Yerel Haberler
Antalya
Uluslararası misafirler Anadolu arı ürünlerinin nasıl üretildiğini yerinde keşfetti 09 Mayıs 2024 Perşembe - 11:14:29 11. yılını büyük bir coşkuyla kutlayan BEE’O Propolis, 2-7 Mayıs tarihlerinde Amerika, İspanya ve Londra’dan seyahat eden 14 misafire, 10 bin 500 metrekarelik tesisinin kapılarını açtı. Editör, manken, oyuncu, içerik üreticisi ve fotoğrafçıların bir araya geldiği 14 kişilik ekip, seyahatleri süresinde hem İstanbul’un tarihi ve kültürel güzelliklerini hem de anadolu arı ürünlerinin nasıl üretildiğini yerinde görerek keşfetti. Arı ürünleri AR-GE ve İnovasyon Merkezi’ne özellikle Amerika, İspanya ve Londra’dan gelen 14 önemli misafire kapılarını açtı. 2-7 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşen özel etkinlikte, dünya genelinden gelen editörler, mankenler, oyuncular, içerik üreticileri ve fotoğrafçılar, üretici firmanın 10 bin 500 metrekarelik tesislerini ziyaret ederek hem şirketin inovatif çalışmalarını hem de arı ürünlerinin üretim sürecini yakından incelediler. Firmanın yüksek teknolojili tesislerinde başlayan ziyarette, BEE’O Propolis Kurucusu ve Genel Müdürü Dr. Aslı Elif Tanuğur Samancı’nın sunumu da yer aldı. Dr. Tanuğur, sunumunda başarı hikayesinden, arı ürünleri konusundaki uzmanlık ve tecrübelerinden, Türkiye’nin arıcılık ve arı ürünleri üretimi bakımından ne kadar değerli olduğundan, Anadolu arı ürünlerinin önemi, farkı ve faydalarından, arı ürünleri ile geliştirdiği inovatif ürünlerden, yürüttüğü bilimsel çalışmalardan ve ulusal ve uluslararası alanda layık görüldüğü ödül ve sertifikalardan bahsetti. Sunumda, firmanın inovasyon ve kaliteye önem verdiği, patentli Anadolu Propolisi (A.P.E)’nin üretim süreci ve uluslararası alanda kazandığı başarılar detaylı bir şekilde ele alındı. Tanuğur Samancı, ISO 90001, ISO 14001, ISO 22000 ve GMP gibi önemli uluslararası kalite yönetim sistemleri ve güvenli üretim sertifikalara sahip olan tesisin üretim prosesini misafirlere detaylı bir şekilde anlattı. Samancı ayrıca, şirketin gıda, takviye edici gıda, dermokozmetik ve tıbbi cihaz kategorilerinde ürettiği ve 37 ülkeye ihraç ettiği 100’ü aşkın katma değerli ürünün üretim aşamaları ve kalite kontrol süreçleri hakkında bilgi verdi. Ziyaretin bir diğer önemli ayağı, üretici firmanın Türkiye’de ilk kez uygulamaya geçirdiği “Sözleşmeli Arıcılık Modeli” ile kovandan sofraya kontrollü üretim sistemi üzerine oldu. Misafirler, arılar tarafından arı sütünün nasıl üretildiğini ve arıcıların arı sütünü nasıl topladıklarını gözlemleme fırsatının yanı sıra şirketin yerel arıcılarla olan iş birliğini ve kırsal bölgelerdeki ekonomik kalkınmaya katkılarını yakından gözlemleme fırsatı buldular. Ziyarete katılan isimler arasında, Men’s Journal Kçşe Yazarı Kim Alexis ve eşi Jeff Schwartz, Şef Bettina Compolucci, MindBodyGreen Dergisi Güzellik ve Yaşam Tarzı Direktörü Alexandra Blair Engler, Ünlü Sunucu Melinda Berry, Fotoğrafçı David Kartsonis, Ünlü Aktör Christian Birkenberger yer aldı.
