet kalitesini daha da arttırmayı hedeflediklerini ifade etti.
ÇOMÜ’lü öğrenciler, anaokullu miniklere hem hasarrufu hem geri dönüşümü anlattı
02 Mayıs 2024 Perşembe - 14:58 ÇOMÜ’lü öğrenciler, anaokullu miniklere hem hasarrufu hem geri dönüşümü anlattı Çanakkale Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Halkla İlişkiler ve Tanıtım Programı öğrencileri, sosyal sorumluluk dersi kapsamında anaokulunda eğitim gören miniklere hem çevre bilinci ve geri dönüşümü hem de tasarrufun önemini anlattıkları bir proje gerçekleştirdi. Çanakkale Zübeyde Hanım Anaokulu’ndaki miniklere geri dönüşümün önemini anlatan üniversiteliler, anaokulu öğrencisi miniklerle birlikte atık malzemelerden kumbaralar yaptı. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Çanakkale Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Pazarlama ve Reklamcılık Bölümü Halkla İlişkiler ve Tanıtım Programı öğrencileri Selen Kunt, Emirhan Türkmen ve Yaşam Nil Erdal sosyal sorumluluk dersi kapsamında, Çanakkale Zübeyde Hanım Anaokulu’ndaki çocuklara yönelik "Küçük Birikimler" projesini hayata geçirdi. Çocukların erken yaşlarda çevre ve geri dönüşümün öneminin yanı sıra finansal bilinç ve sorumluluk duygusunu kazanmalarına odaklanan üniversiteliler, minik öğrencilerle atık kartonlardan kumbaralar yaptı. Zübeyde Hanım Anaokulu 5-6 yaş aralığındaki 25 öğrenci, kendi el işi saatlerinde hem eğlendi hem de atık kartonlardan kendi kumbaralarını yaptı. Yaptıkları kumbaraları boyayan öğrencilerden proje sözcüsü Selen Kunt, etkinliğin amacının, çocuklara para ve kaynak yönetimi konusunda temel beceriler kazandırmanın yanı sıra geri dönüş ve atıklar ile ilgili bilgi vermek olduğunu ifade etti. ÇOMÜ öğrencilerine hem çevreye hem de duyarlılıklarından dolayı teşekkür eden Çanakkale Zübeyde Hanım Anaokulu Müdürü Bircan Böyükmedar, "Çocukların erken yaşlarda para yönetimi konusunda sağlam temeller atmaları son derece önemli. Küçük Birikimler projesi, çocuklarımızın erken yaşlarda bu konuda bilinçlenmelerinin yanında bunu atık kartonlarla yapıyor olmaları ve atıkların üzerinde de durulması son derece değerliydi. Aynı zamanda, el işi saatlerinde kendi emeklerini görmek ve bunun karşılığında biriktirdikleri parayı kullanma fırsatıyla sorumluluk duygularını da güçlendirecektir" dedi. Sosyal sorumluluk projesi Halkla İlişkiler öğrencilerinden Emirhan Türkmen; minik öğrencilere, geri dönüşüm ve atıklarla ilgili bilgi verdi. Atıkların geri dönüşümü ve kumbaraların yapımının nasıl gerçekleştirileceğini anlatan üniversiteliler, minik öğrencilerle kumbaraları hazırladıktan sonra boyadı. Etkinlik sonunda minikler, proje sponsorlarından Juss meyve sularının ikram ettiği meyve suyu ve kek ile devam etti. El işi yapmanın keyfini yaşayan öğrenciler, farklı bir etkinlikle eğlenceli ve keyifli dakikalar yaşandı. Etkinlik sonrası proje sözcüsü Selen Kunt, Zübeyde Hanım Anaokulu Müdürü Bircan Böyükmedar ve Sınıf Öğretmeni Özlem Yücel’e teşekkür belgesi taktim etti.
