KÜLTÜR SANAT - 27 Nisan 2024 Cumartesi 13:39

Lalenin el sanatlarındaki yolculuğu

A
A
A
Lalenin el sanatlarındaki yolculuğu

Lalenin başkenti olarak bilinen Manisa’da, farklı illerden gelen 73 ayrı sanatçının son 600 yılda lalenin el sanatlarındaki yolcuğunu anlatan eserleri Sultan Camii Külliyesi içinde yer alan Bimarhane’de sergilendi.


Farklı illerden gelen ve arasında Manisalı sanatçılarında yer aldığı, el sanatları alanında uzmanlaşan ve uluslararası dereceye girmiş olan toplamda 73 sanatçının bir araya gelerek oluşturduğu GESA (Geleneksel Sanatlar Sanatçı Gurubu), ilk sergisini Manisa’da açtı.


Manisalı sanatçıların ev sahipliği yaptığı sergi, tarihi Sultan Camii külliyesinde yer alan ve halk arasında Bimarhane olarak bilinen CBÜ Manisa ve Yöresi Araştırma Merkezi’nde gerçekleştirildi. Sergide, Ebru, Çini, Hat, Minyatür, Kaligrafi, Kalem İşi, Naht ve Tezhip dallarında her sanatçı resmettiği bir eser ile lalenin yolculuğu sanatçılar tarafından sergiyi gezenlere anlatıldı.


Sergiyi Şehzadeler Kaymakamı Fatih Genel de ziyaret ederek, sanatçılardan eserleri hakkında bilgiler aldı.


Sergi hakkında açıklama yapan ve GESA kurucusu olan Minyatür Sanatçısı Arya Kamalı, sanatçıları bir araya getirme çalışmalarına yaklaşık 3 yıl önce başladığını belirtti.


Projeyi ülkenin her iline yaymayı hedeflediklerini belirten Kamalı, ”Topluluğumuzun ilk sergisini Manisa’da yapmayı planlamıştık ve Manisalı 6 sanatçı arkadaşımızın girişimleriyle Mesir Festivali kapsamında tarihi binada açmış olmaktan dolayı tüm sanatçı arkadaşlarımız adına Manisa’nın yöneticilerine ve emeği geçen arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Sergimizde Ebru, Çini, Hat, Minyatür, Kaligrafi, Kalem İşi, Naht ve Tezhip dallarında her sanatçı arkadaşımız resmettiği bir eser ile lalenin yolculuğu sergisine katkı sağladı. Bu serginin ilk olması ve Manisa’da açılması bizim için çok anlamlı” dedi.


Mesir Festivali boyunca eserlere Manisalıların büyük ilgi gösterdiğini kaydeden Kamalı, sergiye katkı sağlayan CBÜ Manisa ve Yöresi Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Kadir Adamaz’a teşekkür ederek, serginin diğer illerde de hayat bulacağını sözlerine ekledi.



