Yerel Haberler
Malatya
’Orman Benim’ kampanyası ile temizlik yaptılar 03 Mayıs 2024 Cuma - 13:08:58 Orman Genel Müdürlüğü tarafından tüm ülkede aynı anda gerçekleştirilen ’ Orman benim’ kampanyası çerçevesinde Malatya’da da ormanlık alanlarda temizlik yapıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen ’Orman Benim’ kampanyası ile 81 ilde aynı anda ormanlar temizlendi. Malatya’da da Orduzu Tabiat Parkı yerleşkesinde gerçekleşen çöp toplama etkinliğine Malatya Vali Yardımcı Talat Batur ile Malatya Orman İşletme Müdürü Osman Kayalar ve öğrenciler katıldı. Malatya İl Orman Müdürü Osman Kayalar, ülkede orman yangınlarının yüzde 90’nında insan faktörünün etkili olduğunu ifade eden ederek, bu konuda farkındalık oluşturma adına böyle bir etkinlik düzenlendiğini söyledi. Orman yangınlarını daha az seviye düşürmek ve çöp atımını engellemek için ellerinden gelen gayreti göstermek istediklerini belirten Kayalar, "Bununla ilgili kampanya oluşturuldu. Burada çöp toplayıp, dal budama yapacağız" dedi. Malatya Vali Yardımcısı Talat Batur ise ormanlara herkesin sahip çıkması gerektiğini ifade ederek, “Ormanlarımızda çıkan yangınların yüzde 90’nı insan kaynaklı olarak belirlendi. Bu yangınların çıkmasına doğrudan vesile olmasak bile dolaylı yollardan ormana atmış olduğumuz çöpler hem bu yangınların çıkmasına hem de yangınların ilerlemesine sebebiyet vermiş olabiliyor. Orman hayattır çocuklar, mutluktur, sağlıktır, temiz havadır” diye konuştu. Etkinlik konuşmaların ardından hep birlikte çevre temizliği yapılması ile son buldu.
02 Mayıs 2024 Perşembe - 23:12 Milletvekili Ölmeztoprak’tan yeni sanayi sitesi açıklaması AK Parti Malatya Milletvekili İnanç Siraç Kara Ölmeztoprak, Altay Kışlası arazisi üzerine inşa edilmesi planlanan yeni sanayi projesinde çalışmaların sürdüğünü belirtti. AK Parti Malatya Milletvekili İnanç Siraç Kara Ölmeztoprak, Malatya Valisi Ersin Yazıcı, Milletvekilleri Büelnt Tüfenkci, Abdurrahman Babacan, AK Parti Malatya İl Başkanı Namık Gören, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, Pütürge Belediye Başkanı Mikail Sülük ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’a gerçekleştirilen ziyarette Altay Kışlası arazisi üzerine inşa edilmesi planlanan yeni sanayi projesinin görüşüldüğünü belirterek, Küçük Sanayi Sitesi esnafının mağdur olmaması için tüm gayretin gösterildiği ifade etti. Milletvekili Ölmeztoprak ziyarete dair yaptığı açıklamada, “Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile, Malatya’mızın sanayi alanı ve faaliyetleri ile ilgili finansman programını detaylı ve öngörülebilir şekilde görüşülerek, şehrimizin sanayi ve endüstri alan konuları geniş bir biçimde ele alındı. Altay Kışlası’nın arazisi üzerindeki yeni sanayi alanı için çalışmalar ise hızla ilerliyor, küçük sanayi sitesi ile ilgili en ufak bir mağduriyet bırakmadan bu alanın çözümü inşallah sağlanacak. Organize Sanayi Bölgesi’nde kamulaştırma arıtma, elektrik alt yapı ve alan üzerinde özellikle çevre sağlığı açısından aciliyetinin üzerinde büyük ölçekte durduk. Esnafımız için faizsiz KOSGEB kredileriyle ilgili gelişmeleri de takip ediyoruz. Metropol ilçelerimiz Battalgazi ve Yeşilyurt ilçelerimizdeki mevcut ve planlanan sanayi alanları ile özel sektörlere yönelik yatırımcıyı teşvik edecek bölge ve maddeleri istişare edildi. Sayın Bakanımıza Malatya’mıza verecekleri desteklerden dolayı hemşehrilerimiz adına teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı. Milletvekili Ölmeztoprak, heyetle birlikte Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel ile Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Okay Memiş’ede ziyaretlerde bulunularak Malatya’nın temel ekonomik parametreleri ile istişarelerde bulunduklarını kaydetti.
