Yerel Haberler
Kilis
01 Mayıs 2024 Çarşamba - 14:26 Zor şartlarda çalışan çiftçiler, 1 Mayıs’ta tarlalarını boş bırakmadı Kilis’te tarım işçileri 1 Mayıs Emek ve Dayanışma gününde tarlalarda üretim yaparak ekonomiye katkı sunmaya devam ettiler. Tüm Türkiye’de 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle Kilisli üreticiler, ülke tarımına katkı sunmaya devam ediyor. Günün ilk ışıklarıyla birlikte tarlaların yolunu tutan işçiler, patlıcan ve biber fidelerini toprakla buluştur. ‘‘Çiftçinin bayramı yok’’ 1 Mayıs Emek ve Dayanışma gününde tarım işçilerinin ve çiftçilerin hiç boş durmadan ülke ekonomisine ve tarımına katkı sunmak için çalıştığını söyleyen Kilis Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Güven Özdemir, ‘‘İşçi bayramında herkes bayram yaparken çiftçiler ülkenin tarımına katkı sunmak için sahada üretime devam etmektedir. Çiftçinin ve üreticinin bayramı yok. Çiftçilerin bayramı ne zaman eve para götürürse o gün onların en mutlu günüdür ve onların bayramıdır. Herkes evinde dinlenirken şu anda çiftçiler ve üreticiler sahada üretmeye devam ediyor’’ dedi. ‘‘Zabaran patlıcanı bayramda toprakla buluştu’’ Bölgenin tescilli ürünü olan zabaran patlıcanının fidelerini 1 Mayıs’ta toprakla buluştuğunu söyleyen Özdemir, ‘‘Çiftçilerimiz hiç boş durmadan 1 Mayıs’ta da biber ve tescilli patlıcan fidelerini toprakla buluşturdu. Türkiye’de biber üretiminde 2’inci olan Kilis’te biber fidelerini de toprakla buluşturdu. Çiftçilerin ne bayramı ne de tatili var’’ diye konuştu. ‘‘Herkes evinde tatilini yaparken bir burada çalışıyoruz’’ Tüm Türkiye’de 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle Kilisli üreticilerin çalıştığını söyleyen Çiftçi Cuma Aygün, ‘‘1 Mayıs dolayısıyla herkes evinde tatilini yaparken biz burada ekonomi için çalışıyoruz. Aile büyüklerimizle birlikte uzun zamandan beridir çiftçilik işiyle uğraşmaktayız. Çiftçinin bayramı evine ne zaman para götürürse işte o gün onun bayramıdır’’ dedi.
Depremzede çocuklar uçurtma şenliği ile çifte bayram yaşadı
23 Nisan 2024 Salı - 19:07 Depremzede çocuklar uçurtma şenliği ile çifte bayram yaşadı Kilis’te, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 104. yıldönümü nedeniyle Kilis Valiliği tarafından sınır manzarası olan Resul Osman Mesire alanında uçurtma şenliği düzenlendi. Kilis Valiliği koordinesinde ‘Uçurtma Şenliği’ yoğun katılımla gerçekleştirildi. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile birlikte Kilisli depremzede çocuklar adeta çifte bayram heyecanı yaşadı. Yüzlerce çocuğun olduğu etkinlikte, çocuklar ile birlikte aile büyükleri de doyasıya eğlendi. Etkinliğe Kilis Valisi Tahir Şahin katılarak çocukların sevincine ortak oldu. Uçurtma şenliğine yoğun katılım olduğunu söyleyen Kilis İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Kadir Söylemez, ‘‘Atamızın çocuklara tüm dünya çocuklarına armağan ettiği 23 Nisan için Kilis Valiliğinin düzenlediği uçurtma şenliğine geldik. Çocuklarımızla birlikte geldik ve onlar eğlenirken bizlerde eğleniyoruz’’ dedi. 23 Nisan programları içerisinde uçurtma şenliği olduğu için çok mutlu olduğunu dile getiren 1’inci sınıf öğrencisi Erdem Karadişoğulları, "23 Nisan etkinliklerinde ben şarkı söyledim ve gün içerisinde çok yorulmuştum. Şuan çok eğleniyorum çünkü burada uçurtma uçurduk" diye konuştu. Uçurtma şenliğinde çok yorulduklarını söyleyen İlkokul öğrencileri Erdem Sunbak ve Mehmet Emin, "23 Nisan etkinliklerinde uçurtma uçurdukları için çok mutlu ve bir o kadar da yorulduk. Buradan herkesin bayramını kutluyoruz" dedi. Havaların sıcak olmasına rağmen çok eğlendiğini söyleyen 4’üncü sınıf öğrencisi Mustafa Polatkıran, "Bu etkinliği çok beğendim. Eve gittiğim zaman buraya gelemeyen arkadaşlarıma günümün nasıl geçtiğini anlatacağım. Koşturduğum için çok yoruldum. Allah’ım sıcak ülkede yaşayanlara yardım etsin" dedi. Uçurtma şenliğinin her zaman yapılması gerektiğini söyleyen Muhamed Yusuf Atasever, "Biz çocuklar için bu gün çok güzel şenlik düzenlendi. Arkadaşlarımla birlikte güzel vakit geçirdik. Ben buradan hem okulumuza hem de Kilis Belediye Başkanı ve Kilis Valisine çok teşekkür ederim" diye konuştu.
