Yerel Haberler
Muğla
Başkan Ünlü: "Marmaris’i festivaller kendi yapacağız" 11 Mayıs 2024 Cumartesi - 22:02:23 Bu yıl üçüncü kez yapılan Marmaris Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali açılış galası ile başladı. Belediye Başkanı Acar Ünlü, “Hedefimiz Marmaris’i yeniden festivaller kenti yapmak, festivallerin çeşitlendiği bir bölge haline getirmek” diye konuştu. ‘Marmaris’i sanatla yeşerteceğiz’ sloganıyla Marmaris Kültür ve Sanat Derneği (MAKSAD) ve Marmaris Belediyesi iş birliğiyle düzenlenen Marmaris Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali üçüncü kez sanatseverleri ağırlıyor. Bu yıl ki teması ‘Doğanın İyileştiren Senfonisi: Hemithea’ olan festivalin açılış galası çok sayıda sanatseverin katılımı ile yapıldı. Kastabos Antik Kenti ve Hemitea Tapınağı’ndan ilham alınarak 11 Mayıs - 30 Haziran arasında yapılacak MKSF24’ün açılış galasına Marmaris Kaymakamı Nurullah Kaya, Marmaris Belediye Başkanı Acar Ünlü, MAKSAD Başkanı Doç. Dr. Samir Gülahmedov, Festival Koordinatörü Derya Ön, iş insanları, basın mensupları ve çok sayıda davetli katıldı. Programda festivalin tanıtım filmi izletilirken, ardından sponsor firmalara ve destek verenlere teşekkür plaketi sunuldu. Burada bir açıklama yapan Marmaris Belediye Başkanı Acar Ünlü yeni dönemde Marmaris’teki festivallerin artarak güçleneceğini ifade ederek, “Festivalde bu yıl da Kastabos Antik Kenti ve Hemitea Tapınağı’yla ilgili tema oluşturuldu. Bu tema ile Marmaris bölgesinde bulunan antik kentlere ve yapılara dikkat çekmeyi amaçlıyoruz. Marmaris’in doğal güzelliklerinin yanında tarihi zenginliklerinin de olduğunu duyurmayı hedefliyoruz. Bundan sonraki süreçte bu festivallerin daha da güçlenerek artacağına ve ileriye taşınacağına inanıyoruz, bunun için uğraş vereceğiz. Marmaris bizim çocukluğumuzdan itibaren festivallerle bilinen bir yerdi. İlerleyen süreçte festivaller kenti olma özelliği duraklama dönemine girdi. Hedefimiz Marmaris’i yeniden festivaller kenti yapmak, festivallerin çeşitlendiği bir bölge haline getirmek. Marmaris Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali’ni dünyanın bütün bölgelerinden sanatçıların yer almak isteyeceği bir festival haline gelmesi için elimizden geleni yapacağız” diye konuştu. 11 Mayıs-30 Haziran tarihleri arasında düzenlenecek festivalin odağı Hisarönü yakınlarında bulunan Hemithea Tapınağı ve Kastabos Antik Kenti olarak belirlendi. 11 Mayıs Cumartesi günü Armutalan Kültür Merkezi’nde yapılacak tören ve Doç. Dr. Salih Kaymakçı’nın ‘Kastabos Kutsal Alanı ve Hemitea Tapınağı’ başlığı ile düzenlenecek söyleşinin ardından kapılarını açacak olan festivalde açılış konserini ise 12 Mayıs’ta Quator A Cordes ’Amici’ Oda Müziği Topluluğu ile MAKSAD Oda Müziği Topluluğu verecek. Yaklaşık 50 gün sürecek ve birçok söyleşi, tiyatro ve konsere ev sahipliği yapacak festival kapsamında; Fazıl Say, Serenad Bağcan, Marcelo Nisinman, Gaye Su Akyol, Yekta Kopan, Esther Abrami ve Ferit Odman gibi çok sayıda önemli isim sanatseverlerle bir araya gelecek.