02 Mayıs 2024 Perşembe - 22:07 Malatya’da 200 gram pide 10 TL oldu Malatya’da 7,5 TL olarak satılan pideler bugününden itibaren yapılan zam ile 10 TL’ye satılmaya başlanıldı. Ham maddedeki artışlar nedeniyle Malatya’da da pide fiyatları bugünden itibaren 10 TL’den satılmaya başlanıldı. Fırıncı esnafı depremden bu yanı 7,5 TL olarak satılan 200 gram ekmeğin oda kararı ile birlikte bugünden itibaren kent genelinde 10 TL olduğunu söyledi. Malatya’da fırıncı esnafı Hacı Pence, un başta olmak üzere ham maddeye yapılan zamlardan sonra şuana kadar kazançlarının olmadan satış yaptıklarını ifade ederek, “Rayiç belirlendi ama yeterli değil. Girdi maliyetleri, un fiyatları, işçilik ücretleri çok yüksek. Kazanmamız için 15 TL olması lazım ama şu anki fiyat 10 TL. İşçilik yüksek, verdiğimiz para yeterli gelmiyor, dolayısıyla işçi bulamıyoruz. 4 kişi çalışmamız gerekirken 2 kişi çalışıyoruz. Bir yıldır ekmeğe zam gelmemişti. Bir çuval un 700 TL, kira, işçiye 45 bin lira veriyoruz. Artan maliyetler nedeniyle ekmeğe zam yapıldı” dedi. Bir diğer fırıncı esnafı Ali Koçer ise ekmek yapımında gerekli olan maya, tuz ve un gibi ham maddelere uzun zaman önce zam yapıldığını hatırlatarak “Fiyat şu an için yeterli. Una aşırı derecede zam geliyor. Un geçen sene devlet destekliyken 390 TL iken desteğin kesilmesinden sonra 680 lira oldu. Maliyetler arttığı için ekmeğe zam yapıldı” diye konuştu.
Milletvekili Ölmeztoprak, “Şehrimizi hep birlikte ayağa kaldıracağız”
01 Mayıs 2024 Çarşamba - 15:49 Milletvekili Ölmeztoprak, “Şehrimizi hep birlikte ayağa kaldıracağız” Malatya Muhtarlar Derneği’ni ziyaret eden AK Parti Malatya Milletvekili İnanç Siraç Kara Ölmeztoprak, “ Devlet, millet el ele vererek şehrimizi hep birlikte ayağa kaldıracağız” dedi. AK Parti Malatya Milletvekili İnanç Siraç Kara Ölmeztoprak, Asrın felaketi olarak nitelendirilen 6 Şubat 2023’te meydana gelen depremler sonrası yaraların hızla sarılmaya başlandığını Malatya’da şehrin yeniden imarı ve ihyası için başlatılan çalışmaların ise aralıksız sürdüğünü söyledi. Malatya Muhtarlar Derneği’ni ziyaret ederek başkan Şahin Demirci ile birlikte dernek üyesi mahalle muhtarları ile bir araya gelen AK Parti Malatya Milletvekili İnanç Siraç Kara Ölmeztoprak, “ Devlet, millet el ele vererek şehrimizi hep birlikte ayağa kaldıracağız” şeklinde konuştu. Kent genelinde sürdürülen deprem yatırımları ile ilgili mahalle muhtarları ile bilgiler paylaşan Milletvekili Ölmeztoprak, önceliklerinin çarşı merkezini ayağa kaldırmak olduğunu kaydederek, kısa sürede tamamlanması hedeflenen yeni çarşı projesinin şehrin ayağa kalkmasında en önemli kilometre taşı olacağını ifade etti. Kalıcı konutlar ve köy evleri ile ilgili de çalışmaların hız kesmeden devam ettiğine vurgu yapan Milletvekili Ölmeztoprak, yapımı