EKONOMİ - 21 Aralık 2023 Perşembe 10:12

Sosyal korumaya 1 trilyon 257 milyar 763 milyon TL harcandı

A
A
A
Sosyal korumaya 1 trilyon 257 milyar 763 milyon TL harcandı

Sosyal koruma harcaması 2022 yılında bir önceki yıla göre yüzde 59,6 artış göstererek 1 trilyon 257 milyar 763 milyon TL oldu.


Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2022 yılı Sosyal Koruma İstatistikleri’ni açıkladı. Buna göre, sosyal koruma harcaması 2022 yılında bir önceki yıla göre yüzde 59,6 artış göstererek 1 trilyon 257 milyar 763 milyon TL oldu. Bu harcamanın yüzde 98,4’ünü 1 trilyon 237 milyar 645 milyon TL ile sosyal koruma yardımları oluşturdu. Sosyal koruma yardımlarında ise en büyük harcama 565 milyar 810 milyon TL ile emekli/yaşlılara yapılan harcamalar oldu. Bunu 387 milyar 221 milyon TL ile hastalık/sağlık bakımı harcamaları takip etti.


GSYH’nin yüzde 8,4’ünü sosyal koruma harcamaları oluşturdu


Sosyal koruma harcamalarının gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) içindeki payı 2022 yılında yüzde 8,4 oldu. Sosyal koruma yardımlarının GSYH içindeki payı ise yüzde 8,2 olarak gerçekleşti. Risk/ihtiyaç grupları bazında bakıldığında, emekli/yaşlılara yapılan harcamaların yüzde 3,8 ile en büyük paya sahip olduğu görüldü. Bunu, yüzde 2,6 ile hastalık/sağlık bakımı harcamaları ve yüzde 1,0 ile dul/yetim harcamaları takip etti.


Sosyal koruma yardımlarının yüzde 10,7’si şartlı olarak verildi


Şartlı yardımlar içinde en büyük payı yüzde 49,9 ile aile/çocuk yardımları oluşturdu. Bunu yüzde 23,1 ile engelli/malul yardımları ve yüzde 9,9 ile hastalık/sağlık bakımı yardımları takip etti.


Sosyal koruma yardımlarının yüzde 63,5’i nakdi olarak verildi


Nakdi yardımlarda en büyük payı yüzde 71,7 ile emekli/yaşlılara yapılan yardımlar oluşturdu. Bunu yüzde 18,7 ile dul/yetim yardımları ve yüzde 3,9 ile aile/çocuk yardımları takip etti.


Sosyal koruma gelirlerinin yüzde 41,8’ini devlet katkıları oluşturdu


Sosyal koruma gelirlerinin yüzde 41,8’ini devlet katkıları, yüzde 29,0’ını işveren sosyal katkıları ve yüzde 23,7’sini koruma kapsamındaki bireyler tarafından yapılan sosyal katkılar oluşturdu.


