EĞİTİM - 27 Nisan 2024 Cumartesi 12:12

MSKÜ en fazla destek almaya hak kazanan üniversiteler arasında ikinci oldu

A
A
A
MSKÜ en fazla destek almaya hak kazanan üniversiteler arasında ikinci oldu

1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı kapsamında Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinden (MSKÜ) 5 proje destek görmeye hak kazandı. MSKÜ böylece ARDEB tarafından en fazla destek almaya hak kazanan ikinci üniversite oldu.


Cumhuriyetin tarihi, kültürel, siyasal, toplumsal ve ekonomik dinamiklerini anlamayı ve gelecek vizyonuna yeni perspektifler sunmayı amaçlayan araştırma projelerini desteklemek üzere; Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) tarafından yürütülen 1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı kapsamında açılan ‘Cumhuriyetimizin 100. Yılı Özel Çağrısı’na sunulan projelerin bilimsel değerlendirme süreci tamamlandı.


Yapılan değerlendirme sonucunda, 90 proje önerisinin desteklenmesine karar verildi. Bu çağrı kapsamında MSKÜ’den de 5 proje destek almaya hak kazandı. MSKÜ aynı zamanda çağrı çerçevesinde en fazla destek alan ikinci üniversite oldu. Birinciliği ise 6’şar proje ile Dokuz Eylül Üniversitesi ile Sakarya Üniversitesi paylaştı.


MSKÜ’lü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Bayram Coşkun, Dr. Öğretim Üyesi Halim Sarıcaoğlu, Prof. Dr. Hülya Elbe, Prof. Dr. Ummuhan Gökovalı ve Doç. Dr. Veli Uğur’un yürütücülüğünü yaptığı projeler Cumhuriyet’in çok yönlü tarihine ışık tutacak.


Prof. Dr. Bayram Coşkun’un yürütücülüğünü yaptığı ‘Cumhuriyetin Yüzüncü Yılında Türkiye’de Kültürel Mirasın Korunması: Afetlere Direnç ve Perspektif Arayışları’ başlıklı proje ile Osmanlı Devleti döneminde atılan ilk temeller ile birlikte Cumhuriyetin yüz yılında yürütülen kültürel mirasın korunması çalışmalarının hukuki ve idari boyutlarıyla birlikte incelenmesi ve gelecek perspektifi oluşturulması amaçlanıyor.


Doç. Dr. Veli Uğur’un yürütücülüğündeki ‘Muhalif Söylemden Muktedir Kimliğe İslamcı Romanın Dönüşümü’ projesi ise 2002 yılı itibariyle yazılan romanların bir önceki nesil İslamcı romanlardan muhalif söylem, vurguladıkları sosyo-kültürel pratikler, roman kişilerinin ve temalarının seçimi gibi başlıklarda analiz edilecek olan farklılıklarının belirlenmesini kapsıyor.


Prof. Dr. Hülya Elbe’ nin yürütücüsü olduğu ‘Tıp Fakültesi Perspektifinden Tanzimat’tan Cumhuriyet’e Türk Resim Sanatında İkonodiagnoz ve Görsel Düşünme Stratejileri: Kültürel Mirasın İzinde’ başlıklı proje de Tanzimat’tan Cumhuriyet’e Türk resim sanatına ait eserlerin MSKÜ Tıp Fakültesi öğrencilerinin görsel düşünme stratejileri (VTS) oturumlarında kullanılması ile tıp ve resim sanatı arasında köprü kurulmasını amaçlıyor.


Dr. Öğretim Üyesi Halim Sarıcaoğlu’nun yürütücüsü olduğu ‘360 Videolar: Sınav Kaygısı Üzerindeki Etkisinin Psikofizyolojik İncelenmesi’ başlıklı proje ile Prof. Dr. Ummuhan Gökovalı’nın yürütücülüğünü yaptığı ‘Karaçalı Köyünden Modern Dalaman’a (Seka Dalaman İşletmesinin Dönüştüren Etkisi)’ projesi de 1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı kapsamında başarılı bulunarak destek almaya hak kazandı.



