YEREL HABERLER - 12 Ocak 2017 Perşembe 15:55

Urartu Göz Merkezinde ‘No Touch’ dönemi

A
A
A
Urartu Göz Merkezinde ‘No Touch’ dönemi

Türkiye’de A sınıfı hizmet sunan 12 göz merkezden biri olan Urartu Göz Merkezinde, ‘No Touch Laser’ teknolojisi ile göze dokunmadan ameliyat imkânı sunuluyor.
Açıklamalarda bulunan Urartu Göz Merkezi Başhekimi Op. Dr. Atilla Yazıcıoğlu; Excimer Laserde gelinen son nokta olan ‘No Touch Laser’ teknolojisi ile saniyeler içerisinde hiç bıçak kullanılmadan tamamen laser ışınlarıyla göz tedavisi yaptıklarını söyledi. Türkçede ‘göze dokunmadan tedavi’ anlamına gelen ‘No Touch Laser’ teknolojisini Urartu Göz Merkezinde kullandıklarını belirten Dr. Yazıcıoğlu, “Excimer Laser cerrahisinin bir çeşidi olan ‘No Touch Laser’ tedavisinin klasik diğer tedavilerden farkı, bıçak veya alkol kullanılmamasıdır. Diğer yöntemlerde gözün kornea dediğimiz dış zarı bir bıçak yardımıyla kesilerek ve kesilen doku kaldırılarak altına laser tedavisi uygulanıyor. Dolayısıyla burada bıçakla dokuya müdahale söz konusudur. Ancak trans PRK ya da ‘No Touch’ denilen ve Türkiye’de belirli sayıda merkezde uygulanabilen, bu yöntemle yaklaşık 40-50 saniye süren bir işlemle hiç bıçak kullanılmadan tamamen laser ışınları kullanılarak bu ameliyat yapılmaktadır” dedi.

