Yerel Haberler
Zonguldak
07 Mayıs 2024 Salı - 14:49 Tribün için 150 bin lira bağışta bulundular Alaplı Çatak Köyü’nde her bayram geleneksel olarak düzenlenen ve bölgede ilk defa futbol turnuvası şampiyonuna dana hediye edilen turnuvanın şampiyonu belli oldu. Toplamda 25 takımın katımıyla Ramazan Bayramı’ndan önce başlayan ve bir ay boyunca devam eden turnuvanın grup ve eleme maçlarının ardından finale çıkan Eleşler Köyü ile Ereğli Gemi finale çıkmaya hak kazandı. Alaplı Çatak Köyü futbol sahasında yüzlerce taraftarın katıldığı final maçında karşı karşıya gelen iki takım finale yakışır bir mücadele ortaya koydular. Maçın orta hakemi Kocaeli Bölgesi İl Hakemi Seda Bayram yaptı. İlk yarısı 1-1 tamamlanan maçın ikinci yarısında bulduğu golle skoru 2-1 yapan Ereğli Gemi turnuvanın şampiyonu oldu ve turnuvanın dana ödülünü almaya hak kazandı. Maçın ardından ödül töreni geçildi ve turnuvanın 3. Olan takımı Cambazlı Köyü’ne maçın orta hakemi Seda Bayram tarafından 3.’lük kupası takdim edildi. İkinci olan takımına ise kupa ve madalyaları Alaplı Belediye Başkan Vekili Yaşar Çevik tarafından verildi. Şampiyon olan takıma ise kupa ve madalyaları Alaplı Kaymakamı Selçuk Köksal tarafından taktim edildi. Kupa töreni sırasında konuşan Alaplı Kaymakamı Selçuk Köksal şunları söyledi; “Turnuvaya katılan tüm takımları tebrik ediyorum. Turnuvanın şampiyonu Ereğli Gemi olmuştur. Kendileri hem buraya yapılacak olan tribüne maddi destek olma sözü vermişlerdir hem de düğün yapacak olan arkadaşlarına ödülü hediye etmişlerdir. İki ayrı bir güzelliğe imza atmışlardır. Ereğli Gemi her zaman devletimizin yanındalar. Bu organizasyonda başından sonuna kadar emeği bulunan herkese çok teşekkürlerimi sunuyorum." Ereğli Gemi yetkileri kupa töreninde yaptıkları açıklamada sahaya yapılacak olan tribün için 150 bin lira bağışta bulundular.
07 Mayıs 2024 Salı - 10:39 ZBEÜ’de Hıdrellez Bahar Bayramı coşkuyla kutlandı Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (ZBEÜ), Zonguldak İl Kültür Turizm Müdürlüğü ve Zonguldak Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü iş birliğinde "Hıdrellez Bahar Bayramı" etkinliklerle kutlandı. Farabi Kampüsü Spor Salonu önünde düzenlenen etkinliklere ZBEÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, Zonguldak Belediye Başkan Yardımcısı R. Kemal Cangöz, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu ve Prof. Dr. Servet Karasu, Zonguldak İl Kültür ve Turizm Müdürü Taner Dursun, Zonguldak Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Mehmet Türkmen Köse, Zonguldak Gençlik ve Spor İl Müdürü Hakan Yüksel, Orman Bölge Müdürü Faruk Bayraktaroğlu, Amele Birliği Başkanı Veli Köktürk, Meteoroloji Müdürü Arif Özkan Maraşlı, ZBEÜ Genel Sekreteri Prof. Dr. Zehra Safi Öz, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programın açılışında konuşan İl Kültür ve Turizm Müdürü Taner Dursun, canlılığını koruyan en eski geleneklerden biri olan ve Türkiye ile Kuzey Makedonya ortaklığında Somut Olmayan Kültürel Miras olarak kayda geçirilen Hıdrellez’in hoşgörü, yardımlaşma ve doğa sevgisi gibi değerleri pekiştirmek için önemli bir fırsat olduğunu vurguladı. İl Kültür ve Turizm müdürünün konuşmasının ardından kürsüye çıkan ZBEÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, Hıdırellez’in gelişinin bolluk ve bereketin habercisi olduğunu dile getirerek bu bayramın tüm dünyada barışın ve dostluğun hâkim olduğu güzel günlere vesile olmasını temenni etti. Bahar Bayramının kadim Türk milletinin tarihinde dayanışmanın, kardeşliğin ve birliğin simgesi olduğunun altını çizen Rektör Özölçer, Türkiye’nin dört bir yanından yarınları için bir arada olan öğrencilerle bu bayramı kutlamanın memnuniyeti içinde olduğunu ifade etti. Açılış konuşmalarının ardından program Artvin yöresi halk oyunları gösterisi ile devam etti. Renki görüntülere sahne olan etkinlikte, Rektör Özölçer ve protokol üyeleri Hıdırellez ateşini yakarak üstünden atladı. Kemençe eşliğinde katılımcılarla horon tepilmesi, davul-zurna eşliğinde halay çekilmesi, köy seyirlik oyunu, Dedem Korkut hikâyelerinden “Kam Büre Bey Oğlu Bamsı Beyrek”in anlatımı, geleneksel Türk spor oyunlarından halat çekme ve çuval yarışması ile katılımcılara hem eğlenceli hem de kültürel açıdan zengin bir deneyim yaşatan program, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünce düzenlenen yarışmalar ile sona erdi.
