EKONOMİ - 05 Kasım 2012 Pazartesi 18:39

BTSO BAŞKANI SÖNMEZ`DEN ENFLASYON DEОERLENDİRMESİ:

A
A
A
BTSO BAŞKANI SÖNMEZ`DEN ENFLASYON DEОERLENDİRMESİ:

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez, bütçe açığının finansmanı için yapılan vergi düzenlemelerinin enflasyonla mücadeleyi olumsuz etkilediğini belirterek, ``Enflasyonla kalıcı istikrar için kamu harcama reformu ve vergi reformu kaçınılmaz`` dedi.
Ekim ayında, geçen yıl tütün ürünlerine yapılan vergi zammının baz etkisinin takvimden çıkışıyla yıllık tüketici enflasyonunun yüzde 9.2`den yüzde 7.8`e gerilediğinin altını çizen Celal Sönmez, şunları söyledi:
``Biliyoruz ki bu yıl da vergi zamları sebebiyle enflasyon hedefi yüzde 5.2`den yüzde 7.4`e revize edildi. Kamunun finansman ihtiyacının enflasyon doğuran bir kara delik olduğunu biliyoruz. Öyle anlaşılıyor ki 2013 yılında da KDV başta olmak üzere vergilerde bir artış zorunluluğu kapımızı çalacak. Kamuda harcama disiplini sağlayacak bir reforma acil ihtiyaç var. Ekonomi yönetimi, tasarrufları artıracak adımlar atarken, kamuda savurgan yapıya göz yummamalı. Eş zamanlı olarak dolaylı verginin payını aşağı çekecek, kayıt dışını azaltarak vergi adaleti sağlayacak bir vergi reformuna ihtiyaç var. Bu düzenlemeler, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları tarafından geç de olsa yatırım yapılabilir ülke seviyesine yükseltilen Türkiye`nin istikrarlı yüksek büyümesi için kaçınılmaz görünüyor.``
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Siirt Uzmanından çocuklarda göz sağlığı uyarısı Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Burak Akkoyun, çocuklarda göz sağlığının erken dönemde önemsenmesi gerektiğini belirtti. Bebeklik döneminden itibaren her yaşta göz muayenesi yapılabileceğini belirten Op. Dr. Akkoyun, özellikle doğumdan sonraki ilk 6 ayda tüm çocukların göz doktoru tarafından muayene edilmesi gerektiğini ifade etti. Op. Dr. Akkoyun, bu sayede şaşılık, kırma kusurları, doğumsal katarakt ve retina gibi ciddi göz hastalıklarının erken dönemde tespit edilebileceğini söyledi. Ayrıca, erken doğan ve düşük doğum ağırlıklı bebeklerde, yoğun bakımda oksijen desteği almış bebeklerde retina hastalığı riskinin bulunduğunu belirten Op. Dr. Akkoyun, prematüre bebeklerin ilk haftalardan itibaren göz muayenesine tabi tutulması gerektiğini vurguladı. Op. Dr. Burak Akkoyun, ’’Şaşılık, gözlerin paralelliğini kaybetmesi durumudur. Çocuklarda sıklıkla görülen göz bozuklukları arasında yer alan şaşılık, genellikle genetik yatkınlık, hamilelik süreci, doğumdaki sorunlar ve geçirilen hastalıklar gibi faktörlerden kaynaklanabiliyor. Çocuklarda şaşılık görülme sıklığı yüzde 2-4 arasında değişiyor. Yalancı şaşılık gibi yanlış tespitler de yaygın ancak çocuğun gelişimiyle birlikte bu durum düzelebilir. Çocuklarda göz tembelliği özellikle 3-3.5 yaş civarında saptanıyor. Gözler arasındaki numara farkı artarsa göz tembelliği riski de artar. Gözlük tedavisi ve sağlıklı gözün kapatılmasıyla göz tembelliği tedavi edilebilir. Kapama tedavisi 3-8 yaş arasında daha etkilidir. 9-10 yaşından sonra görme iyileşmesi çok düşüktür. Şaşılık, çoğunluğunun göz tembelliği olan hastalarda oluşuyor. Çocukların göz sağlığını korumak için düzenli göz muayenelerinin yapılması gerekmektedir. Aileler çocuklarını 2 yaşına kadar elektronik cihazlardan uzak tutmalı, 7 yaşına kadar günlük ekran süresinin 1 saati geçmemesi gerekir. Çocuğun gözünde kayma tespiti durumunda, fotoğraf çekip doktoruna sunmakta fayda var’’ dedi. Damlalı muayene gerekliliği hakkında bilgi veren Op. Dr. Akkoyun, damlalı muayene öncesinde çocuğun sağlığının yerinde olduğundan emin olunması gerektiğini de sözlerine ekledi.