09 Mayıs 2024 Perşembe - 11:11 Parkinson hastaları, egzersizlerini ASFİM’de yapıyor Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Antalya Spor ve Fitness Merkezleri (ASFİM), Parkinson hastalarına yönelik egzersiz kursu veriyor. Denge, duruş, refleks ve kas kuvvetini arttırmaya yönelik, toplu ve lastikli olmak üzere birçok farklı spor hareketi yapan Parkinson hastalarının yaşam kalitesi artıyor. Antalya halkını spora teşvik etmek ve ücretsiz spor imkanı sunmak amacıyla kurulan Antalya Spor ve Fitness Merkezleri (ASFİM), Parkinson hastalarına katkıda bulunmak amacıyla, ücretsiz egzersiz kursu veriyor. Birçok Parkinson hastasının katılım sağladığı kurs sayesinde, hastalar, birbirlerinden ve eğitmenlerden aldıkları destekler sayesinde, kendileri için büyük önem teşkil eden egzersizleri gerçekleştirme fırsatı buluyor. “Moral buluyorlar” Kursta, profesyonel eğitmenler tarafından denge, duruş, refleks ve kas kuvvetini arttırmaya yönelik, toplu ve lastikli de olmak üzere birçok farklı spor hareketi yaptırılıyor. Bu şekilde Parkinson hastalarının hem fiziksel hem de zihinsel olarak daha iyi bir noktaya gelmesi amaçlanıyor. Kurslar sayesinde hastalar, edindikleri dostluklar ve yaşadıkları fiziksel gelişim sayesinde de moral buluyor. 2 aylık kurs dönemleri bulunan Parkinson Hastaları Egzersiz Kursları, Atatürk ASFİM Merkezi’nde haftanın 3 günü, 1’er saatlik dersler halinde gerçekleştiriliyor. Kursa devam etmek isteyen hastalar, sonraki kurs döneminde de yeniden kayıt olabiliyor. “Yaşam kalitesi artıyor” Antalya Büyükşehir Belediyesi ASFİM’de Parkinson Hasta Egzersizi Eğitmeni Yeliz Durak, Parkinson hastalığının nörolojik bir hastalık olduğunu, hastalığın ilerlemesinin yavaşlatılması için, yapılan egzersizlerin önemli olduğunu söyledi. Durak, “Büyükşehir Belediyesi olarak, bu hastalık yüzünden sorun yaşayan vatandaşlara, kurs merkezlerimizde yaptırdığımız egzersizlerle faydalı olmaya çalışıyoruz. Bu egzersizler, vatandaşımızın yaşam kalitesini arttırmasına katkı sağlıyor. Hastalardan ve hasta yakınlarından çok güzel geri dönüşler alıyoruz. Hareketleri yapmanın büyük artı sağladığını ve geleceğe umutla baktıklarını söylüyorlar. Bu da bizi çok mutlu ediyor” dedi. “Burası iyi hissettiriyor” Hasta yakını Günay Sarıca, eşinin Parkinson hastası olduğunu, evde yapamadığı hareketleri burada başardığını söyledi. Sarıca, “Artık daha seri hareket edebiliyor ve konuşması da hızlandı. Uzun zamandır bu kursa geliyoruz. Burada sosyalleşme imkanları da bulduk. Diğer kursiyer arkadaşlarla kaynaşıp, birbirimizin dertlerine ortak oluyoruz. Dışarıda da görüşüyoruz. Buraya gelmek eşime de bana da iyi hissettiriyor” ifadelerini kullandı.
09 Mayıs 2024 Perşembe - 10:28 Annesine en güzel çiçeği yapmak isteyenler Hayatpark’ta buluşacak Konyaaltı Belediyesi Anneler Günü için renkli bir etkinlik düzenleyecek. "Bir Tutam Yeşillik, Bir Dolu Sevgi Anneler Günü Teraryum Atölyesi" adı altında gerçekleştirilecek etkinlikte annesine en güzel çiçeği yapmak isteyenler bir araya gelecek. Dünya genelinde her yıl mayıs ayının ikinci pazar günü kutlanan Anneler Günü için Konyaaltı Belediyesi de farklı bir etkinliğe imza atmaya hazırlanıyor. Konyaaltı Belediyesi’nin HayatPark’ta "Saksı sizden, çiçek bizden" mottosuyla gerçekleştireceği "Bir Tutam Yeşillik, Bir Dolu Sevgi Anneler Günü Teraryum Atölyesi"nde annesine en güzel çiçeği hazırlamak isteyenler bir araya gelecek. HayatPark’ta 11 Mayıs Cumartesi günü saat 10.00’da gerçekleştirilecek etkinliğe katılmak isteyenler saksı ve teraryum fanuslarını yanında getirecek, çiçek ve bitkiler ise belediye tarafından karşılanacak. Atölyeye katılmak isteyenlerin (0 242) 245 55 00 numaradan Halk Masa’ya ulaşmaları gerektiği belirtildi. Konyaaltı Belediye Başkanı Cem Kotan, "Anneler Günü öncesinde HayatPark’ta yapacak olduğumuz etkinlikte annelerimize hediyelerini birlikte hazırlayacağız. Atölyemizde saksı ve teraryum fanusları katılımcılarımız tarafından getirilecek, çiçek ve bitkileri ise belediyemiz katılımcılarımıza sağlayacak. Tüm halkımızı HayatPark’ta yapacağımız atölyemize bekliyoruz" dedi.