11 Mayıs 2024 Cumartesi - 18:01 Köyceğiz’de orman yangınlarıyla mücadele değerlendirildi Muğla’nın Köyceğiz ilçesinde orman yangınlarıyla mücadele konusunda toplantı gerçekleştirildi. Köyceğiz Kaymakamı Mustafa Maslak başkanlığında faaliyetler, tedbirler, araç ve ekipman kapasitesi, orman yangınları ile orman yangını esnasında yapılan mücadele çalışmalarına ilişkin bilgilerin verildiği 2024 Yılı Orman Yangınlarıyla Mücadele Toplantısı yapıldı. Toplantıda orman yangıları ile mücadelede; yangın öncesi, yangın esnasında ve yangından sonra alınacak önlemler, okullarda, Cuma hutbelerinde, orman içi ve kenarında yaşayan vatandaşlara orman yangınlarının önlenmesi konusunda bilgilendirme yapılması, nakil hatları altında temizlik yapılması, orman alanlarına yangınla ilgili bilgilendirici levhalar ve afişler asılması, ilanlar verilmesi, ihbar telefonlarının eğitimi, yangın çıkma ihtimali yüksek yerlerde ormanlara giriş yasağı konması, karayolları kenarlarının temizlenmesi, kamp yerlerinde tedbirlerin alınması, yangınlarda askeri birlikle, Büyükşehir Belediye ve Köyceğiz Belediyesi ile işbirliği yapılması, yangın mevsiminde anız yakma yasağı, eğlence amaçlı havai fişek kullanılmaması, şüpheli şahısların ihbar edilmesi gibi konular üzerinde duruldu. Orman yangınlarıyla mücadele çerçevesinde mahallelerde yapılan çalışmaların değerlendirildiği toplantıya Köyceğiz Kaymakamı Mustafa Maslak, Muğla Orman Bölge Müdürü Salim Karabulut, kurum amirleri ve mahalle muhtarları katıldı.
MSKÜ’de ilk kez “Sürdürülebilir Fest” düzenlenecek
10 Mayıs 2024 Cuma - 19:39 MSKÜ’de ilk kez “Sürdürülebilir Fest” düzenlenecek Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) ile SCC Enerji arasında imzalanan protokol kapsamında Sürdürülebilir Yeşil Kampüs Koordinatörlüğü iş birliğinde Muğla’da ilk kez 16-17 Mayıs tarihlerinde “Sürdürülebilir Fest” düzenlenecek. Cumhuriyetimizin 100. yılında Cumhurbaşkanlığı 12. Kalkınma Planı 2053 hedefleri Sürdürülebilirlik Kalkınma Amaçları ve Paris Antlaşması iyi niyet beyanı kapsamındaki hedeflerin farkındalığını arttırmak için MSKÜ Ay Işığı Meydanı’nda (Merkez Kampüs Mühendislik Fakültesi Önü) yapılacak olan festival, “Kampüs Senin!” sloganıyla üstlendiği misyon ile üniversite öğrencilerini sürdürülebilirlik kavramlarıyla buluşturacak. Bu festival, doğanın korunması, suyun önemi, atıkların geri dönüşümü, küresel ısınma ve iklim değişikliği vb. konularda çevre dostu uygulamaların ve sürdürülebilir yaşam tarzının önemini vurgulayarak eğlenceli bir ortam sağlamayı amaçlıyor. Festival sahnesi, çeşitli konserlere, ateş dansı gösterilerine, DJ performanslarına ve konserlere ev sahipliği yapacak. Ayrıca, stant alanında yer alan topluluklar ve alanında uzman akademisyenlerin katılımıyla düzenlenecek sürdürülebilirlik atölyeleri, ziyaretçilere interaktif bir deneyim sunacak. Sürdürülebilirlik atölyeleri, geri dönüşüm materyallerinden maket yapımı, çevre, atık yönetimi ve sürdürülebilirlik konusunda bilgi veren sunumlar, çevreci mutfak ve organik yiyeceklerin sunulduğu lezzet köşeleri, satranç ve origamiye kadar