3 yıl sonra böbrek nakliyle sağlığına kavuştu
02 Mayıs 2024 Perşembe - 11:29 3 yıl sonra böbrek nakliyle sağlığına kavuştu Çanakkale’de, 3 yıl önce böbrek yetmezliğine yakalanan 41 yaşındaki Turan Cinislioğlu, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Organ Nakli Merkezinde gerçekleştirilen böbrek nakliyle tekrar sağlığına kavuştu. Çanakkale’de yaşayan Turan Cinislioğlu (41) 3 yıl önce hipertansiyona bağlı böbrek yetmezliği nedeniyle Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesine başvurdu. Diyalize girmeye başlayan Cinislioğlu, nakil için sıra bekledi. Cinislioğlu’na, Bursa’da trafik kazası sonucu hayatını kaybeden bir kadının ailesi tarafından bağışlanan böbreği başarılı bir şekilde nakledildi. Organ naklinin ardından sağlığına kavuşan Cinislioğlu’nun diyalize girme ihtiyacı kalmadı. ÇOMÜ Organ Nakil Merkezi Müdürü Prof. Dr. Cabir Alan, Turan Cinislioğlu’nun 3 yıl önce hipertansiyona bağlı böbrek yetmezliği tablosuyla hastanelerine başvurduğunu ve diyalize alındığını belirterek, "Ülkemiz şartlarında böbrek yetmezliğinin en önemli nedeni hipertansiyon ve diyabettir. Turan Beyde böbrek yetmezliği gelişince hem diyalize başladı hem organ nakli için sıraya girdi. 3 yıl önce merkezimize kayıt oldu. Bu süre zarfında biz kendisini 3 kere çağırdık ama uygun böbrek bulunmadı. 10 gün önce Bursa’da motosiklet kazası sonrası beyin ölümü gerçekleşen bir hastanın yakınları organlarını bağışlama kararı aldı. Organlardan bir tanesi de merkezimize uygun görüldü. Sağlık Bakanlığından gelen listede de Turan Bey ikinci sıradaydı. İlk hasta uygun olmadığı için. Turan Bey’in uygunluk testi de pozitif gelince kendisine böbreği naklettik. Ameliyatın onuncu günü idrar çıkışı 2 litrenin üzerinde. Böbrek fonksiyon değerleri de normale yaklaştı. Şu an itibarıyla Turan Bey’in artık diyalize girme ihtiyacı kalmadı. Günlük hayatını, iş hayatını eskisi gibi normal yoldan devam edebilecek" dedi. Organ naklinin ardından sağlığına kavuşan Turan Cinislioğlu, "Rahatsızlanarak ambulansla hastaneye geldiğim bir gün böbreğim alınmıştı. Cabir Hoca’yı tavsiye etmeleri üzerine Organ Nakli Merkezine başvurumu yaptım, bekliyordum. Ameliyattan korkuyordum ama ağrı sızı hissetmiyorum. Sağlığıma kavuştum Cabir Hoca’ya her gün dua ediyorum. Herkesi organ bağışçısı olmaya davet ediyorum. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesine, ÇOMÜ Hastanesine, Prof. Dr. Cabir Alan’a, hemşirelere tüm çalışanlara teşekkür ediyorum" diye konuştu.
’Seddülbahir Kalesi Müze Yapısı’ dünyanın en prestijli mimarlık ödüllerinden Architizer A+ Awards’da finalde
01 Mayıs 2024 Çarşamba - 10:20 ’Seddülbahir Kalesi Müze Yapısı’ dünyanın en prestijli mimarlık ödüllerinden Architizer A+ Awards’da finalde Çanakkale Savaşları’nın yaşandığı Tarihi Gelibolu Yarımadası’nda bir asır sonra restorasyon çalışmalarıyla ayağa kaldırılan, Çanakkale Boğazı’nı geçmek isteyen itilaf devletlerinin 3 Kasım 1914’te ilk bombaladığı yer olan ve ilk şehitlerin verildiği Seddülbahir Kalesi, dünyanın en prestijli mimarlık ödüllerinden Architizer A+ Awards’da finale kaldı. Seddülbahir Kalesi Müze Yapısı için oylama 10 Mayıs’a kadar sürecek. Seddülbahir Kalesi, Uluslararası Domus Restorasyon ve Koruma Ödülleri’nde farklı ülkelerden 176 başvuru arasından Kısa Liste Ödülü’ne layık görülmüştü. IV. Mehmet’in annesi Hatice Turhan Sultan tarafından yaptırılan Seddülbahir Kalesi, 17. yüzyıl kalesidir. Tarihin en kanlı savaşları arasında yer alan ve Mehmetçiğin kahramanlığı sayesinde ’Çanakkale Geçilmez’ destanının yazıldığı Çanakkale Savaşları’nda, Gelibolu Yarımadası’ndaki Seddülbahir Kalesi, boğazın güvenliğinde çok önemli rol oynadı. 108 yıl önce yedi düvele karşı Mehmetçik ile beraber karşı koyan kale, isabet eden top atışlarıyla gazi oldu. Çanakkale Boğazı’nı geçmek isteyen itilaf devletlerinin gemilerinden atılan top mermileri ile büyük hasar alan Tarihi Gelibolu Yarımadası’ndaki Seddülbahir Kalesi, aradan geçen bir asırlık zaman diliminde doğa şartları nedeniyle zarar gördü. Harap haldeki kaleyi ayağa kaldırıp, açık hava müzesi haline getirmek için Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı’nca 2015 yılında başlatılan restorasyon ve çevre düzenlemesi çalışmaları tamamlandı. 