EKONOMİ - 05 Kasım 2012 Pazartesi 10:34

EKİM AYI ENFLASYON RAKAMLARI AÇIKLANDI

A
A
A
EKİM AYI ENFLASYON RAKAMLARI AÇIKLANDI

Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) Diyarbakır Bölge Müdürlüğü 2012 yılı Ekim ayında Tüketici Fiyatları Endeksinin (TÜFE) bir önceki aya göre yüzde 1,96 oranında, Üretici Fiyatları Endeksinin (ÜFE) ise yüzde 0,17 oranında arttığını açıkladı.
TUİK verilerine göre, Ekim ayı itibariyle yıllık enflasyon TÜFE`de yüzde 7,80, ÜFE`de yüzde 2,57 oldu. 2012 yılı Ekim ayında endekste kapsanan 444 maddeden; 75 maddenin ortalama fiyatlarında değişim olmazken, 290 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 79 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşti. 12 aylık ortalamalara göre yıllık enflasyon ise tüketici fiyatlarında yüzde 9,53, üretici fiyatlarında ise yüzde 7,80 düzeyinde gerçekleşti. Ana harcama grupları itibariyle bir ay önceye göre en yüksek artış yüzde 6,81 ile giyim grubunda gerçekleşti. Ekim`de endekste yer alan gruplardan konutta yüzde 3,31, ulaştırmada yüzde 2,06, gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 1,66, haberleşmede yüzde 1,30, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 0,78, lokanta ve otellerde yüzde 0,67, ev eşyasında yüzde 0,50, alkollü içecekler ve tütünde yüzde 0,48, eğitimde yüzde 0,28, sağlıkta yüzde 0,04 artış, eğlence ve kültürde yüzde 0,20 düşüş gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre TÜFE`de en yüksek artış yüzde 11,75 ile konut grubunda gerçekleşti. Çeşitli mal ve hizmetler (yüzde 10,70), lokanta ve oteller (yüzde 9,39), gıda ve alkolsüz içecekler (yüzde 7,87) artışın yüksek olduğu diğer harcama grupları oldu. NUTS2 düzeyinde 26 bölge içinde TÜFE`nin aylık bazda en yüksek artış gösterdiği bölge TR22 olan Balıkesir, Çanakkale bu oran yüzde 2,39 oldu. Bir önceki yılın Aralık ayına göre en yüksek artış TR10 kapsamındaki İstanbul`da yüzde 6,02, bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek artış TR10 İstanbul bölgesinde yüzde 8,62 ve on iki aylık ortalamalara göre en yüksek artış TR71 bölgesinde bulunan Kırıkkale, Aksaray, Niğde, Nevşehir, Kırşehir`de yüzde 11,00 olarak gerçekleşti.
2012 yılı Ekim ayında endekste kapsanan 444 maddeden; 75 maddenin ortalama fiyatlarında değişim olmazken, 290 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 79 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşti.
2012 yılı Ekim ayında ÜFE aylık bazda yüzde 0,17 artarken, geçen yılın Aralık ayına göre yüzde 0,90 , bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,57 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 7,80 artış gerçekleşti. Aylık değişim tarım sektöründe yüzde 0,02, sanayi sektöründe yüzde 0,21 olarak gerçekleşti. Tarım sektörü endeksinde, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 0,86 düşüş, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,81 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 7,85 artış gerçekleşti. Sanayi sektörü endeksinde ise bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 1,27, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,59 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 7,80 artış gerçekleşti.
