YEREL HABERLER - 17 Ocak 2012 Salı 11:30

5 MİLYON ÜZERİNDE YAŞLI NUFÜSA SAHİBİZ

A
A
A
5 MİLYON ÜZERİNDE YAŞLI NUFÜSA SAHİBİZ

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmet Kırpınar, 2008 de yapılan adrese dayalı nüfus sayımı sonuçlarına göre Türkiye’de 5 milyon üzerinde yaşlı nüfusun bulunduğunu söyledi.
Yaşlıların ruhsal, fiziksel, sosyal, ekonomik, yasal olmak üzere çeşitli sorunları olduğunu anımsatan Kırpınar, unutkanlığın ve bellek işlevlerinde azalmanın yaşlılarda oldukça sık görülen bir durum olduğunu ifade etti. Kırpınar, 55-64 yaş grubunda unutkanlığın yüzde 41, 70-85 yaş grubunda yüzde 52 seviyesinde tespit edildiğini belirtti.
“İleri yaştaki bireyler hastalık korkusunu taşırken, erişkinler ebeveynlerinin bu tür bir hastalığı olduğunda çaresiz kalacaklarını düşünerek karamsar kalmaktalar” diyen Kırpınar, bu nedenle bellek ve unutkanlık konusunun yaşlıların gündemindeki en önemli sorun alanlarından biri olduğunu anlattı.
Alkolün, sigaranın, bazı ilaçların, kafein ve amfetaminlerin, devam eden sağlık sorunlarının, uyku, diyet ve stres gibi nedenlerin unutkanlığa yol açan etmenler arasında olduğunu anımsatan Kırpınar, yaşlıların minareler, vitaminler yönünden bilinçli bir şekilde beslenmeleri, su ve şeker dengelerine dikkat etmeleri, fiziksel ve mental (beyinsel) egzersiz yapmaları durumunda yaşlılığın çok daha kaliteli bir süreç olarak yaşanacağını sözlerine ekledi.
Yaşlıların yüzde 80’ninde kronik rahatsızlıklar bulunduğunu, bakımlarının da bu gerçeklik doğrultusunda yapılması gerektiğini anlatan Kırkpınar, yaşlıların yaşam ortamlarının özenli bir şekilde oluşturulması gerektiğini ifade etti.
Yaşlı odalarının florsan ışıkları yerine gün ışığı-sarı ışıkla aydınlatılması gerektiğini ifade eden Kırkpınar, “Banyo, tuvalet gibi ortamlar yaşlılar için sürekli aydınlık tutulmalı. Yaşlıların her yıl göz kontrolleri yaptırması gerekir. Kuru göz sorununa karşı da saç kurutma ve diğer ısıtıcıları kullanmamaları zorunludur. İşitme sorunlarına karşı karşılarında durup yüzlerine bakarak konuşmalıdır. Fısıltılı konuşmak yaşlılarda yanlış anlamalara neden olmaktadır. Bundan da kesinlikle kaçınmalıdır. Tuz ve şekerin tansiyonu ve diyabeti artırdığı bilinmeli ve yaşlılarda bu iki maddenin tüketimine azami dikkat edilmelidir. Dokunma, ağrı, basınç ve ısı duyularında da yaşlıların değişiklikler olmaktadır. Bu nedenle sobalardan, elektrikli ısıtıcılardan ve ayaklarını radyatörlere dayayarak dinlenme veya yatmalarına fırsat verilmemeli. Yaşlılarda derinin neminin korunması da önemli. Bu yüzden değeri düşük sabunlar ve şampuanlar yaşlılarda kullanmamalı. Yaşlıların günde 1,5-2 litre kadar su tüketmeleri sağlıklarını korumada önemli.”diye konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Sultangazi Belediye Başkanı Dursun gençlerle bir araya geldi Sultangazi Belediye Başkanı Abdurrahman Dursun, ilçedeki gençlerle bir araya gelmeye devam ediyor. Onlarla hayata ve eğitime dair keyifli bir sohbet gerçekleştiren Başkan Dursun, soruları da samimiyetle yanıtlıyor. Gençleri ön planda tutan