ÇEVRE - 22 Nisan 2024 Pazartesi 10:09

Sincabı kendi elleri ile besledi

A
A
A
Sincabı kendi elleri ile besledi

Tunceli’de Munzur Vadisinde gezen bir vatandaş, karşılaştığı sincabı elleri ile besleyip o anları kayıt altına aldı.


Tunceli’de yaşayan Ferhat Güven isimli bir vatandaş, Munzur Vadisinde gezerken Halbori Gözelerinde sincap ile karşılaştı. Sincabın ürküp kaçmadığını gören Güven, yanında bulunan ekmeği hayvanla paylaştı. Güven, ekmeğini sincap ile paylaştığı o anları cep telefonu ile kayıt altına aldı. Güven, ‘’Kadim kentimiz Anadolu’nun Horasanı Tunceli’mizde piknik yaptığımız Halbori Gözlerinde soframızdan sincapta nasiplendi. Munzur Vadisinde gezerken boz ayı, dağ keçisi, yabani domuzlar, kurtlar, tilkiler, keklikler, su samurları, kırmızı benekli alabalıklar, sincaplar ile selamlaşıyoruz. Kentimizin her tarafında bir hikaye saklı bu hikayelere kulak veriyoruz. Bu hikayelerin ortak özelliği de cümle canlının ikrarlığı bu bilinçle doğamızı koruyoruz, doğamıza saygı duyuyoruz’’ dedi.