Kilis’te biber fideleri çocukların elleriyle toprakla buluştu
22 Nisan 2024 Pazartesi - 13:36 Kilis’te biber fideleri çocukların elleriyle toprakla buluştu Kilis’in Polateli, Musabeyli ve Elbeyli ilçelerinde biber üreticileri fideleri toprakla buluşturdu. İlk fidelerin toprakla buluşturulduğu etkinliğe çocuklar da katıldı. Kilis’te 45 bin dekar alanda sofralık, salçalık, kurutmalık, baharatlık ve dolmalık olarak üretimi yapılan biber fidelerinin dikimi başladı. 6 Şubat’ta yaşanan asrın felaketinden etkilenen Kilis’te çiftçiler, geçen sene olduğu gibi bu sene de yüksek rekolte beklentisiyle umutlarını toprakla buluşturdu. "Acının fideleri toprakla buluştur" 45 bin dekar alandan üretilen biberin Türkiye’nin her noktasına gönderildiğini söyleyen Kilis Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Güven Özdemir, "Suriye’ye sınır kent olan Kilis’te 45 bin dekar alanda biber fidelerini toprakla buluşturma mesaisi başladı. Kent genelinde 20 bin dekar alanı baharatlık çeşidi, 25 bin dekar alanda ise salçalık ve dolmalık olarak piyasaya girmektedir. Biz şu an acının fidelerini Suriye’ye sınır noktasındaki topraklarla buluşturduk. Geçen sene fiyat ve verim olarak çok iyiydi. Bu sene beklentimiz daha da iyi olacak" dedi. "Yarının umutları çocuklar, fideleri toprakla buluşturdu" Türkiye’de hem verim hem de üretim konusunda 2. olan biber fidelerinin toprakla buluştuğunu söyleyen Güven Özdemir, "Yarının umutları olan çocuklar da tarlalarda bizlerle birlikte fide dikim programına katıldı. Suriye’ye sıfır noktasında biber fideleri toprakla buluştu, bereketli bir yıl diliyoruz" diye konuştu. "İnşallah bu yıl üreticinin ve tüketicinin istediği bir yıl olur" Kilis’in önemli geçim kaynağı olan biber mesaisinin başladığını vurgulayan çiftçi Umut Göçmen ise geçen sene yüksek rekolte ile biber hasadı yapıldığını ve 4 Nisan’dan sonra sofralık, salçalık ve kurutmalık biberin fidelerini toprakla buluştuğunun altını çizdi. Çiftçi Umut Göçmen, "Sabah ezanından sonra tarlaların yolunu tutan çiftçi ve tarım işçilerinin hummalı mesaisi başladı. Çeşit olarak bölge genelinde büyük bir artışla biber ekimi bulunmakta. İnşallah bu yıl hem üreticinin hem de tüketicinin istediği bir yıl olur. Geçen sene olduğu gibi sezon kurak geçmezse bu sene dönüm başına beklentimiz 8-9 ton olacaktır" şeklinde konuştu.
