ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Türkiye’nin geçtiğimiz 10 yıl içerisinde 3 kat büyüdüğünü ve dünyanın en büyük 10. ekonomisi olacağını belirterek, "Türkiye ve İsrail, ABD’nin en büyük müttefikleri olan ülkelerdir. Bugün ekonomik ilişkilerimizin ciddi biçimde olumlu seyrediyor. Ekonomik ilişkilerimiz de gelişiyor" dedi.
Özgürlük arayışı söz konusu olduğunda Amerika’nın her zaman bu arayışların yanında olacağını belirten Biden, "Hükümetler ifade özgürlüğünü, farklı düşünme özgürlüğünü garanti altına almazsa girişimciler başarılı olamaz" diye konuştu. Biden konuşmasını, "Her şey değişti, hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Her şey değişti. Sadece Ortadoğu’da değil, 20 yıl içerisinde dünyada da değişti. Bizler artık dünya tarihinin kırılma noktasındayız. Bu kırılmayı atlatacak olan gençlerdir" sözleriyle tamamladı.
II. Küresel Girişimcilik Zirvesi, İstanbul Kongre Merkezi’nde başladı. Zirvenin açılışına, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz da katıldı.
İlki 26-27 Nisan 2010 tarihlerinde ABD Başkanı Barack Obama’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen zirve, temel olarak, dünyada girişimciliği destekleme amacını taşıyor. Bunun yanı sıra, kültürlerarası yakınlaşma ve sürdürülebilir kalkınma için girişimcilik kültürünün geliştirilmesi; girişimciler arası küresel işbirliğinin desteklenmesi ve başarı örneklerinin paylaşılması yine Girişimcilik Zirvesinin hedefleri arasında yer alıyor. Geçen yıl yapılan zirveye Türkiye’den de girişimciler katılmıştı. Bu
girişimciler arasında, Airties Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Çelebi, Yemek Sepeti’nin kurucusu Nevzat Aydın, Pozitron’un kurucusu Fatih İşbecer, Technopolis’in kurucusu Şirin Elçi ile Deulcom International kurucusu Baybars Altuntaş bulunuyordu.
Aynı zirvede Bangladeşli Bankacı Ekonomist Nobel Barış Ödülü sahibi Muhammed Yunus ve Yahoo’nun kurucusu Jerry Yang gibi tanınmış isimler de yer almıştı.
İstanbul’da düzenlenen zirvede, girişimciler arasında küresel işbirliklerinin, kültürlerarası yakınlaşmaya ve küresel barışa katkıları, "Girişimcilik Kültürü: Tarihi, Temelleri ve Geleceği", "Küresel Girişimcilik Kültürünün Yaratılması", "Küresel İşbirlikleri", "İdeal İş Ortamının Oluşturulması: Türkiye Örneği", "Girişimcilik İçin Özel Yaklaşımlar", "Girişimciliğin Desteklenmesi ve Başarı Öyküleri" gibi temalar işlenecek.
Zirvede ayrıca "Kadın Girişimciliği", "Genç Girişimcilik", "Sosyal Girişimcilik" ve "Eko Girişimcilik" gibi paralel oturumlar düzenlenecek.
Zirvede konuşan ABD Başkan Yardımcısı Biden, sözlerinin başında Başbakan Erdoğan’ın zirveye katılamamasından duyduğu üzüntüyü belirterek, "Bizlerle beraber olmasını isterdik. Buradan sonra kendisini ziyaret edeceğim. Tüm ABD adına kendisine acil şifalar dileyeceğim" dedi.
Biden, Türkiye ziyareti kapsamında verimli toplantılar yaptığını belirterek, "Sayın Gül ve Sayın Cemil Çiçek ile görüştüm. Çok verimli toplantılar yaptık. Türkiye’de yaptığımız görüşmelerin bir çoğu karşı karşıya kaldığımız zorluklar ve endişe alanlarını kapsıyordu. PKK’ya karşı verdiğimiz büyük mücadele, yakın zamandaki saldırılarda hayatını kaybeden vatandaşlarla ilgili endişelerimiz, Suriye ve Libya konularında Türkiye’nin yanında olduğumuzu hatırlattık. Türkiye ve Türkiye’nin dostları, o bölge için
kuvvetli bir demokrasi istiyor" diye konuştu.