19 gün önce kaybolan Fetullah Kaya için komandolar devrede
08 Mayıs 2024 Çarşamba - 15:37 19 gün önce kaybolan Fetullah Kaya için komandolar devrede Antalya’nın Gazipaşa ilçesi Zeytinada Mahallesi’nde yaşayan ve 19 Nisan tarihinden bu yana kendisinden haber alınamayan 51 yaşındaki Fetullah Kaya’yı arama çalışmaları yeniden başlatıldı. Kaya için 50 kişiden oluşan Jandarma Komando timi ve sivil arama kurtarma ekipleri arama yapıyor.Kaya’nın kaybolduğu gün kullandığı motosiklet, ekipler tarafından ormanlık alanda bulundu.Olay, Gazipaşa’ya yaklaşık 25 kilometre uzaklıktaki Zeytinada Mahallesi’nde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre; 19 Nisan Cuma günü saat 15.00’te evinden çıkan 51 yaşındaki Gökmen lakaplı Fetullah Kaya’dan 19 gündür haber alınamıyor. O günden sonra evine geri dönmeyen Kaya, jandarma ve AKUT ekipleri tarafından aransa da izine rastlanmamış, arama çalışmaları ise sonlandırılmıştı.Aramalar yeniden başladı19 gün önce kaybolan ve haber alınamayan Fetullah Kaya’yı arama çalışmaları yeniden başlatıldı. Antalya İl Jandarma Komutanlığı’na bağlı komando timleri ve sivil arama kurtarma ekipleri Zeytinada Mahallesi’nde arama çalışmalarını yeniden yoğunlaştırdı.Motosikleti bulunduFetullah Kaya’nın olay günü kullandığı motosiklet, ekipler tarafından Zeytinada Mahallesi’nde ormanlık alanda bulundu. Jandarma olay yeri inceleme ekipleri tarafından incelenen motosikletin plaka yazılarının ise tamamen silik olduğu dikkatlerden kaçmadı. Ekiplerin, Kaya’yı arama çalışmaları devam ediyor.Kayıp Fetullah Kaya’nın yeğeni Raşit Baysal, dayısının aranması çalışmalarına yeniden başlandığını belirterek ölü ya da diri bulunmasını beklediklerini söyledi.
19 gün önce kaybolan Fetullah Kaya için komandolar devrede
08 Mayıs 2024 Çarşamba - 14:15 19 gün önce kaybolan Fetullah Kaya için komandolar devrede Antalya’nın Gazipaşa ilçesi Zeytinada Mahallesi’nde yaşayan ve 19 Nisan tarihinden bu yana kendisinden haber alınamayan Fetullah Kaya’yı arama çalışmaları yeniden başlatıldı. Kaya için 50 kişiden oluşan arama kurtarma ekipleri arama yapıyor. Kaya’nın kaybolduğu gün kullandığı motosiklet, ekipler tarafından ormanlık alanda bulundu. Olay, Gazipaşa’ya yaklaşık 25 kilometre uzaklıktaki Zeytinada Mahallesi’nde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, 19 Nisan Cuma günü saat 15.00’te evinden çıkan 51 yaşındaki Gökmen lakaplı Fetullah Kaya’dan 19 gündür haber alınamıyor. O günden sonra evine geri dönmeyen Kaya, jandarma ve AKUT ekipleri tarafından aransa da izine rastlanmamış, arama çalışmaları ise sonlandırılmıştı. Aramalar yeniden başladı 19 gün önce kaybolan ve haber alınamayan Fetullah Kaya’yı arama çalışmaları yeniden başlatıldı. Antalya İl Jandarma Komutanlığına bağlı komando timleri ve sivil arama kurtarma ekipleri Zeytinada Mahallesi’nde arama çalışmalarını yeniden yoğunlaştırdı. Motosikleti bulundu Fetullah Kaya’nın olay günü kullandığı motosiklet, ekipler tarafından Zeytinada Mahallesi’nde ormanlık alanda bulundu. Jandarma olay yeri inceleme ekipleri tarafından incelenen motosikletin plaka yazılarının ise tamamen silik olduğu dikkatlerden kaçmadı. Ekiplerin, Kaya’yı arama çalışmaları devam ediyor. Kayıp Fetullah Kaya’nın yeğeni Raşit Baysal, dayısının aranması çalışmalarına yeniden başlandığını belirterek ölü ya da diri bulunmasını beklediklerini söyledi.