birçok farklı etkinlik yer alacak. Öte yandan festival, sürdürülebilirlik temalı duvar boyama çalışması, ata tohumun öneminin anlatılması, tohum topu yapımı, doğa yürüyüşleri, bisiklet kullanımının yaygınlaşması, müzik performansları, kültürel tanıtımlar, el sanatları sergileri, kahve stantları ve daha pek çok etkinlikle sürdürülebilir bir geleceği desteklemek ve toplumu çevre konusunda bilinçlendirmek için muhteşem bir platform sunacak. Etkinliğe, çevre ilçelerdeki yüksekokul ve fakültelerden gelecek öğrenciler ve akademisyenlerle birlikte yüksek bir katılımın olması bekleniyor. Ücretsiz kahve ve ikramların sunulacağı Sürdürülebilir Fest, her yaştan ve her kesimden katılımcıyı heyecanla bekliyor. Sürdürülebilir Fest’in düzenleme ekibinde, Sürdürülebilir Yeşil Kampüs Koordinatörlüğü’nden Koordinatör Dr. Öğretim Üyesi Vesile Hatun Akansel, Koordinatör Yardımcısı Öğretim Görevlisi Ayla Çetinkaya, Araştırma Görevlisi Naz Fulya Çibik, Öğretim Görevlisi Dr. Serap Altın Kaya, ve SCC Enerji A.Ş. Kurucusu ve Yönetici Serdar Kayhan ve Müdürü Efecan Lokaç ve Bodrum Güçbirliği Derneği yer alıyor.
GEKA’nın desteklediği ‘Coğrafi İşaret ve Gastronomi Turizmi’ eğitimi sona erdi
10 Mayıs 2024 Cuma - 16:22 GEKA’nın desteklediği ‘Coğrafi İşaret ve Gastronomi Turizmi’ eğitimi sona erdi Muğla Valiliği ve MUTSO iş birliğinde Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) Teknik Destek Programı çerçevesinde Muğla Ticaret İl Müdürlüğü katkılarıyla iki gün süren “Gastromuğla-Coğrafi İşaret ve Gastronomi Turizmi” eğitimi tamamlandı. Coğrafi işaretli ürünler odağında Muğla’da gastronomi turizminin geliştirilmesi amacıyla hayata geçirilen GastroMuğla projesi kapsamında Coğrafi İşaret ve Gastronomi Turizmi Eğitimi düzenlendi. 9-10 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilen eğitimde coğrafi işaretli yöresel ürünlerin de yer aldığı çeşitli stantlar kuruldu. Eğitim açılış konuşmasını gerçekleştiren MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş, deniz, kum, güneş turizmi ile bilinen ve bu konumunu büyük bir güçle koruyan Muğla’nın, bunun haricindeki değerlerinin de hak ettiği yere gelmesi konusunda yapılan çalışmaları çok önemsediklerini vurguladı. Karakuş, “Muğla, medeniyetlere başkentlik yapmış köklü tarihiyle, antik kentleri ve ören yerleriyle, pek çok sporsal faaliyete uygun coğrafyasıyla,12 ay alternatif turizm faaliyetlerine uygun iklimiyle ve tabi ki eşsiz lezzetleriyle çok avantajlı bir konuma sahip. Muğla’nın 31 coğrafi işaretli ürününün 8 tanesi Odamız tarafından tescillenmiş olup, 7 ürün için daha çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Muğla’nın, sahip olduğu avantajlı şartlarda bilinirliğinin arttırılmasına ve güçlü bir Muğla markası oluşturmaya ihtiyacı var. Bu ihtiyaç doğrultusunda yapılacak her çalışmanın içerisinde yer almayı sürdüreceğiz” dedi. 2 gün süren eğitimde, Prof. Dr. Selçuk Burak Hasıloğlu, Dr. Öğretim Üyesi Emrah Köksal Zengin ve Hamza Kocatepe, gastronomik ürünlerin tanıtımı ve pazarlamasına yönelik öneriler, dijital pazarlama stratejileri, Muğla ilindeki coğrafi