tamamlanan kalıcı konutların peyderpey çekilecek kuralarla hak sahiplerine tesliminin de süreceğini kaydetti. Mahalle Muhtarların istek ve taleplerini de dinleyen Milletvekili Ölmeztoprak, muhtarlık müessesinin öneminin farkında olduklarını belirterek, kent genelindeki tüm mahalle muhtarları ile istişare içerisinde olacaklarını varsa sorunların çözümleri için birlikte adımlar atacaklarını belirtti. Muhtarlar derneği ziyareti sonrası, Yeşiltepeliler Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Malatya İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ile konteyner kent ziyaretlerinde bulunan Milletvekili Ölmeztoprak, Malatya’nın eski günlerine kavuşması için ellerinde gelen tüm gayreti gösterdiklerini söyledi.
DAİMFED Malatya Şube Başkanlığına Kadircan Esen getirildi
01 Mayıs 2024 Çarşamba - 14:18 DAİMFED Malatya Şube Başkanlığına Kadircan Esen getirildi Doğu Akdeniz İnşaat Müteahhit Birlikleri Federasyonu (DAİMFED) Malatya Şubesi 44 kurucu üyenin katılımı ile ilk toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda başkanlığa İnşaat Yüksek Mühendisi Kadircan Esen seçildi. Kurucu üyelerin katılımı ile gerçekleşen ilk toplantı da oy birliği ile DAİMFED Malatya Şubesi Başkanlığına İnşaat Yüksek Mühendisi Kadircan Esen seçildi. Kadircan Esen kendisini bu göreve layık gören federasyon ve kurucu heyete teşekkür ederek, "İnşaatı akademik, hukuki, mali, mühendislik-mimarlık, müteahhitlik ve tedarik başlıkları altında ayrı ayrı ele almamız gerekiyor. Bilimin ve hukukun çerçevesinde tüm meslektaşlarımız ile birlikte hareket ederek şehrimize ve mesleğimize katkılar sunmak istiyoruz" şeklinde konuştu. Bayrağını ve mesleğini seven herkese kapılarının açık olduğunu da ifade eden Esen, "Tüm kurum ve STK’lar ile bütüncül hareket edip Malatya’mızı eski günlerine döndürmek gayesindeyiz. Bu kurucu ekipte 2 akademisyen, 2 avukat,1 mali müşavir, 16 İnşaat Mühendisi, 5 mimar ve 1’er jeoloji, harita ve makine mühendisi ile 15 İş İnsanı arkadaşlarımız yer alıyor. Bu mesleki kombinasyonun kıymetli olduğunu düşünüyorum. Umuyorum oluşturacağımız teşkilat şeması ve yönetim kurulu ile reel ve uygulanabilir çalışmalar yaparız” diye konuştu. DAİMFED’in Malatya Şubesi kurucuları ise şu isimlerden oluşuyor: "Prof. Dr. Mehmet, Dr. Öğretim Görevlisi Cenk Fenerli, İnşaat Yüksek Mühendisi Kadircan Esen, Avukat N. Serhat Alataş, Avukat M. Mirza Dinçer, İnşaat Mühendisi Hamit Ilıcak, Mimar Mustafa A.