Mobil coğrafi bilgi sistemi uygulamaları geliştirilmesi için işbirliği yaptılar
03 Mayıs 2024 Cuma - 19:19 Mobil coğrafi bilgi sistemi uygulamaları geliştirilmesi için işbirliği yaptılar ZBEÜ ile Konum Coğrafi Bilgi Teknolojileri ve Danışmanlık Hizmetleri arasında deprem dirençli kentler konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla internet tabanlı, mobil coğrafi bilgi sistemi uygulamaları geliştirilmesi için iş birliği anlaşması gerçekleştirildi. Türkiye’de deprem dirençli kentler oluşturmak adına toplumsal farkındalığı arttırmak amacıyla internet tabanlı ve mobil uygulamalar gerçekleştirilmesi için Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi ile Konum Coğrafi Bilgi Teknolojileri ve Danışmanlık Hizmetleri arasında iş birliği protokolü imzalandı. Rektörlük Makamında gerçekleşen imza töreninde protokol metnine ZBEÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer ve Konum Coğrafi Bilgi Teknolojileri ve Danışmanlık Hizmetleri şirket sahibi Güliz Güzel imza attı. Hareketlilik pazarında stratejik ortaklık ve karşılıklı iş birliği ile ilgili faaliyetler doğrultusunda hedefler belirleyip taahhütler oluşturmayı planlayan protokol, etkin ve üretken bir ortaklığı öngörüyor. Bu doğrultuda taraflar arasında proje, ürün, hizmet ve pazar geliştirme, satış faaliyetlerinde iş birliği ile stratejik iş birliği yoluyla bir ortaklık kurulmasını hedefleniyor. Taraflar arasında imzalanan iş birliği protokolü, vatandaşların yaşadıkları yerlerin deprem, fay ve zemin durumları hakkında bilgi alabilmeleri amacıyla internet tabanlı ve mobil uygulama şeklinde etkileşimli, fay, tarihsel büyük depremler ve zemin haritası oluşturmayı kapsıyor. Rektörlük Makamında imzalanan iş birliği protokolünün ardından ZBEÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, söz konusu protokolün iki taraf için de hayırlı olmasını temenni etti. Protokol hakkında konuşan ZBEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu ise ZBEÜ Teknoloji Transfer Ofisi ile Konum CBS firması arasında imzalanan bu protokol ile çeşitli coğrafi bilgi sistemi konumuna dayalı bilgi teknolojileri uygulamalarının gerçekleştirilmesinin hedeflendiğini ifade etti. Bir sosyal sorumluluk projesi olarak bu iş birliği sayesinde Türkiye’nin tamamının zemin bilgilerinin, yer hareketlerinin, aktif fay bilgilerinin ve aktif fayların en son ne zaman deprem ürettiği gibi bilgilerin tamamen kamuya açık bir şekilde, mobil uygulama vasıtasıyla paylaşılacağını belirtti. Yine protokol gereğince Türkiye’de deprem dirençli kentler oluşturmayı hedeflediklerini sözlerine ekleyen Kutoğlu, vatandaşların ikamet ettikleri adresteki zemin yapısını da uygulama sayesinde görebileceklerini, böylece toplumsal anlamda bilinçli hareket edilmesine çalışılacağına dikkat çekti.
