GENEL - 09 Mayıs 2016 Pazartesi 17:46

Tarihçilerin Gözünden "Kut'ül Amare"

A
A
A
Tarihçilerin Gözünden "Kut'ül Amare"

100. Yılında Uluslararası Kut’ül Amare Zaferi Sempozyumu, 10 Mayıs’ta Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayında düzenlenecek.
Cumhurbaşkanlığı himayesinde Marmara Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanlığı ve Tarih Bölümü, Yeditepe Yayınevi işbirliğiyle Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayında 10 Mayıs’ta "100. Yılında Uluslararası Kut’ül Amare Zaferi Sempozyumu" düzenlenecek. Yurt dışından çok sayıda bilim insanının katılacağı sempozyumda, Zekeriya Türkmen "Askeri Açıdan Irak Harekatının Değerlendirilmesi"; Sezai Dumlupınar "Kut’ül Amare Zaferine Giden Süreçte İngilizlerin Stratejisi"; Altay Cengizer, İngiltere’nin Birinci Dünya Savaşı Döneminde Mezopotamya Harekatına Yaklaşımı"; Mahmoud al-Qaysi, "Iraklı Tarihçilerin Kut’ül Amare Savaşıyla ilgili Görüşleri", David Omissi, "Yeryüzündeki En Büyük Müslüman Gücü: İslam, Hint Ordusu ve Britanya Hindistan’ının Büyük Stratejisi, 1914-1916"; Orhan Avcı, "Kuşatma Sırasında Kut’ül Amare’de Hayat"; Usama Numan al-Duri, "Kut’ül Amare Savaşında Açlığın Britanya Kuvvetlerinin Teslim Olmasındaki Rolü"; Cemalettin Taşkıran, "General Towshend’in Raporlarına Göre Kut’ül Amare’de İngiliz Savunması"; Mahmut Akkor, "Kut’ül Amare Esirleri", Muzaffer Albayrak, "General Towshend’in Esaret Günleri (Kût’tan Mondros’a"; Nikolas Gardner, "Kut’ül Amare Muhasarası ve Hint Ordusu"; Nadheer Jabbar Huseyin, "Aşiretlerin Kut’ül Amare Savaşında Britanya Kuvvetlerine Karşı Tutumu"; Kadir Kon, "Almanların Gözüyle Kut’ül Amare Savaşı"; Erhan Afyoncu da, "Kut’ül Amare Zaferi ile İlgili Türkçe Hatıratlar" konulu bildiri sunacak.
100. Yılında Uluslararası Kut’ül Amare Zaferi Sempozyumu, Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayında 10 Mayıs günü saat 09.30-18.30 arası düzenlenecek.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Yurtta hava durumu Yurdun genelinin parçalı ve çok bulutlu, Marmara, Ege, Batı Akdeniz, Batı Karadeniz, Doğu Karadeniz’in iç kesimleri, Doğu Anadolu (Van, Hakkari ve Şırnak hariç), Güneydoğu Anadolu’nun doğusu ile Ankara, Eskişehir, Çankırı, Sivas, Kayseri, Ordu, Giresun, Şanlıurfa çevreleri ve Trabzon’un batı kesimlerinin aralıklı yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Trakya, Batı Karadeniz’in iç kesimlerinin yüksekleri ile Doğu Anadolu’nun kuzeyinin yüksek kesimlerinde karla karışık yağmur ve kar; yağış alan diğer yerlerde yağmur ve sağanak şeklinde görülmesi beklenen yağışların Marmara, Kıyı Ege ile Manisa, Ardahan, Kars, Erzurum, Tunceli, Muş ve Bingöl çevrelerinde yerel kuvvetli olması bekleniyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nce yapılan tahminlere göre, hava sıcaklıkların Marmara’da 3 ila 5 derece azalacağı, diğer yerlerde önemli bir değişiklik beklenmiyor. Rüzgarın ise genellikle güneyli, Marmara’da kuzeyli yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette, Marmara, Ege ve Akdeniz’in iç kesimleri, İç Anadolu’nun güney ve doğusu, Orta ve Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu ile Güneydoğu Anadolu’nun kuzeyinde kuvvetli ve kısa süreli fırtına (40-70 km/sa) şeklinde eseceği tahmin ediliyor. Bazı illerde beklenen hava durumuyla günün en yüksek sıcaklıkları ise şöyle: Ankara: Çok bulutlu, aralıklı sağanak yağışlı 16 İstanbul: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların, yerel kuvvetli olması bekleniyor. 