Lalenin el sanatlarındaki yolculuğu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sivas Şehitlerin isimleri, sınıf kapılarında yaşatılıyor Sivas’ta bulunan Mehmet Akif İnan Ortaokulu, örnek bir projeye imza attı. Okulda bulunan 25 sınıfın kapılarına, Sivaslı şehitlerin hayat hikâyeleri giydirildi. Sivas Valiliği himayesinde İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yürütülen Hedef Projesi kapsamında örnek bir projeye imza atıldı. Öğrencilere milli ve manevi duyguları unutturmamak adına yapılan proje ile okulda bulunan sınıfların kapılarına Terörle Mücadele şehitlerinin hayat hikâyelerinin yer aldığı görseller giydirildi. Her sınıfa farklı bir şehidin isminin verildiği okulun öğretmenler odasına da öğretmen şehidin ismi verildi. “Türk tarihinde her zaman fedakârlıklar olmuştur” Mehmet Akif İnan Ortaokulu 8. sınıf öğrencisi Egemen Kuzu, “Bu proje, şehitlerimizi unutmamak içindir muhakkak. Tek amacının bu olduğunu düşünüyorum. Bir Türk genci olarak hem duyguluyum hem de övünç duyuyorum. Türk tarihinde her zaman fedakârlıklar olmuştur. Bizi diğer Avrupa ırklarından ayıran şey de budur. Hepsinin apayrı hikâyeleri var. Arkasında bıraktığı hiçbir şeyi düşünmeden, gözlerini kırpmadan vatan toprağına sırtlarını dayamaları büyük bir şey” dedi. Kapıları süslemek yerine bu şekilde bir proje yaptıklarını belirten Zehra Almalıoğlu, “Bizim bu projedeki amacımız kapılara süs vermek değil şehitlerimizi anmak. Bu kapılardan her geçtiğimde onları anıyoruz. Onların bu fedakârlığına karşılık bir şeyler yapabilmek beni mutlu ediyor. İsterdik ki elimizden daha fazla şey gelsin ama bizim elimizden de bu kadar şey geliyor. Onların hatıralarını her zaman yaşatmaya çalışıyoruz, inanıyoruz ki yaşatıyoruz da” ifadelerine yer verdi. Proje ile ilgili bilgiler veren Mehmet Akif İnan Ortaokulu Müdürü Murat Kendirli, “Sivas Valiliği himayesinde İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen ‘Hedef Projesi’ çerçevesinde Değerler Eğitimi alanında bir proje gerçekleştirdik. Buradaki amacımız kaybetmeye yüz tutan milli bilinci geliştirmek, maneviyatı unutturmamak, bunları öğrencilerimize aşılamak istedik. Öğrencilerimizi Yukarı Tekke Mezarlığına götürdük. Şehitlerimi ile ilgili bilgiler verdik. Öğrencilerimiz dua ettiler. Buradan Şehit Aileleri ve Gaziler Derneği’ni ziyaret etti. Sınıflarımıza kapı giydirmeleri yaptık. Kapılardaki bütün şehitlerimiz Sivaslı. Artık 8-A, 8-B sınıfı değil her sınıfımız bir şehit ismi sınıfı oldu. Proje bu şekilde nihayete erdi. 25 sınıfımız olduğu için 25 şehidimizin ismi ve öğretmenler odamıza da öğretmen şehidimizin ismini verdik” şeklinde konuştu.
Eskişehir ESTÜ Ulaştırma Meslek Yüksekokulu Öğrencileri için Yangın Söndürme Sertifika Eğitimi düzenlendi Eskişehir Teknik Üniversitesi Ulaştırma Meslek Yüksekokulu (UMYO) Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri programı son sınıf öğrencileri, 2 Eylül Kampüsünde düzenlenen Yangın Söndürme Sertifika Eğitimine katıldı. Hasan Polatkan Havalimanı İtfaiye Müdürlüğü binasında gerçekleştirilen eğitim, Acil Emniyet Usulleri dersi yürütücüsü Öğr. Gör. Füsun Adar ile Öğr. Gör. Nevin Yavuz koordinasyonunda yoğun bir katılımla gerçekleşti. Öğrencilerin Öğr. Gör. Adar ve Öğr. Gör. Yavuz ile Hasan Polatkan Havalimanı İtfaiye Müdürlüğü personeli tarafından bilgilendirilmesiyle başlayan eğitimde UMYO Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Programı öğretim elemanı Öğr. Gör. Sinem Diksu da hazır bulundu. “Havacılık sektörü hata kabul etmez” Eğitimin, yerinde ve uygulamalı olarak gerçekleştirilmesinin öğrenme süreçlerini olumlu yönde etkilemesi açısından önemli olduğunu vurgulayan Öğr. Gör. Adar ve Öğr. Gör. Yavuz, “Sınıf ortamında yürütülen derslerde öğrencilerimize nitelikli içerikler sunarak öğrenme süreçlerini en iyi hâliyle onlara sunmaya çalışıyoruz. Ancak yerinde ve uygulayarak öğrenmek ve öğretmek en önemlisi. Bu düşünce ve amaçla Yangın Söndürme Sertifika Eğitimini bu eğitim-öğretim yarıyılında yürütmekte olduğumuz Acil Emniyet Usulleri dersi kapsamında üniversitemiz 2 Eylül Kampüsünde yer alan Hasan Polatkan Havalimanı İtfaiye Müdürlüğü binasında ve saha profesyonelleriyle uyguladık. Hata payının hiç olmadığı havacılık mesleği için bu tür uygulamalar hayati değer taşıyor” dedi.