Türkiye ve İsrail’in, ABD’nin en büyük müttefikleri olan ülkeler olduğunu belirten Joe Biden, Türkiye ve ABD arasındaki ekonomik ilişkilerin ciddi biçimde olumlu seyrettiğini söyledi. Biden, iki ülke arasında bu yıl gerçekleşen ticarette yüzde 45’lik artış olduğuna dikkat çekerek, "Başkan Obama Sayın Erdoğan’ın bu toplantıyı İstanbul’da düzenlenmesine gösterdiği ilgiden memnun oldu. Bir sonraki toplantı Birleşik Arap Emirlikleri’nde olacak. Yeniden seçilirsem orada olmayı umut ediyorum. Seçileceğimi
düşünüyorum, kendime güveniyorum. Ülkemin liderliğine kim gelecek olursa olsun, kendime bir yer bulacağıma inanıyorum" ifadelerini kullandı.
Biden, Obama’nın, Amerikan girişimcileri ve tüm dünyadaki Amerikalılara, Müslüman dünyasıyla iyi ilişkiler kurulması gerektiğini söylediğini hatırlatarak, şunları söyledi:
"Bugün burada bir araya geldik çünkü paylaştıklarımız ortak. Bizler hepimiz sokaklarda daha iyi bir hayat arayışında mücadele veren halkların duygu ve ifade etmeye çalıştıklarını anlayabildik. Çünkü demokratik devrimler Tunus, Mısır, Libya, Suriye’de meydana gelen dönüşümler girişimci bir ruhun eseridir. Öyle bir bakış açısını gerektirir. Bir ruhun risk almasını gerektirir. Gerçek bir dönüşüme imza atması ve belli başlı değerler etrafında toplanabilmesini gerektirir. Oradaki halklar hükümetleri yerle bir
etti. Kendi isteklerinin duyulur hale gelmesini sağladı. Şimdi otoriterlik, yolsuzluk, ifade özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılmasını isteyen halklar var. Konuşabilmeyi, basın özgürlüğü istiyor.
Özgürlük arayışı söz konusu olduğunda Amerika her zaman bu arayışların yanında olacaktır.
ABD de tarihinde çeşitli değişimler geçirmiştir. Girişimcilik, özgür bir siyasi ortam tesis edebilmek demektir".
Özgürlükleri koruyan, şeffaflığı bağrına basan, kadınlara eşit fırsatlar tanıyan ülkelerin başarılı olacağını belirten Joe Biden, "İşte onlar geleceğe giden bizim rotamızı belirleyecekler. Bu adımlar olmaksızın başarılar mümkün olmayacaktır. Dünyanın en zengin 20 ülkesi, en girişimci ülkelerdir. Bu bir rastlantı değil. Türkiye’de bulunmamız da hiçbir şekilde rastlantı değil. Türkiye geçtiğimiz 10 yıl içerisinde 3 kat büyüdü. Kişi başına düşen gelir ciddi şekilde arttı. Aileler geleceğe daha umutlu
bakıyor. Steve Jobs bir dahaki büyükelçinin Türk olabileceğini söylediğinde şaşırmadım. Türkiye’de ciddi değerler var. Türkiye dünyanın en önemli 17. ekonomisi. Dünyanın en büyük 10 ekonomisinden bir tanesi olmayı arzuluyor. Türkiye, dünyanın en büyük 10. ekonomisi olacak" diye konuştu.
ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, fikri mülkiyeti korumayan bir ülke ve anlayışın hiçbir zaman kabul edilemeyeceğini söyledi. Gençlere, "Fikirlerinizin çalınmasına imkan vermeyin" uyarısında bulunan Biden, "Kendi fikirlerinizi geliştirirken bunların muhafaza edildiğinden emin olun. Birinin gelip o fikirleri çalmasının önüne geçin. Fikri mülkiyeti korumayan bir ülke ve anlayış hiçbir zaman kabul edilemez. O ülkede ifade özgürlüğü olmayacağı gibi girişimcilik ruhu da yeşeremez. Kadınlarını reddeden ülkeler
de, fikri zenginliklerinin yüzde 50’sini otomatik olarak kaybetmiş oluyor. İnsanların zihinlerinde yarattıkları fikirler, bir ulusun en önemli varlığıdır. Bir kadın, herhangi bir erkek kadar zekidir. Kadınları yetkilendirmekten kaçınan ülkeler, ekonomik dünyaya girmelerine izin vermeyen ülkeler geri kalmaya mahkumdur. Toplumları gelişmemiştir ve gelişmeyecektir. Gelişmiş ülkelerde yeni şirketlerin yüzde 50’si kadınlar tarafından kuruluyor. Hükümetler ifade özgürlüğünü, farklı düşünme özgürlüğünü garanti
altına almazsa girişimciler başarılı olamaz" ifadelerini kullandı.
Biden konuşmasını, "Her şey değişti, hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Her şey değişti. Sadece Ortadoğu’da değil, 20 yıl içerisinde dünyada da değişti. Bizler artık dünya tarihinin kırılma noktasındayız. Bu kırılmayı atlatacak olan gençlerdir" sözleriyle tamamladı.