ZBEÜ’den Uluslararası Alanda büyük başarı
03 Mayıs 2024 Cuma - 18:59 ZBEÜ’den Uluslararası Alanda büyük başarı Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi, 2024 yılı SCIMAGO Institutions Rankings (SIR) verilerine göre Mühendislik ve Fen alanlarında Türkiye’nin en iyileri arasında yer aldı. SCImago Institutions Rankings 2024 yılı dünya üniversiteler sıralamasını yayımladı. Dünya çapında araştırma kurumlarını derecelendiren kuruluşlarından biri olan SCImago’nun, kuruluşun araştırma performansı, inovasyon çıktıları ve web görünürlükleriyle ölçülen toplumsal etkiye dayalı üç farklı gösterge üzerinden yaptığı derecelendirmeye göre belirlediği Üniversite gelişim endeksinde, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (ZBEÜ) büyük başarı gösterdi. OECD ülkeleri, Orta Doğu ve Türkiye olarak da üniversitelerin bulundukları bölgelere göre kategorize edildiği sıralamada Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi özellikle Makine Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Enerji, Matematik, Bilgisayar Mühendisliği, Fizik ve Astronomi ile Mühendislik bölümlerinde büyük başarı sağlayarak Türkiye ve dünya çapında ciddi yükseliş yaşadı. Sıralamaya göre ZBEÜ Makine Mühendisliği Türkiye’de 91 bölüm arasından birinci, Orta Doğu’da 306 bölüm arasından sekizinci, OECD ülkeleri arasında 1121 bölüm arasından 174’üncü, dünyada ise 2511 bölüm arasından 274’üncü oldu. İnşaat Mühendisliği Türkiye’de 68 bölüm arasından dördüncü, Orta Doğu’da 264 bölüm arasından 15’inci, OECD ülkeleri içinde 822 bölüm arasından 176’ncı ve dünya çapında ise 1747 bölüm arasından 296’ncı oldu. Enerji kategorisinde Türkiye çapında 88 bölümden yedinci, Orta Doğu’da 338 bölümden 29’uncu, OECD ülkeleri içinde 1259 bölüm arasından 325’inci, dünya çapında ise 2905 bölümden 541’inci oldu. Matematik bölümü, Türkiye çapında 107 bölüm arasından dokuzuncu, Orta Doğu’da 368 bölüm arasından 34’üncü, OECD ülkeleri içinde 1439 bölüm arasından 421’inci ve dünya çapında ise 3110 bölüm arasından 616’ncı oldu. Bilgisayar mühendisliği Türkiye’de 69 bölüm arasından 11., Orta Doğu’da 322 bölüm arasından 60’ıncı, OECD ülkeleri arasında 1458 bölümden 737’nci ve dünya çapında ise 3183 bölüm arasından 1072’nci oldu. Fizik ve Astronomi kategorisinde Türkiye’de 86 bölüm arasında 22’nci, Orta Doğu’da 299 bölüm arasından 97’nci, OECD ülkeleri arasında 1227 bölüm arasından 826’ncı ve dünya çapında ise 2734 bölüm arasından 1338’inci oldu. Son olarak Mühendislik kategorisinde ise Türkiye’de 108 bölüm arasından 33’üncü, Orta Doğu’da 362 bölüm arasından 119’uncu, OECD ülkeleri içinde 1401 bölüm arasından 991’inci ve dünya çapında ise 3125 bölüm arasından 1581’inci oldu. Ayrıca ZBEÜ, 2024 Araştırma Endeksi sıralamasında Türkiye’deki 140 Üniversiteden 45’inci sırada yer aldı. ZBEÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, SCImago Institutions Rankings 2024 yılı sıralaması ile ilgili yaptığı açıklamada, ZBEÜ olarak her geçen gün akademinin her alanında gösterdikleri çalışmaların karşılığını aldıklarını ve gerek ulusal gerek uluslararası sıralamalarda en üst noktalara ulaşabilme çabasıyla çalışmaların daha da artırılacağına vurgu yaparak bu başarıda payı olan tüm akademik ve idari personele teşekkürlerini sundu.
