EKONOMİ - 03 Şubat 2023 Cuma 14:30

'Yıllık enflasyon, baz etkisi ile geriliyor'

A
A
A
'Yıllık enflasyon, baz etkisi ile geriliyor'

TÜİK Ocak ayında Tüketici Fiyatları Endeksi’ni (TÜFE ) yüzde 6,65, Yurt İçi Üretici Fiyatları Endeksi’ni (ÜFE) yüzde 4,15 olarak açıkladı. Böylece yıllık bazda TÜFE yüzde 57,68’e, ÜFE ise yüzde 86,41’e geriledi. Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi, Ekonomist Doç. Dr. Atilla Çifter, aylık fiyatlarda yüksek artışa rağmen hem tüketici hem de üretici enflasyonunda yıllık olarak gerilemenin baz etkisi nedeniyle gerçekleştiğini belirtti.

TÜİK Ocak ayı verilerini değerlendiren Doç. Dr. Atilla Çifter, İTO’nun da Ocak ayında İstanbul Ücretliler Geçinme Endeksini aylık yüzde 5,94, Toptan Eşya Fiyat Endeksi’ni ise aylık 5,53 olarak açıkladığını hatırlattı. TÜFE’de fiyat gerilemesinin yaşandığı tek grup eksinin yüzde 1,53 ile giyim ve ayakkabıda gerçekleşirken, sağlık yüzde 18,35 ile rekor düzeyde arttığına dikkat çekti. Atilla Çifter, aylık fiyatlarda yüksek artışa rağmen hem tüketici hem de üretici enflasyonunda yıllık bazda gerileme baz etkisi nedeniyle gerçekleştiğini belirtti.

“Muhtemel bir döviz kuru şoku, TÜFE’yi Aralık 2021’deki gibi artırabilir”

Sabit döviz kuru politikasının mevcut ödemeler dengesi yapısı ile mümkün olamayacağını söyleyen Atilla Çifter’e Döviz kurundaki muhtemel bir şokun ise TÜFE’yi Aralık 2021’dekine benzer bir şekilde arttırabileceği uyarısında bulunarak, “Enflasyon ile mücadelede para ve maliye politikalarına dönüş gerekiyor. Merkez Bankası’nın düşük politika faizi ısrarı enflasyonun en önemli silahını etkisiz kılarken, parasal genişleme uygulamaları enflasyon ile mücadelede maliye politikasını etkisizleştiriyor” dedi.

Prof. Dr. Işın Çelebi: “Enflasyonla mücadelede, sektörel baslı analiz yapmak gerekir”

FED’in faiz artırımı kararının, yüzde 2 enflasyon hedefiyle tutarlı olduğunu dile getiren Prof. Dr. Işın Çelebi, FED Başkanı Powel’ın enflasyonla mücadeleyi birinci öncelik olarak ele aldığını belirterek, iş gücünde ve istihdamda da gelir artışını göz ardı etmeyeceğine dikkat çekerek, “Dezenflasyonist politikalara devam etseler bile ekonomiyi resesyon sürecine girmeyecek dengeyi gözeterek, bu anlamda bir durgunluğa yol açmayacaklar” diye konuştu.

FED’in açıklamalarındaki en dikkat çeken hususun, enflasyon analizini yaparken sektörel bazda analizlere önem vermeleri olduğunu ifade eden Çelebi, “FED’in, altı yedi sektörü analiz ederek, büyük ölçüde değerlendirmesinin temeline aldığı görülüyor. Bizim de Türkiye'de enflasyon değerlemesi yaparken, bu sektörel bazdaki değerlendirmeyi yapmamız gerekir. Genel Toptan Eşya Fiyatları Endeksini ve Üretici Fiyat Endeksi'nin değerlendirirken ki, üretici Fiyat Endeksleri maliyet enflasyonunu ortaya koyuyor, bizim mutlaka gıda sektörünü, ulaştırmayı sektör bazında fiyat artışlarının ne noktada olduğunu analiz etmemiz gerekiyor. Çünkü gıda, direk insanların alım gücünü ve hayat standartlarını etkiliyor. Örneğin gıda da yıllık artış yüzde 70’ler düzeyinde, ulaştırmada ise yüzde 24 olmuş. Türkiye'nin de bu sektörel bazda analizlere önem veren, enflasyonla mücadele programına ihtiyacı var” şeklinde konuştu.

'Yıllık enflasyon, baz etkisi ile geriliyor'

