YEREL HABERLER - 16 Ocak 2012 Pazartesi 12:42

KENDİSİ AYAKKABI GİYEMİYOR AMA TAMİR EDİYOR

A
A
A
KENDİSİ AYAKKABI GİYEMİYOR AMA TAMİR EDİYOR

Nazilli ve çevre ilçelerinde büyük semt pazarlarında ayakkabı boyacılığı ve tamiratı yaparak yaşamını sürdüren 72 yaşındaki Kemal Çalışkan’ın ibretlik hayatı gençlere örnek oluyor.
13 yaşında futbol oynarken kırılan ayağını tedavi ettiremediği için kangren olmasının ardından sol ayağını diz üstünden kaybeden Kemal Çalışkan bir ayağından yoksun 58 yıldan bugüne kadar devam ettirdiği mesleği ile genç nesile ibret oluyor. Fakirliği yüzünden ve zamanında doktor olmadığı için ayağını kaybettiğini ifade eden Çalışkan “Fakirliğimiz ayağıma mal oldu. Paramız olsaydı ayağımı tedavi ettirip kangren olmasını önler ve kesilmesini engellerdik. O yıldan bu yana ayakkabı tamir edip boyayarak geçimimi sağlıyorum” dedi.
Bozdoğan’a bağlı Yazıkent Beldesi İnebolu Köyü’nde doğduğunu ifade eden Kemal Çalışkan “1953 yılında ilkokul dördüncü sınıfa gidiyordum. Okulda futbol oynarken maç sırasında ayağımı kırdım. O zamanlar hem doktor hem de paramız yoktu. Ayağım daha sonraları kötüleşti. Ayağım iyileşmediği için 5 yıl sonra kangren olunca kesilmek zorunda kaldı. O zaman sadece Nazilli’deki Sümer Basma Fabrikası’nın doktoru vardı. Ona da gidemiyorduk. Parasızlık nedeniyle ayağımın birisini kaybettim” dedi.
“KAZANDIĞIMLA TORUNLARIMA HARÇLIK VERİYORUM”
Yazıkent Beldesinde küçük bir işyeri açtığını ifade eden Çalışkan; “1956 yılında çıraklıktan öğrendiğim ayakkabı tamirciliği ile bu güne kadar çalıştım. 30 yıl önce işyerimi Nazilli’ye taşıdım. Bağ-Kur’dan emekli oldum. İşler kötüleşip dükkanımı kapattıktan sonra sokaklarda gücüm yettiğince halen de çalışmaya ve ayakkabı boyamaya devam ediyorum. Son yıllarda 5-10 TL’ye yeni ayakkabı satılmaya başlayınca yine işler kötüleşti. Şimdi çevre ilçelerde ve Nazilli’de büyük semt pazarı kurulduğunda duvar diplerinde oturarak küçük çaplı ayakkabı tamiratı ve boya yaparak ekmeğimi kazanmaya çalışıyorum. Eşim evde oturuyor. Bir kızım ise buradaki bir fabrikada çalışıyor. Dünya tatlısı 2 torunum var. Bu yaşta çalışmamın zaten iki nedeni var. Birisi çalışmaya alıştığım için boş duramıyorum diğeri ise torunlarımın okul harçlıklarını çıkarıp ihtiyaçlarını gideriyorum. Zaten uzun yıllardır da hayatımı bu şekilde sürdürüyorum” dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara "Z Kuşağı’nın Gözünden Kendi Hikayelerinin Kahramanları Kısa Filmler Galası" gerçekleştirildi "Z Kuşağı’nın Gözünden Kendi Hikayelerinin Kahramanları Kısa Filmler Galası" gerçekleştirildi. Çankaya Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık bölümü tarafından düzenlenen "Z Kuşağı’nın Gözünden Kendi Hikayelerinin Kahramanları Kısa Filmler Galası" Cermordern’de yapıldı. Ankara’da bazı lise öğrencilerinin üniversitenin "Kısa Film Senaryo Yazımı ve Çekimi Workshop’u"nda ürettikleri kısa filmler davetlilerle buluştu. Kısa filmlerin gösterimi öncesinde davetlilere müzik dinletisi yapıldı. Halkla İlişkiler Reklamcılık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zeynep Karahan Uslu kısa film gösterimleri öncesinde program hakkında bilgi vererek, "Kendi hikayesinin kahramanı Z Kuşağı Film Galası aslında deneyimsel öğrenmenin üniversitemiz tarafından gerçekleştirilen projesinin iz düşümü ve bu çerçevede Ankara’nın bilinen ve başarılı liselerinin en pırıltılı öğrencilerini üniversitemizde ağırlayıp onların kendi fikirleri ile ürettikleri halkla ilişkiler ve sosyal sorumluluk projesinin ayağı olarak bir kısa filmin kurgulandığı, yazıldığı, adının konulduğu, afişinin üretildiği bir bütünleşik çalışma aslında. Bu çerçevede hayatlarının ilk filmini gerçekleştiren bu parlak Z kuşağı gençlerimizi daha sonra da Ankara’nın kıymetli sanat mekanlarından Cermodern’de ağırlayarak onları ömürlerinin ilk galasında sahneye çıkarıyor ve kendi bakış açıları ile toplumlarını nasıl değerlendirdikleri, geleceklerini ve yarınlarına dair nasıl bir beklenti içerisinde olduklarını sanat yolu ve iletişimin gücü ile aktardıkları bir gala düzenliyoruz" ifadelerini kullandı. Lise öğrencilerinin oluşturdukları kısa filmlerin gösterimleri yapıldı. Öğrencilere sertifikalarını ise üniversite akademik kadrosu, Ankara İl Milli Eğitim Müdürü ve Etimesgut Kaymakamı takdim etti.
Erzincan Erzincan’da 54 bin 683 kişi tarımsal örgüt üyesi Ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalı Erzincan’da tarımsal örgütler gerek üye sayısı gerekse yapılan çalışmalar açısından güçlenmeye devam ediyor. Bu kapsamda 54 bin 683 tarımsal örgüt üyesi bulunan Erzincan’da tarımsal amaçlı üretici ve yetiştirici birlikleri ile kooperatiflerin üye sayıları 55 bine yaklaşıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın tarım sektöründeki üretici ve yetiştirici birliklerine sağladığı avantajlar, üretici ve yetiştiricileri tarımsal amaçlı sivil toplum kuruluşlarının çatısı altında toplanmaya teşvik ediyor. Tarım sektörünün ekonominin lokomotif sektörü olduğu Erzincan’da da 4 yetiştirici birliği, 4 üretici birliği, 17 tarımsal kalkınma kooperatifi, 4 tarımsal sulama kooperatifi, 1 su ürünleri kooperatifi, 1 pancar ekicileri kooperatifi ve 9 adet tarım kredi kooperatifi bulunuyor. Söz konusu 4 yetiştirici birliğinde 6 bin 18 üye bulunurken, 4 üretici birliğinde 956 üye, tarımsal amaçla toplam 32 kooperatifte ise 47 bin 709 üye yer alıyor. Öte yandan tarımsal amaçlı sivil toplum kuruluşları arasında 41 bin 44 üyesi bulunan Erzincan Pancar Ekicileri Kooperatifi ilk sırada yer alıyor. Tarımsal amaçlı sivil toplum kuruluşları üyelerine yönelik birçok avantaj sağlıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı da üretici ve yetiştirici birliklerinin çatısı altında faaliyet yürüten üretici ve yetiştiricilere ek destekler sağlıyor.