Sincabı kendi elleri ile besledi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Manisalı çiftçiye Çamönü müjdesi Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, Manisa’nın Akhisar ilçesinde geçen yıl tamamlanan Çamönü Barajı’nda sulama şebekesi inşaatına hız verdi. DSİ Genel Müdürlüğü, tarımda modern sulamayı yaygınlaştırmak, toplulaştırma çalışmalarıyla tarım arazilerinden en yüksek faydayı sağlamak, musluklara sağlıklı ve içilebilir su ulaştırmak ve yerleşim yerleri ile tarım arazilerini taşkın risklerine karşı korumak için tüm gücüyle çalışırken, sürdürülebilir su yönetimi anlayışıyla da suyun her damlasına sahip çıkıyor. Bu kapsamda Manisa’nın Akhisar ilçesinde 2 bin 270 dekar araziye can suyu geliyor. Geçen yıl tamamlanan Çamönü Barajı’nda sulama şebekesi inşaatına hız verildi. Projenin yaklaşık 3’te biri bitirildi. Çalışmaların aralıksız devam ettiğini kaydeden DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, Manisalı üreticiye müjde verdi. 2024 yaz sulama sezonunun ikinci yarısında barajdan tarlalara su vermeyi planladıklarını açıkladı. Bu yaz üreticinin umudu olacak Çamönü Barajı’nın 2 milyon 720 bin metreküp depolama hacmine sahip olduğunu hatırlatan DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, “Geçen yıl baraj projesinde yüzde 100 fiziki gerçekleşme oranına ulaşarak barajda su tutmuştuk. Ara vermeden sulama şebekesi ile ilgili imalatlara başladık. 12.5 kilometremiz HDPE boruyu sahaya getirdik. Testlerden uygunluk belgelerini aldık. Ardından da kazı ve kaynak çalışmalarına başladık. Şu ana kadar yaklaşık 8000 metre HDPE borunun sahadaki imalatını tamamladık. Sulama şebekesi inşaatında yüzde 35 fiziki gerçekleşme oranına ulaştık. Hedefimiz birkaç ay içerisinde tüm imalatlarımızı tamamlayarak ağustos ayı içerisinde Çamönü Barajı’ndan tarlalara su verebilmek.” diye konuştu. Üretici yılda 17 milyon lira daha fazla kazanacak Çamönü Barajı’nın bölge ekonomisine büyük katkı sağlayacağının altını çizen DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, borulu basınçlı modern sulama sistemi ile bölgedeki sulama maliyetlerinin düşeceğini belirtti. Sulu tarımın yaygınlaşması ile ürün çeşitliliğinin de artacağını vurgulayan DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, proje sayesinde Akhisarlı çiftçilerin 2024 yılı rakamlarıyla her yıl 7 milyon lira daha fazla kazanacağını söyledi. Akhisar kent merkezine 7,5 kilometre mesafedeki Çamönü Köyü’nün 1.5 kilometre güneyinde yer alan Delice Deresi üzerine inşa edilen barajın gövdesi için yaklaşık 490 bin metreküp dolgu yapıldı. Kil çekirdekli kaya dolgu tipinde, temelden yüksekliği 41 metre olarak projelendirilen Çamönü Barajı’nda 2,72 milyon metreküp su depolanacak.
Artvin İl il gezerek klasik dikiş makinesi tamiri yapıyor Dikiş makinesi ustası 58 yaşındaki Ekrem Usta, 42 yıldır il il gezerek dikiş makinesi tamiri yapıyor. Samsun’da yaşayan Erdem Usta, çocuk yaşta bir tekstil atölyesinde öğrendiği dikiş makinesi ustalığını yıllar sonra meslek haline getirdi. Usta, çalıştığı atölyede dikiş makinalarının tamirini öğrenerek memleketi Samsun’a döndü. Usta, ardından Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgesinde il il gezerek dikiş makinası tamiri yapmaya başladı. Genellikle Halk Eğitim Merkezi dikiş kursları, perdeciler, çeyizciler ve terzilerin makinelerini tamir eden Usta, randevu usulü çalışarak her ay Samsun’dan Kars’a kadar seyahat ediyor. Mesleğinde çırak yetişmediğini de ifade eden klasik dikiş makinesi ustası Ekrem Usta, günümüzde elektronik dikiş makinaları çıktığını gençlerin de ilgisinin teknolojiye yönelik olduğu belirterek çırak bulamadıkları ve mesleğin son temsilcileri olduğunu söyledi. "Bizden sonra inşallah bu meslek devam eder" diyen Usta, "Bu makinelerden piyasada çok var. Daha önce kadınlarımız, annelerimiz çeyiz üzerine bu makinaları hediye olarak aldılar. Evlenirken koşul koydular ve şimdi ellerine kalan makineleri halen daha tertemiz bakmaktalar. Hatıra olarak kimisi babasından kimisi eşinden kaldığı için hatıra olarak kullanıyorlar ve ayrıca bunu bir meslek haline de getirdiler. Benim daha önce esnaflara vermiş olduğum telefon numaramdan bana ulaşıyorlar. Randevu şeklinde ayın belli günlerinde her ile, ilçeye geleceğim günü bildiriyorum. O gün orada bulunup makinaları tamir ediyorum. Servis olaylarımız da Samsun’dan başlıyor. Samsun, Ordu, Rize, Trabzon, Artvin, Ardahan ve Kars’a kadar yetişebildiğimiz yere kadar gidiyoruz” ifadelerini kullandı.
Adıyaman Samsat’ta birlik meclis toplantısı yapıldı Adıyaman’ın Samsat ilçesinde Köylere Hizmet Götürme Birliğinin 1. olağan meclis toplantısı yapıldı. Samsat Kaymakamı Süleyman Bakan başkanlığında, Kaymakamlık Konferans Salonunda gerçekleştirilen toplantıya Birlik Müdürü Fahrettin Çelik ve İlçe Özel İdare Müdürü Haşim Uçar’ın yanı sıra birlik meclis üyeleri katıldı. İlk olarak iki yıl görev yapmak üzere iki divan katibinin seçimi yapıldı. Bu seçim sonucunda İl Genel Meclis Üyeleri Osman Deniz ve Nuri Kuştepe meclis divan katibi olarak seçildiler. Daha sonra bir yıl görev yapmak üzere dört encümen üyesinin seçimine geçildi. Yapılan gizli seçimde Kuştepe Köyü Muhtarı Ahmet Kuştepe ve Ovacık Köyü Muhtarı Bahattin Ertan 17’şer oy alarak bir yıl görev yapmak üzere asil üye olarak seçildi. Yapılan seçimlerden sonra 2023 yılı kesin hesaplarının incelenmesine geçildi. Kesin hesap cetvelleri olan; bütçe giderleri kesin hesap cetveli, bütçe gelirleri kesin hesap cetveli, Aralık 2023 ayı sonu itibariyle genel mizan tablosu, bilanço ve muhasebe yetkilisine ait liste üzerinde gerekli inceleme ve görüşmeler yapılarak oylamaya sunuldu. Yapılan oylamada 2023 yılı kesin hesabı oybirliği ile kabul edildi. 2024 Yılında yapılacak çalışmalar ile ilgili olarak yapılan değerlendirmede yol, su ve altyapı hizmetlerinin aralıksız devam edeceği belirtildi. Muhtarların söz alarak ihtiyaç ve talepleri iletmesi ve Kaymakam Süleyman Bakan’ın teşekkür konuşması ile toplantı sona erdi.