Sosyal koruma kapsamında maaş alan kişi sayısı 14 milyon 851 bin kişi oldu


Ülkemizde sosyal koruma kapsamında emekli/yaşlı, dul/yetim ve engelli/malul maaşı alan kişi sayısı 2021 yılında 14 milyon 624 bin iken, yüzde 1,6 artarak 2022 yılında 14 milyon 851 bin kişiye yükseldi. Sosyal koruma kapsamında maaş yardımı sayısı 2021 yılında 15 milyon 362 bin iken, 2022 yılında 15 milyon 630 bine yükseldi.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Antalya’nın Neron’u: Mahallede yakmadığı yer kalmadı, bu seferki hedefi bayan kuaförü oldu Antalya’da daha önce bir binanın deposunu yakıp babası tarafından canı son anda kurtarılan madde bağımlısı genç, bu sefer de bir bayan kuaförü dükkanını yakmaya çalıştı. İşletmesini son anda kurtaran genç kadın hayatının şokunu yaşarken, olay yerinden ayrılmayan genci mahalleli kovaladı. Madde bağımlısı genç kendisini kovalayan bir apartman sakininin de kafasına sopayla vurup kaçtı. Şüphelinin işletmeyi yakma girişimi ise güvenlik kameralarına anbean yansıdı. Bir mahalleyi ayağa kaldıran olay, Muratpaşa ilçesi Kızılsaray Mahallesi 72. Sokak’taki Tangül Dinekli’ye ait bayan kuaförü işletmesinde yaşandı. Madde bağımlısı olduğu iddia edilen İbrahim A., kuaför işletmesinin kapısına giysi ve bazı eşyalar koyup yakmaya çalıştı. Durumu fark eden apartman sakinleri, Dinekli’yi arayarak haber verdi. Güvenlik kamerasını online izleyince hayatının şokunu yaşadı Dinekli, işletmesinin güvenlik kameralarını telefonundan bağlanıp izleyince hayatının şokunu yaşadı. İbrahim A.’nın dükkanının kapısına bazı kıyafet ve eşyaları yakmaya çalıştığını gören genç kadın, 112 Acil Çağrı Merkezini arayıp yardım talep etti. Mahalleli kovaladı, apartman sakininin kafasına sopayla vurdu İhbarın ardından bölgeye itfaiye ve polis ekipleri sevk edildi. İbrahim A.’nın yakma girişiminin başarısız kalmasıyla dükkanda zarar oluşmazken, mahalle sakinleri etrafta onu aramaya başladı. Tekrar dükkanın bulunduğu sokağa gelen İbrahim A. ile bazı apartman sakinleri arasında nefes kesen kovalamaca yaşandı. Son olarak İbrahim A., kendisini kovalayıp üzerine gelen bir vatandaşın kafasına elindeki sopayı vurup kaçtı. “Daha önce de yan binayı ve diğer tarafı yakmıştı” Polis ekiplerinin gelmesiyle şüpheli şahıs gözlerden kaybolurken, işletme sahibi Tangül Dinekli yaşadığı o anları şöyle özetledi, “İş yerine girmeye çalışıyor diye komşularım aradı, ben de o sırada izlemek için güvenlik kameralarını açtım. Motosiklet gelince geri çekiliyor. Sonra ikinci kez gelip dükkanı yakmaya çalışmış, ben de itfaiyeyi aradım. Daha önce de yan binayı ve diğer tarafı yakmıştı.” “Delikanlı adamsın, onurun kırılmasın diyoruz anlamıyor” Başına sopa saldırısı yapılan vatandaş ise, “Bizim apartmanı iki defa yaktı daha önce. Aylarca bizim orada kaldı. Delikanlı adamsın onurun kırılmasın, diyoruz anlamıyor” ifadelerini kullandı. Yakma girişimi anbean güvenlik kamerasında Öte yandan İbrahim A.’nın iş yerini yakma girişimi güvenlik kamera görüntülerine anbean yansıdı. Görüntülerde kapının önüne kıyafet ve bazı eşyaları atan İbrahim A.’nın ardından çakmakla kıyafeti tutuşturduğu, bir süre sonra alev alan kıyafetin kendiliğinden sönmesi yer aldı. Daha önce depoyu yakmış, onu kurtaran babası gözyaşına boğulmuştu İbrahim A. yaklaşık 1 ay önce olayın gerçekleştiği sokağa yakın noktada bir binanın deposunu yakmış ve babası tarafından son anda kurtarılmıştı. İbrahim A. gözaltına alınırken, baba da gözyaşlarına hakim olamamıştı.
Hakkari Başkan Geçirgen’den Başkan Şakar’a ziyaret Yüksekova Ziraat Odası Başkanı Perviz Geçirgen, Şemdinli Belediye Başkanı Fahri Şakar’ı makamında ziyaret ederek, bölgenin tarımı hakkında bir görüşme gerçekleştirdiler. Yüksekova Ziraat Odası Başkanı Perviz Geçirgen ve Meclis Başkanı Casım Sırrı, Yönetim Kurulu Üyesi Burhan Yazgan’la beraber Şemdinli ilçesinde bir takım ziyaretlerde bulundular. Başkan Geçirgen ve beraberindekiler Başkan Fahri Şakar’ın makamında bir araya geldiler. Başkanlar, özellikle iki ülke arasında kalan Yüksekova-Şemdinli ve Derecik için dışa bağlılık kalmadan tarımın her tarafına yayılması için görüşmeler sağladılar. Şemdinli Belediyesinde yapılan 2 saatlik görüşmenin ardından Başkan Geçirgen ve berberlerindekiler, Başkan Şakar’ın misafirperverliği için kendilerine teşekkür ettiler. “Üreten bir bölge olmak için çalışacağız" Bölgenin tarımı için tüm girişimlerde bulunacaklarını belirten Yüksekova Ziraat Odası Başkanı Perviz Geçirgen, “Yönetim kurulu üyemiz ve meclis başkanımız ile Şemdinli Belediyesi Başkanı sayın Fahri Şakar’ı makamında ziyaret ederek Yüksekova Şemdinli ve Derecik bölgesini kapsayacak tarımsal projelerimiz konusunda fikir alışverişinde bulunduk. Kendisi üretime ve çiftçilerimize tam desteğinin olduğunun ifade ettiler. Kendisinin sosyal belediyecilik örneğinin timsali bir belediyecilik anlayışı ile yaptığı projeleri anlatırken hayran olmamanın elde olmadığını ifade etmek istiyorum. Bölgemizin böyle belediye başkanlarının olması bizleri de ziyadesiyle mutlu etmiştir. Odamıza vermiş olduğu desteklerden dolayı şükranlarımızı sunuyoruz. Kendisinin bize göstermiş olduğu naif misafirperverliği içinde ayrıca teşekkür ederiz” dedi.