Şavata, İş İnsanı Bülent Güngör, İnşaat Mühendisi Yılmaz Kalkan, İnşaat Mühendisi Mehmet Çetin, Mimar Reha İpekçi, İnşaat Mühendisi Mehmet Gündüz, İnşaat Mühendisi Mehmet Bak, İş İnsanı Nejdet Seçilmiş, Jeoloji Mühendisi Ramazan Arpacı, İnşaat Mühendisi Uğur Şişman, İş İnsanı Resul Kış, İnşaat Mühendisi Ahmet Taner Tan, İş İnsanı Osman Hasar, İnşaat Mühendisi Talha Karaca, İş İnsanı Mehmet Kundaktepe, Mimar Atacan Ş. Kılınç, İş İnsanı Aziz Özel, İnşaat Mühendisi M. Onur Altun, Mali Müşavir Enes Güngör, İnşaat Mühendisi Fatih Sevim, İş İnsanı Aydın Apak, Harita Mühendisi Hamit Güneş, İnşaat Mühendisi M. Alperen Deniz, Mimar Hasan Bazna, İş İnsanı M. Emin Doğaner, İnşaat Mühendisi Mustafa Çavdar, Makine Mühendisi Berkay Başer, İş İnsanı Ömer Selen, İş İnsanı M. Emin Yıldız, İnşaat Mühendisi Hüseyin Benli, İş İnsanı Yusuf Büyük, İş İnsanı Mahmut Hangül, İnşaat Mühendisi Gökhan Tavut, İş İnsanı Fuat Bayındır, İnşaat Mühendisi Emre Sağdıç, Mimar Sinan Altıntop, İş İnsanı Semih Dağlı ve İş İnsanı Musa Anşin."
Deprem bölgesinde inşaatlar yükseliyor
01 Mayıs 2024 Çarşamba - 10:35 Deprem bölgesinde inşaatlar yükseliyor Kahramanmaraş merkezli depremlerde büyük yıkım yaşayan Malatya’da kentin yeniden imarı ve ihyası için başlatılan çalışmalar sürüyor. Akçadağ ilçesinde Emlak Konut tarafından inşa edilen yeni çarşı projesinde ise yapılar yükselmeye başladı. Asrın felaketinin etkilediği şehirlerden biri olan Malatya’da kentin yeniden imarı ve ihyası için başlatılan çalışmalar aralıksız sürüyor. Kalıcı konutlar ile kırsal bölgelerdeki köy evleri çalışmalarının devam ettiği kentte şehir merkez ile Akçadağ ilçesinde inşa edilen çarşılarda ise yapılar yükseliyor. “Her türlü detayın üzerinde ehemmiyetle duruluyor” Malatya’nın yeniden imarı ve ihyası noktasında sürdürülen çalışmaların bütüncül bir şekilde ele alınarak titizlikle devam ettirildiğini ifade eden AK Parti Malatya Milletvekili İnanç Siraç Kara Ölmeztoprak, “ Asrın felaketin ardından Malatya’mızdaki imar ve inşa faaliyetlerimiz devam ediyor. Bizler sürecin hem takipçisi hem de içerisinde hızı rakamları nitelik ile nicelik olarak ihtiyaca en uygun hale nasıl ulaştırabiliriz bunun derdinde ve gayretindeyiz. İnşallah 2024 yılı sonlarına doğru çok daha güzel ve hemşerilerimizin memnuiyet seviyelerini yukarılara çekecek hem rakamlarla hem yaşam kalitesiyle birlikte hayatımıza devam edeceğiz. Çalışmalarımızın hızı titizliği, iklim ve doğal afetler açısı ile beton kalitesiyle olabilecek en iyi metre karelerde oluşturulması noktasında gerek bürokrasimizle, gerek teknik ekiplerle ve ilgili bakanlıklarla yapılan istişarelerle devam ediyor. Kent merkezindeki çarşı inşaatında sık sık incelemelerde bulunuyor her türlü detayın üzerinde ehemmiyetle durmaya çalışıyoruz. Yıl sonuna doğru bazı adalarda çalışmaların tamamlanması planlanıyor. Çarşının işlevlik kazanması şehir hayatımızı bambaşka periyotlara oturtmuş olacak inşallah” dedi. “Akçadağ’daki çalışmalar hızla devam ediyor” Depremlerde büyük ölçekte etkilenen Akçadağ ilçesindeki imar ve ihya çalışmaların da hız kesmeden devam ettiğini kaydeden Milletvekili