Belediyenin park halindeki otobüslerine zarar verildi
03 Mayıs 2024 Cuma - 15:56 Belediyenin park halindeki otobüslerine zarar verildi Zonguldak’ın Kozlu ilçesinde belediyeye ait park halindeki otobüslere zarar verildi. Belediye başkanı Altuğ Dökmeci halk otobüslerine yapılan saldırı sonrası açıklamalarda bulundu. Kozlu Belediye Başkanı Altuğ Dökmeci, kullanılabilir olan ve atıl durumda duran araçların camlarını kırıp içerisine zarar verildiğini söyleyerek, İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin konuyla ilgili inceleme başlattığını açıkladı. Başkan Dökmeci açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “Biz sizlere daha iyi bir hizmet sunabilmek için bazı çabalar içerisindeyiz. İhtiyaçları daha iyi giderebilmek için. Çalışmalarımız devam ediyordu. Geçen günlerde de bir basın açıklaması yaptık. Geçen günlerde hurdaya ayrılmış halk otobüslerini göstermiştik. Kullanılabilir hale getirilecek otobüslerde bunlar. Ancak bizim basın açıklamamızdan hemen sonra gördüğünüz gibi camlarımızı kırmışlar. Araçların içerisine girip bazı parçaları kesmişler. bizim sizlere hizmet etmek istememizin önüne geçmek isteyen bazı gruplar var. Gördüğünüz üzere bu gruplar çalışmaları devam ediyor. Biz bunlardan yılmacağız. Hatta bu grupların üstüne gitmeye devam edeceğiz. Şu anda burada ilçe emniyet müdürümüz de var. Kolluk kuvvetlerimize güveniyoruz. İnceleme gelecek gerekli tespitleri yapacak. Yataklarında nasıl rahat uyuyorlar gerçekten merak ediyorum. Burada zarar verilen şeylerin tamam kozlu halkının vergileriyle alınmış mallarımız malzemelerimiz. biz hizmet etmeye çalıştıkça önümüze geçiyorlar. Merak etmeyin biz yılmayız. Bu sadece küçük bir örneği. Olan yeri inceleme geleceği için içerisine girmiyoruz. İçeriden görüntü veremiyoruz. Olay yeri inceleme yaptıktan sonra sizlere içeriden de görüntüleri aktarcağız. Biz elimizden geleni yapıyoruz merak etmeyin takipteyiz. Bu yapılan şey ne insanlığa ne vatandaşla ne yurttaşlığa hiçbir şeye uymayan bir hareket. Bunu yapan arkadaşlar yataklarında rahat rahat uymasınlar. İl Emniyet Müdürlüğümüz bu işin peşini bırakmayacak. Tek tek parmak izlerini alacak. Olay yeri inceleme yapılacak. Sizlere bilgiler vermeye devam edeceğiz.”
8 işçinin öldüğü davada 3 sanığa hapis, 6 sanığa beraat talep edildi
03 Mayıs 2024 Cuma - 14:39 8 işçinin öldüğü davada 3 sanığa hapis, 6 sanığa beraat talep edildi Zonguldak’ta 8 işçinin öldüğü 8’inin de yaralandığı maden faciası davasında yargılanan 3 sanık ile aralarında eski TTK yöneticilerinin de bulunduğu 6 sanığın birleştirildiği dosyada Cumhuriyet Savcısı mütalaasını sundu. Kozlu ilçesinde 7 Ocak 2013 günü meydana gelen metan gazı püskürmesi olayında 8 işçi hayatını kaybetti. 8 işçi ise yaralandı. Olaya ilişkin 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada Yargıtay 12. Ceza Dairesince haklarında verilen mahkumiyet kararı bozulan 3 tutuksuz sanıktan proje sorumlusu E.K. ile emekli TTK Genel Müdürü Rıfat D. ve kurum yöneticisi M.A. yer aldı. Ölen işçilerin yakınları ile taraf avukatlarının da hazır bulunduğu duruşmada sanık E.K. suçlamaları kabul etmedi. İhalenin iki aşamalı olduğunu ve ihale sürecinin 2003 yılında başladığını kendisinin ise 2011 yılında görev aldığını söyleyen E.K., “Bu yıllar arasındaki gerek kurumun gerek