KÜLTÜR SANAT - 23 Nisan 2024 Salı 13:57

Manisa’nın ilçelerinde 23 Nisan coşkusu

A
A
A
Manisa’nın ilçelerinde 23 Nisan coşkusu

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Manisa’nın ilçelerinde ve il genelindeki okullarda da coşkuyla kutlandı.


Manisa’nın ilçelerinde gerçekleştirilen 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları renkli gösterilere sahne oldu. Öğrenciler hem okullarında hem de genel kutlama programlarında bayramın coşkusunu doyasıya yaşadı.



Alaşehir’deki kutlamalar


Alaşehir’de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı coşkuyla kutlandı. Alaşehir İlçe Stadyumundaki tribünlerin tamamen dolduğu kutlamalara Alaşehir Kaymakamı Alper Faruk Güngör, Belediye Başkanı Ahmet Öküzcüoğlu, Garnizon Komutanı Ulaştırma Albay Gökhan Okursoy ve vatandaşlar katıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunmasının ardından Alaşehir İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Güneş günün önemini belirten bir konuşma yaptı. Okullar tarafından hazırlanan halk oyunları gösterileri vatandaşlardan büyük alkış aldı. Kutlama programı kapsamında gerçekleştirilen kompozisyon, şiir ve resim yarışmalarında dereceye giren öğrenciler de ödüllerini alırken, kutlamalar tören geçişiyle sona erdi. Sıcak bir havada gerçekleştirilen kutlama programında Kızılay Alaşehir Şubesi tarafından vatandaşlara su dağıtıldı.



Sarıgöl’deki kutlamalar


Sarıgöl ilçesinde 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları Sarıgöl Hükümet Konağı önündeki Atatürk Anıtında gerçekleştirildi. Törene Sarıgöl Kaymakamı Ali Arıkan, Sarıgöl Belediye Başkanı Tahsin Akdeniz, İlçe Jandarma Komutanı Üsteğmen İsmet Altun, daire müdürleri, öğrenciler, öğretmenler, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, siyasi partilerin temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunmasından sonra başlayan törende öğrenciler tarafından hazırlanan gösteriler büyük beğeni topladı. Programda daha sonra 23 Nisan konulu şiir ve resim dallarında düzenlenen yarışmalarda derece giren öğrencilere ödülleri dağıtıldı. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri kapsamında ilçe genelinde düzenlenen futbol ve voleybol turnuvalarında dereceye giren okulların kupa ve madalyaları Kaymakam Arıkan ve Başkan Akdeniz tarafından verildi.



Kula’daki kutlamalar


Manisa’nın Kula ilçesinde 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile TBMM’nin 104. açılış yıl dönümü kutlamaları, düzenlenen çelenk sunumu ve kutlama programı ile yapıldı. Şehit Ömer Halisdemir ve Yunus Emre Kent Meydanı’nda düzenlenen törende, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Atatürk Anıtı’na Kula İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü çelengi sunuldu. Çelenk sunma töreninin ardından kutlama programına geçildi. Kula Tapduk Emre İlkokulu tarafından düzenlenen programa Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in kutlama mesajının okunması ile başlandı. Konuşmaların ardından minik öğrenciler tarafından hazırlanan gösteriler sergilendi, şiirler okunup halk oyunları oynandı, günün önemine binaen ilçe genelinde düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödüller verilmesiyle program son buldu.



Turgutlu’daki kutlamalar


Manisa’nın Turgutlu ilçesinde 215 anaokulu çocuğunun sergilediği ‘Mavi Vatan’ gösterisi büyük ilgi topladı. Tüm yurtta olduğu gibi Manisa’nın Turgutlu ilçesinde de kutlanan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramında Turgutlu Cumhuriyet Anaokulu öğrencilerinin sergilediği ‘Mavi Vatan isimli gösteri Turgutlulular tarafından beğeniyle izlendi. Öğretmenlerinin eşliğinde beyaz kaptan kıyafetleriyle dans eden minik öğrenciler gösteri sonunda gökyüzüne kırmızı Türk bayraklı balonlar bıraktı. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 104’üncü yıldönümünde Turgutlu 15 Temmuz Demokrasi Şehitleri Alanında düzenlenen program Atatürk Anıtına çelenk konulması ve İstiklal Marşı’nın söylenmesi ile başladı. Cumhuriyet Anaokulu, Besime Elagöz Ortaokulu, TEV Cemile ve Samiye Bayar İlkokulu öğrencileri tarafından okunan şiirler ve halk oyunları gösterilerinin ardından program sona erdi.



Okullardaki kutlamalar


Genel programların yanı sıra il genelindeki bütün okullar kendi bünyelerinde bayram kutlaması gerçekleştirdi. Bu okullardan biri olan Şehzadeler ilçesindeki Dr. Ömer Faruk Meriç İlkokulu ve Ortaokulu’nda 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı da büyük bir coşkuyla kutlandı. Şehzadeler ilçesinde 750 öğrencinin eğitim gördüğü Dr. Ömer Faruk Meriç İlkokulu-Ortaokulu’nda öğrenciler öğretmenleri eşliğinde birbirinden renkli kıyafetlerle muhteşem gösteriler gerçekleştirdiler. Çocukların bayram coşkusuna velilerde eşlik etti. Okul bahçesinde düzenlenen programa Okul Müdürü Hayati Karaca, Ahmet Bedevi Mahalle Muhtarı Turan Şahin de katıldı.



