- 11 Şubat 2013 Pazartesi 16:28

(ÖZEL HABER) KIŞ DEPRESYONU OBEZİTEYE YOL AÇIYOR

A
A
A
(ÖZEL HABER) KIŞ DEPRESYONU OBEZİTEYE YOL AÇIYOR

Kış aylarında kapalı ortamlarda kalmak fiziksel aktiviteyi azaltırken, buna bağlı olarak kilo artışı meydana geliyor.
Acıbadem Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Emine Yüzbaşıoğlu, kilo artışını azaltmak ve daha sağlıklı olmak adına az az ve sık sık yemek yenmesi gerektiğini belirterek, üç ana üç ara öğün denilen 6 öğün şeklinde beslenmenin önemli olduğunu söyledi. Kahvaltının kış aylarında da önemli olduğunu dile getiren Yüzbaşıoğlu, ``Kahvaltıda protein kaynaklı yiyecekler tercih edilmelidir. Bunlar yumurta, peynir olabilir, tatlı ihtiyacımız varsa yanında pekmez olabilir. Daha sonra arada bir meyve tüketmek, C vitamini açısından önemli olduğu gibi bağışıklık sistemini de artıracaktır. Bu da kışın hastalıkları engelleyecektir`` dedi.
Öğle saatlerinde et yemeklerinin tercih edilmesi gerektiğini ifade eden Yüzbaşıoğlu, ``Etlerdeki tercihimiz balık, tavuk, kırmızı et olabilir. Kırmızı et demir eksikliğini karşıladığı için haftada 3 kez yenmelidir`` diye konuştu.
D VİTAMİNİ EKSİKLİĞžİ İÇİN BALIK TÜKETİLMELİ
Kış aylarında D vitamini açığının ortaya çıktığına dikkat çeken Yüzbaşıoğlu, güneşin D vitamini açısından en büyük kaynak olduğunu bildirerek, ``Balık çok iyi bir D vitamini kaynağıdır. Haftada 2 gün balık tüketmeye çalışmalıyız. Balık pişirimi ise ızgara olabilir, fırında olabilir. Yağda kızartmaktan kaçınmalıyız, ki kış aylarında aldığımız fazla kiloları engelleyebilelim. Çünkü kış aylarında aldığımız fazla kilolar bizi depresif hale getiriyor ve bu daha çok yemek yeme ihtiyacımızı artırıyor`` şeklinde konuştu.
Akşam yemeğinde sebze ağırlıklı besinlerin tüketilmesini öneren Yüzbaşıoğlu, ``Sebzeler de suda pişmiş olmalı. Kızartmalardan uzak durmak gerekir. Haftada 2-3 kez kuru bakliyat tüketilebilir. Çünkü kuru bakliyatlarda posa içeriği yüksektir. Kış aylarında hareketimiz az olduğu için sindirim sisteminde yaşanan sıkıntıları gidermek için posa içeriği yüksek olan yiyecekler tüketilmeli. Bulgur pilavı posa içeriği yüksek yiyecektir`` dedi.
``KIŞ AYLARINDA DEPRESİF HALE GELİP, DAHA ÇOK YEMEK YİYORUZ``
Beslenme ve Diyet Uzmanı Yüzbaşıoğlu, kış aylarının kilo almayı etkileyen bir sebep olduğuna vurgu yaparak şunları kaydetti:
``Kapalı ortamlarda insanlar sürekli yemek yeme ihtiyacı hissediyor. Soğuk olduğu için de dışarı çıkılmıyor ve kapalı alanlarda kalınıyor, daha çok televizyon izleniyor. Bunlar da beraberinde yemek yemeyi getiriyor. İnsanlar kilo aldıkça daha fazla yemek yiyor. Bu bir süre sonra kısır hale geliyor. Çok yemek yiyoruz, çok kilo alıyoruz, depresif hale gelip daha çok yemek yiyoruz.``
Kış aylarında yapılan diyette öğün atlanmaması gerektiğini belirten Yüzbaşıoğlu, sıvı alımının kış aylarında çok azaldığını söyleyerek, ``Su tüketimini artırmak adına görebileceğimiz yerlere su şişeleri koyabiliriz. Su vücudun ihtiyacı ama kış aylarında bu ihtiyacı görmezden gelebiliyoruz. Kış aylarında pilavdan, makarnadan uzak durup, ekmek ağırlıklı beslenelim. Ekmekten uzak duralım denir ama pilavdan ve makarnadan uzak durmalıyız. Tabi beslenme alışkanlıklarına dayanarak`` ifadesini kullandı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Muğla’da Hz. Mevlana 752. Vuslat Yıldönümünde anıldı Muğla’da Hz. Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin vefatının 752. yıldönümü dolayısıyla ’Şeb-i Arus’ programı düzenlendi. Muğla’da faaliyet gösteren Konya Karamanlılar Derneği’nin organizasyonuyla Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen anma töreninde protokol üyeleri ve sayıda vatandaş bir araya geldi. Gecede, Mevlana’nın öğretileri ve insanlığa mirası üzerine önemli vurgular yapıldı. Programın açılış konuşmasını yapan Konya Karamanlılar Derneği Başkanı Erol Kütahyalı, Mevlana’nın sadece söz söyleyen değil, söylediklerini bizzat hayatına tatbik eden bir şahsiyet olduğunu vurguladı. Kütahyalı konuşmasında, "İnsan, bildiği için değil, bildiğini yaşadığı zaman insandır. Hz. Mevlana’nın asırlardır gönüllerde diri kalmasının asıl sebebi budur. O, sadece süslü sözler söyleyen biri değil, öğütlerini bizzat yaşayan bir kişi olduğu için hala aramızdadır. Geçmişte olduğu gibi, önümüzdeki asırlarda da hoşgörü timsali Hz. Mevlana’yı anmaya ve onun felsefesini içimizde yaşatmaya devam edeceğiz" dedi. Törene katılan Muğla Vali Yardımcısı İsmail Soykan ise Mevlana’nın evrensel değerlerine dikkat çekti. Soykan, Mevlana’nın 1207 yılında Belh şehrinde doğup 17 Aralık 1273’te Konya’da vuslata erdiğini hatırlatarak şunları söyledi: "Mevlana’nın insan anlayışının temelinde; nefsini arındırarak ilahi aşka ulaşmak vardır. Bu yolun temel taşları aşk, sabır, tevazu ve hoşgörüdür. Bu özellikler o dönemde olduğu gibi bugün de toplum olarak en çok ihtiyaç duyduğumuz değerlerdir. Bu felsefeyi ve Hz. Mevlana’nın ruhunu yaşatan bu güzel geceyi organize eden Konya Karamanlılar Derneği Başkanı’na ve üyelerine teşekkür ediyorum." Konuşmaların ardından programın finalinde gerçekleştirilen ve manevi atmosferin doruğa çıktığı semazen gösterisi, katılımcılar tarafından büyük bir ilgi ve beğeniyle izlendi.