Hasyurt Tarım Fuarı 27. kez kapılarını açtı
08 Mayıs 2024 Çarşamba - 13:41 Hasyurt Tarım Fuarı 27. kez kapılarını açtı Türkiye’nin ilk tarım fuarı olma özelliğini taşıyan Finike Hasyurt Tarım Fuarı, Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin himayesinde 27’nci kez kapılarını açtı. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, yeni dönemde de tarım sektöründe hizmet sunmaya devam edeceklerini belirterek, "5 yıllık yeni dönemimizde Kaş Gıda İhtisas Organize Sanayi, tarımın güneş enerji sistemleri ile desteklenmesi, organik fermente gübre desteği, soğuk hava depoları gibi yeni projelerimizle bölge tarımının gelişmesi, çiftçimizin, üreticimizin kalkınması için çalışmaya devam edeceğiz" dedi. Antalya Büyükşehir Belediyesi himayesinde 8-10 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen 27’nci Hasyurt Tarım Fuarı törenle başladı. Açılış töreninde konuşan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, yerelden kalkınma hedefi ile planlı ve sürdürülebilir bir tarım için Antalya’nın 19 ilçesinde çiftçilerle, tarım sektörünün emekçileriyle iş birliği içerisinde çalışmaya devam ettiklerini söyledi. Tarımın Antalya, hatta Türkiye için en önemli sektörlerden biri olduğu bilinciyle hareket ettiklerini belirten Başkan Böcek, "Tarımın her aşamasında tüm imkanlarımızı sunuyoruz. Akıllı tarım uygulamaları, kapalı devre sulama sistemleri, sulamada enerji desteği, ekipman ve alternatif ürün destekleriyle hem üretimde verimin artmasını hem de üreticilerimizin gelirinin artmasını sağladık. Tüm bu destekleri çoğaltarak devam edeceğiz. Kumluca Beykent Hali’nde yaş sebze meyve paketleme tesisi ve ayrıca kurutma tesisini hayata geçiriyoruz" diye konuştu. Kaş’a Gıda İhtisas Organize Sanayi 5 yıllık yeni görev süresi boyunca da tarımın öncelikli olacağını söyleyen Başkan Böcek, yapılacak çalışmaları şöyle anlattı: "Batı Antalya Bölgesinde hayata geçireceğimiz Kaş Gıda İhtisas Organize Sanayi, tarımın güneş enerji sistemleri ile desteklenmesi, organik fermente gübre desteği, soğuk hava depoları, Biyoçeşitlilik Gözlem Evi, tarım danışmanlığı hizmeti gibi yeni projelerimizle de bölge tarımın gelişmesi, çiftçimizin, üreticimizin kalkınması için çalışmaya devam edeceğiz." "Tarım oldukça, fuar devam edecektir" Antalya Valisi Hulusi Şahin de 7 yıl ara verilen fuarın yeniden düzenlenmesinin son derece önemli olduğunu belirtti. Vali Şahin, "Büyükşehir Belediye Başkanımız, Finike Belediye Başkanımız ve Ticaret Borsa Başkanımıza bu fuara sahip çıktıkları için teşekkür ederim. Çiftçilerimiz olduğu müddetçe, bu