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Çağdaş Çavuş: “Oyuncu grubumuz ister istemez oyundan çok koptular” Manisa FK Teknik Direktörü Çağdaş Çavuş, Ankara Keçiörengücü karşılaşmasının ardından, “Çok basit basit bir hatadan kaynaklı yediğimiz gol, demoralize olmuş bir oyuncu grubu, devreye girerken on kişi kalmak, devreye başladıktan sonra yenilen ikinci basit golden sonra takımımız oyundan koptu” dedi. Trendyol 1. Lig’in 13. haftasında Manisa FK, deplasmanda karşılaştığı Ankara Keçiörengücü’ne 4-0 mağlup oldu. Müsabakanın ardından düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulunan Manisa FK Teknik Direktörü Çağdaş Çavuş, "Maçın içinde özellikle de gol yedikten sonra sahanın içerisinde mücadelemizin düşmesi ve ikinci devrede tamamen çok basit hatalardan kaynaklı ikinci gol yememiz tamamen oyunu değiştirdi. Rakibin oyun organizasyonlarının neler olacağı ile ilgili durumu maç öncesi çok net organize etmiştik. Güçlü savunma oynayıp ön tarafta hızlı oyuncuları kullanınca ve aslında maça da iyi başladığımız bir oyun var. Özellikle 25. dakikaya kadar olan pozisyonlarla beraber. Fakat çok basit basit bir hatadan kaynaklı yediğimiz gol, demoralize olmuş bir oyuncu grubu, devreye girerken on kişi kalmak, devreye başladıktan sonra yenilen ikinci basit golden sonra takımımız oyundan koptu. Ve sonrası zaten kötü bir oyun, çok fazla yorumlanmasının bir anlamı yok. Saha içerisinde tamamen beni şaşırtan bir durum bu. Oyuncu grubumuz ister istemez oyundan çok koptular” diye konuştu.
Bursa Bursa’da müzeleri bir günlüğüne çocuklar yönetti Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Museum Takeover Day’ (Müzeyi ele geçirme günü) etkinliği kapsamında çocuklar, Bursa Kent Müzesi ve Merinos Tekstil Sanayi Müzesi’nde görevlilerin yerine geçerek hem rehberlik yaptı hem de tarih ve sanat alanında birçok bilgiyi öğrenme fırsatı buldu. Dünyada ilk kez 2010’da İngiltere’de ortaya çıkan ve ‘devralma günü’ olarak bilinen "Museum Takeover Day" etkinliği kapsamında 12 çocuk, Bursa Kent Müzesi ve Merinos Tekstil Sanayi Müzesi’nde görevlilerin yerine geçti. Etkinliğe katılmak için başvuru yapan çocuklar, tamamen kendi cümleleri ile müzeye ait duygu ve düşüncelerini dile getiren bir mektup yazıp gönderdi. 9-12 yaş grubundaki çocuklar, sabah saatlerinde müzelere gelerek görevlilerle birlikte oryantasyon çalışması yaptı. Görevlerin kura yöntemiyle dağıtılmasının ardından çocuklar, bir gün boyunca müzede müdür, müze sorumlusu, rehber, sosyal medya sorumlusu, organizasyon sorumlusu, restorasyon, eğitim sorumlusu, idari işler gibi görevleri başarıyla yerine getirdi. Etkinliğe katılan Bursa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Yıldız, Müzeler Şube Müdürlüğü’nün çocuklar adına önemli bir etkinliği hayata geçirdiğini söyledi. Müzeleri çocuklara tanıtmayı ve bilinç oluşturmayı amaçladıklarını anlatan Yıldız, “Kültürel mirasımızın nesilden nesle aktarılmasının önemli olduğun biliyoruz. Müzeler de bu anlamda önemli bir görev üstleniyor. Çocukların müzelerdeki yaşamı deneyimlemesini istedik. Bugün müzeyi çocuklarımızın yönetimine sunduk Organizasyonda emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.
İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nda kar yağışı etkili oluyor İstanbul’da beklenen kar yağışı etkisini göstermeye başladı. Anadolu Yakası’nın yüksek kesimlerinin yanı sıra Sabiha Gökçen Havalimanı’nda da kar yağışı etkisini gösterdi. Uçaklar De-İcing işlemi için sıraya girerken, kalkışlarda kısa süreli gecikmeler yaşanıyor.İstanbul’da sabah saatlerinden itibaren etkisini arttıran sağanak yağış ve lodos, uçuşlarda aksamalar yaşanmasına neden oldu. Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan uyarıların ardından İstanbul’da özellikle Anadolu Yakası’nın yüksek kesimlerinde sağanak yağış yerini kar yağışına bıraktı. Sabiha Gökçen Havalimanı’nda da kar yağışı etkisini gösterirken havalimanı işletmecisi HEAŞ (Havaalanı İşletme ve Havacılık Endüstrileri A.Ş) ekipleri pistte kar temizleme çalışmalarına başladı. İnişlerde sıkıntı yaşanmazken, kalkış için sıraya giren uçaklar De-İcing’e alınarak kalkışa hazır hale getirildi. Buna bağlı olarak kalkışlarda kısa süreli gecikmeler yaşanıyor.Operasyonlar devam ediyorOlumsuz hava şartlarının etkili olduğu saat 08.39- 10.35 arası Sabiha Gökçen Havalimanı’na uçakların inişi yapılamamıştı. Bu sırada uçaklar uzun süre havada tur atmak zorunda kaldı. Yakıt kritiğine giren Pegasus, AJet ve diğer havayollarına ait uçaklar ise başta İzmir ve Ankara olmak üzere diğer meydanlara yönlendirilmişti. Pegasus Hava Yollarının PC2183 sefer sayılı İzmir-Sabiha Gökçen uçağı uzun süre İstanbul üzerinde havada turladıktan sonra iniş yapamayarak İzmir’e geri döndü. Yine Pegasus Hava Yollarının Trabzon-Sabiha Gökçen seferi ile AJet’in Riyad-Sabiha Gökçen uçakları da iniş için Ankara Esenboğa Havalimanı’na yönlendirilmişti. HEAŞ ekiplerinin olumsuz hava şartlarına rağmen çabası aralıksız devam ederken kar yağışından etkilenen 06L (eski) pisti üzerinde de kar temizleme çalışmaları sürüyor. Kalkış yapacak uçaklara De-İcing işlemi uygulanıyor. Operasyonlar devam ederken kalkışlarda kısa süreli gecikmeler yaşanıyor.