Manisa’nın ilçelerinde 23 Nisan coşkusu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Elazığ Takibi ömür boyu süren bu hastalık için göz hastalıkları uzmanından ‘hayati’ uyarı Halk arasında ’’sarı nokta hastalığı" olarak bilinen yaşa bağlı makula dejeneresansının, tüm dünyada görme kaybının en önemli nedeni olarak kabul edildiğini belirten Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Turgut Yılmaz, “Sarı nokta hastalığının genellikle sebebi bilinmemektedir. Hastalığın ilerlemesini engellemek için sigara alışkanlığından uzak durmak ve Akdeniz mutfağı gibi antioksidan içeren bol yeşillikli ve omega 3 ağırlıklı gıdalarla da beslenmek faydalı olacaktır” dedi. Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) verilerine göre, dünyada görme kaybıyla sonuçlanan görme bozuklukları arasında 3’üncü sırada yer alan sarı nokta hastalığı (makula dejeneresansı), tüm dünyada 30 milyon kişiyi etkiliyor. Elazığ’da özel bir hastanedeki göz hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Turgut Yılmaz da genellikle 60 yaş üzeri kişilerde görülen ve kronik bir hastalık olan bu hastalığın belirtilerini, seyrini ve tedavi süreci hakkında bilgi vererek uyarılarda bulundu. ’’Kuru cinsi, yaşa bağlı makula dejeneresansında maalesef bir tedavi yoktur’’ Hastalığın en önemli belirtilerine değinen Prof. Dr. Turgut Yılmaz, ’’Sarı nokta hastalığı diye halk arasında adlandırılan yaşa bağlı makula dejeneresansı diye tanımladığımız hastalık, genellikle 60 yaş üstü bireylerde görülen bir retina hastalığıdır. Bu hastalığın insidansı son yıllarda oldukça artmıştır. Hastalığın en önemli bulguları merkezi görmenin bozulması, hastaların insanların yüzünü seçememesi, düz zeminleri veya kenarları eğik, kırık veya bombeli olarak görmesi şeklinde sıralayabiliriz. Bu hastalığın genellikle kuru ve yaş olmak üzere iki cinsi vardır. Kuru cinsi, yaşa bağlı makula dejeneresansında maalesef bir tedavi yoktur. Sadece hastalığı stabil hale getirmek için durağanlaştırmak için vitamin desteği vermekteyiz. Ancak yaşa bağlı makula dejeneresansında ise enjeksiyonlar, göz içi iğneler yaparak hastalığın kuru cinse dönmesini sağlamaya çalışıyoruz” diye konuştu. ’’Hastalığın ilerlemesini engellemek için sigara alışkanlığından uzak durmak faydalı olacaktır’’ Sarı nokta hastalığının genellikle sebebi bilinmediğine dikkat çeken Prof. Dr. Yılmaz, ’’Sarı nokta hastalığının genellikle sebebi bilinmemektedir. Etiyolojik faktörler arasında yaş en önemli faktördür. Ancak son yıllarda ultraviyole, beslenme alışkanlıkları gibi birçok faktör nedeniyle hastalığın yaşı biraz daha erken yaşlara doğru kaymıştır. Sigara, güneşe maruz yer, çevresel faktörler de hastalığı etkileyen diğer etkenlerdir. Hastalığın ilerlemesini engellemek için sigara alışkanlığından uzak durmak ve Akdeniz mutfağı gibi antioksidan içeren bol yeşillikli ve omega3 ağırlıklı gıdalarla da beslenmek faydalı olacaktır” şeklinde konuştu.
Eskişehir Kız isteme demetleri yoğun talep görüyor Eskişehir’de düğün sezonunun açılmasıyla birlikte kız istemek üzere çiçek demedi alan damat tarafları esnafın işini yoğunlaştırdı. Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte düğün sezonu açıldı. Bu çerçevede hazırlıklara başlayan çiftler alışverişlerini yaparken, kız istemek için demet götürecek olan damatlar çiçekçilerin işlerini yoğunlaştırdı. Genellikle 41 adet gülden oluşan demetlere alternatif olarak renkli laleler ve ayçiçekleri tercih edildi. Fiyatları ortalama 2 bin 500 lira olan demetlerin talepleri her geçen gün artarken, son günlerde popüler olan bir televizyon dizisinde söz edilmesi nedeniyle ortalama bin 300 liraya satılan mavi orkide satışlarının da yüzde 200’den fazla yükseldiği öğrenildi. “Bu çiçek demetlerinde renkli lale ve güller ön plana çıkıyor” Eskişehir’de çiçekçilik yapan Nurgül Uzunharman, “Şu an düğün sezonunda olduğumuz için kız istemeye giden herkes bizlerden demet alıyor. Bu çiçek demetlerinde renkli lale ve güller ön plana çıkıyor. Onun dışında ayçiçeği de mevsim itibariyle çok soruluyor. Havanın ısınmasıyla birlikte çiçeklerin çeşitliliği de çok arttı. Laleler gelmeye başlarken, güllerin renkleri ve kalitesi artmış durumda. Gül adetlerimiz 75 liradan başlıyor. Kız isteme demetleri genellikle 41 adet gülden oluşuyor. O nedenle en az 2 bin 500 lirayı gözden çıkartmak gerekiyor” dedi. “Mavi orkide satışlarında en az yüzde 200 kadar artış var” Öte yandan, mavi orkide satışlarına da ayrı bir parantez açan Uzunharman, “Bir televizyon dizisinde söz edilmesinden kaynaklı mavi orkide de çok soruluyor ve isteniyor. O diziden sonra satışlarımız patladı diyebilirim. Satışlarda en az yüzde 200 kadar artış var. Fiyatları bin 200 ile bin 400 arasında değişiyor” ifadelerini kullandı.