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 108’inci yıl dönümünde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ziyarete açıldı. Seddülbahir Kalesi Müzesinde, ziyaretçiler kalenin 17. yüzyıldan bugüne kadarki tarihi hakkında bilgilendiriliyor. Ziyaretçiler, Çanakkale Savaşları’nın ilk şehitlerinin yer aldığı kabristanı ziyaret edip, 1915 Çanakkale Savaşları’nın bu kalede yaşanan kısımlarını, o dönemin savaş malzemelerini, belgelerini inceleyebiliyor. Seddülbahir Kalesi’nin restorasyon ve kazı çalışmaları sırasında çıkan Osmanlı asker künyeleri, Fransız cep saati, Osmanlı el bombası, Krupp topu namlu temizleme harbisi, Fransız ve Senegal asker palaları, Osmanlı mavzer süngüleri, Osmanlı süngü kını, Osmanlı palaska barutluğu, Osmanlı, Fransız ve Avustralya Asker Üniforması kol düğmeleri, mermiler ve Fransız mühimmat sandığı ile savaşın izleri yaşatılıyor. Seddülbahir Kalesi Müze Yapısı dünyanın en prestijli mimarlık ödüllerinden Architizer A+ Awards’da finale kaldı Çanakkale Savaşları’nın yaşandığı Tarihi Gelibolu Yarımadası’nda bir asır sonra restorasyon çalışmalarıyla ayağa kaldırılan, Çanakkale Boğazı’nı geçmek isteyen itilaf devletlerinin 3 Kasım 1914’te ilk bombaladığı yer olan ve ilk şehitlerin verildiği Seddülbahir Kalesi, dünyanın en prestijli mimarlık ödüllerinden Architizer A+ Awards’da finale kaldı. New York merkezli Architizer A+ ödüllerinin Tipoloji kategorileri içerisinde “Kültürel Yapılar” başlığı altında yer alan müze ödüllerinde genel tasarım açısından en iyi bağımsız müze yapılarına verilen ödülde 5 aday arasına kalarak finalist olan “Seddülbahir Kalesi Müze Yapısı” için oylama 10 Mayıs’a kadar sürecek. Seddülbahir Kalesi Kısa Liste Ödülü’nü aldı 25 yıl süren araştırma, belgeleme, projelendirme ve uygulama çalışmalarının son sekiz yılında proje yürütücülüğünü üstlenen Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığının ilk master projesi olarak Cumhuriyetin 100. yılında tamamlanarak ziyarete açılan Seddülbahir Kalesi’ne İtalya’dan önemli bir ödül geldi. Ferraro Üniversitesi Mimarlık Fakültesi tarafından 2010 yılından itibaren mimarlık alanında bilim camiası tarafından belirlenen koruma ilkelerini bilinçli olarak yorumlayan ve uygulayan, çağdaş ifade biçimlerinden yararlanan önemli projelerin değerlendirildiği Uluslararası Domus Restorasyon ve Koruma Ödülleri’nde farklı ülkelerden 176 başvuru arasından Kısa Liste Ödülü’ne layık görülen Seddülbahir Kalesi Projesi adına törene Proje Bilimsel Danışma Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Lucienne Şenocak ve Dr. Öğretim Üyesi Gülsün Tanyeli ile birlikte ÇATAB Restorasyon ve Yapım Uygulamaları Koordinatörü Mustafa Kafkas Dereli katıldı. İstanbul Teknik Üniversitesi ve Koç Üniversitesi’nden öğretim görevlilerinin yanı sıra farklı disiplinlerden yüzlerce bilim insanı ve uzmanın katkıları ile sonlandırılan proje ile Seddülbahir Kalesi, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı tarafından ülkenin taşınmaz kültür varlığı envanterine yeniden dahil edildi. Seddülbahir Kalesi Çanakkale’nin Eceabat ilçesine bağlı Seddülbahir köyünde yer alan, 1. derece arkeolojik-askeri-harp tarihi-kentsel sit alanında bulunan Seddülbahir Kalesi, Gelibolu Yarımadası’nın en güney ucunda bulunmaktadır. Kale, Tarihi Alan içinde yer almakta olup Boğaz’a girişte Ertuğrul (Cape Helles) ve Morto Koyları arasında kalan burun üzerindedir. Seddül-bahr yani ’denizin seddi’ anlamına gelen yaklaşık 22 bin metrekarelik alanda konumlanmış kalenin Venedik saldırılarına karşı 17’nci yüzyılda, Osmanlı tarihinde banisi (yaptıranı) kadın olan ilk askeri yapı olma özelliği taşıması bakımından önemli olup, Hatice Turhan Sultan (IV. Mehmet’in annesi) tarafından 17’nci yüzyılda inşasına başlanmıştır. Kale, topoğrafik durumu nedeniyle asimetrik düzensiz bir plan özelliğine sahiptir. Kalenin dört köşesinde birer, kuzey batı köşesinde de bir olmak üzere 5 burcu vardır. Bu burçlar birbirlerine sur duvarlarıyla bağlanmıştır. Kalede güney doğudan kuzey batıya 3 kademeli sur ile hisar peçe oluşur.