coğrafya olduğu müddetçe Türkiye’de tarım Antalya’da tarım devam ettiği müddetçe bu fuar devam edecektir" dedi. Başkan Geyikçi: "Çiftçilerimize elimizden gelen her türlü desteği vermeye çaba gösteriyoruz" Finike Belediye Başkanı Mustafa Geyikçi ise, tarım sektörünün son yıllarda büyük zorluklarla mücadele ettiğini belirterek, "Finike Belediyesi olarak, çiftçilerimize elimizden gelen her türlü desteği vermeye çaba gösteriyoruz. Ürünlerinin katma değer kazanması için yeni girişimlerde bulunuyoruz. Çiftçimizi her zaman başımızın üzerine koyuyoruz. Muhittin Başkanım da üreticimize, hal esnafımıza sağ olsun desteğini hiçbir zaman eksik etmiyor. Tarımsal hizmetler dairesi ile Kırsal Hizmetler Dairesi ile her zaman güçlerini yanımızda hissediyor, her ihtiyacımıza cevap alıyoruz. Ancak üreticilerimizi yalnızca bu desteklerle ayakta tutmak mümkün olmuyor. Bizler ne kadar destek olmaya çalışsak da sektörümüzün merkezi hükümetten gelecek desteklere ihtiyacı var. Üreticilerimizin gece gündüz demeden, büyük özveri ve emekle yetiştirdiği ürünler karşılığını bulamıyor. Tarlada, dalında ya da fabrikada kasaların içinde kalıyor" diye konuştu. ATB Başkanı Çandır’dan kapsamlı fuar talebi Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali çandır da sektördeki yenilikleri, teknolojik gelişmeleri ve en son tarım uygulamaların tanıtılmasının amaçlandığı Hasyurt Tarım Fuarı’nın tarım sektöründe her alandan katılımcıya geniş bir yelpazede ürün ve hizmetleri sergileme imkânı sunduğunu belirterek, fuarın Batı Antalya’yı kapsayacak şekilde düzenlenmesi talebini iletti. 100 firma katıldı Açılış konuşmalarının ardından, Hasyurt Tarım Fuarı’nın açılış kurdelesi kesildi. Başkan Böcek ve katılımcılar fuarı gezdi. Hasyurt Tarım Fuarı’nda tohum, fide, gübre ve seracılık alanında değer üreten yaklaşık 100 firma 3 gün boyunca tek çatı altında ziyaretçilerle birlikte olacak. Konusundaki uzmanlar, akademisyenler ve tüm paydaşlarla bilgi ve deneyimlerini paylaşacak. Çiftçiler yeni hizmet ve ürünleri tanıyacak, tarımsal teknolojilerle tanışma ve kullandıkları ekipmanları kıyaslama fırsatı bulacak. Ayrıca yeni iş ve ticari birliktelikler kuracak. Finike Hasyurt Fuar Alanı içerisinde düzenlenen açılış törenine; Antalya Valisi Hulusi Şahin, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Finike Belediye Başkanı Mustafa Geyikçi, ATB Başkanı Ali Çandır, siyasi partilerin temsilcileri, ilçe belediye başkanları, meclis üyeleri, muhtarlar, oda başkanları, STK temsilcileri, tarım sektörü temsilcileri, çiftçiler, üreticiler ve vatandaşlar katıldı.