işverenin yapmadığı veya eksik veya hatalı yaptığı işler ben o tarihte çalışıyormuşum gibi bana atıfta bulunarak kusurlu olduğumu belirten raporları kabul etmiyorum. Bozma ilamında proje hazırlayan benmişim gibi bahsedilmiş ancak projeyi hazırlayan ben değilim, TTK’dir. Bilirkişi raporlarında bu süreçlerde tek yetkili benmişim gibi rapor düzenlenmiş ancak ben talimatlarla çalışırım” dedi. Olayın dünya tarihinde ikinci kez yaşanan büyük bir olay olduğunu öne süren E.K., “Olaydan önce böyle bir olay yaşanabileceği öngörülememiştir. Öyle ki bu olaydan sonra yönergeler değişmiştir. Kanunlarımız dahil bu olayı daha önce öngörememiştir. Daha önce alınan bilirkişi raporlarında çelişkili ifadeler mevcuttur. Bunun haricinde asıl işveren ile Star A.Ş. arasındaki iş ilişkisinin muvazaalı olduğuna dair Yargıtay kararı mevcuttur. Dolayısıyla muvazaanın olduğu iş ilişkisinde iş güvenliğine ilişkin sorumluluk asıl işverene aittir. Bu nedenlerle tekrar bilirkişi raporu alınmasını talep ederim. Bu olay yönetmelikleri değiştiren bir olaydır. Bu nedenle hakkımda bilinçli taksir hükümlerinin uygulanmamasını talep ederim” diye konuştu. Ölen işçilerin yakınlarının avukatı Murat Kemal Gündüz de Yargıtay 12. Ceza Dairesi’nin bozma ilamına uyulmasını talep etti. Gündüz, mahkumiyet verilen sanıkların eylemlerini bilinçli taksirle gerçekleştirdikleri yönündeki hususun netleştiğini söyleyerek şöyle devam etti: "Dolayısıyla esas dosya yönünden kusur durumu yönünden dosya netleşmiş olup bu yönden yeniden rapor aldırılmasına gerek bulunmamaktır. Ancak esas dosyadaki Yargıtay bozma ilamında kaçınılmazlık ilkesinin somut olayda bulunmadığı, Star A.Ş’nin yetkin bir firma olmadığı hususlarının belirtildiği, birleşen dosya açısından ise alınan her iki raporun Yargıtay ilamıyla çelişir şekilde sanki kaçınılmazlık ilkesi varmış ve Star A.Ş. yetkin bir firmaymış gibi değerlendirilerek birleşen dosya sanıklarının kusursuz olduğuna dair rapor düzenlenmiştir. Bu nedenlerle Yargıtay ilamıyla çelişen birleşen dosyadaki raporlara itirazlarımızı tekrar ediyoruz ve birleşen dosya yönünden rapor alınmasını talep ediyoruz." Emekli Sayıştay üyelerinin yer aldığı bilirkişi raporu hazırlanmasını talep etti Sanıklardan eski TTK çalışanı M.A. ise kurumda ihale sürecinin her yıl düzenli olarak Sayıştay tarafından denetlendiğini hatırlatarak şöyle dedi: “Eksiklikler tespit edilseydi raporda yer alırdı. Dolayısıyla bu tür düzenlenen raporlarda 5 yıl süre içerisinde firmanın yetersiz olduğuna dair herhangi bir tespit yoktur. Kaza olmasaydı böyle bir konu gündeme gelmeyecekti. Bu konulardan dosyanın emekli Sayıştay üyelerinden oluşan bilirkişi kurulundan rapor aldırılmasını talep ederim.” Eski TTK Genel Müdürü Rıfat D. ise suçlamaları kabul etmeyerek beraatini talep etti. Cumhuriyet Savcısı ise dosyadaki bilirkişi raporlarının yeterli olduğunu belirterek “Yeniden rapor aldırılması yönündeki tüm taleplerin reddine ve ayrıca dosya tekamül ettiğinden ve araştırılacak başkaca bir husus kalmadığı açıkça anlaşıldığından tevsi tahkikat talepleri açısından da yine tüm taleplerin reddine karar verilmesi talep olunur” görüşüne yer verdi. Cumhuriyet Savcısının görüşü üzerine söz alan Avukat Gündüz, “İddia makamı celse arasında birleşen dosyada rapor alınmasına dair yazılı beyanda