Gemlik Gübre Sanayi Fabrikası’nın ilçeye 142 yanıcı, yakıcı, patlayıcı, parlayıcı ve zehirli ürün tankı kurmak için ÇED raporu almasına bir tepki de Jeoloji Mühendisleri Odası’ndan geldi.
Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şubesi Başkanı Mustafa Arık, "Gemlik fay hatları sebebiyle büyük risk altındadır. Muhtemel bir depremde kurulması planlanan veya mevcut amonyak tanklarının hasar vermesini düşünmek bile istemeyiz. Planlanan kimyasal ve akaryakıt işletmeciliğine olumsuz rapor veren Gemlik Belediyesi’ni ve Maden Tetkik Arama Kurumu’nu tebrik ediyoruz. Umarız bu hatalı rapordan kısa sürede vazgeçilir" dedi.
Gemlik Belediye Başkanvekili Refik Yılmaz’ı makamında ziyaret eden Mustafa Arık ve yönetim kurulu üyeleri, konuyu Bursa ve Türkiye gündemine taşıyan Yılmaz’ın yanında olduklarını kaydettiler.
Gemlik Belediyesi İmar İşleri Müdürlüğünde görevli Jeoloji Mühendisi Sebiha Yıldızalp ile birlikte Gemlik Gübre Sanayi Tesislerinde incelemelerde bulunan Jeoloji Mühendisleri Odası yetkilileri, Başkanvekili Refik Yılmaz ve Sebiha Yıldızalp’ten ilçenin deprem riskleri ve zemin özellikleri konusunda da bilgi aldı.
Liman çevresi ve mevcut amonyak tanklarına yakın bölgelerde de incelemelerde bulunan oda yetkilileri, 500 yıldır suskun kalan Geyve-İznik-Gemlik hattının büyük bir tehlike arz ettiğine dikkat çektiler. 1999 Marmara depremi sonrasında Gemlik depreminin için en fazla 30 yıl içinde gerçekleşebileceğini belirten Arık, "12 yılı geçti bile. Bu fay hatları ilçe için en büyük tehlikedir. İlle fabrikanın altından geçmesi mühim değildir. Yakınından, yanından bile geçmesi facialara sebep olabilir. Deprem sonrasında mevcut veya kurulmak istenen tankların vereceği hasarları düşünmek bile istemiyoruz. Bu bütün Marmara bölgesini ve Türkiye’yi yakından ilgilendiren bir konudur. Dünyanın en teknolojik ülkesi Japonya bile tanklara tedbir alamadı. Biz oda olarak kamuoyunu aydınlatma çabalarımızı sürdüreceğiz. Belediye Başkanvekili Refik Yılmaz’ın sonuna kadar yanındayız" dedi.
Tehlikeli tankların yapımına onay vermediklerini dile getiren Mustafa Arık, ÇED raporunun bir an önce iptal edilmesi gerektiğini söyledi. Gemlik İmar İşleri Müdürlüğünde görevli Jeoloji Mühendisi Sebiha Yıldızalp ise, "Gemlik Belediyesi olarak olumsuz rapor verirken çok yönlü incelemelerde bulunduk. Hem jeolojik, hem çevresel, hem de imar planları açısından görüşlerimiz olumsuz oldu. Ayrıca kurulmak istenen tanklar için deprem risk analizi ve acil eylem planı da yapılmamıştı. Kısaca bir depremde meydana gelebilecek felaketi hafife almışlardı" diye konuştu.