Kilis’te biber fideleri çocukların elleriyle toprakla buluştu
22 Nisan 2024 Pazartesi - 13:35 Kilis’te biber fideleri çocukların elleriyle toprakla buluştu Kilis’in Polateli, Musabeyli ve Elbeyli ilçelerinde biber üreticileri fideleri toprakla buluşturdu. İlk fidelerin toprakla buluşturulduğu etkinliğe çocuklar da katıldı. Kilis’te 45 bin dekar alanda sofralık, salçalık, kurutmalık, baharatlık ve dolmalık olarak üretimi yapılan biber fidelerinin dikimi başladı. 6 Şubat’ta yaşanan asrın felaketinden etkilenen Kilis’te çiftçiler, geçen sene olduğu gibi bu sene de yüksek rekolte beklentisiyle umutlarını toprakla buluşturdu. ‘‘Acının fideleri toprakla buluştur’’ 45 bin dekar alandan üretilen biberin Türkiye’nin her noktasına gönderildiğini söyleyen Kilis Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Güven Özdemir, ‘‘Suriye’ye sınır kent olan Kilis’te 45 bin dekar alanda biber fidelerini toprakla buluşturma mesaisi başladı. Kent genelinde 20 bin dekar alanı baharatlık çeşidi, 25 bin dekar alanda ise salçalık ve dolmalık olarak piyasaya girmektedir. Biz şuan acının fidelerini Suriye’ye sınır noktasındaki topraklarla buluşturduk. Geçen sene fiyat ve verim olarak çok iyiydi. Bu sene beklentimiz daha da iyi olacak’’ dedi. "Yarının umutları çocuklar, fideleri toprakla buluşturdu" Türkiye’de hem verim, hem de üretim konusunda 2. olan biber fidelerinin toprakla buluştuğunu söyleyen Güven Özdemir, "Yarının umutları olan çocuklar da tarlalarda bizlerle birlikte fide dikim programına katıldı. Suriye’ye sıfır noktasında biber fideleri toprakla buluştu, bereketli bir yıl diliyoruz’’ diye konuştu. ‘‘İnşallah bu yıl üreticinin ve tüketicinin istediği bir yıl olur’’ Kilis’in önemli geçim kaynağı olan biber mesaisinin başladığını vurgulayan çiftçi Umut Göçmen ise geçen sene yüksek rekolte ile biber hasadı yapıldığını ve 4 Nisan’dan sonra sofralık, salçalık ve kurutmalık biberin fidelerini toprakla buluştuğunun altını çizdi. Çiftçi Umut Göçmen, "Sabah ezanından sonra tarlaların yolunu tutan çiftçi ve tarım işçilerinin hummalı mesaisi başladı. Çeşit olarak bölge genelinde büyük bir artışla biber ekimi bulunmakta. İnşallah bu yıl hem üreticinin hem de tüketicinin istediği bir yıl olur. Geçen sene olduğu gibi sezon kurak geçmezse bu sene dönüm başına beklentimiz 8-9 ton olacaktır’’ şeklinde konuştu.
Sıcaklıkların artmasıyla kene vakaları görülmeye başladı, uzmanlar uyardı
21 Nisan 2024 Pazar - 10:30 Sıcaklıkların artmasıyla kene vakaları görülmeye başladı, uzmanlar uyardı Havaların ısınması ile birlikte kenelerden bulaşan KKKA virüsü tehdidinin yeniden baş gösterdiğine dikkat çeken uzmanlar, açık alanlarda gezintiye çıkanları dikkatli davranmaları yönünde uyardı. Halk arasında bilinen adıyla kene ısırması olan Kırım Kongo Kanamalı Ateş (KKKA) hastalığı, Türkiye’de özellikle kırsal kesimlerde kentlere oranla daha fazla görülüyor. Vakalarda yanlış müdahale sebebiyle KKKA; ateş, halsizlik, iştahsızlık, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal ve ağır vakalarda kanama gibi izler ile kendisini gösterebiliyor. Son yağan yağmurlardan sonra havaların ısındığını ve bu ısınmayla birlikte doğadaki bazı kene türlerinin insanlara ölümcül Kırım Kongo Kanamalı Ateşli (KKKA) virüsü bulaştırdığını söyleyen Uzman Aile Hekimi Dr. Saadet Gök, "Havaların ısınmasıyla birlikte park, bahçe ve tarım alanlarında geçirilen vakit arttı. Nisan ayının başından Ağustos ayının sonun kadar kene vakalarının arttığı biliniyor. Özellikle açık alanlara gittiğimizde kenenin daha iyi görüle bilmesi için açık renkli kıyafetlerin giyilmesi çok önemli. Pantolonların çorapların içerisine konulması ve beraberinde çizmenin giyilmesi çok önemli. Eve döndüğümüzde ise dirsek arkası, bacakların arkası, ense, kulak arkası vücudumuzda kene var mı diye kontrol etmemiz gerekmektedir. Kene ısırdıysa mutlaka sağlık ocağına gitmemiz gerekmektedir. Keneyi çıkartmak isterseniz çıplak el ile değil de elimize eldiven ya da poşet geçirerek kenenin çıkarılması sağlanabilir. Daha sonra ise en kısa sürede en yakın sağlık ocağına gidilmesi gerekmektedir’’ dedi.
Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı
19 Nisan 2024 Cuma - 12:37 Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı Kilis’te tarım alanlarının kullanmasının etkileştirilmesi için 3 bin 53 çiftçiye 650 bin adet domates, patlıcan ve biber fidesi dağıtıldı. Kilis İl Tarım ve Orman Müdürlüğü bahçesinde gerçekleşen fidan dağıtımı töreninde 3 bin 53 çiftçiye 650 bin adet domates, patlıcan ve biber fidesini çiftçilere ücretsiz olarak dağıttı. Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında sebze fidesi dağıtım töreni düzenlediğini söyleyen İl Tarım ve Orman Müdürü Levent Küçük, ‘‘Take Projesi tarım arazilerinin kullanımının etkinleştirilmesi için, işlenmeyen ve nadasa ayrılan alanlar ile işlemeli tarıma uygun olmayan alanlar öncelikli olmak üzere, uygun tarımsal üretim yöntemleri kullanmak suretiyle bitkisel üretimin artırılmasıdır. Bu proje kapsamında başta kadın ve genç üreticiler olmak üzere, düşük gelirli, küçük ölçekli, organik tarım ve iyi tarım uygulamaları yapan, sözleşmeli üretim yapan üreticiler öncelikli olarak projeden faydalandırıldı. 2021 yılından bugüne kadar take projesi kapsamında ilimizde buğday, mercimek, arpa tohumu ve sebze fidesi, olarak 3 bin 53 üreticimize projelerden faydalandırılmış, Bakanlığımız ve valiliğimiz destekleri ile 4 yılda toplam 13 milyon TL katkı ile toplam 25,3 milyon TL değerinde tohum ve fide projesi hayata geçirilmiştir’’ dedi.
Kilis’te geleneksel çocuk oyun şenliği düzenlendi
18 Nisan 2024 Perşembe - 15:51 Kilis’te geleneksel çocuk oyun şenliği düzenlendi Kilis’te geleneksel olarak düzenlenen ‘Çocuk Oyunları Şenliği’ başladı. Kilis’te İl Milli Eğitim Müdürlüğü koordinesinde 32 okuldan yaklaşık bin öğrencinin katıldığı ‘Çocuk Oyunları Şenliği’ başladı. Şenlikte öğrenciler doyasıya eğlendi. Düzenlenen Geleneksel Çocuk Oyunları Şenliği’nde öğrenciler yağ satarım bal satarım, mendil kapmaca, yakan top ve sek sek’’ gibi oyunlar oynadı. Şenlikte başarılı olan öğrencilere 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda ödüllerinin verileceği bildirildi. Çocukların sağlıklı şekilde yetişmesi ve enerjilerini atması için sene başından itibaren üzerinde durduğu geleneksel çocuk oyunları şenliğini gerçekleştirdiklerini söyleyen Kilis İl Milli Eğitim Müdürü Abdulkadir Altay, ‘‘Toplam 32 okuldan yaklaşık bin öğrencinin katılımıyla birbirinden çekişmeli geçen 4 oyunu çocuklar gönüllerince oynuyorlar. Biz burada onların mutluluğuna ve heyecanına eşlik ediyoruz. Ata oyunları olarak bilinen büyüklerinin oynadıkları oyunları kendileri burada hem tekrarlamış hem de o kültüre tekrar gitmiş oluyorlar. Biz bu oyunları çocuklarımıza oynatarak dijital bağımlılığı ve kapalı ortamlarda kalan çocuklarımızın hareketsiz yaşamlarını harekete ve neşeye geçirtme çalışma içerisindeyiz’’ dedi. Arkadaşlarıyla birlikte oynadığı oyunu tatil zamanındayken de oynayacağını söyleyen 4’üncü sınıf öğrencisi Begüm Azra Dedekoğlu ise, "Burada oynanan oyunları mutlaka arkadaşlarıma anlatacağım ve onlarla bir araya geldiğimde de birlikte oynayacağız. Ben ve arkadaşlarım çok mutlu, çok güzel zaman geçiriyoruz’’ diye konuştu.