bulunmuştu. Bu celse ise dosyadaki mevcut raporların yeterli olduğunu beyan ederek bilirkişi raporları alınması yönündeki taleplerin reddine karar verilmesini talep etti. Biz birleşen dosya yönünden yeniden alınması talebimizi yineliyoruz. Zira aksi halde esas dosyadaki Yargıtay ilamıyla birleşen dosyadaki bilirkişi raporları çelişecektir” dedi. Mahkeme heyeti ise yeniden bilirkişi raporu alınması taleplerini oy birliği ile reddetti. Cumhuriyet Savcısı mütalaasında sanıklar E.K., Ş.S.D. ve A.A. hakkında bilinçli taksir suçlamalarıyla ayrı ayrı cezalandırılmalarına; aralarında eski TTK Genel Müdürlerinin de bulunduğu ve 6 sanığın yer aldığı Zonguldak 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nden birleştirilen dosyadaki sanıkların ise beraatlerini istedi. Avukat Gündüz ise mütalaanın birleşen dosyaya yönelik bölümüne katılmadıklarını, bilirkişi raporlarının Yargıtay ilamıyla çeliştiğini söyleyerek savunma için süre istedi. Mahkeme heyeti mütalaaya savunma yapılması için süre vererek duruşmayı 12 Haziran 2024 tarihine erteledi.
8 işçinin öldüğü davada 3 sanığa hapis, 6 sanığa beraat talep edildi
03 Mayıs 2024 Cuma - 14:32 8 işçinin öldüğü davada 3 sanığa hapis, 6 sanığa beraat talep edildi Zonguldak’ta 8 işçinin öldüğü 8’inin de yaralandığı maden faciası davasında yargılanan 3 sanık ile aralarında eski TTK yöneticilerinin de bulunduğu 6 sanığın birleştirildiği dosyada Cumhuriyet Savcısı mütalaasını sundu. Kozlu ilçesinde 7 Ocak 2013 günü meydana gelen metan gazı püskürmesi olayında 8 işçi hayatını kaybetti. 8 işçi ise yaralandı. Olaya ilişkin 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada Yargıtay 12. Ceza Dairesince haklarında verilen mahkumiyet kararı bozulan 3 tutuksuz sanıktan proje sorumlusu E.K. ile emekli TTK Genel Müdürü Rıfat D. ve kurum yöneticisi M.A. yer aldı. Ölen işçilerin yakınları ile taraf avukatlarının da hazır bulunduğu duruşmada sanık E.K. suçlamaları kabul etmedi. İhalenin iki aşamalı olduğunu ve ihale sürecinin 2003 yılında başladığını kendisinin ise 2011 yılında görev aldığını söyleyen E.K., “Bu yıllar arasındaki gerek kurumun gerek işverenin yapmadığı veya eksik veya hatalı yaptığı işler ben o tarihte çalışıyormuşum gibi bana atıfta bulunarak kusurlu olduğumu belirten raporları kabul etmiyorum. Bozma ilamında proje hazırlayan benmişim gibi bahsedilmiş ancak projeyi hazırlayan ben değilim, TTK’dir. Bilirkişi raporlarında bu süreçlerde tek yetkili benmişim gibi rapor düzenlenmiş ancak ben talimatlarla çalışırım” dedi. Olayın dünya tarihinde ikinci kez yaşanan büyük bir olay olduğunu öne süren E.K., “Olaydan önce böyle bir olay yaşanabileceği öngörülememiştir. Öyle ki bu olaydan sonra yönergeler değişmiştir. Kanunlarımız dahil bu olayı daha önce öngörememiştir. Daha önce alınan bilirkişi raporlarında çelişkili ifadeler mevcuttur. Bunun haricinde asıl işveren ile Star A.