SAĞLIK - 10 Mayıs 2024 Cuma 17:10

Kütahya Şehir Hastanesinde bir ilk

A
A
A
Kütahya Şehir Hastanesinde bir ilk

Kütahya Şehir Hastanesinde ilk defa Girişimsel Radyoloji ve Çocuk Yoğun Bakım Ünitesince, Çocuk Yoğun Bakım Ünitesinde tedavi görmekte olan ve hiçbir damar ulaşımı olamayan iki çocuk hastaya, karaciğer yolu ile (transhepatik) kalbe kadar (sağ atrium) uzanan kalıcı tünelli katater yerleştirildi.


Girişimsel Radyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Korkmaz, Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Gökhan Yavaş ve Çocuk Yoğun Bakım Uzmanı Doç. Dr. Serkan Özsoylu tarafından başarıyla gerçekleştirilen işlem sonrasında, çocukların gerekli tedaviyi alarak hayata tutunmalarının sağlandığı belirtildi.


Yapılan işlem hakkında açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Mehmet Korkmaz,” Damar yolu çocuk yoğun bakımda yatan hastaların yaşam çizgisi olarak kabul edilir. Periferik damarlar, femoral ven dediğimiz bacakların ana toplar damarları, subklavian ve juguler ven olarak bilinen üst ekstremite, baş-boyun bölgesinin ana toplar damarlarına takılan kateterler geleneksel erişim yollarıdır. Ancak bazı hastalarda bu geleneksel damar erişim yolları farklı nedenlerden dolayı tıkanmaktadır . Bu talihsiz hastalarda yaşamı korumak ve tedavilerini geçekleştirmek için son çare olarak transhepatik yani ciltten ince bir iğne ile karaciğer içindeki hepatik ven dediğimiz toplardamarlara ulaşım sağdıktan sonra kalbin sağ atrium dediğimiz bölümüne uzanan tünelli kateter yerleştirilerek güvenilir bir damar yolu sağlanmış olur. Tünelli katater, uzun süre vasküler erişim ihtiyacı olan hastalarda, tekrarlayan ven ponksiyonuna gerek kalmadan kan örneklemesi yapılabilmesi ve invaziv hemodinamik monitörizasyonu sağlaması nedeniyle hastaların hayat kalitesini iyileştirmektedir. Sürekli sıvı infüzyonu, hemodiyaliz, total parenteral nutrisyon (TPN) ve tekrarlayan kan transfüzyonu alan hastalarda sık kullanılmaktadır. Kütahya’ya da ilk defa yaptığımız bu işlemle yoğun bakımda yatan bu bebeklerimizin hayata tutunmuş olması bizleri çok mutlu etti” dedi.



Kütahya Şehir Hastanesinde bir ilk

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Önündeki araca arkadan çarptı, yarasını unutup basına bağırdı Aksaray’da aşırı hızla giderken önündeki araca arkadan çarparak yaralanan sürücü, yarasını bırakıp basın mensuplarına tepki gösterdi. Bir aracın takla attığı ve 2 aracın da hurdaya döndüğü kazada 2 kişi yaralandı. Kaza, gece yarısı Aksaray - Nevşehir Karayolu 3. kilometresinde yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray’dan Nevşehir istikametine seyreden M.A. (18) idaresindeki 68 ABY 860 plakalı Volkswagen marka otomobil, sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu önünde seyreden R.A. (32) yönetimindeki 68 AZ 909 plakalı Opel marka otomobile arkadan çarptı. Çarpışmanın etkisiyle Opel marka otomobil takla atarken Volkswagen marka otomobil emniyet şeridinde durabildi. 2 aracın da hurdaya döndüğü kazada sürücüler yaralanırken kazayı gören çevredeki vatandaşlar durumu 112 Acil Çağrı Merkezine bildirdi. İhbar üzerine olay yerine polis, sağlık ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Kısa sürede olay yerine gelen 112 Acil Yardım ekipleri yaralılara ilk müdahaleyi olay yerinde yaptı. Polis ekiplerinin yolda güvenlik önlemi aldığı kazada itfaiye ekipleri de aracın gaz kaçağını kontrol ederek önlem aldı. İlk müdahalelerinin ardından ambulanslara bindirilen sürücüler Aksaray Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisine kaldırıldı. Yaralılardan Volkswagen marka aracın sürücüsü M.A. yarasını unutup kendini görüntülemek isteyen basın mensuplarına bağırıp, “Ne çekiyorsun? Neyi çekiyorsun?” dedi. Hastanede tedavi altına alınan yaralı sürücülerin sağlık durumlarının ciddiyetini koruduğu öğrenilirken kazayla ilgili inceleme ve soruşturma başlatıldı.