Ölmeztoprak,” Akçadağ merkezimizde hem konut hem de ticaret alanlarımızın yer aldığı inşat alanında da çalışmalarımız hızla devam ediyor. Yeni çarşımızda blok sayımız 14 adet olup A-B-C-D bloklardan oluşuyor. A- blok 3 artı 1 konut 5 adet, B- blok 2 artı 1 konut 3 adet, C-blok ticarethane 4 adet, D-blok ticarethane 2 adet. Bağımsız bölüm olarak ifade edecek olursak ise 209 bağımsız bölüm , 3 artı 1 konutlar 72 adet, 2 artı 1 konutlar 30 adet , 1 artı 1 konutlar üç adet, dükkan 104 olmak üzere inşaatlar yükseliyor. İlçemiz Akçadağ’ı çok daha güzel noktalara taşıyacağız inşallah” diye konuştu. (HE-LO-Y
Malatya SYDV ile 750 bin depremzedeye yardım ulaştı
30 Nisan 2024 Salı - 11:32 Malatya SYDV ile 750 bin depremzedeye yardım ulaştı Malatya Valiliği İl Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından asrın felaketinin ardından yürütülen çalışmalar ile yaklaşık 750 bin kişiye toplam 5 milyon 750 bin muhtelif yardım ürünü dağıtıldığı belirtildi. 6 Şubat depremlerinin büyük yıkıma neden olduğu Malatya’da, depremzede vatandaşlar için ülkenin dört bir yanından gönderilen yardımlar Malatya Valiliği İl Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı aracılığı ile herkese ulaştırıldı. Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında depremin olduğu gün harekete geçen SYDV, gelen tüm yardım tırlarının sevk ve koordinasyonunu üstlendi. Malatya’ya gönderilen 4 bin 437 yardım tırını teslim alarak ASYA depolarında muhafaza eden SYDV yetkilileri tasnifi yapılan ürünleri geçici kurulan Sosyal Marketlerde, çadır kentlerde, konteyner kentlerde, hane ziyaretlerinde ve gezici ASYA tırları ile tüm depremzedelere ulaştırdı. Yine bu süreçte 3 bin 964 yardım tırını 2023 yılı Haziran ayına kadar il genelindeki tüm depremzedelere ulaştıran vakıf, 473 tır yardım malzemesini ise Yakınca ASYA Deposunda muhafaza altına aldı. Yaklaşık 750 bin kişiye toplam da 5 milyon 750 bin muhtelif yardım ürünü olan gıda, hijyen, battaniye, ısıtıcı dağıtımı yapılırken aynı zamanda Hasan Varol Mahallesinde bulunan ‘Sosyal Mağaza’ aracılığı ile de muhtaç durumda olan 1000 haneye 2021 yılından itibaren her ay düzenli olarak yardım ulaştırılıyor. Bu yardımların yanı sıra çocuk esirgeme kurumu, hastanelerin onkoloji servisleri ile kurum ve kuruluşlardaki çocuk veya engelli vatandaşlara kıyafet ve oyuncak gibi yardım ürünlerinin de ulaştırılırken tüm bu yardımlar Malatya İl SYDV Başkanlığı tarafından kayıt altına alınıyor. Hali hazırda bulunan yardımların tamamı, depo raf sistemi yapılarak 10 bin metrekare kapasiteye ulaşan ve süresiz olarak Vakıf Başkanlığına tahsisi olan Yakınca ASYA Deposunda muhafaza edilirken ayni yardım deposunun muhtemelen bir afet durumunda ise yaklaşık 200 bin haneye yetebilecek acil ihtiyaç ürünleri stokuna sahip.