GENEL - 06 Ağustos 2018 Pazartesi 09:34

İstanbul’un bir yıllık çöpüyle 250 Tesla Arabası alınabiliyor

A
A
A
İstanbul’un bir yıllık çöpüyle 250 Tesla Arabası alınabiliyor

İstanbul’un son 1 yılda 7 milyon ton çöpünü işleyen İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Çöpten ürettiği 400 milyon kilowatt saat enerjnin maliyeti ile dünyada geniş yankı uyandıran elektrikli otomobil üreticisi Tesla’nın “Roadster” marka lüks otomobilinden 250 tane alabiliyor.

İstanbul’un son 1 yılda 7 milyon ton çöpünü işleyen İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Çöpten ürettiği 400 milyon kilowatt saat enerjnin maliyeti ile dünyada geniş yankı uyandıran elektrikli otomobil üreticisi Tesla’nın “Roadster” marka lüks otomobilinden 250 tane alabiliyor. İstanbul’un çöplerinden 1 saatte Roadster otomobiline 6 sefer dünya turu yaptıracak enerji üretiliyor.


İstanbul’daki 39 ilçe belediyesi her gün düzenli olarak topladıkları çöpleri İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki İSTAÇ’ın tesislerine ulaştırıyor.. Burada madde yapısına göre ayrıştırılan çöpler; kompost, enerji üretimi, hammadde geri kazanımı gibi işlemlerden geçerek tekrar kazandırılıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Odayeri ve Kömürcüoda’da kurulu tesislerde işlenen çöplerden son 1 yılda 400 milyon kilowatt saat yenilenebilir enerji üreterek hem milli ekonomiye hem de çevreye önemli katkı sağlandı. Milli ekonomiye 250 milyon TL katkı sağladı. Ayrıca çöp gazından enerji üretimi tesislerinde son bir yılda 400 milyon kilowatt saat enerji üretildi. Üretilen enerjiler ise doğrudan ulusal şebekelere aktarılarak Enerji Piyasaları İşletmesi’ne satılıyor. Odayeri’nde bulunan dev tesis havadan görüntülenirken, görüntülerde üstü toprak ile kapatılmış çöp dağları görülüyor.


1 saatlik üretimle 6 kez dünya turu


İstanbul’un çöplerinden elde edilen 250 milyon TL’lik kazanç elektrikli otomobil üreticisi Tesla’nın yeni çıkacak 1 milyon TL değerindeki “Roadster” marka otomobilinden tek seferde 250 tane almaya denk geliyor. Bu araçlarla İstanbul’un bir saatte ürettiği çöpten elde edilen enerji sayesinde 6 kez dünya turu yapılabilecek enerji ortaya çıkıyor.


“Yıllık ekonomiye 250 milyon Türk Lirası katkı da sağlanmış olduk”


Atıkların organik ve inorganik olmak üzere iki çeşide ayrıldığını ifade eden İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Mühendisi Ahmet Hamdi Zembil, “ Organik olan kısmı kompost üretim diye tabir ettiğimiz yapay gübre yapımında kullanıyoruz. Organik olmayan kısımdan ise geri dönüşüm olan maddeleri ekonomiye kazandırıyoruz. Son bir yılda İSTAÇ’ın sahalarına 7 milyon atık elden geçirildi, 400 milyon kilovat saat elektrik ürettik. Bu üretimle yıllık ekonomiye 250 milyon Türk Lirası katkı da sağlanmış olduk. Geri dönüşümde büyük görev ilçe belediyelerine düşüyor. Attıkları gerektiği gibi tesislerimize getirmezse karışık evsel atık olarak değerleniyor. İlçe belediyeleri belirli günlerde sadece geri dönüştürebilir atıkları alırlarsa bizim için daha iyi olur” şeklinde ifadeler kullandı.


Çöpten nasıl elektrik üretiliyor?


İstanbul’un ilçelerinden gelen çöpler geri dönüşümü olan maddelerden ayrıştırılarak depolama işlemine geçiliyor. Burada üstü toprak ile kapatılan çöplerin oksijeni tamamen tükendikten sonra başlayan çürüme ile metan içerikli çöp gazı ortaya çıkıyor. Depolama yerinde borular ile çekilen çöp gazı, metan motorlarında yakılarak hareket enerjisi elde ediliyor. Motorların çıkış kısmında bulunan alternatörler ile hareket enerjisi elektrik enerjisine çevriliyor ve böylece elektrik elde ediliyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Afyon Restoran yangınından acı haber: Alevlerin arasından çıkamayan çalışan öldü Afyonkarahisar’da bir akaryakıt istasyonu yerleşkesindeki restoranda çıkan yangınında alevlerin arasından çıkamayan bir çalışanın hayatını kaybettiği belirtildi. Olay, Afyonkarahisar İzmir karayolu Kadayıfçıoğlu Kavşağındaki bir akaryakıt istasyonu yerleşkesinde bulunan restoranda meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, restoranda müşterilerin ısınması için yakılan elektrik sobası, bir anda içerideki perdeleri tutuşturdu. Perdeden çıkan alevler kısa sürede iş yerine yayıldı. Yangına ilk önce restoran çalışanları müdahale etti. Ardından çevredekilerin ihbarı ile bölgeye çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi. Olay yerine gelen ekipler hızlı bir şekilde alevlere müdahale ederken, rüzgarın da etkisiyle yangın iki katlı restoranın her yerini sardı. Yangın itfaiye ekiplerinin yaklaşık 2 saatlik müdahalesinin ardından kontrol altına alındı. “Büyük bir facia olmuş oldu” Olay sonrası bölgeye gelen Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, yetkililerden bilgi aldıktan sonra açıklama yaptı. Vali Yiğitbaşı, "Toplamda 17 kişinin yangından etkilendiğini biliyoruz. İtfaiye ekiplerimizim verdiği bilgiye gören ne yazık ki içeride hayatını kaybeden birisi var ve bunun da içerde çalışanlardan birisi olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla büyük bir facia olmuş oldu. Bu anlamda çok üzgünüz. Soğutma çalışmaları sürüyor, bina ahşap olduğu için çok hızlı ilerledi. Yangının yanındaki benzinliğe de yayılmaması için büyük uğraş verildi. 7 itfaiye ekibi ayrı ayrı çalıştı alanda. Bizi üzen mal kaybı dışında bir can kaybı olması. Yangından etkilenenlerin büyük çoğunluğu çalışanlar, sadece bir müşteri var olayda. Müşteri içeriden çıkmak için camı kırmış, elinde kesik var. Devlet Hastanemizdeki 8 yaralının taburcu işlemleri gerçekleşti. Ancak bir can kaybımız var, çok üzgünüz. Olayla ilgili cumhuriyet savcımız çalışmalarına başladı” dedi.