KÜLTÜR SANAT - 09 Mayıs 2024 Perşembe 09:29

Meram Şehir ve Yaşam Kültürü Müzesi açıldı

A
A
A
Meram Şehir ve Yaşam Kültürü Müzesi açıldı

Konya’nın merkez Meram İlçe Belediyesi’nin, ilçenin kültürünü yaşatmak, yeni nesillere aktarmak ve misafirlerine görseller ve etkinliklerle anlatmak amacıyla hayata geçirdiği “Meram Şehir ve Yaşam Kültürü Müzesi” açıldı.


Meram’ın tarih ve kültürünü yaşatmak, yeni nesillere aktarmak ve misafirlerine görseller ve etkinlikler eşliğinde anlatmak amacıyla Meram Belediyesi tarafından hayata geçirilen Meram Şehir ve Yaşam Kültürü Müzesi’nın açılışı düzenlenen törenle yapıldı.



“Müze kültürel açıdan önemli bir misyon üstlenecek”


Törenin ev sahibi Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, yaptığı konuşmada Dutlu Caddesi üzerinde kurulan müzenin önemi, misyonu ve detayları hakkında açıklamalarda bulundu. Müzeyi, ilçenin kültürünü, sanatını, değerlerini bugüne taşımak ve geleceğe aktarmak amacıyla hayata geçirdiklerinin altını çizen Başkan Mustafa Kavuş, “Türk-Anadolu medeniyeti, her yönüyle insanlığın zirvesidir. Büyük bir onurla şunu ifade etmek isterim ki; bu zirvenin merkezi de, başkenti de bin yıldır bu şehir olmuştur. İşte bugün sizlerle birlikte açılışını yaptığımız Meram Şehir ve Yaşam Kültürü Müzemiz, tüm yönleriyle medeniyetimizin yüksek değerlerini, kültür sanat hazinelerimizi, her açıdan ulvi olan insan kaynağımızı ve bunların tek kaynağı manevi iklimimizi tabiri caizse ‘bir arama-kurtarma’ çalışmamızdır” dedi.



“Kültürümüze dair ne varsa hepsi rehberler eşliğinde anlatılacak”


Açılışı yapılan müzenin kadim medeniyet mirasının ihyası ve daha güçlü şekilde yeniden inşası anlamı taşıdığına vurgu yapan Başkan Mustafa Kavuş, müzenin içeriği hakkında, “Etnografik içerikli olan bu proje, aynı avlu içerisinde karşılıklı konumlanmış iki geleneksel Konya evi ve arkasındaki bağ arazisinde yer alıyor. Meram’ın yeni tarih ve turizm rotası üzerinde bulunan müzede, Meram insanının tüm yaşam dönemlerine dair hemen hemen her şey var. Meram’da Doğmak, Meram’da Çocuk Olmak, Meram’da Evlenmek, Meram’da Anne-Baba Olmak, Meram’da Mutfak, Meram’da Bağ-Bahçe, Meram’da Mevsimler başlıkları altında Meram’ın toplumsal törenlerini ve kültürünü etnografik malzeme ve canlandırmalarla gelecek nesillere tanıtacak ve aktaracağız. Meram’ı ve yaşam kültürünü sergilenmesinin yanı sıra ziyaretçilerin deneyimlemesi için tandırda ekmek vurma, bağ bozma, şepit açma, Meram sohbetleri ve baranalar gibi etkinliklere de ev sahipliği yapacağız. İnsanımızın nasıl yaşadığını, çocuklarını nasıl büyüttüğünü, mutfak ve yemek kültürünü, kınadan çetnevire, düğüne kadar neler yapıldığını, kısaca insana ve kültürümüze dair ne varsa hepsini rehberler eşliğinde anlatacağız” şeklinde konuştu.