Ş. arasındaki iş ilişkisinin muvazaalı olduğuna dair Yargıtay kararı mevcuttur. Dolayısıyla muvazaanın olduğu iş ilişkisinde iş güvenliğine ilişkin sorumluluk asıl işverene aittir. Bu nedenlerle tekrar bilirkişi raporu alınmasını talep ederim. Bu olay yönetmelikleri değiştiren bir olaydır. Bu nedenle hakkımda bilinçli taksir hükümlerinin uygulanmamasını talep ederim” diye konuştu. Ölen işçilerin yakınlarının avukatı Murat Kemal Gündüz de Yargıtay 12. Ceza Dairesi’nin bozma ilamına uyulmasını talep etti. Gündüz, mahkumiyet verilen sanıkların eylemlerini bilinçli taksirle gerçekleştirdikleri yönündeki hususun netleştiğini söyleyerek şöyle devam etti: "Dolayısıyla esas dosya yönünden kusur durumu yönünden dosya netleşmiş olup bu yönden yeniden rapor aldırılmasına gerek bulunmamaktır. Ancak esas dosyadaki Yargıtay bozma ilamında kaçınılmazlık ilkesinin somut olayda bulunmadığı, Star A.Ş’nin yetkin bir firma olmadığı hususlarının belirtildiği, birleşen dosya açısından ise alınan her iki raporun Yargıtay ilamıyla çelişir şekilde sanki kaçınılmazlık ilkesi varmış ve Star A.Ş. yetkin bir firmaymış gibi değerlendirilerek birleşen dosya sanıklarının kusursuz olduğuna dair rapor düzenlenmiştir. Bu nedenlerle Yargıtay ilamıyla çelişen birleşen dosyadaki raporlara itirazlarımızı tekrar ediyoruz ve birleşen dosya yönünden rapor alınmasını talep ediyoruz." Emekli Sayıştay üyelerinin yer aldığı bilirkişi raporu hazırlanmasını talep etti Sanıklardan eski TTK çalışanı M.A. ise kurumda ihale sürecinin her yıl düzenli olarak Sayıştay tarafından denetlendiğini hatırlatarak şöyle dedi: “Eksiklikler tespit edilseydi raporda yer alırdı. Dolayısıyla bu tür düzenlenen raporlarda 5 yıl süre içerisinde firmanın yetersiz olduğuna dair herhangi bir tespit yoktur. Kaza olmasaydı böyle bir konu gündeme gelmeyecekti. Bu konulardan dosyanın emekli Sayıştay üyelerinden oluşan bilirkişi kurulundan rapor aldırılmasını talep ederim.” Eski TTK Genel Müdürü Rıfat D. ise suçlamaları kabul etmeyerek beraatini talep etti. Cumhuriyet Savcısı ise dosyadaki bilirkişi raporlarının yeterli olduğunu belirterek “Yeniden rapor aldırılması yönündeki tüm taleplerin reddine ve ayrıca dosya tekamül ettiğinden ve araştırılacak başkaca bir husus kalmadığı açıkça anlaşıldığından tevsi tahkikat talepleri açısından da yine tüm taleplerin reddine karar verilmesi talep olunur” görüşüne yer verdi. Cumhuriyet Savcısının görüşü üzerine söz alan Avukat Gündüz, “İddia makamı celse arasında birleşen dosyada rapor alınmasına dair yazılı beyanda bulunmuştu. Bu celse ise dosyadaki mevcut raporların yeterli olduğunu beyan ederek bilirkişi raporları alınması yönündeki taleplerin reddine karar verilmesini talep etti. Biz birleşen dosya yönünden yeniden alınması talebimizi yineliyoruz. Zira aksi halde esas dosyadaki Yargıtay ilamıyla birleşen dosyadaki bilirkişi raporları çelişecektir” dedi. Mahkeme heyeti ise yeniden bilirkişi raporu alınması taleplerini oy birliği ile reddetti. Cumhuriyet Savcısı mütalaasında sanıklar E.K., Ş.S.D. ve A.A. hakkında bilinçli taksir suçlamalarıyla ayrı ayrı cezalandırılmalarına; aralarında eski TTK Genel Müdürlerinin de bulunduğu ve 6 sanığın yer aldığı Zonguldak 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nden birleştirilen dosyadaki sanıkların ise beraatlerini istedi. Avukat Gündüz ise mütalaanın birleşen dosyaya yönelik bölümüne katılmadıklarını, bilirkişi raporlarının Yargıtay ilamıyla çeliştiğini söyleyerek savunma için süre istedi. Mahkeme heyeti mütalaaya savunma yapılması için süre vererek duruşmayı 12 Haziran 2024 tarihine erteledi. (OA
Farabi 9. Ar-Ge ve İnovasyon Proje Pazarı’nda büyük ödül 200 bin lira