işaretli ve başvuru süreci devam eden ürünler, coğrafi işaretli ürünlerin markalaşması ve tanıtımı, coğrafi işaretli ürünlerde başarılı uygulama örnekleri, coğrafi işaret ve gastronomi turizmi entegrasyonu, bölgesel iş birlikleri ve ortaklıklar, coğrafi işaret temel kavramlar, başvuru, tescil ve denetim süreçleri, başvuru sonrası süreçler ve takibi, gastronomi turizmi nedir, gastronomi turizmi pazarının analizi, eğilimler ve pazarlama yaklaşımları, coğrafi işaretli ürünlerle birlikte gastronomi turizmi etkinlikleri geliştirme, Muğla’nın gastronomi turizmine entegre edilebilecek coğrafi işaret potansiyeli, gastronomi turizmi için özel lezzet rotaları önerileri konularında katılımcılara bilgilendirmede bulundu. Muğla Valiliği ve Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) iş birliğinde, Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) desteğiyle, Muğla Ticaret İl Müdürlüğü katkılarıyla düzenlenen eğitime Muğla Valisi Dr. İdris Akbıyık’ın eşi Sevim Akbıyık, Vali Vekili ve Menteşe Kaymakamı Mehmet Eriş, Vali Yardımcısı Murat Sarı, MUTSO Meclis Başkanı H. Koray Özcan, Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş, GEKA Genel Sekreteri Özgür Akdoğan, Muğla Ticaret Borsası Başkanı Hurşit Öztürk, Milas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Reşit Özer, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Çıralı, Bodrum Ticaret Odası Başkanı Mahmut Kocadon, kadın kooperatif üyeleri ile seyahat acenteleri temsilcileri katıldı.
Datça’da Motosiklet sürücülerine ‘Kask’ dağıtıldı
10 Mayıs 2024 Cuma - 16:13 Datça’da Motosiklet sürücülerine ‘Kask’ dağıtıldı Muğla’nın Datça ilçesinde Trafik Haftası etkinlikleri çerçevesinde Datça Kaymakamının da katılımı ile motosiklet sürücüleri Kask takmaları konusunda uyarıda bulunulurken, kaskı olmayan sürücülere Kask hediye edildi. Trafik Haftası etkinlikleri çerçevesinde Datça’da motosiklet kullanımının yoğun olması nedeniyle Esnaf Odası ve Şoförler Odası’nın katkıları ile alınan motosiklet kaskları Datça Kaymakamı Murat Atıcı, Garnizon Komutanı Hava Binbaşı Ersan Şimşek, Jandarma Komutanı Yüzbaşı Oğuz Kapusuz ve İlçe Emniyet Amiri Gökhan Madendere tarafından Datça’nın en işlek caddesinde kaskı bulunmayan motosiklet sürücülerine Kask dağıtıldı. Kaskı bulunmayan motosiklet sürücülerine Kask dağıtan Datça Kaymakamı Murat Atıcı, “Datça ilçemiz bildiğiniz gibi bir turizm kenti. Burada motosiklet kullanımı çok fazla. Bunun farkına vardık. En basit örnek kısa mesafe olduğu için ekmek almaya gidiyorum gibi gerekçelerle kasksız dolaşıyorlardı. Biz de kampanya düzenledik. Esnaf Odası Başkanlığımız ve Şoförler Odası Başkanlığımızın katkıları ile vatandaşlarımıza kask dağıtıyoruz. İnsanları cezalandırmak istemiyoruz ama Allah korusun bir anlık dalgınlıkla kaza ile can kayıplarına sebebiyet verebiliyor, engelli kalmalarına sebebiyet verebiliyor. Bu nedenle bunların önüne geçebilme için kask dağıtıyoruz. Datça halkımız İnşallah kasksız motosiklet kullanmayacak ve vatandaşlarımız mutlu olacaklar. İnşallah kasksız motor kullanılmayan bir Datça diliyorum” dedi.
