EKONOMİ - 09 Mayıs 2024 Perşembe 14:56

Muğla gastronomi turizmine GEKA desteği

A
A
A
Muğla gastronomi turizmine GEKA desteği

Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) 2023 yılı Teknik Destek Programı kapsamında Muğla Valiliğinin koordinesinde Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Ticaret İl Müdürlüğü, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası ortaklığı ile GastroMuğla proje tanıtım toplantısı yapıldı.


Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) 2023 yılı Teknik Destek Programı kapsamında Muğla Valiliğinin koordinesinde GastroMuğla proje tanıtım toplantısı yapıldı. MUTSO salonunda gerçekleştirilen toplantıya; Muğla Valisi İdris Akbıyık’ın eşi Sevim Akbıyık, GEKA Genel Sekreteri Özgür Akdoğan, MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı ve GEKA Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Karakuş, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanları, kooperatifler, tarımsal birlikler ve üretici kadınlar katıldı.


Muğla Ticaret ve Sanayi Odası salonunda 9-10 Mayıs tarihlerinde devam edecek olan GastroMuğla proje tanıtım toplantısında, Coğrafi İşaret: Temel Kavramlar, Başvuru, Tescil ve Denetim Süreçleri, Muğla İlindeki Coğrafi İşaretli ve Başvuru Süreci Devam Eden Ürünler, Coğrafi İşaretli Ürünlerin Markalaşması ve Tanıtımı, Coğrafi İşaretli Ürünlerde Başarılı Uygulama Örnekleri, Gastronomi Turizmi Nedir? İyi Uygulama Örnekleri, Gastronomi Turizmi Pazarının Analizi, Eğilimler ve Pazarlama Yaklaşımları, Coğrafi İşaret ve Gastronomi Turizmi Entegrasyonu, Bölgesel İşbirlikleri ve Ortaklıklar, Coğrafi İşaretli Ürünlerle Birlikte Gastronomi Turizmi Etkinlikleri Geliştirme eğitimleri verilecek.



Hedef Muğla mutfağının tanıtılması


Muğla’da gastronomik unsurların oldukça fazla olduğu, bölgeye gelen turistlerin ilgisini çektiği ve gastronomi turizminin kolay bir şekilde diğer alternatif turizm türleriyle entegre edilebileceği ortaya çıktığı belirten MUTSO Başkanı Bülent Karakuş, “Bu çerçevede, sürdürülebilir bir yönetim anlayışı ile Muğla ilinin tüm ilçelerinde Antik Çağdan Günümüze Muğla Mutfağı’nın tanıtımı ve markalaşmasına katkı sunulması, bölgede gastronomi turizminin canlandırılması adına çalışmalar yapılması, coğrafi işaretli ürünlerin satış ve pazarlamasının gerçekleştirilmesi, gastronomi turisti sayısının artırılması hedeflenmektedir. Bu doğrultuda, Ticaret İl Müdürlüğüne bağlı kadın kooperatif üyelerine ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne bağlı seyahat acenteleri ve turist rehberlerine, coğrafi işaret almış sanayi odaları, belediyeler ve birlik yetkilileri ve yöneticilerine eğitim ve danışmanlık hizmeti verilecektir. Böylece gastronomi turizmi konusunda farkındalığın arttırılması, yöresel ürünlerin ve coğrafi işaretli ürünlerin satış ve pazarlanmasına yönelik vizyonun kazandırılması hedeflenmektedir” dedi.