Satın almaya son, kıyafetlerini dönüştürüp yenileyecekler
08 Mayıs 2024 Çarşamba - 12:15 Satın almaya son, kıyafetlerini dönüştürüp yenileyecekler Antalya’da Muratpaşa Belediyesi, ‘Bahçede Yaşam Var’ etkinlikleri kapsamında kıyafetlerin geri dönüşümü konusunda atölye çalışması düzenledi. Etkinliğe katılan vatandaşlar, yeni kıyafet satın almadan yenilemeyi ‘Gardroplarımızdaki Olimpik Havuzlar’ başlıklı atölyede öğrendi. Muratpaşa Belediyesi’nin çevre duyarlılığına dikkat çekmek amacıyla 2023’te başlatılan Bahçede Yaşam Var etkinlikleri farklı konularla devam ediyor. Muratpaşa Belediyesi Başkan Vekili Canan Keleş’in katıldığı etkinlik, Demircikara Mahallesi Şirinler Parkı’nda düzenlendi. Kot pantolon üretimi için 7 bin 500 litre su kullanılıyor Tekstil ürünlerini konu alan ‘Gardroplarımızdaki Olimpik Havuzlar’ başlıklı atölye, Akdeniz Üniversitesi Öğretim Görevlisi Mine Aydoğan’ın anlatımıyla gerçekleşti. Aydoğan, Birleşmiş Milletler’in (BM) 2019’da yayınladığı raporuna göre küresel giyim üretimde tek bir kot pantolon üretimi için 7 bin 500 litre su kullanıldığının altını çizdi. Mine Aydoğan, giyim alanında hızla artan tüketim kültürünün azaltılması ve kıyafetlerin geri dönüştürülmesinin çevre korumada önemli bir unsur olduğunu söyledi. Aydoğan ayrıca çeşitli teknikler kullanarak geri dönüştürdüğü kıyafet koleksiyonunun yapım aşamalarını da katılımcılarla paylaştı. ‘Bahçede Yaşam Var’ etkinlikleri devam edecek Muratpaşa Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürü Ceren Şahin, 2023’te başlattıkları ‘Bahçede Yaşam Var’ etkinliklerini kent sakinleriyle buluşturarak devam ettirmeyi planladıklarını söyledi. Şahin, “Geri dönüştürülebilir her türlü atıkla ilgili nasıl tasarruf sağlayabilir, nasıl tekrar kullanabiliriz, geri dönüşüme gitmeden önce evlerimizde nasıl tasarrufa teşvik edebiliriz diye çalışıyoruz” şeklinde konuştu. “Öğrendiğim tekniklerle, kıyafetlerimi yenileyeceğim” Etkinliğe sosyal medya hesapları üzerinden haberdar olarak katıldıklarını ifade eden Dilek İnce, kızının ikinci el sürdürülebilirlik mağazası olduğunu ve bu atölyede yeni teknikler öğrenerek faydalı olacağı heyecanını taşıyarak geldiğini söyledi. Farklı yenileme tekniklerini bu çalışma sayesinde öğrendiğini aktaran İnce, "Hocamız kıyafetlerini kendisi yapmış, bayıldık, şahane. Evimde dün akşam kıyafet toparlıyordum. Şimdi burada öğrendiğim tekniklerle, onları yenileyeceğim" diye konuştu. Aydoğan, yenileme tekniklerinin yanı sıra pantolonları bluz, şalları etek, pareoları fular gibi farklı formlarda kullanarak, kıyafet çeşitliliğinin alışveriş yapmaya gerek duymadan sağlanabileceğini gösterdi.
30 dakikada kesiksiz ve ağrısız işlemle sağlığına kavuştu
08 Mayıs 2024 Çarşamba - 11:34 30 dakikada kesiksiz ve ağrısız işlemle sağlığına kavuştu Kanama sorunu nedeniyle yumurtalıkları alınması gereken Ayşen Yiğiter, ülkemizde nadir uygulanan VNotes (doğal açıklık endostokpik cerrahi-izsiz cerrahi) yöntemi ile vajinal laparoskopi yapılarak sağlığına kavuştu. Medical Park Antalya Hastanesi’nde rahim sarkması ve rahim duvarında kalınlaşma teşhisi konulan 67 yaşındaki Ayşen Yiğiter, Antalya’da ilk kez uygulanan VNotes yöntemi ile (doğal açıklık endoskopik cerrahi) ile yapılan ameliyatla sağlığına kavuştu. Ameliyatı gerçekleştiren Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Ömer Ünal, VNotes yönteminin karından delikler açılarak uygulanan laparoskopi yerine, vajinal yoldan özel bir alet kullanılarak hastanın karın bölgesinde kesi yapmadan gerçekleştirilen laparoskopik bir ameliyat olarak tanımlanabileceğini belirtti. Türkiye’de yeni bir teknik Tıbbi yöntemlerin artık hastanın dokusuna daha az zarar verecek yöntemlere doğru yöneldiğini belirten Ünal, “İlk olarak 2004 yılında genel cerrahlar tarafından icat edilen, geliştirilen