MSKÜ en fazla destek almaya hak kazanan üniversiteler arasında ikinci oldu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Öğrenciler unlu mamul üretim tesisini gezdi Minik öğrenciler Erzincan’da bir yufka imalathanesini ziyaret ederek, gözleme pişirip afiyetle yediler. Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Erzincan Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle Demirkent TOKİ İlkokulu öğrencileri, Erzincan’da faaliyet gösteren bir işletmeyi ziyaret ederek; yufka, mantı, gözleme, erişte ve kesme kadayıfın üretim aşamalarından nasıl geçerek soframıza kadar geldiğine tanıklık ettiler. Erzincan Demirkent TOKİ İlkokulu’nun İlimizde Üretilen Ürünler Projesi kapsamında unlu mamul üretimi gerçekleştirilen bir işletmeye ziyarette bulundular. Hijyen kuralları çerçevesinde hazırlanan öğrenciler, işletmede bayanlar tarafından üretilen ürünleri yakından görme fırsatı buldular. İşletmede yufka üretimi, mantı üretimi, erişte üretimi, gözleme üretimi ve Erzincan’ın coğrafi işaretli ürünü olan kesme kadayıfın üretim aşamalarına tanıklık eden öğrencilerin heyecanı gözlerden kaçmadı. Bone, önlük ve galoş takan öğrencilerin ilgisini özellikle mantı ve yufka üretimi çekti. Soframıza kadar gelen bu ürünlerin hangi ortamlarda, nasıl üretildiğini öğrenen öğrenciler işyeri sahibi ve öğretmenlerine soru yağdırdı. İşletmede çalışanların gözetimi altında gözleme pişiren öğrenciler hem tecrübe kazandılar hem de pişirdikleri gözlemeleri afiyetle yediler. Öğrencilerin ürünlerin üretim aşamalarını görüp inceledikleri gezide öğrencilere Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürü Murat Şahin, İl Müdür Yardımcısı Serkan Kütük, Demirkent TOKİ Ortaokul Müdür Yardımcısı Canan Köse Kütük, 2. Sınıf Öğretmeni Arzu Tan ve Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Gıda ve Yem Şubesinde görevli gıda denetmenleri eşlik ettiler.
Erzincan Hububatta sarı pasa dikkat! Erzincan’da son günlerde yoğun olarak görülen yağmurların ardından hububat ekili sahalarda sarı pas hastalığına karşı dikkatli olunması yönünde uyarı geldi. Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada hava sıcaklıkları ve nem oranının sarı pas için uygun bir ortam oluşturduğu ifade edilerek çiftçilerden hububat ekili tarlalarını gezerek kontrol etmeleri istendi. Erzincan’da 2023 yılı verilerine göre 390 bin 762 dekar alanda buğday ve 243 bin 652 dekar arpa ekilişi gerçekleşmişti. 2024yılı üretim yılında bu alanlarda da çok büyük bir değişim beklenmiyor. Özellikle sulu tarım yapılan ekim alanlarında kontrollerini sürdüren Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri çiftçileri uyardı. Konu hakkında açıklama yapan Erzincan İl Müdürü Murat Şahin, "Hastalık belirtisi en erken görülen pas türü olarak dikkat çekiyor. Buğday tarlalarında ilkbaharda 10-15 derece hava sıcaklığı ve yüksek nem hastalık için uygun şartları oluşturuyor. Yaprakların üst yüzeyinde makina dikişi şeklinde ve sarı renkte püstüller görülür. Bu püstüllerden etmenin çevreye dağılımı rüzgarla olmaktadır. Hastalığın şiddetli olduğu yıllarda sporlar, başakların kavuz ve kılçıkları üzerinde de görülebilir. Mücadelesinde, Kültürel tedbir olarak önce sık ekim yapılmamalıdır. Buğday tarımında iyi hazırlanmış alana mibzer ile ekim tercih edilmelidir. Yabancı ot mücadelesi zamanında yapılmalıdır. Fazla azotlu gübre verilmemeli, bitki besleme toprak analizi sonucuna göre yapılmalıdır. Ekim münavebesi uygulanarak üst üste hububat ekimi yapılmamalıdır” dedi. Çiftçilerin çeşit seçerken; pasa dayanıklı buğday çeşitleri ile üretim yapması gerektiğine dikkat çeken İl Müdürü Şahin, ara konukçu bitkilerin imha edilmesi gerektiğini söyledi. Kimyasal mücadelede ise buğdayda alt yapraklarda ilk belirtiler görüldüğünde ve hava şartları uygun olduğunda (% 90 nem ve 15-20 derece sıcaklıkta) hastalığa karşı ruhsatlı bitki koruma ürünleriyle uygun hava şartlarında uygulama yapılması gerektiğini kaydeden Şahin, Ayrıca üreticilerin; son ilaçlama ile hasat arasındaki süreye mutlaka dikkat etmeleri gerektiğini söyledi. Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürü Murat Şahin, "Bu kapsamda buğday tarlalarında sarı pas görülen alanlarda bayrak yaprağa kadar bulaşıklık olmadan ve parsel içine etmen yayılmadan üreticilerimizin en yakın İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne başvurmaları gerekmektedir" dedi.