03 Mayıs 2024 Cuma - 08:25 Farabi 9. Ar-Ge ve İnovasyon Proje Pazarı’nda büyük ödül 200 bin lira Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (ZBEÜ) Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, bu yıl 9.’su düzenlenecek olan Farabi Ar-Ge ve İnovaspor Proje Pazarı’nda büyük ödülün 200 bin TL olduğunu açıkladı. Yarışmacılar 6 tematik alanda hünerlerini sergileyecek. ZBEÜ Konukevi’nde basın toplantısı düzenleyen Rektör Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, üniversitenin 100. yılında öğrencileri birçok etkinlikle buluşturduklarını ifade etti. Araştırmacılar ve girişimciler için de büyük öneme sahip bir etkinliğe ev sahipliği yaptıklarını ifade eden Özölçer, 28 Mayıs günü 9. Farabi Ar-Ge ve İnovasyon Proje Pazarı Yarışması’nın gerçekleştirileceğini duyurdu. Ar-Ge faaliyetlerine odaklanmak ve bu alanda projelerin geliştirilmesi, sunulması ve paydaşlar arasında iş birliği yapılması için bir platform oluşturmayı amaçladıklarını belirten Özölçer, "Zira bu yolla oluşturulacak olan proje pazarı, farklı kurumlar, akademik kuruluşlar, AR-GE merkezleri, girişimciler ve serbest çalışanlar gibi Ar-Ge faaliyetlerine katılan herkesi bir araya getirecektir. Üstelik bu çabamız, Ar-Ge faaliyetlerine katılmak isteyen farklı taraflar arasında iletişimi kolaylaştırmakta ve tüm katılımcılar için potansiyel iş birliği fırsatları sunmaktadır. Böylece Farabi Ar-Ge ve İnovasyon Proje Pazarı Yarışması, Ar-Ge projelerinin daha etkin bir şekilde yürütülmesini sağlayarak yenilikçiliği teşvik etmekte ve iş birliği ağlarını genişletmektedir. Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi olarak Farabi Ar-Ge ve İnovasyon Proje Pazarı Yarışmasıyla; akademisyenler, sanayiciler, araştırmacılar ve öğrencilerin somut Ar-Ge proje fikirlerini hayata geçirebilecekleri bir ortam sağlamayı, Üniversite-Sanayi iş birliğini geliştirmeyi ve yeni Ar-Ge ortaklıkları başlatılmasında öncü bir kuruluş olmayı; Üniversitemiz öğrenci ve akademisyenleri başta olmak üzere ülkemizdeki tüm araştırmacıları Ar-Ge projelerine özendirmeyi amaçlıyoruz" dedi. "6 tematik alan belirledik" Yarışmanın daha ileri seviyelere ulaşması ve girişimci adaylarının başarılı olabilmesi için ödülleri teşvik sağlayabilecek şekilde planladıklarını aktaran Özölçer, "Yarışmada dereceye giren adaylar için üçüncülük ödülünü 50 bin TL, ikincilik ödülünü 100 bin TL ve birincilik ödülünü 200 bin TL olarak belirledik. Farabi Ar-Ge ve İnovasyon Proje Pazarı’na ortaokul-lise grubu öğrenciler, ön lisans, lisans ve lisansüstü öğrenciler, akademisyenler ve girişimci adayları başvuruda bulunabilir. Yarışmaya katılım sağlayacak tüm adaylar için, gelişen teknolojiye ve ihtiyaçlara paralel olarak 6 tematik alan belirledik. Adaylar; ’Elektronik ve Bilişim Teknolojileri’, ’Enerji ve Makine Teknolojileri’, ’Gıda, Tarım, Kimya ve Çevre Teknolojileri’, ’Savunma Sanayi, Robotik ve Uzay Teknolojileri’, ’Tıp ve Yaşambilim Uygulamaları’, ’Sürdürülebilir Kentler ve Yaşam’ alanlarında başvuruda bulunabilirler. Başvuruda bulunacak adaylar, başvurularını projepazari.beun.edu.tr adresi üzerinden yapabilir ve detaylı bilgiye oradan erişebilirler. Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi olarak proje fikri olan tüm adayları yarışmamızda görmekten büyük bir mutluluk duyacağız" ifadelerine yer verdi.