Muğla’nın coğrafi işaretleri ürünleri


Coğrafi işaretlerin dünya pazar büyüklüğü 200 milyar dolar, Avrupa Birliği pazar büyüklüğü 77,1 milyar avroluk bir bütçeyi oluşturuyor. Muğla’nın Avrupa Birliği Coğrafi işaret tescili alan Milas zeytinyağı ve Milas Çekişke zeytini 2 ürünü bulunuyor. Proje konusu hakkında yapılan araştırmalar neticesinde, Muğla iline özgü çok çeşitli gastronomik ürün olduğu, Bodrum mandalini, Fethiye kaya inciri, Fethiye tahini, Kavaklıdere cevizi, Köyceğiz portakalı, Marmaris yer fıstığı, Marmaris çam balı, Milas ekşili köftesi, Milas kanlı kavurması, Milas tepsi böreği, Milas vekilharcı, Milas yağlı zeytini, Milas çaykaması, Milas Çekişke zeytini, Milas zeytinyağı, Muğla Göce tarhanası, Muğla köftesi, Muğla saraylısı, Muğla sulu kebabı, Muğla çam balı belirlendi.



Muğla gastronomi turizmine GEKA desteği

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya ALKÜ’de “Uluslararası Alanya Piyano Yarışması ve Festivali” sona erdi Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) ve Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) tarafından ortaklaşa düzenlenen “Uluslararası Alanya Piyano Yarışması ve Festivali” bitti. Festival kapsamında dereceye giren isimler belli oldu. Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesinde (ALKÜ) gerçekleştirilen ilk piyano festivali sona erdi. 2 gün süren ve birbirinden değerli bestelerin çalındığı festival, ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Kenan Ahmet Türkdoğan ile Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) Başkanı Eray Erdem’in destekleriyle ile 18-19 Mayıs 2024 tarihlerinde, ALKÜ Eğitim Fakültesi Başöğretmen Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Yarışma; 18 Mayıs Cumartesi günü ALKÜ Müzik Öğretmenliği Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Zhanna Aktürk’ün yönettiği ve Doç. Dr. Ahmet Mutlu Terzioğlu’nun bağlamasıyla katıldığı, Mandolin Topluluğu’nun konseriyle başladı. 19 Mayıs Pazar günü devam eden festivalde, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı için bir kutlama programı gerçekleştirildi. Dünyaca ünlü piyanistlerden Hande Dalkılıç, Ferid Adıgüzelzade ve Nazile Adıgüzelzade’nin yanı sıra ALKÜ Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı öğretim üyelerinden Prof. Dr. Cem Şaktanlı ve Doç. Dr. Eren Lehimler’in jüri üyesi olduğu yarışmada 40 piyanist eserlerini başarıyla seslendirdi. Etkinliğe Alanya, Antalya, İstanbul, Eskişehir, Mardin, Mersin, Adana ve Azerbaycan’dan toplam 75 piyanist katıldı. Piyano yarışması ve festivalinde dereceye giren isimler belli oldu “Uluslararası Alanya Piyano Yarışması ve Festivali” kapsamında birbirinden yetenekli piyanistler yeteneklerini sergileyerek, jüri üyelerini etkilemeye çalıştı. Yarışmanın sonunda ise dereceye giren isimler jüri üyeleri tarafından belirlendi. A Kategorisi 6-8 Yaş Birinci Yok İkinci Ayaulym Zhaxylykova Üçüncü Melisa Aktürk B Kategorisi 9-11 Yaş Birinci Erva Aktaş İkinci Vladimir Mironov Üçüncü Asya Kalaycı/ İrem Çatalpınar C Kategorisi 12-14 Yaş Birinci Elif Beste Aydın İkinci Rüzgar Deniz Bilen/ Miraç Toprak Akyüz Üçüncü Hüseyin Gültekin “Uluslararası Alanya Piyano Yarışması ve Festivali”nde “Türk Bestecisi Teşvik Ödülünü ise Deniz Girginol aldı. Dereceye giren isimlere, jüri üyeleri ve protokol tarafından başarı belgeleri verildi. Yarışma, dereceye giren isimlerin konseri ile son buldu. Yarışmadan elde edilen gelir ile 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen büyük depremden etkilenen şehirlerdeki bilim sanat merkezlerine piyano bağışlanacak.