projeleri hayata geçiren, onların fikirlerini önemseyen Sultangazi Belediye Başkanı Abdurrahman Dursun, öğrencileri ağırlamaya devam ediyor. Bu kez Bahattin Yıldız Anadolu Lisesi öğrencileriyle bir araya gelen Başkan Dursun, Dijital İletişim Merkezi’nde gençlerin sorularını yanıtladı. Samimi sohbete öğrencilerin esprili yanıtları da eklenince ortaya renkli görüntüler çıktı. Sultan şehir gençlerle mümkün Sultangazi’nin ancak gençlere gerektiği değeri vererek Sultanşehir’e ulaşabileceğinin altını çizen Belediye Başkanı Abdurrahman Dursun; “Burada ağırladığımız gençlere hep söylüyorum. Burada bir başkan olarak değil, bir abi bir arkadaş olarak bulunuyorum. Tecrübelerimizi paylaşmak, ilçemizde yapılanlar hakkında bilgi vermek, sizlerin fikirlerini almak için sık sık bir araya geliyoruz. Hayata dair, yaşama dair keyifli bir sohbet gerçekleştiriyoruz. Gençlerimizin bakış açısı bizlere de yeni şeyler öğretiyor. İlçemizde yapacağımız çalışmalarımızı şekillendirmemize fırsat veriyor. Gençlerimiz bizim şehrimizin renkleri. O renkleri canlı tutmak, daha çok ışık saçmasını sağlamak için 7/24 çalışıyoruz” diye konuştu.
Bursa İnegöl Belediyespor 3 kulvarda derecelere uzandı İnegöl Belediye Spor Kulübü sporcular; bisiklet, oryantiring ve spor tırmanış branşlarında katıldığı müsabakalardan derecelerle döndü. Sporu tabana yaymak ve her öğrencinin en az bir spor branşıyla ilgilenmesi maksadıyla çalışmalarını sürdüren İnegöl Belediye Spor Kulübü, Türk sporuna yeni sporcular kazandırmaya devam ediyor. Katıldığı müsabakalarda hemen her branşta başarılar elde eden ve şehri gururlandıran İnegöllü sporcular, milli takımların da dikkatini çekiyor. Pek çok sporcu, İnegöl ile birlikte ay yıldızlı formayla milli takımı da temsil ediyor. Son olarak Ekim ayında yapılan farklı müsabakalarda İnegöl Belediyesporlu sporcular 3 farklı branşta derecelere uzandı. Bisiklette 135 sporcu arasından 3’üncü oldu İnegöl Belediyespor Bisiklet Takımı sporcusu Murat Pehlevan, Antalya’dan başlayıp Toroslarda Feslikan Yaylasında son bulan 50 km ve 2000 metre tırmanışla tamamlanan zorlu yarışta 135 sporcu arasından 3’üncü olmayı başardı. İnegöllü sporcular oryantiringden kürsülere ambargo koydu 24-27 Ekim 2024 tarihlerinde Bursa’da gerçekleştirilen Uluslararası Bursa Oryantiring Yarışlarında da İnegöl Belediyesporlu sporcular adeta kürsüye ambargo koydu. Uluslararası Bursa Oryantiring Yarışlarında katıldıkları tüm kategorilerden madalyayla İnegöl Belediyespor oryantiring takımı; 7 birincilik, 7 ikincilik, 4 üçüncülük olmak üzere toplam 18 madalyayla yarışmaya damgasını vurdu. Spor tırmanışta uluslararası başarı İnegöl Belediye Spor Kulübü Spor Tırmanış milli takım sporcusu Sefa Yaman, Bulgaristan Varna’da düzenlenen Spor Tırmanış Lider Balkan Şampiyonasında boy gösterdi. Sıralama turunda 14 kişi arasında 4’üncü olarak finale kalan başarılı sporcu, aynı gün final turunda da 5’inci olmayı başardı. Genç sporcu 16-17 Kasım 2024 tarihinde İstanbul’da yapılacak olan Spor Tırmanış Boulder Balkan Şampiyonasında da milli takımımızı temsil edecek.