YEREL HABERLER - 19 Ocak 2012 Perşembe 11:08

İNŞAAT İŞÇİLERİ SINAVDAN GEÇECEK

A
A
A
İNŞAAT İŞÇİLERİ SINAVDAN GEÇECEK

Mersin Yapı Müteahhitleri Derneği (MERYAP), inşaat işçilerinin almaları zorunlu olan ve ustalık diploması anlamına gelen ‘ustalık belgesi’ için ilk sınavı hafta sonunda yapacak. MERYAP, inşaat işçilerine, bu belge olmadan çalışamayacakları uyarısı yaparak, sınavlara katılmaları çağrısı yaptı.
MERYAP’tan yapılan açıklamada, derneğin, inşaat işlerinde çalışanlar için 1 Ocak 2012’den itibaren zorunlu hale gelen ustalık belgesi için sınavlara başladığı bildirildi. Ahşap kalıpçı ve betonarme demircisi olan işçilere yönelik ilk sınavın 21 Ocak Cumartesi günü yapılacağı belirtilen açıklamada, sınavın iki aşamada gerçekleştirileceği bilgisi verildi. Sınavın ilk bölümünün sabah 09.30’da Yenişehir İlçesi Batıkent Mahallesi’nde bulunan Necati Bolkan İlköğretim Okulu’nda gerçekleştirileceği, ikinci bölümün ise yine aynı gün öğleden sonra Yenişehir İlçesi’nde kurulan şantiyede uygulamalı olarak yapılacağı kaydedildi.
İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) tarafından yapılacak olan sınav için Ankara’dan uzman bir ekip geleceği ifade edilen açıklamada, sınavı geçen adaylara verilecek olan Mesleki Yeterlilik Belgesi’nin, Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) ve Türkiye Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından onaylı olacağının altı çizildi. Sektörde, inşaat ustalarına yönelik verilen diğer belgelerin tümünün "geçici belge" niteliği taşıdığı anımsatılan açıklamada, İNTES tarafından verilen mesleki yeterlilik belgesinin 3194 sayılı İmar Kanunu’nun tanımladığı tek geçerli belge olduğu vurgulandı.
Mesleki Yeterlilik Belgesi herkesin alabileceği bir belge olmadığından, inşaat ustaları için diploma niteliği taşıdığı ve Türkiye’nin yanı sıra yurt dışında da geçerli olduğu dile getirilen açıklamada, “Yazılı ve uygulamalı sınavdan geçen ve bu sınavları geçerek belge almaya hak kazan ustalar işe alımlarda öncelik de kazanmış olacak. Bilindiği gibi, Türkiye’de bir çok müteahhit, İNTES onaylı belgesi olmayan ustaları işe almayacağını açıkladı. MERYAP üyeleri de işe alımlarda İNTES onaylı mesleki yeterlilik belgesi olan ustalara öncelik verecekler. Bu nedenle ustalarımızın sınavlara katılması büyük önem taşıyor" denildi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Elazığ Aracın havalandırma hortumunda uyuşturucu çıktı Elazığ’da polis ekipleri tarafından yapılan çalışmada, bir aracın motor kaputu içinde havalandırma ızgarası altında bulunan hortum içerisine zulalanmış halde metemfetamin maddesi ele geçirildi. Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından, uyuşturucu ile mücadele kapsamında uyuşturucu madde sevkiyatı ve ticaretinin engellenmesine yönelik operasyonlar devam ediyor. Bu kapsamda çevre illerden Elazığ’a gelen şüpheli bir araç durdurularak, narkotik köpeği aramaya yapıldı. Yapılan aramada; motor kaputu içinde havalandırma ızgarası altında bulunan hortum içerisine zulalanmış şekilde 225 gram metamfetamin maddesi ele geçirildi. Yine şehir merkezinde yapılan diğer