bir ameliyat. İlk olarak mideden apandisit alınmıştır. Kadın doğum için geliştirilen VNotes ameliyatı 2011-2012 yıllarında deneme tanısal amaçlı olarak uygulanırken, 2014-2015 yıllarında tamamen rahim alma ve jinekolojik ameliyatlarda uygulanmaya başlanmıştır. Türkiye’de ise 2016 yılında deneme şeklinde yapılmış, laparoskopik rahim alma ve vajinal yolla VNotes dediğimiz teknikle rahim olma ameliyatının karşılaştırması 2019 yılında yapılmıştır. Yani VNotes’in laparostokip veya abdominal açık ameliyatla rahim alınmasına üstünlüğü 2019 yılında keşfedilmiştir” dedi. “Vücudun doğal açıklıklarını kullanıyor” VNotes’in laparostokip veya abdominal açık ameliyatla rahim alınmasına üstünlüğünün 2019 yılında keşfedildiğini ve Türkiye’de belirli kliniklerde bu yöntemin uygulandığının altını çizen Ünal, “VNotes, çok yeni ve cihaz kullanılarak yapılan bir ameliyat, bir takım portlarla hava ile karnı şişiriyoruz. Bu şekilde hastaya oldukça az zarar veren, az girişim, minimal invazif bir cerrahi yöntemidir. VNotes ameliyatı dediğimiz bu ameliyat vücudun doğal açıklıklarından yapılan endoskopik bir ameliyattır. Amaç hastaların hızlıca iyileşmesi, hastaların ameliyat sonrası daha az ağrı hissetmesi ve günlük yaşantısına daha çabuk dönmesini sağlamak. Özellikle biz jinekologların vücutta bulunan doğal açıklıklardan olan vajina bölgesinden yaptığımız bir ameliyattır” ifadelerini kullandı. “Ağrı skorları yarı yarıya az” Hekimlerin rahim alma ameliyatlarında özellikle vajinal yoldan yapılırken tüpleri ve yumurtaları almakta zorluk yaşayabildiğini söyleyen Doç. Dr. Ömer Ünal, “VNotes yöntemi ile vajinal yolla aldığımız rahimlerin yanında tüpleri ve yumurtalıkları da alabiliyoruz. Bunun dışında ameliyat süresi yaklaşık 30-40 dakika ile sınırlı, iyileşme ve hastane kalış süreçleri de oldukça az olmakta. Yapılan çalışmalarda da anlaşılmaktadır ki bütün endoskopik cerrahiler yani minimal invazif ameliyatların içerisinde laparoskopik rahim alma ameliyatı da dâhil vajinal yoldan uyguladığımız VNotes ameliyatında ağrı skorları da neredeyse yarı yarıya daha az olmaktadır. Bazı hastalarımızda ağrı kesici vermeye gerek kalmayacak kadar ağrıları olmamaktadır. Bu tür avantajları açısından oldukça etkili bir yöntem” şeklinde konuştu. “Modern ve enstrümantal bir ameliyat” VNotes yöntemi ile yapılan ameliyatlarda hastaların hızlıca iyileşmesi, hastaların ameliyat sonrası daha az ağrı hissetmesi ve günlük yaşantısına daha çabuk dönmesini amaçlandığını belirten Ünal, “Buradan yaptığımız ameliyatla miyom alma, rahim alma, yumurtalık kistlerini alma, dış gebelik ameliyatları, kanser ameliyatlarında sentinel left dediğimiz bir takım ameliyatları yapmaktayız. Bunun dışında, organ sarkması yani idrar kesesi ve rahim sarkması ameliyatlarını da bu yöntemle askı şeklinde yapabilmekteyiz. Modern ve enstrümantal (aletle yapılan) bir ameliyat, bütün hastalara bu tür ameliyatlar hasıl olduğunda VNotes ile yani doğal açıklıklarından endoskopik ameliyatı tavsiye ediyoruz. 2019 yılından sonra Türkiye’de de belirli kliniklerde uygulanmaya başlanan ve Medical Park Antalya Hastanesi’nde Ayşen hanıma uyguladığımız bu ameliyat Antalya’da da ilk kez yapılmakta, bu anlamda gururluyuz” dedi. “Rahat ve ağrısız bir ameliyat geçirdim” Yaklaşık yarım saat süren ve VNotes tekniği ile ameliyat olan Ayşen Yiğiter ise, ameliyatın ardından herhangi bir ağrı yaşamadığını ve kendisini çok iyi hissettiğini belirterek, “Bir hafta önce bir gece hafif bir kanamam oldu. Doktor bey, muayenesinin ardından rahimde sarkma ve rahim duvarında kalınlaşma olduğunu belirtti. Rahmin alınması gerektiğini belirti. Ameliyat için onay vermemin ardından, çok rahat ve başarılı bir ameliyat geçirdim. Herhangi bir ağrım yok, kendimi çok iyi hissediyorum” ifadelerini kullandı.