Uluslararası Çanakkale Savaşları Sempozyumu Gerçekleştirildi
01 Mayıs 2024 Çarşamba - 09:46 Uluslararası Çanakkale Savaşları Sempozyumu Gerçekleştirildi Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi iş birliği ile organize edilen Uluslararası Çanakkale Savaşları Sempozyumu Troia Kültür Merkezinde yapıldı. Farklı disiplinleri kapsayan, yeni bilimsel tartışmaları ve çıktıları ortaya koymak, Çanakkale muharebeleri tarih yazımına yeni bakışlar ve uluslararası zeminde akademik bir buluşmayı sağlamak için organize edilen sempozyuma, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı ve Türkiye Cumhuriyeti İran Büyükelçisi Prof. Dr. Derya Örs, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yüksel Özgen, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Osman Köse, Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürü Çağman Esirgemez, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının arından devam eden sempozyumda Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, Çanakkale Savaşları’nın 109. yıl dönümünde sempozyumun büyük bir önem taşıdığını vurgulayarak şunları söyledi: "Çanakkale Savaşları, sadece Türk milletinin değil, dünya tarihinin de en önemli dönüm noktalarından biridir. Bu savaşta, vatan sevgisi ve bağımsızlık tutkusuyla dolu kahramanlarımız, inanılmaz bir direniş göstererek tüm dünyaya Türk milletinin ne kadar güçlü ve kararlı olduğunu kanıtlamıştır. Bu sempozyum, Çanakkale Savaşları’nın farklı yönlerini ele alarak, bu önemli olayın daha iyi anlaşılmasına katkıda bulunacaktır. Sempozyumda sunulacak bildiriler ve yapılacak tartışmalar ışığında, Çanakkale Savaşları’na dair bilgilerimizi daha da pekiştirecek ve bu tarihi olaydan çıkaracağımız dersleri daha iyi anlayacağız. Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir ise Çanakkale Savaşlarının öneminin her geçen gün arttığını ve Tarihi Alan Başkanlığı olarak Çanakkale Tarihi Araştırmalarına destek verilmesinin bilinci ve sorumluluğu içinde olduklarının altını çizdi “Dünyanın seçkin tarihçilerinin, bilim insanlarının katılım sağladığı bu sempozyumda gerçekten çok heyecanlıyız” dedi. Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yüksel Özge ve Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Büyükelçi Prof. Dr. Derya Örs; sempozyumun tarihçilere ve Türk tarihine büyük katkılar sunacağını ifade ederek sempozyumun böylesine geniş bir yelpazede yerli ve yabancı uzmanların katılımıyla bilimsel bir şölen şeklinde icra edilmesinin son derece memnuniyet verici olduğunu vurgunu yaptılar. Açılış konuşmalarının ardından, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı tarafından hazırlanan Irmak Arıcı’nın seslendirdiği “Bizim Çanakkale” şarkısının klibi izletildi. Toplam 66 tebliğ sunumunun yapıldığı Sempozyum’da, Çanakkale Savaşları’nda dünya çapında yapılan çalışmalar ve savaşan tarafların tamamına dair sunumlar yer aldı. İngiltere, Fransa, Almanya, Macaristan, ABD, Azerbaycan başta olmak üzere birçok ülke temsilcisinin katıldığı sempozyumda, çok sayıda ulusal ve uluslararası alanda çalışma yapan bilim insanı ve araştırmacı sunum yaptı. Sempozyum öncesinde Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı ve Türkiye Cumhuriyeti İran Büyükelçisi Prof. Dr. Derya Örs, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yüksel Özgen, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Osman Köse, Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürü Çağman Esirgemez ve beraberindeki heyet Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu tarafından Rektörlük makamında ağırlandı. Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı ve Türkiye Cumhuriyeti İran Büyükelçisi Prof. Dr. Derya Örs, makam ziyaretinin ardından şeref defterini imzaladı.