“İnce kornealarda daha az riskle bu işlem yapılmaktadır”
Bu ameliyatın diğer yöntemlerinden en büyük farkının, hastaların daha az travma yaşadıklarını aktaran Yazıcıoğlu, “Çünkü bazı ince kornealarda lasik ya da intralase lasik yöntemi, ektazi denilen bazı risklere yol açabilmektedir. Ayrıca retinanın arkasındaki yırtıklara yol açabiliyor. Ancak, bu yöntemde bu riskler hemen hemen yok gibidir. Daha ince kornealarda daha az riskle bu işlem yapılamaktadır” diye konuştu.
‘No Touch Laser’ yöntemi ile bir ameliyatın yaklaşık olarak 30 ile 50 saniye sürdüğünü ifade eden Yazıcıoğlu, “Kliniğimizde bizler bu işlemi damlalı bir şekilde yapmaktayız. Hastamıza ameliyat öncesi bir damla damlatıyoruz. Bu hastamızın gözlerinde yaklaşık olarak 4-5 dakika kadar uyuşmasını sağlıyor. Bu işlem zaten ortalama 30 ile 50 saniye arasında sürdüğü için bu süre bizlere yetmektedir. Hastalarımız ameliyat anında hiçbir şey hissetmiyor. Sadece arada yanıp sönen kırmızı bir ışığa bakarak bu işlem yapılıyor. Ameliyat sonrasında ise hastalarımız yaklaşık 2 gün kadar batma ağrı hissedebiliyorlar. Daha sonra sosyal yaşantılarına devam edebiliyorlar.”
Laser cerrahisinde en güvenli ve en pratik yöntemlerden biri olan ‘No Touch Laser’ teknolojisini Van’a getirdiklerini söyleyen Dr. Yazıcıoğlu, “Bizler bu yöntemi yüzlerce hastamıza uyguladık. Son derece tatmin edici sonuçlar aldık. Bunları web sitemizde de takip edebilirsiniz. Dolayısıyla artık Van olarak Türkiye’de az sayıdaki merkezde uygulanan bu teknolojiyi burada uygulamanın mutluluğunu yaşıyoruz. Burada 16 yıllık tecrübemiz, 6 uzman hekimimiz, 30 personelimiz ve son teknolojik cihazlarımızla hizmet vermekteyiz” şeklinde konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir Bandırma’da yağışlı hava kazayı beraberinde getirdi, otobüs taksiye çarptı, 2 yaralı Balıkesir’in Bandırma ilçesinde, yağışlı hava nedeniyle kayganlaşan yolda meydana gelen trafik kazasında 2 kişi hafif şekilde yaralandı. Edinilen bilgilere göre kaza, Bandırma Külefli Yolu ana yol bağlantısındaki ışıklı kavşakta gerçekleşti. Ahmet K. idaresindeki 10 AFS 139 plakalı taksi, kırmızı ışıkta beklediği sırada, arkadan hızla gelen 17 KB 101 plakalı şehirlerarası yolcu otobüsü, duramayarak taksiye çarptı. Otobüs sürücüsünün İdris Ö. olduğu öğrenildi. Çarpmanın etkisiyle trafik ışıklarından yaklaşık 100 metre sürüklenen taksi içinde bulunan iki yolcudan biri, ön koltukta oturan kadın yolcu, tedbir amaçlı olarak ambulansla Bandırma Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Her iki yaralının da sağlık durumunun iyi olduğu bildirildi. Kaza sonrası çevredeki vatandaşlar durumu hemen 112 Acil Servis’e bildirirken, olay yerine kısa sürede sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Emniyet ekipleri bölgede güvenlik önlemleri alarak trafik akışını kontrollü şekilde sağladı. Her iki araç sürücüsüne de alkol testi yapıldı ve herhangi bir olumsuzluğa rastlanmadı. Kaza yerinde yapılan incelemelerin ardından yürür durumda olan araçlar güvenli bölgeye çekildi ve trafik normale döndü. Bandırma İlçe Emniyet Müdürlüğü, kazayla ilgili soruşturma başlattı.
Aydın Başkan Özer; "Söke Ovası’nda Kısıtlı Su Planı yeniden gözden geçirilmeli" Aydın’da son dönemde etkili olan sağanak yağışlar, bölgedeki barajların doluluk oranlarını önemli ölçüde artırırken, pamuk üretiminin merkezi olan Söke Ovası’nda çiftçilerin "kısıtlı su dağıtım planı"na yönelik itirazları yeniden gündeme gelirken TARİŞ Söke Pamuk ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi Başkanı İsmail Özer, "Söke Ovası’nda Kısıtlı Su Planı yeniden gözden geçirilmeli" dedi. Aydın Valiliği tarafından 2025 yılı sulama sezonu için açıklanan ve tarım alanlarının yalnızca yüzde 50’sine su verilmesini öngören planın, pamuk üreticilerini ciddi şekilde zora sokacağı ifade edildi. TARİŞ Söke Pamuk ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi Başkanı İsmail Özer, alınan kararın acilen yeniden değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Son yağışlarla birlikte açıklama barajlardaki mevcut su seviyesinin, çiftçilerin sezonu iki sulama ile sorunsuz tamamlamasına imkân tanıdığını belirten Başkan Özer, "Ege Bölgesi’nde pamuk üretiminin merkezi konumundaki Söke Ovası’nda bu karar uygulanırsa sadece çiftçiler değil, bölge ekonomisi de büyük darbe alır. Yüzde 50 kuru tarım uygulaması verimi ciddi şekilde düşürecek ve çiftçilerimizi alternatif ürün arayışına yöneltecektir. Ancak pamuğun yerini doldurabilecek, aynı ekonomik faydayı sağlayacak bir ürün bulmak kısa vadede mümkün değildir" dedi. Pamuk üretiminin, tarımın ötesinde tekstilden lojistiğe kadar geniş bir ekonomik ağı beslediğine dikkat çeken Özer, üretimdeki daralmanın zincirleme bir etkiyle birçok sektörü olumsuz etkileyeceğini belirtti. Özer açıklamasında; ""Bu karar gözden geçirilmezse sadece tarımsal üretim değil, çırçır fabrikaları, tekstil atölyeleri, nakliye sektörü ve kırsalda yaşayan binlerce aile zarar görecektir. Uzun vadede işsizlik artar, kırsaldan kente göç hızlanır ve bölgenin sosyoekonomik dengesi bozulur" diye konuştu. "Sadece hakkımız olan suyu istiyoruz" Pamuk üretiminin Türkiye’nin ithalat bağımlılığını azaltması açısından stratejik bir ürün olduğunu vurgulayan İsmail Özer, barajlardaki su seviyesinin değerlendirilerek kararın yeniden masaya yatırılması çağrısında bulundu. Özer açıklamasında; "Allah rahmetini esirgemedi, barajlarımız doldu. Biz çiftçiler olarak sadece hakkımız olan suyu istiyoruz. İki sulamayla ovamızı ayakta tutabilir, hem kendi emeğimizi hem de ülkemizin pamuk ihtiyacını karşılayabiliriz. Aydın Valisi Yakup Canbolat ve DSİ 21. Bölge Müdürü Birol Çınar’dan bu kararı yeniden değerlendirmelerini ve üreticilerimizin geleceğini güvence altına alacak adımları atmalarını bekliyoruz" ifadelerine yer verdi.
Samsun ‘Çevre Tırı’ ile öğrencilere doğa sevgisi aşılandı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na ait ‘Çevre Tırı’ "Yeşil Kampüs Festivali" kapsamında Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) öğrencileri ile buluşarak, çevre bilincinin artmasında katkıda bulundu. OMÜ ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı iş birliğinde Yaşam Merkezi alanında Yeşil Kampüs Festivali düzenlendi. 2 gün boyunca sürecek festivalin ilk gününde öğrenciler, Çevre Tırı’na ait etkinlikler ile doğa sevgisi ve çevre bilincini arttırıcı aktivitelere katıldı. Farkındalık eğitimleri, atölye faaliyetleri, hediyeli oyunlar, canlı performanslar ve çevre bilgisi yarışmaları ile çevreye duyarlı bir gelecek için çalışma yürütüldü. Festivaldeki çevre etkinliklerine katılan OMÜ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Diyaliz Bölümü öğrencisi Mehmet Ali Köse, "Çevre Tırı ve festival, çevreye olan bilincimizin artmasına neden oldu. Bilgi yarışmasına katıldık. Orada zararlı atıklar hakkında bilgi edindik. Birçok arkadaş çeşitli aktiviteler sayesinde çevre konusunda daha bilinçli hale geldi. Bu etkinliklerin toplumu bilinçlendirecek çok iyi aktiviteler olduğunu düşünüyorum. Yöresel oyunlar da sosyalleşmemizi sağladı. Bizim için faydalı bir zaman geçirme etkinliği oldu" dedi. Mühendislik öğrencisi ve OMÜ Çevre Topluluğu Başkanı Berfin Sever ise "Festival alanında değiş-tokuş biriminde görev alıyorum. Öğrenciler, diğer öğrencilerin kullanabileceği bir materyali bize getiriyor biz de onların kullanabileceği başka bir materyal ile değiştiriyoruz. Bu şekilde geri dönüşüm ve sürdürülebilirliğe dikkat çekmeye çalışıyoruz. Aynı zamanda Çevre Tırı da alanımızda bulunuyor. Böyle bir uygulama kampüsümüze geldiği için de şanslıyız" diye konuştu. Tır ve festival etkinlikleri, yarın akşam saatlerine kadar devam edecek.