“Konya Kültürünün tanıtılması açısından önemli bir proje”


Kültür ve tanıtım noktasında farkındalık oluşturan ve Konya Modeli Belediyeciliğin güzel örneklerinden biri olan müzenin açılışında olmaktan duyduğu mutluluğu dile getiren Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar ise, “Şehrimiz son yıllarda gerek kültürel değerlerimizin yeni nesillerle buluşturulmasında gerekse bunların ziyaretçilere tanıtılması noktasında çok ciddi adımlar attı. Bu adımlar yeni yetişen neslimizin kültürel anlamda donanım kazanmasında katkı sağlıyor. Bunun yanı sıra misafirlerimizin yaşayan Konya kültürünü tanıması açısından da önemlidir. Konya Büyükşehir Belediyemiz önderliğinde tüm belediyelerimizin şehre kazandırdıklarının altının kalın çizgilerle çizilmesi gerekiyor. Meram Şehir ve Yaşam Kültürü de bu önemli kazanımlardan birisi. Başkan Kavuş ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.



“Çok ince düşünülmüş, ilmek ilmek dokunmuş bir yatırım”


Meram Şehir ve Yaşam Kültürü Müzesi’ni gezerken hepbirlikte geçmişe bir yolculuk yaptıklarını ifade eden AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, müzede bir medeniyetin kolay kurulmadığına, aile hayatımızdan cemiyet hayatına kadar o kültürün insanları nasıl etkilediğine şahit olduklarını ifade etti. Bu önemli kültürel yatırım için Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş ve ekibine şükranlarını sunan Angı, “Bizleri etkileyen bu yatırıma destek veren herkese de teşekkür ediyorum. Gerçekten çok ince düşünülmüş, ilmek ilmek dokunmuş bir yatırım olmuş. Ecdadın bize bıraktığı mirası daha da ileriye taşıyacak kadar değerli bir proje. Herkesin emeklerine sağlık. Meram’da oluşturulan turizm aksını daha da zenginleştirecek ve güzelleştirecektir” ifadelerini kullandı.



“İlçem adına çok sevindim, çok gurur duydum”


Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde kaymakamlık ve valilik yaptığını hatırlatan Meram Kaymakamı Dr. Bayram Yılmaz ise Konya belediyelerinin vatandaşlara en güzel hizmetleri sunduğuna bizzat şahit olduğunun altını çizdi. Konya belediyelerinin hayatın her alanında ve şehrin her noktasında önemli hizmetlere imza attığını kaydeden Kaymakam Yılmaz, “Konya’da belediyeler ve belediyecilik hizmetleri var. Açılışı yapılan Meram Şehir ve Yaşam Kültürü Müzesi de bu hizmetlerin en güzel örneklerinden biri. Böyle hizmetleri gördükçe ilçem adına, şehrim ve ülkem adına çok seviniyor, gurur duyuyorum. Meram’a ve Konya’ya hayırlı olsun. Meram’da bu hizmetlerin devamının geleceğinden de eminim. Allah hizmetlerini bereketli kılsın” dedi.



“Çok etkileyici olan bu müze şehre yeni bir soluk getirecek”


Meram Şehir ve Yaşam Kültürü Müzesi’ni çok etkileyici ve güzel bir çalışma olarak değerlendiren Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay da, böylesi bir çalışmaya imza atan Başkan Mustafa Kavuş ve ekibini tebrik etti. Konyalıların ve şehir dışından gelenlerin deneyimleme yapacakları bu alandan etkileneceğini ifade eden Başkan Altay, müzenin ziyaretçilerinin bol olması temennisinde bulundu. Konya’yı turizmde öne çıkarmak için büyük gayret gösterdiklerinin altını çizen Başkan Altay, “Bu noktada iki amacımız var: İlki; esnafımızın, çalışanımızın turizmden daha fazla pay alması. Diğeri ise; Konya kültürünü, insanını ve belediyeciliğini tanımaları. Bu şehir Selçuklu başkenti olarak insanlığın daima hayranlıkla baktığı bir şehir. Adeta bir açık hava müzesidir. İnsanların bunları görmesi, tanıması çok kıymetli. Atılan her adımla birlikte ziyaretçi sayımız da hızla artacak. Meram’da yapımı tamamlanan bu müze şehre yeni bir soluk getirecek. Yaptığımız her yatırım ve attığımız her adımın kalitesi Konya’yı çok daha güzel hale getiriyor. Meram Belediye Başkanımız Mustafa Kavuş’a böyle güzel bir eseri şehre kazandırdığı için teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.


