SAĞLIK - 12 Nisan 2018 Perşembe 14:15

Marmara Üniversitesi öğrencilerinin kalp sağlığı için çalışacak

A
A
A
Marmara Üniversitesi öğrencilerinin kalp sağlığı için çalışacak

Marmara Üniversitesi Hipertansiyon ve Ateroskleroz Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından geliştirilen ‘Öğrenci Kalp Sağlığı Projesi’ ile öğrencilerin kalp sağlığı konusunda farkındalıkları artırılarak kalp sağlığının korunması için çalışmalar yapılacak.

Marmara Üniversitesi Hipertansiyon ve Ateroskleroz Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından geliştirilen ‘Öğrenci Kalp Sağlığı Projesi’ ile öğrencilerin kalp sağlığı konusunda farkındalıkları artırılarak kalp sağlığının korunması için çalışmalar yapılacak.



Marmara Üniversitesi Hipertansiyon ve Ateroskleroz Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi (HİPAM) tarafından ‘Öğrenci Kalp Sağlığı Projesi Yola Çıktık Buluşması’ gerçekleştirildi.


Öğrencilerin kalp sağlığı konusunda farkındalıklarını artırmak ve kalp sağlıklarını bugünden koruyarak daha sağlıklı olmalarına katkıda bulunmak için geliştirilen projenin tanıtım toplantısına Marmara Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Akalın, Marmara Üniversitesi Hipertansiyon ve Ateroskleroz Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ali Serdar Fak, Türk Kalp Vakfı (TKV) Mütevelli Heyeti ve Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Güven, Kadıköy Belediye Başkan Yardımcısı Onur Temürlenk ve geniş bir davetli topluluğu katıldı.



“Bu projeyi gönülden destekliyoruz”


Tanıtım toplantısında konuşan Marmara Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Akalın, sağlığın önemine dikkat çekerek, “Marmara Üniversitesi Rektörlüğü olarak bu projeyi gönülden destekliyoruz. Bundan sonraki süreçte de bu projeyi desteklemeye devam edeceğiz ilk olarak bunu belirtmek isterim. Sağlık aslında sağlıklı olduğumuz zaman çok önemsemediğimiz ama kaybolduğunda da diğer hiçbir şeyin sağlık kadar önemli olmadığını anladığımız bir olgu. İki gündür sesim gitti. Sesimin ne kadar önemli olduğunu anladım. İki üç gün öncesine kadar sesin bu kadar önemli olduğunu bilmiyordum. Sağlık da böyle bir şey. Biz bu projeyi üniversite olarak çok önemsiyoruz. Bu projenin diğer üniversitelere bir model teşkil etmesini umut ediyoruz. Ve yine bu projenin alanında ilk proje olduğunu biliyoruz. Onun için başarısı üniversitemiz ve öğrencilerimiz açısından da çok önemli” diye konuştu.



Proje Türkiye’de ve dünya’da ilk olma özelliğini taşıyor


İHA muhabirine açıklamalarda bulunan HİPAM Müdürü Prof. Dr. Ali Serdar Fak ise geleceğin sağlıklı Türkiye’sine katkıda bulunmak için çalıştıklarını ve bu projenin Türkiye’de ve dünyada ilk olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu: “Marmara Üniversitesi Öğrenci Kalp Sağlığı Projesi ülkemizde ve muhtemelen dünyada da alanındaki ilk projelerden bir tanesi bu projenin özelliği çok taraflı ve çok sahipli olması ama özünde öğrenci kulüplerimiz var amacı; kalp damar sağlığı alanında öğrencilerimizde farkındalığı artırmak, kalp damar sağlığı ve hastalık riskini öğrencilik yıllarından başlayarak azaltmak, kalp sağlığını korumak ve geleceğin sağlıklı Türkiye’sine katkıda bulunmak. Kalp ve damar hastalıkları Türkiye’de hala en fazla ölüme sebep olan hastalıklardır. Bu hastalık riskleri erken gençlik yıllarında başlıyor oluşmaya ve artmaya.


Biz bu farkındalığı artırmaya çalışıyoruz. Öğrencilik yıllarında öğrenci kulüplerimizin aktif katılımlarıyla artırmaya çalışıyoruz. Öğrencilerimiz kayıt olduktan itibaren mezun olana kadar kalp damar risklerini gönüllülük esasına göre kayıt altına almak. Yüksek riskli olan öğrencilerimizi takip etmek, tıbbi ve sosyal olarak risklerini azaltmaya çalışmak, özellikle sosyal ve fiziksel projelerle bu riskleri azaltmak. Kalp damar sağlığı açısından farkındalığı yüksek olan bir toplum olarak ileride aile, iş sahibi olacak öğrencilerimizi şimdiden buna hazırlamak".


Düzenlenen tanıtım programının ardından, Genç İnovatif Sağlıkçılar kulübü tarafından etkinliğe katılan öğrencilerin kalp sağlığını takip etmek için sigara ve ilaç kullanım öyküsü, kan basıncı, boy, kilo ve bel çevresi, kan şekeri ve kolestrol ölçümleri yapıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kastamonu Taşköprü itfaiyesi 2024 yılında 26 vatandaşın hayatını kurtardı Taşköprü Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ekipleri, 2024 yılında 204 olaya müdahale etti, olaylarda 26 vatandaşı kurtardı. Taşköprü Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü’nün 2024 yılında müdahale ettiği yangın, kaza ve doğal afetlerle ilgili veriler açıklandı. Paylaşılan verilere göre, itfaiye ekipleri tarafından 2024 yılında 204 olaya müdahale edilirken, 3 bin 100 vatandaşa afet farkındalık eğitimi verildi. Müdahale edilen olaylarda ise 26 vatandaş kurtarıldı. Ekipler tarafından 1 yıl içerisinde, 15 bina yangını, 5 iş yeri yangını 8 araç yangını, 8 baca yangını, 66 çöp ot ve anız Yangını, 5 odunluk, kömürlük ve samanlık yangını, 13 trafik kazası, 45 kurtarma olayı, 6 komşu il ve ilçelerde meydana gelen yangınlar, 5 orman yangını, 3 LPG yangınına müdahale edildi. İtfaiye Müdürlüğü ekiplerince 25 iş yerinde yangın güvenliği denetimi yapıldı. Yapılan çalışmalarla ilgili bilgi veren İtfaiye Müdürü Uğur Karaduman, Türkiye’nin büyük kısmının deprem kuşağında olduğu ve bu sebeple vatandaşların doğal afetlere hazır hale getirilmesi gerektiğine vurgu yaparak, ilçe merkezinde büyük kısmı öğrencilerden oluşan 3 bin 100 kişiye afet farkındalık eğitimi verildiğini ifade etti. Karaduman, verilen eğitimlerle amaçlarının vatandaşların afet anında daha bilinçli olmalarını sağlamak olduğunu belirtti.