ÜFE sonuçları sanayinin alt sektörleri bazında değerlendirildiğinde en yüksek aylık artış yüzde 3,15 ile giyim eşyası imalatı alt sektöründe gerçekleşti. Sanayinin üç sektörünün bir önceki aya göre değişimleri; imalat sanayi sektöründe yüzde 0,37 artış, madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 0,12, elektrik, gaz ve su sektöründe yüzde 1,01 düşüş olarak gerçekleşti. Bir önceki aya göre endekslerin en fazla artış gösterdiği alt sektörler giyim eşyası imalatı yüzde 3,15, ham petrol ve doğal gaz çıkarımı yüzde 1,38, tekstil ürünleri imalatı yüzde 1,10, ağaç ve mantar ürünleri imalatı yüzde 1,06, metalik olmayan diğer mineral ürünlerin imalatı yüzde 0,82, motorlu kara taşıtlarının imalatı yüzde 0,76, suyun toplanması, arıtımı ve dağıtımı yüzde 0,73, kağıt ve kağıt ürünleri imalatı yüzde 0,72, gıda ürünleri ve içecek imalatı yüzde 0,67 alt sektörleridir. Buna karşılık metal cevheri madenciliği yüzde -2,48, iletişim teçhizatı imalatı yüzde -2,34, büro makineleri imalatı yüzde - 83, kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri imalatı yüzde -1,53, tıbbi, hassas ve optik aletler imalatı yüzde -1,40, ana metal sanayi yüzde -1,29, elektrik, gaz üretimi ve dağıtımı yüzde -1,22 bir ay önceye göre endekslerin en fazla gerilediği alt sektörler oldu.
2012 yılı Ekim ayında endekste kapsanan 791 maddeden; 181 maddenin ortalama fiyatlarında değişim olmazken, 378 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 232 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşti.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Müdür yardımcısını bıçaklayan öğrenci oynadığı oyundan etkilenip bıçak koleksiyonu yapmış Büyükçekmece’de kadın müdür yardımcısını boğazından bıçakla yaralayan 16 yaşındaki öğrencinin emniyetteki ifadesi ortaya çıktı. Oynadığı oyundan etkilenip bıçak koleksiyonu yaptığını söyleyen Şüpheli, “Okula çanta getirdiğim için onunla da dalga geçtiler. Ben bu duruma sinirlendim. Müdür yardımcısının odasına gittim. Kendisine devamsız durumumu sordum. Bir anda sinir patlaması yaşadım. Sinir patlaması yaşayınca üzerimde bulunan bıçağı çıkardım ve müdür yardımcısı Şükran Çalışkan’a sapladım” dediği öğrenildi. Büyükçekmece ilçesi Kumburgaz Mahallesi’nde bulunan bir meslek lisesinde dün 16 yaşındaki psikolojik rahatsızlığı olduğu öğrenilen öğrenci B.Y.E. okulun kadın müdür yardımcısının boğazına bıçak saplayıp kaçmıştı. Gözaltına alınan Öğrencinin emniyetteki ifadesi ortaya çıktı. “Çantamda bulunan bıçaklar ile koleksiyonumdur, bu aletler oynadığım oyunda da bulunuyor” oynadığı oyuna özenerek bıçak koleksiyonu yaptığını söyleyen B.Y.E, ifadesinde “dying light" çekiç ve jop benim isimli bilim kurgu oyununu oynamaktayım. Çantamda bulunan bıçaklar koleksiyonumdur. Bu aletler oynadığım oyunda da bulunuyor. Ben de oyunda kullandığım bu aletlerin gerçeğini de alarak koleksiyon yaptım. Bugün koleksiyonumda bulunan bu aletleri arkadaşlarıma da göstermek amacıyla çantama koymuştum” dediği öğrenildi. “Sinir patlaması yaşayınca üzerimde bulunan bıçağı müdür yardımcısına sapladım” İfadesinin devamında okula gittiğini ve arkadaşlarının kıyafeti ile dalga geçtiğini belirten şüpheli, “Okulda gittim. Okulda yine benim kıyafetim ile dalga geçtiler. Okula çanta getirdiğim için onunla da dalga geçtiler. Ben bu duruma sinirlendim. Konuşmak için müdür yardımcısının odasına gittim. Kendisine devamsız durumumu sordum. Dosyaya sunmuş olduğum psikiyatrik raporumu devamsızlığımdan düşüp düşemeyeceğini sordum. Müdür yardımcısı Şükran Çalışkan bakmak için bilgisayarını açtı. Bilgisayara baktığı anda ben bir anda sinir patlaması yaşadım. Ben aynı zamanda sinir hastasıyım. Hastanede tedavi gördüm. Kırmızı reçeteli ilacı kullandım. Sinir patlaması yaşayınca üzerimde bulunan bıçağı çıkardım ve müdür yardımcısı Şükran Çalışkan’a sapladım. Aslında koluna saplamak için bıçağı salladım. Ancak o engel olmak için elimi tuttu. Elime tutunca bıçak kayarak boynuna denk geldi. Müdür yardımcısının beni sinirlendirecek bir eylemi olmadı. Ben okulda benimle dalga geçildiği için genel olarak sinirliydim ve kafama takıyordum. Bıçakladıktan sonra okuldan kaçtım. Daha sonra polis merkezine giderek kendim teslim oldum” dediği öğrenildi.