Konuşmaların ardından Meram Şehir ve Yaşam Kültür Müzesi’nin açılışı gerçekleştirildi. Müzeyi ve deneyimleme alanlarını gezen misafirlere Konya mutfağından ikramlarda bulunuldu.


Törene, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Meram Kaymakamı Dr. Bayram Yılmaz, AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, Selçuklu Belediye Başkan Vekili Ali İmran Arıtan, İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, Meram Belediyesi Meclis Üyeleri, AK Parti Meram İlçe Başkanı Mustafa Dolular, AK Parti Konya ve Meram Yönetim Kurulu Üyeleri, Konya Muhtarlar Derneği Başkanı Hamdi Demir, Meram Muhtarlar Derneği Başkanı Ahmet Taşdemir, muhtarlar ve şehrin sanat kültür camiasının önde gelen isimleri katıldı.



Meram Şehir ve Yaşam Kültürü Müzesi açıldı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana ‘Bir Yörük Öyküsü Sergisi’ büyük ilgi görüyor Türk kültür ve sanat hayatına önemli katkılarda bulunan özgün eserler, hizmetler sunan kişi veya kurumları, devlet adına onurlandırmak ve özendirmek üzere verilen Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’ne sahip, Türk sanat dünyasının önemli isimlerinden Etem Çalışkan’ın ‘’Bir Yörük Öyküsü’’ isimli sergisi Başkent Üniversitesi Adana Dr. Turgut Noyan Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde açıldı. Etem Çalışkan’ın harflerle resim yapan, renklerle duygularını anlatan, Türkiye’de belki dünyada da yaşayan tek sanatçı olduğunu söyleyen serginin küratörü Haluk Uygur, “Yörüklerin bağımsızlığını ve özgürlüğünü Çukurovalıların ise çalışkanlığını ve bereketini eserlerine taşıyan Çalışkan, Türk sanat tarihinde Anıtkabir’in hatlarını yazan, Atatürk’ün kişisel tarzını, liderlik anlayışını ve vasfını da yansıtan, son derece etkileyici, Türkiye’nin dört bir yanındaki resmi belgelerde, anıtlarda ve kamuya açık alanlarda yer alarak, halkın zihninde ve kalbinde özel bir yere sahip Atatürk’ün imzası olarak bilinen K.Atatürk simgesini tasarlayan kişi olarak tanınmaktadır. Dünya sanat tarihinde de harflerle resim yapan önemli bir sanatçı olarak anılacaktır’’ dedi. Sergi açılışının ardından düzenlenen söyleşide Etem Çalışkan, yörük kültürüne olan ilgisini ve bu kültürün sanatı üzerindeki etkilerini anlatarak, eserlerinin arkasındaki hikayeleri ve sanatsal sürecini de paylaştı. Büyük ilgi ve yoğun katılımla Başkent Üniversitesi Adana Dr. Turgut Noyan Uygulama ve Araştırma Merkezi Kışla Yerleşkesi’nde gerçekleştirilen bu etkinlik sayesinde katılımcılar, hem sanatçının eserlerini yakından inceleme fırsatı buldu hem de Çalışkan’ın kişisel hikayelerini dinleyerek eserlerine ve düşüncelerine dair derinlemesine bilgi edindi.