9 İzmir: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak yağışlı yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların, yerel kuvvetli olması bekleniyor. 19 Adana: Çok bulutlu 24 Antalya: Çok bulutlu, sağanak yağışlı 19 Samsun: Parçalı ve çok bulutlu 17 Trabzon: Çok bulutlu, batı kesimleri sağanak yağışlı 18 Erzurum: Çok bulutlu, aralıklı yağmur ve sağanak yağışlı, yüksekleri karla karışık yağmur ve kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. 10 Diyarbakır: Çok bulutlu, aralıklı sağanak yağışlı 22
Ankara Ticaret Bakanlığı: "Limon ihracatı 8 Nisan 2025 tarihi itibarıyla geçici olarak durdurulmuştur" Ticaret Bakanlığı, limon ihracatının 8 Nisan 2025 tarihi itibarıyla geçici olarak durdurulduğunu açıkladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, son dönemde ülkenin belirli bölgelerinde yaşanan soğuk hava ve don vakaları dikkate alınarak, limon ürününde yurt içi arz ve talep dengesinin korunması ve arz güvenliğinin öncelenmesi hedefiyle, Tarım ve Orman Bakanlığı ile koordineli olarak, 8 Nisan 2025 tarihinden itibaren limon ihracatının durdurulması kararı alındığı belirtilerek şöyle denildi: "Bilindiği üzere, gıda arz güvenliğinin sağlanması hedefiyle, tarımsal ürünlerin ve gıda maddelerinin arz ve talep dengesi ile yurt içi ve yurt dışı fiyat gelişmeleri yetkili kurumlar tarafından yakından takip edilmektedir. Bu amaç doğrultusunda yerli üretimin korunması ve arttırılması, spekülatif fiyat artışlarına meydan verilmemesi amacıyla, ihtiyaç duyulması halinde dış ticaret politikası araçları, ilgili kurumlarla koordinasyon halinde Ticaret Bakanlığımızca kullanılmaktadır. Diğer taraftan, yakın zamanda özellikle Adana, Mersin ve Hatay illerimizde yaşanan don vakalarına ilişkin olarak Tarım ve Orman Bakanlığı ile yürütülen çalışmalar neticesinde, gerekli tedbirlerin alınmasında fayda olduğu kanaatine varılmıştır. Bu çerçevede, Tarım ve Orman Bakanlığımızla yapılan koordinasyon neticesinde, limon ürününün, 8 Nisan 2025 tarihinden itibaren ülkemizden ihracatının geçici süreyle durdurulması kararı alınmıştır. Piyasa şartları yakından takip edilerek, ihtiyaç duyulması halinde, gerekli ilave tedbirler değerlendirilecektir. Önümüzdeki dönemde de Ticaret Bakanlığımızca, başta Tarım ve Orman Bakanlığı olmak üzere, ilgili kamu ve özel sektör kuruluşları ile güçlü bir işbirliği yapılarak, gıda arzının ve güvenliğinin korunması, halkımızın gıdaya makul fiyatlarla ulaşımının kolaylaştırılması ve gıda piyasalarında oluşabilecek manipülatif durumların engellenmesine yönelik olarak, bütün politika tedbirlerine ve denetim araçlarına, bundan önce olduğu gibi kararlılıkla başvurulacaktır."