Gaziantep`ten, Irak`a ihracat yapan firmaların sorunları Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri toplantı salonunda masaya yatırılarak yeni uygulamalarla ilgili bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.
Toplantıya, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Gıda ve Kontrol Genel Müdür yardımcısı Habib Can, Gaziantep Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Yılmaz ile bölgeden Kuzey Irak`a ihracat yapan firma temsilcileri katıldı.
GAİB 2023 hedeflerin yakalanabilmesi yönünde ihracatçıların çeşitli ülkelere yönelik ihracatlarıyla ilgili bilgilendirme ve yeni çıkan usul ve esasları üyelerine duyurmak için düzenlediği bilgilendirme toplantılarını sürdürüyor. Hayvansal Ve Bitkisel İhracat Yapan Firmalara Yönelik Bilgilendirme Toplantısının gerçekleştirildiği GAİB Hizmet binasında toplantıya ilgi büyüktü Toplantının açılış konuşmasını yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Gıda ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Habib Can, Kuzey Irak`ın dünyaya açılan tek kapısının Türkiye olduğunu belirterek, ``Kuzey Irak artık eskisi gibi değil. Petrol ile zenginleşti ve tüm dünya ile ithalat, ihracat yapan bir yer haline geldi. Ancak Kuzey Irak`ın tek çıkış kapısı Türkiye. Onun için biz Türkiye olarak ve siz bölge ihracatçıları olarak, bu ülkeye yapacağınız ihraç ürünlerine çok dikkat etmek zorundasınız`` dedi.
Kuzey Irak`a gönderilecek ihraç ürünlerinin istenilen kıstaslara uymaması ve ürünlerin geri dönmesi halinde bundan en büyük zararı bölge ihracatçısının dolayısıyla Türkiye`nin göreceğini vurgulayan Can, ``Şu anda Kuzey Irak sizler açısından çok önemli bir ihracat merkezi. Yani sizin açınızdan orası Altın yumurtlayan bir tavuk. Eğer, siz gerekli şartlara uymayan ürünleri gönderirseniz ve o ürünler geri dönerse altın yumurtlayan tavuğu kesmiş olursunuz. Neden, Çünkü Kuzey Irak şu anda tamamen tüketici konumunda olan bir ülke ve tüm dünyanın da gözü bu bölgede. Örneğin, Avustralya`dan Türkiye`ye direk uçak bulunmazken, Kuzey Irak`a direk uçuşlar yapılıyor. Bu da gösteriyor ki, dünya bölgeye çok büyük önem veriyor. Kuzey Irak demek, hem Irak Merkezi hükümetine de daha kolay ulaşmak demek ve hem de bölge ülkelerine buradan açılmak demektir. Kuzey Irak`a ihracat yapan firmalar için 1 Mart 2013`ten itibaren sağlık sertifikası almak zorundalar. Bu sertifika aslında 1 Ocak itibarıyla yürürlüğe girecekti ancak yaptığımız görüşmeler sonrası 1 Mart`a kadar süreyi uzatabildik. Ama 1 Mart itibarıyla Sağlık Sertifikası düzenlenmemiş ürünlerin ihracatına izin verilmeyecek `` diye konuştu.
Bilgilendirme toplantısının ardından ihracatçılar merak ettikleri konular ve karşılaştıkları sorunlar hakkında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Gıda ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Habib Can`a sorular sorarak izlenecek yol hakkında bilgi aldılar.
GAİB`in Türkiye`nin en büyük ve prestijli binalarından birisine sahip olduğuna dikkat çeken GAİB Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz`da ``İhracatçılarımızın her konuda bilgilendirilmesini sağlamak ve dünya standartlarında ihracat geliştirilmesine katkı sağlamak için GAİB elindeki bütün imkânları üyeleri için seferber etmiştir. Yasal düzenlemeler yanında ihracat yapılan ülkelerin yeni uygulamaları ve talep ettikleri standartlar başta olmak üzere Türk ürünlerinin en iyi koşullarda sorunsuz bir şekilde ihraç edilmesi ve üyelerimizin bu ülkelerde ihracat sonrası sorun yaşamaması için elimizden gelenleri yapıyoruz. GAİB Türkiye`nin en prestijli binalarından birisine sahip olup hizmet binamız dünya standartlarında teknolojiyle donatılmıştır. Sahip olduğumuz teknoloji ve nitelikli personellerimiz sayesinde üyelerimizin her türlü soru ve sorununa anında çözüm üretebilmekte, 2023 ihracat hedeflerinin yakalanabilmesi yönünde her türlü çalışmayı büyük bir titizlikle yürütmekteyiz`` dedi.
İhracat konusundaki bilgilendirme toplantılarının sürekli devam edeceğini de sözlerine ekleyen Çıkmaz yeni uygulama ve değişikliklerle ilgili her türlü gelişmenin anında üyelere elektronik posta aracılığıyla duyurulduğunu da sözlerine ekledi.