Gazipaşa’da 1 ayda 169 araç ve 44 motosiklet trafikten men edildi
08 Mayıs 2024 Çarşamba - 11:10 Gazipaşa’da 1 ayda 169 araç ve 44 motosiklet trafikten men edildi Antalya’nın Gazipaşa ilçesinde 1 Nisan ile 1 Mayıs tarihleri arasında 168 asayiş olayının yaşandığı Gazipaşa’da, 33 narkotik operasyonu yapıldı. 1 aylık dönemde ilçede 47 trafik kazası meydana gelirken, 169 araç ile 44 motosiklet trafikten men edildi. Gazipaşa’da, 1 Nisan- 1 Mayıs 2024 tarihleri arasında polis ve jandarma bölgesinde meydana gelen asayiş olaylarının istatistiki verileri paylaşıldı. Kurumlardan elde edilen bilgiye göre, Gazipaşa’da jandarma bölgesinde 47, emniyet bölgesinde 121 olmak üzere toplamda 168 asayiş olayı yaşandı. 33 narkotik operasyonu yapıldı İlçede huzur ve güven ortamının devamına yönelik çalışmalarına devam eden jandarma ve polis ekipleri, sorumluluk bölgelerinde yaptığı uyuşturucu operasyonlarında uyuşturucu tacirlerine göz açtırmadı. 1 Nisan- 1 Mayıs 2024 tarihleri arasında jandarma bölgesinde 4, emniyet bölgesinde 29 olmak üzere toplamda 33 narkotik operasyonu yapıldı. Polis ve jandarma ekipleri tarafından yapılan operasyonlarda 47 şahıs yakalanarak gözaltına alındı. 4 şahıs ise çıkarıldıkları mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi. Yapılan narkotik operasyonlarında 16 gram esrar maddesi, 9 gram metanfetamin, 12 gram skunk maddesi ele geçirilirken, 1 adet ruhsatsız tüfeğe el konuldu. 1 ayda 47 trafik kazası meydana geldi Gazipaşa’da 1 Nisan- 1 Mayıs 2024 tarihleri arasını kapsayan 1 aylık dönemde toplamda 47 trafik kazası meydana geldi. Kazaların 7’si jandarma bölgesinde, 40’ı ise emniyetin sorumluluk alanında yaşandı. Bu dönemde meydana gelen kazaların 30’u yaralanmalı, 17’si de maddi hasarlı olarak kayıtlara geçti. Denetimler sıklıkla devam ediyor Aynı dönemde gerçekleştirilen trafik denetimlerinde ise, jandarma bölgesinde 3 bin 533 araç, emniyet bölgesinde 9 bin 115 araç olmak üzere toplamda 12 bin 648 araç kontrol edildi. Bir aylık sürede gerçekleşen denetimlerde 169 araç trafikten men edildi. Motosiklet sürücülerine yönelik denetimlerini sıklaştıran kolluk kuvvetleri, jandarma bölgesinde bin 2, emniyet bölgesinde 708 olmak üzere toplamda bin 710 motosikleti kontrol etti. Yapılan kontrollerde 366 motosiklet sürücüsüne cezai işlem uygulanarak, 44 adet motosiklet trafikten men edildi. 748 aranan şahıs yakalandı 1 Nisan- 1 Mayıs 2024 tarihleri arasında şahıslar üzerinde de denetim yapan ekipler, jandarma bölgesinde 44 bin 297, emniyet bölgesinde 7 bin 195 olmak üzere toplamda 51 bin 492 şahısın bilgilerini sorguladı. Farklı suç ve ihlallerden arama kaydı bulunan 748 şahıs yakalanarak, adli makamlara sevk edildi.