Rus kardeşler, Bodrum’da sergi açtı
10 Mayıs 2024 Cuma - 15:40 Rus kardeşler, Bodrum’da sergi açtı Rus ikiz kardeşlerin Valentina ve Helen Chernykh’in “Yansımam” isimli resim sergisi, Muğla’nın Bodrum ilçesinde sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Ressam olan dedeleri ve babalarının yolundan giden Valentina ve Helen Chernykh isimli ikiz kardeşler, ilçedeki bir mekanda resim sergisi açtı. Yaşamın her anında var olan güzellikleri ve insan ruhunun özünü yakalamaya çalışan Moskova eğitimli sanatçılardan Valentina hayata güzelleme yaparken Helen portreleriyle insan ruhuna ışık tutuyor. İki ressamın Bodrumlu sanatseverlerle buluşan eserleri, büyük beğeni topladı. Açılışta basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Helen Chernykh, “Çalışmalarım gerçekçilik ve simgecilik türlerinde. Ben iki stili karıştırmayı seviyorum. Hissettiklerimi, gündelik yaşamı resmediyorum. Ruhuma dokunan şeyleri resmediyorum.” dedi. Valentina Chernykh insanları mutlu eden, olumlu şeyleri resmettiklerini dile getirerek “İnsanların resme baktıklarında mutlu olmalarını istiyorum. O yüzden resimlerimi parlak renklerle yapıyorum. Olumsuz durumları resmetmiyorum. Bugün burada bu sergiyi açtığımız için çok mutluyuz. Burasını çok seviyorum. Hep burada bir sergi açmak istemiştim” diye konuştu. Valentina Chernykh, sergide aynı eserde kendi portrelerini resmettikleri iki ayrı çalışmanın yer aldığını söyledi. İki ressamın 33 eserinin yer aldığı My Reflection (Yansımam) isimli sergisi, bir ay boyunca ziyaret edilebilecek.
Başkan Aras; “Öğrenciler için 1 TL’ye düşürdüğümüz sefer ağını genişletiyoruz”
10 Mayıs 2024 Cuma - 14:52 Başkan Aras; “Öğrenciler için 1 TL’ye düşürdüğümüz sefer ağını genişletiyoruz” Muğla Büyükşehir Belediye Meclisi Ahmet Aras öğrenciler için başlayan 1 TL uygulama sefer ağının genişletileceğini ve ilk UKOME’de merkezden Kötekli’ye giden hatlarında bu kapsama dahil edileceğinin müjdesini verdi. Yeni daire başkanlıkları kuruldu Muğla Büyükşehir Belediye meclisinde yeni kurulan daire başkanlıkları açıklandı. Büyükşehir bünyesinde Kadın ve Aile Hizmetleri, Dış İlişkiler, 1’inci, 2’inci, 3’üncü ve 4’üncü bölge daire başkanlıkları kuruldu. Başkan Aras’tan öğrencilere müjde Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras basın toplantısında ayrıca öğrencilere müjdeli bir haber verdi. Başkan Aras “Öğrencilerimizin mağduriyetinin giderilmesi için il içerisinde kampüs, Yeniköy, Kötekli, Yurtlar yine merkez güzergâhlarda öğrencilerimize taşıma ücretini 1 TL olarak belirledik. Öğrencilerimiz merkezde bu hizmetlerden yararlanacak. Diğer ilçelerde yaşayan tüm öğrencilerimiz için de aynı çalışmayı sürdürüyoruz. Onu da hayata geçirmeyi planlıyoruz” dedi. Daire başkanlıklarının amaçları hakkında açıklamalarda bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras; “Büyükşehir Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı’mız yoktu. Kadınların temsiliyeti ve adil politikalar için bu daireye ihtiyacımız vardı. Muğla turizm potansiyeli yüksek, uluslararası camia ile iç içe olan bir kent. Bu yüzden bir Dış işleri dairesi başkanlığının olması gerektiğine inanıyoruz. Dünya kenti Muğla iddiamız var. Turizm potansiyelimizin arttırılması için uluslararası çalışmalarımız olacak. Özellikle MUSKİ’nin yapacağı yatırımların büyük bir bölümünü dış kaynaklardan sağlamayı düşünüyoruz. Tüm bunların yönetilmesi, ilişkilerin sürdürülmesi ve geliştirilmesi için Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığı kurduk” dedi. Başkan Aras, ilçelerde hizmetlerin daha hızlı ve verimli olması için 1’inci, 2’inci, 3’üncü ve 4’üncü daire başkanlıkları kurulduğunu açıkladı.