ÇEVRE - 27 Ekim 2023 Cuma 09:48

Malatya’daki deprem konutları rekor hızla yükseliyor

A
A
A

Malatya’nın Akçadağ ilçesinde 9 Haziran’da Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından temeli atılan 316 kalıcı konut inşaatında 139 günde yüzde 60 fiziki tamamlanmaya ulaşıldı. Konutların 2024’ün ilk aylarında hak sahiplerine teslim edilmesi bekleniyor.

Kahramanmaraş depremlerinden büyük bir yıkım yaşanan Malatya’daki 4 ilçeden biri olan Akçadağ’da 9 Haziran’da TOKİ tarafından temeli atılan 316 kalıcı konut inşaatında 139 günde yüzde 60 fiziki tamamlanmaya ulaşıldı. İlçeye bağlı Başpınar Mahallesi Dikendede mevkiinde yapımı hızla süren konutların 2024’ün ilk aylarında hak sahiplerine teslim edilmesi beklenirken, yakın bir zamanda bölgede 2. Etap konutları için de çalışmalara başlanılacağı öğrenildi.

Malatya’daki deprem konutları rekor hızla yükseliyor

“İnşaat seviyesi 60’larda”

İlçede yapımı devam eden 316 kalıcı konutun 2024’ün ilk çeyreğinde hak sahiplerine teslim edileceğini kaydeden AK Parti Malatya Milletvekili İnanç Siraç Kara Ölmeztoprak, ”Malatya’mızda 6 Şubat depremlerinde ciddi bir etkilenme alanı oluşmuştu. Daha sonra Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından hızlıca kalıcı konutlarımızın temelleri atıldı. Akçadağ’ımızda ise inşasına başlanılan konutların tamamlanmasına çok az bir süre kaldı. İnşaat seviyesi 60’larda bunu büyük bir mutlukla söylüyorum çünkü alanı adım adım gezerek çalışmaları yerinde gördüm“ dedi.

Malatya’daki deprem konutları rekor hızla yükseliyor

“130 bin 419 bağımsız bölüm yapılacak”

Kent genelinde sürdürülen kalıcı konut ve köy evlerindeki çalışmalara dair de bilgiler aktaran Ölmeztoprak, ”Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız ve ilgili kurumlarca Malatya’mıza toplamda 77 bin 717 afet konutu, 25 bin 302 köy evi, 27 bin 400 depo-ahır ve iş yeri olmak üzere toplam 130 bin 419 bağımsız bölüm yapılacağı bilgisi şehrimiz için umut verici bir bilgi. Devam eden çalışmaların tamamlanarak 2024’ün ilk çeyreğinde hak sahiplerine teslimi edilecek konutların sayısı da ciddi bir noktaya ulaşmış durumda. Köy evleri konusundaki çalışmalar da büyük bir hızla devam ediyor. Hak sahipliği netleştikçe konut sayısındaki artışlar yapılan ihalelerle hızla artacaktır. Akçadağ’ımızda 316 kalıcı konutun yapımı devam ediyor ve inşaat seviyesi ise yüzde 60’lara ulaşmış durumda. İçerisinde sağlık ocağı, ibadethane, okul ve park alanlarında yer alacağı bölgenin altyapı noktasındaki çalışmaları da sürüyor. İnşallah 2024’ün ilk çeyreğinde teslimatlar da büyük bir hızla yapılmaya başlanılacak” diye konuştu.

Hasan Eryılmaz


 

 

 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bolu Kış öncesi uzmanından uyarı: "Kombiler kesinlikle kapatılmamalı" Bolu’da kış öncesi doğal gaz zehirlenmelerine karşı uyarı yapan kombi bakım ustası, "Doğal gaz zehirlenmeleri, atık gaz zehirlenmeleri; bunlar bakımda çok önemli. Can ve mal güvenliği açısından bacaların kontrol edilmesi, baca iç ve dış cidarlarının kontrol edilmesi gerekiyor" dedi. Bolu’da hava sıcaklıklarının düşmesiyle birlikte vatandaşlar ısınma ihtiyacını karşılamak için kombilerini kullanmaya başladı. Kombilerini aylardır kullanmayan vatandaşlar ise her ihtimale karşı kombi bakımlarını yaptırmaya başladı. Kombilerin kapatılmaması gerektiğini vurgulayan kombi bakım ustası Erol Ergün, "Kombileri kışın kesinlikle kapatılmasını önermiyoruz. Cihazlarda donmadan kaynaklı hasarlar oluşuyor. Evi su basması söz konusu olabilir" uyarısında bulundu. "Yılda bir sefer kombi bakımı şart" Yıllık kombi bakımının önemine dikkat çeken kombi bakım ustası Erol Ergün, "Yetkili insanlar tarafından yılda bir sefer fabrikalarımızda genelde zaten şu şekilde barkodları etiketleri var. Yetkili insanlar tarafından yılda bir sefer muhakkak periyodik kombi bakımı, tesisat temizliği ve doğal gaz kaçak ya da yakıcı cihazların kontrol edilmesini öneriyoruz. Ortalama 600, 700 lira aralığında bakımlar yapılabilir. Yani bin 200, bin 300 lira civarlarında petek temizliği kombi bakımı yapılır" ifadelerini kullandı. "Kombilerin kışın kesinlikle kapatılmasını önermiyoruz" Kış aylarında kombi kapatılmasından dolayı meydana gelecek sorunlara değinen Erol Ergün, "Türkiye’nin en soğuk illerinden bir tanesi Bolu ili için bahsedersek, kışın şu aralar yumuşak ama sert kar yağdığında sert ayaza çekebiliyor. Eksi 8, 10, 15 dereceleri bazen çok rahat görebiliyoruz. Dış balkonlara bırakılan kombileri kışın kesinlikle kapatılmasını önermiyoruz. Çünkü kapatıldığı zaman cihazlarımız hiçbir şekilde donmaya karşı, yani içinde bulunduğu suya karşı kesinlikle kendini koruyamıyor. Cihazlarda donmadan kaynaklı hasarlar oluşuyor. Evin içine su kaçırma, su basmalar söz konusu oluyor. Cihazları ekonomi açısından da hani cihazın ömrü açısından da kapatılmasını önermeyiz" diye konuştu. "Soğuk insanı öldürmez ama o menfezi kapatırsak insanları zehirleyebilir" Kombiden meydana gelen doğal gaz zehirlenmelerine değinen usta Ergün, "Doğal gaz zehirlenmeli, atık gaz zehirlenmeleri. Bunlar bakımda çok önemli. Can ve mal güvenliği açısından bacaların kontrol edilmesi, baca iç ve dış cidarlarının kontrol edilmesi gerekiyor. Haliyle bacanın çıktığı yerden iki metre uzakta bir menfezimiz olacak. İnsanlarımız biraz soğuk geliyor diye. Bunları kapatıyor. Bunları Kapatmayalım. On beş santim milimetresi çapında menfezlerden doğal gaz kendini atmosfere doğru atar. Kesinlikle menfezleri kapatmayalım. Oradaki soğuk insanı öldürmez ama o menfezi kapatırsak insanları zehirleyebilir, boğabilir” dedi.