GENEL - 23 Ocak 2012 Pazartesi 21:19

MISIR`IN 25 OCAK DEVRİMİNİN BİRİNCİ YIL DÖNÜMÜ KUTLANDI

A
A
A
MISIR`IN 25 OCAK DEVRİMİNİN BİRİNCİ YIL DÖNÜMÜ KUTLANDI

Mısır devriminin birinci yıl dönümü dolayısıyla, Mısır Büyükelçiliğinde resepsiyon verildi.
Mısır Büyükelçiliğindeki resepsiyona Cumhurbaşkanlığı Ortadoğu ve Ülkelerinden sorumlu Danışmanı Erşat Hürmüzlü, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik ve bazı Büyükelçiler katıldı.
Erşat Hürmüzlü, Cumhurbaşkanı Gül’ün mesajını okudu. Hürmüzlü, tarih boyunca Anadolu ve Mısır’ın bir elmanın iki yarısı gibi olduğunu söyleyerek, Akdeniz’in iki yakasında büyük medeniyetlerin beşiği olduklarını belirtti. Hürmüzlü, antik dünyanın tarihi ne dediyse, bu iki kadım medeniyetlerinin münasebeti olduğunun altını çizerek, tarihteki ilk uluslararası anlaşmanın Hititlilerle Mısırlıların arasında imzalanan Kadeş Barış Anlaşması olduğunu hatırlattı.
Mısır halkının 25 Ocak’ta kendine yakışır bir devrime imza attığını kaydeden Hürmüzlü, "Türk halkı da bu süreçte Mısırlı kardeşlerinin demokrasi, özgürlük, adalet ve onur mücadelesini, heyecanını yüreğinde hissetmiş, Mısır halkına kayıtsız şartsız destek vermiştir. Ben de bu heyecanı paylaşmak için 3 Mart 2010 tarihinde Mısır’ı ziyaret etmiştim. Devrimden sonra Mısır’ı ziyaret eden ilk Devlet Başkanı olarak aziz kardeşim Mareşal Pantevi, parti liderleri ve Tahrir meydanında devrimin fitilini ateşleyen
gençlerin temsilcileriyle çok yararlı istişarelerde bulundum. Bugün 25 Ocak devriminin birinci yılında Mısır halkının ülkede demokratik süreci tekemmül ettirmek amacıyla aynı azim ve kararlılık içinde çaba gösterdiğine tanıklık ediyoruz. Bir yıl gibi kısa bir sürede demokratik düzenin tesisi yolunda çok kritik kilometre taşlarını başarıyla geride bırakarak, kardeş Mısır halkını canı gönülden kutluyorum" dedi.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çelik, AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Erdoğan’ın Mısır halkına tebriklerini ileterek, Mısır’ın devrimcilerini rahmet ve minnetle andıklarını belirtti. Çelik, "Yaşayan devrimcilere devrim yolunda kendileriyle birlikte olduğumuzu ifade ediyoruz" dedi.
150 yıldır Mısırlı kardeşleriyle ayrı düştüklerini söyleyen Çelik, 150 yılıdır aralarına giren diktatör ve ön yargıların bugün ortadan kalktığını ve Mısırlı kardeşleriyle tekrar buluştuklarını anımsattı. Çelik, "Biz, Mısır halkı ve Türk halkı aynı anne babadan olma iki kardeştir, ortak medeniyetin çocuklarıdır, ortak tarihin çocuklarıdır ve inşallah ortak geleceğin çocukları olacağız. Mısır dünyanın algısını değiştirdi. Alimler, politikacılar gençlerin peşinde gidiyor, değişimi ve devrimi destekliyor.
Onun için bugün İslam dünyasının en büyük müçtehidi Tahrir Meydanı’dır. Dolayısıyla bütün bir Ortadoğu şu anda yeryüzünün yaşayan en büyük müçtehidi olan Tahrir’in içtihatlarını izlemeye devam edecek" ifadelen kullandı.
Ankara, İstanbul için ne düşünüyorlarsa, Kahire için de onu düşündüklerini söyleyen Çelik, "Güçlü bir Mısır istiyoruz, zengin bir Mısır istiyoruz, barış içinde bir Mısır istiyoruz. Mısır çok yaşasın, Türkiye çok yaşasın, kardeşlikler ebedi olsun" diye konuştu.
Mısır Büyükelçisi Abderahman Salaheldin, halk devrimi kıvılcımlarının Mısır’ın etrafını sardığını belirterek, Mısır halkının kitleler halinde sokaklara döküldüğünü söyledi. Salaheldin, halkın istediğini kaydederek, ordunun desteklediğini ifade etti. Salaheldin, Mısır’da görülmeyen ilk hür ve dürüst seçimlerin yapıldığına dikkat çekerek, Mısır halkının katılım, disiplin ve çağdaşlıkta örnek olduklarını ve tüm dünya tarafından beğeni kazandıklarını anlattı. Salaheldin, Mısır Anayasası’nın müesseseler arası
ilişkileri haklar, genel özgürlükler, adalet ve kanunun üstünlüğü çerçevesinde düzenleyeceğine işaret ederek, sivil bir hükümete geçiş sürecini sağlayacağını belirtti.
Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan’ın ziyaretlerine de değinen Salaheldin, Türkiye’nin her zaman Mısır halkı ile birlikte olduğunun mesajını verdiğini söyledi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Gaziosmanpaşa’da 16 yıllık kiracısını ‘kira ücreti’ tartışmasında öldüren sanığa 15 yıl 10 ay hapis cezası Gaziosmanpaşa’da 16 yıllık kiracısını ‘kira ücreti’ konusunda tartıştıkları sırada en az 7 el ateş ederek ölümüne neden olan sanık 15 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırıldı. Gaziosmanpaşa’da 18 Temmuz 2023’de 16 yıllık kiracısı Hüseyin Asar’ı kira ücreti ve dairenin tahliyesi konusunda tartıştıkları sırada en az 7 el ateş ederek ölümüne neden olan sanık Ertuğrul Öztunç’un yargılandığı dava karara bağlandı. İstanbul 39.Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada tutuklu sanık Ertuğrul Öztunç ve avukatı hazır bulundu. "Aile gibiydik, böyle tatsız bir olayın gerçekleşmiş olması nedeniyle pişmanım’’ Alınan savunmaların ardından son sözü sorulan sanık Öztunç, ‘’Biz bir aile gibiydik, böyle tatsız bir olayın gerçekleşmiş olması nedeniyle pişmanım. Böyle bir olayın yaşanmasını istemezdik. Keşke mağduriyetimi koruyabilseydim’’ ifadelerini kullandı. 15 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırıldı Kararını açıklayan mahkeme, sanık Ertuğrul Öztunç’u haksız tahrik altında ‘kasten öldürme’ suçundan 14 yıl 2 ay hapis, ‘ruhsatsız silah bulundurma’ suçundan ise 1 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırdı. Toplamda 15 yıl 10 ay hapis cezası alan sanığın tutukluluk halinin de devamına hükmedildi. İddianameden İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamede, vefat eden Hüseyin Asar (43) ile şüpheli Ertuğrul Öztunç’un (37) aynı apartmanda yaşadıkları ve Asar’ın, şüpheli Öztunç’un 16 yıllık kiracısı olduğu aktarıldı.Tarafların arasında kira ücreti ve dairenin tahliye edilmesi konusunda zaman zaman tartışma yaşandığının belirtildiği iddianamede, olay günü de bu sebepten tartıştıkları, tartışma sırasında şüpheli Öztunç’un üzerindeki ruhsatsız silahla en az 7 el olmak üzere Asar’a ateş ederek olay yerinden kaçtığı, Asar’ın ise kaldırıldığı hastanede hayatını kaybettiği kaydedildi. Hazırlanan iddianamede, şüpheli Ertuğrul Öztunç’un ‘kasten öldürme’ suçundan müebbet hapis, ‘ruhsatsız silah bulundurma’ suçundan ise 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep edildi.
İstanbul Esenyurt Belediyesi Avrupa Haraketlilik Haftası’nı unutmadı Esenyurt Belediyesi “Avrupa Haraketlilik Haftası” kapsamında “Kentsel Hareketlilik Konusunda Farkındalık” sloganı ile parkları doldurdu. Belediye personelleri, sporcular ve vatandaşların bir araya geldiği etkinlikte hep birlikte yürüyüş yapılırken, Prof. Dr. Ahmet Özer’de sağlıklı yaşam ve obezite tehdidine dikkat çekti. Hareketsiz yaşam ve obezite tehdidine dikkat çekmece amacıyla Avrupa ülkelerinde faaliyete geçirilen “Avrupa Haraketlilik Haftası”, Esenyurt’ta da unutulmadı. “Kentsel Hareketlilik Konusunda Farkındalık” sloganı ile düzenlenen etkinlikte onlarca belediye çalışanı, sporcu ve vatandaş Esenyurt Recep Tayyip Erdoğan Parkı’nda buluştu. Katılımcılar hep birlikte yürüyüş yaparken, etkinliğe Esenyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özer’de katıldı. Boks antrenmanı yapan gençlerde maç yapan Özer, parkta spor yapan kadınlarla sohbet etti. Yürüyüş sonunda haftanın önemini vurgulayan Özer, Esenyurt’ta yeni hayata geçirilen parklar ve yeşil alanlarda sağlıklı yaşamı desteklediklerini ve obeziteyle mücadeleyi amaçladıklarını belirtti. “Fazla kilo bütün kötülüklerin anasıdır” Spor ve hareketli yaşamın önemine vurgu yapan Esenyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özer, “Bu hafta ‘Avrupa Hareketlilik Haftası’. Spor önemli bir hayat aktivitesi çünkü insanın bedeni oturmaya değil, harekete programlı. Çağdaş hayatın bize getirmiş olduğu imkanlar bir yanda da bizim hayati fonksiyonlarımızı olumsuz etkiliyor. Arabalara biniyoruz, fast foodlarda sağlıksız besleniyoruz. Bu da dünya nüfusunun giderek büyük bölümünü obezite tehdidine maruz bırakıyor. Unutmayalım ki fazla kilo bütün kötülüklerin anasıdır. Peki bu kötü durumu ortadan kaldırmanın yolu nedir; spor yapmaktır. Bizde Esenyurt Belediyesi olarak halkın spora yönelmesi anlamında elimizden geleni yapıyoruz. Spor alanlarımızı, parklarımızı, yeşil alanlarımızı ve bisiklet yollarımızı genişletmeye çalışıyoruz” dedi.