operasyonlarda ise 4 parça halinde 27,95 gram metamfetamin maddesi, 6 parça halinde 277,66 gram Kannabinoid maddesi, 10 gram esrar maddesi, 308 adet sentetik ecza maddesi, 1 adet hassas terazi ve uyuşturucu madde ticaretinden elde edildiği değerlendirilen 3 bin 310 TL ele geçirildi. Olaylarda toplam 14 şüpheli gözaltına alındı. İl Emniyet Müdürlüğü’nde tamamlanan işlemlerinin ardından 8 şahsa ‘Uyuşturucu Madde Kullanmak’ suçundan adli işlem yapılırken, ‘Uyuşturucu Madde Ticareti Yapmak’ suçundan adli makamlara sevk edilen 4 şüpheli tutuklanırken 2 şüpheli şahsa ise adli kontrol kararı verildiği bildirildi.
Samsun 7. Uluslararası Türk Dünyası Bilim ve Kültür Şenliği: Türk dünyası Samsun’da buluştu Samsun’da düzenlenen ve 20 farklı ülkeden 200 öğrencinin katıldığı “7. Uluslararası Türk Dünyası Bilim ve Kültür Şenliği”, ödül töreni ile sona erdi. Türk Dünyası Çocuk Vakfı, Samsun Valiliği ve Samsun Büyükşehir Belediyesi iş birliği ile organize edilen 7. Uluslararası Türk Dünyası Bilim ve Kültür Şenliği, İlkadım Okçuluk Salonu’nda gerçekleştirildi. Üç gün süren şenlikte 196 proje yarışırken, 15 bin öğrenci de organizasyona misafir olarak katıldı. Şenliğin son günü ise 10 farklı kategoride yarışan 196 projenin yürütücüleri sahiplerini buldu. Jüri değerlendirmesi sonucu jüri sempati ödülü, jüri teşvik ödülü, jüri özel ödülü, mansiyon ödülleri, 3’üncüler, 2’nciler ve 1’incilerin ödülleri protokol tarafından verildi. Ödül töreninin ardından konuşan Samsun Valisi Orhan Tavlı, “Çocuklarımızı tebrik ediyoruz. Onları yetiştiren anne-baba, öğretmenlere şükranlarımı sunuyorum. Türk dünyasının buluşma noktası Samsun’umuzdan bütün Türk dünyasına, gönül coğrafyamıza selam olsun” dedi. “Her biri Samsun’un gönül elçileri olarak ülkelerine dönmüş olacak” Samsun’daki kültür şenliğine katılan yabancı öğrencilerin kültür elçisi olarak ülkelerine dönerek Samsun ve Türkiye’yi tanıtacaklarını ifade eden Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan ise “20 ülkeden 200 gencimiz vardı. Samsunumuzda onları buluşturduk. Samsun, Türk dünyasının önemli bir buluşma noktası haline geldi Samsun. İnşallah bunu çoğaltarak ileriye taşımış olacağız. Valimizle birlikte bu organizasyona ev sahipliği yapmak, Samsun’da ev sahipliği yapmak bizleri çok mutlu etti, gururlandırdı. Tüm misafirlerimizi şimdi kendi ülkelerine göndereceğiz. Her biri Samsun’un gönül elçileri olarak ülkelerine dönmüş olacaklar. Hem bilimle hem kültürle hem de ortak noktalarını daha da artırma noktasında önemli bir ev sahipliği yapmış olduk. Katılan, emeği geçen tüm Türk dünyası coğrafyasından çocuklarımıza, idarecilerimize, refakatçilerine ve jüri üyelerine şükranlarımı sunuyorum” diye konuştu. Açılış ve yarışmaların yer aldığı şenlik 3. günün sonunda ödüllerin sahiplerini bulması ile sonlandı. Şenlikte Irak, Türkmenistan, Kırgızistan, Arnavutluk, Romanya, Kosova, Bosna-Hersek, Macaristan, Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan, Pakistan, Filistin, Kuzey Makedonya, Afganistan, Gürcistan, KKTC, Tunus ve Mısır gibi ülkelerden 200 öğrenci bilim ve kültürlerini yarıştırdı.