EKONOMİ - 14 Temmuz 2018 Cumartesi 13:32

Mobilya sektörü kendi ustasını kendi yetiştirecek

A
A
A
Mobilya sektörü kendi ustasını kendi yetiştirecek

Türkiye’nin ihracatta dış ticaret fazlası veren sanayi sektörlerinin başında gelen Mobilya sektörü, mobilya üretiminde kalifiye eleman kaynağı sorunu yaşıyor.

Türkiye’nin ihracatta dış ticaret fazlası veren sanayi sektörlerinin başında gelen Mobilya sektörü, mobilya üretiminde kalifiye eleman kaynağı sorunu yaşıyor.


Mobilya sektörü üretiminde kalifiye iş gücü sorunu yaşarken, meslek liselerinin mobilya ile ilgili bölümleri gençler tarafından tercih edilmiyor. Mobilya sektörü, üretimde yaşadığı usta açığını gidermek için kolları sıvadı. Mobilyacılar, imece usulü fon oluşturup meslek liselerinin mobilya bölümü öğrencilerine 3 yıl süreyle burs vermek için harekete geçti. Mobilya sektörü, burs projesi ile gençlerin meslek liselerinin mobilya bölümlerini tercih etmesini sağlamayı amaçlıyor.


Meslek liselerinin mobilya ile ilgili bölümlerinin kontenjanlarının yüzde 60 civarında boş kaldığına işaret eden Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Doğan Yağcı, meslek liselerinden mezun olan öğrencilerin de işletmelerin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde eğitim görmediklerini gözlemlediklerini kaydetti. Yağcı, İzmir’de mobilya sektöründe işletmelerin döşeme dalında eğitim veren okul ihtiyacı olduğunu; ancak, İzmir’de bu alanda eğitim veren sadece bir meslek lisesi olduğunu dile getirdi.



Mobilya sanayicilerinden burs fonu oluşturulacak


Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Denetim Kurulu Üyesi Özge Ertuğrul Parlas’ın başkanlığında bir komite oluşturduklarını belirten Yağcı, “Koç Holding’in ’Meslek Lisesi Memleket Meselesi’ projesini inceledik. Mithatpaşa Endüstri Meslek Lisesi ile temas kurduk. Mobilyacı üyelerimizin katılacağı bir burs fonu oluşturulacak. Meslek Liselerinin Mobilya bölümlerini tercih eden öğrencilere bu fondan aylık 300 TL burs verilmesi planlıyor. Bu sayede mobilya sektörünün kalifiye eleman kaynağı açığını kapanacağına inanıyoruz. Bu projenin koordinasyonunda ve burs toplama sürecinde mobilya sektörümüzün sivil toplum kuruluşları etkin rol üstlenecek” diye konuştu.



Gürle: “Öğrenciler son sınıfta işletmelerde beceri eğitimi görecek”


Mobilya bölümlerini seçecek meslek lisesi öğrencilere aylık 300 TL’lik bursu 3 yıl boyunca vermeyi hedeflediklerini anlatan Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Fuat Gürle ise son sınıf öğrencilerine işletmelerde beceri eğitimi imkanı da sağlayacaklarını dile getirdi.


Gürle, "Mezun olan öğrenciler okullarını bitirdiklerinde uygun maaşlarla işe başlayacaklar ve iş kaygısı yaşamayacaklar. Bu proje ile mobilya sektörümüz kalifiye eleman açığını kapatırken, meslek liselerinin mobilya bölümlerinin doluluk oranları artacak gençlerimiz iş sahibi olacak, işsizlik düşecek" diyerek sözlerini noktaladı.


Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği, endüstri meslek liselerinin mobilya bölümlerinde okuyan öğrencileri sektöre kazandırmak için 2018-2019 eğitim yılında Mithatpaşa Endüstri Meslek Lisesi’ni pilot okul seçip projeyi hayata geçirmek istiyor. 2019/20 eğitim sezonunda ise; projenin genişletilmesi amaçlanıyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Bakan Göktaş: "YADES programı ile 153 bin 98 yaşlımıza ulaştık" Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, "YADES programı ile bugüne kadar toplam 64 milyon 333 bin lira finansman desteği sağladık. 28 ilimizde 91 farklı proje ile 101 bin 591 hanede 153 bin 98 yaşlımıza ulaştık" dedi. Bakan Göktaş, yaşlılara yönelik yaş dostu hizmet modellerini çeşitlendirip yaygınlaştırdıklarını belirterek, hayata geçirdikleri aile odaklı bakımı destekleyen "Bütünleşik Bakım Modeli" ile yaşlının ihtiyacına göre kurumsal bakım, evde bakım yardımı, evde bakıma destek ve gündüzlü bakım modellerini uyguladıklarını aktardı. "Evde Bakım Desteği"nin en önem verdikleri başlıklardan biri olduğuna dikkati çeken Göktaş, "Kuşakların birlikte yaşadığı bir Türkiye için çalışıyoruz. Bu doğrultuda yaşlı bireylerin aileleri yanında bakım hizmeti almalarını sağlamak üzere öncelik verdiğimiz Evde Bakım Yardımı’ndan 123 bin 463 yaşlı birey faydalanıyor. Psikososyal rehabilitasyon, gündüz bakım ve evde destek hizmetlerini sunduğumuz 41 Gündüzlü Bakım ve Aktif Yaşam Merkezi ile yaşlılarımıza hizmet veriyoruz" ifadelerini kullandı. Göktaş, 2016 yılında ise Türkiye’de ikamet eden ve sosyal hizmete ihtiyaç duyan 65 yaş üstü yaşlıların korunması ve desteklenmesi amacıyla, biyo-psiko sosyal bakıma ihtiyacı olanların yaşadıkları mekanlarda gerekli bakımlarının yapılarak yaşamlarını kolaylaştıran Yaşlı Destek Programı (YADES) başlatıldığını hatırlattı. "YADES programı ile 153 bin 98 yaşlımıza ulaştık" Bakan Göktaş, şunları kaydetti: "YADES kapsamında, hizmete ihtiyaç duyan yaşlılarımıza yaşadıkları mekanlarda evde bakıma destek, psikososyal destek, kültürel faaliyet, manevi destek ve çeşitli gönüllülük faaliyeti hizmetleri sunuyoruz. Yaşlıların yaşamlarını kendi evlerinde, ailelerinin yanında sürdürebilmeleri için belediyelerin evde bakıma destek ve gündüzlü bakım hizmetlerini desteklemek için hazırladıkları projeleri destekleyen YADES programı ile bugüne kadar toplam 64 milyon 333 bin lira finansman desteği sağladık. 28 ilimizde 91 farklı proje ile 101 bin 591 hanede 153 bin 98 yaşlımıza ulaştık. YADES’i ülke genelinde yaygınlaştırma çalışmaları kapsamında yeni projelere destek vermeyi sürdüreceğiz."