Rize Tomurcuk çayın alım fiyatı 4 bin TL oldu ÇAYKUR kilogram fiyatı 40 bin TL’yi bulan beyaz çayın hammaddesi olan tomurcuk çayı bu yıl üreticiden 4 bin TL’ye satın alacak. Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR) İmparatorların Çayı olarak bilinen Beyaz Çay üretiminde kullanılan tomurcuk çayın alış fiyatını açıkladı. Geçtiğimiz yıl kilogram fiyatı bin 500 TL olan tomurcuk çay, bu yıl kilogram fiyatı 4 bin TL’den alınacak. ÇAYKUR yapılan yazılı açıklamada beyaz çayda talebin arttığı dile getirilerek “Teşekkül olarak 2014 yılından itibaren üreticilerimizden yaş çay tomurcuğu satın alarak ürettiğimiz beyaz çay üretimine, artan piyasa talepleri doğrultusunda bu yıl da devam edilmektedir. Markamızın prestij ürünlerinden olan “Beyaz İksir” beyaz çayımızın üretim hammaddesi olan tomurcuk çayın geçen yıl 1.500 lira olan kilogram alım fiyatı, bu yıl 4.000 lira olarak belirlenmiştir. Yoğun uğraş ve toplama hassasiyeti gerektiren tomurcuk çay hasadına üreticilerimizin geçen yıllara göre daha fazla ilgi, özen göstermesi ümidiyle; hayırlı, bereketli bir çay sezonu temenni ederiz” ifadelerine yer verildi. Öte yandan üreticiden yaş olarak kilogram fiyatı 4 bin TL’den alınacağı duyurulan tomurcuk çayın ÇAYKUR tarafından işlem gördükten sonra kavanozlar halinde ‘Beyaz iksir’ adı altında satışı yapılıyor. Güncel fiyatı 800 TL olan 20 gramlık kavanozlar halinde satılan beyaz çayın kilogram fiyatı 40 Bin TL’ye ulaşıyor.
Trabzon Trabzon ’Gülcemal’ini bekliyor Trabzon’un Ortahisar ilçesinde Beşirli sahil şeridinde 9 yıl önce dolgu çalışmaları ile başlayan Gülcemal Projesinde tahkimat çalışmaları sürüyor. Dönemin Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’nun Vizyon 2019 Projeleri arasında yer alan Sahil Dolgu Projesi’nin (Gülcemal) yapım çalışması 9 yıldır sürüyor. Trabzon’a soluk aldıracak yeni bir yaşam alanı olması için Karadeniz Sahil Yolu’nun Beşirli mevkiinde 2015 yılında dolgu çalışmalarının başladığı projede 250 dönümlük alanın tahkimatı yapıldı. Kalan 500 dönümlük alanda tahkimat çalışmaları sürürken, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç projede gelinen son durumu anlattı. Her yaştan vatandaşa hitap edebilecek bir yaşam alanı yapacaklarını belirten Başkan Genç, “Hemşerilerimizin geçmişte şöyle bir yakınması oldu. Bu sahil yolu yapıldı, önemli bir ulaşım aracı ama denizle birazcık bağlantımız kesildi şeklinde. Bu konuda bazı lokasyonlarda adımlar attık ama biz istiyoruz ki Ganita’dan başlayıp kesintisiz bir şekilde Akyazı’ya doğru ulaşalım. Öyle bir sahil bandımız hem de bir yaşam alanımız olsun. Bu açıdan Gülcemal ismiyle düşündüğümüz proje bizim için çok önemli. 250 dönümlük alanın tahkimatı yapıldı. Kalan 500 dönümlük alanda tahkimat çalışmaları bir taraftan devam ediyor. Burası bir yaşam alanı, regülasyon alanı gibi hem çocuklarımıza hem gençlerimize hem büyüklerimize ayrı ayrı hitap edecek ünitelerden oluşacak. Şehrin gelişen trendimiz turizm biliyorsunuz. Çok ciddi sayıda ziyaretçimiz geliyor. Onlar da bu tür alanlar istiyorlar. Lunapark tarzında da çocuğun eğleneceği alanlar, dinlenilecek eğlenecek şekilde bir konseptle birlikte bu dönem inşallah bunu şehrimize kazandıracağız” dedi.