EKONOMİ - 03 Haziran 2021 Perşembe 10:23

Yİ-ÜFE yıllık yüzde 38,33, aylık yüzde 3,92 arttı

A
A
A
Yİ-ÜFE yıllık yüzde 38,33, aylık yüzde 3,92 arttı

Yİ-ÜFE mayıs ayında yıllık yüzde 38,33, aylık yüzde 3,92 arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2021 yılı Mayıs ayı Yurt İçi Üretici (Yİ-ÜFE) Fiyat Endeksi’ni açıkladı. Buna göre, Yİ-ÜFE 2021 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 3,92, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 17,34, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 38,33 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 22,24 artış gösterdi.

Sanayinin dört ana sektöründen imalat yıllık yüzde 41,27 arttı

Sanayinin dört sektörünün yıllık değişimleri; madencilik ve taş ocakçılığında yüzde 32,88, imalatta yüzde 41,27, elektrik, gaz üretimi ve dağıtımında yüzde 6,64, su temininde yüzde 29,72 artış olarak gerçekleşti.

Ana sanayi gruplarının yıllık değişimleri; ara malında yüzde 47,76, dayanıklı tüketim malında yüzde 29,18, dayanıksız tüketim malında yüzde 25,22, enerjide yüzde 43,33, sermaye malında yüzde 29,49 artış olarak gerçekleşti.

Sanayinin dört ana sektöründen imalat aylık yüzde 3,94 arttı

Sanayinin dört sektörünün aylık değişimleri; madencilik ve taş ocakçılığında yüzde 2,76, imalatta yüzde 3,94, elektrik, gaz üretimi ve dağıtımında yüzde 4,55, su temininde yüzde 0,47 artış olarak gerçekleşti.
Ana sanayi gruplarının aylık değişimleri; ara malında yüzde 5,20, dayanıklı tüketim malında yüzde 2,40, dayanıksız tüketim malında yüzde 1,65, enerjide yüzde 5,17, sermaye malında yüzde 3,14 artış olarak gerçekleşti.

Yıllık Yİ-ÜFE'ye göre 20 alt sektör daha düşük, 9 alt sektör daha yüksek değişim gösterdi

Yıllık en düşük artış; yüzde 6,64 ile elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı, yüzde 8,58 ile giyim eşyası, yüzde 12,64 ile deri ve ilgili ürünler olarak gerçekleşti. Buna karşılık ham petrol ve doğal gaz yüzde 217,86, kok ve rafine petrol ürünleri yüzde 167,09, ana metaller yüzde 84,66 ile endekslerin en fazla arttığı alt sektörler oldu.

Aylık Yİ-ÜFE'ye göre 19 alt sektör daha düşük, 10 alt sektör daha yüksek değişim gösterdi

Aylık tek azalış; yüzde 0,22 ile temel eczacılık ürünleri ve müstahzarları alt sektöründe gerçekleşti. Buna karşılık ana metaller yüzde 8,97, ağaç ve mantar ürünleri (mobilya hariç) yüzde 8,41, kok ve rafine petrol ürünleri yüzde 7,99 ile endekslerin en fazla arttığı alt sektörler oldu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Çağdaş Çavuş: “Oyuncu grubumuz ister istemez oyundan çok koptular” Manisa FK Teknik Direktörü Çağdaş Çavuş, Ankara Keçiörengücü karşılaşmasının ardından, “Çok basit basit bir hatadan kaynaklı yediğimiz gol, demoralize olmuş bir oyuncu grubu, devreye girerken on kişi kalmak, devreye başladıktan sonra yenilen ikinci basit golden sonra takımımız oyundan koptu” dedi. Trendyol 1. Lig’in 13. haftasında Manisa FK, deplasmanda karşılaştığı Ankara Keçiörengücü’ne 4-0 mağlup oldu. Müsabakanın ardından düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulunan Manisa FK Teknik Direktörü Çağdaş Çavuş, "Maçın içinde özellikle de gol yedikten sonra sahanın içerisinde mücadelemizin düşmesi ve ikinci devrede tamamen çok basit hatalardan kaynaklı ikinci gol yememiz tamamen oyunu değiştirdi. Rakibin oyun organizasyonlarının neler olacağı ile ilgili durumu maç öncesi çok net organize etmiştik. Güçlü savunma oynayıp ön tarafta hızlı oyuncuları kullanınca ve aslında maça da iyi başladığımız bir oyun var. Özellikle 25. dakikaya kadar olan pozisyonlarla beraber. Fakat çok basit basit bir hatadan kaynaklı yediğimiz gol, demoralize olmuş bir oyuncu grubu, devreye girerken on kişi kalmak, devreye başladıktan sonra yenilen ikinci basit golden sonra takımımız oyundan koptu. Ve sonrası zaten kötü bir oyun, çok fazla yorumlanmasının bir anlamı yok. Saha içerisinde tamamen beni şaşırtan bir durum bu. Oyuncu grubumuz ister istemez oyundan çok koptular” diye konuştu.
Bursa Bursa’da müzeleri bir günlüğüne çocuklar yönetti Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Museum Takeover Day’ (Müzeyi ele geçirme günü) etkinliği kapsamında çocuklar, Bursa Kent Müzesi ve Merinos Tekstil Sanayi Müzesi’nde görevlilerin yerine geçerek hem rehberlik yaptı hem de tarih ve sanat alanında birçok bilgiyi öğrenme fırsatı buldu. Dünyada ilk kez 2010’da İngiltere’de ortaya çıkan ve ‘devralma günü’ olarak bilinen "Museum Takeover Day" etkinliği kapsamında 12 çocuk, Bursa Kent Müzesi ve Merinos Tekstil Sanayi Müzesi’nde görevlilerin yerine geçti. Etkinliğe katılmak için başvuru yapan çocuklar, tamamen kendi cümleleri ile müzeye ait duygu ve düşüncelerini dile getiren bir mektup yazıp gönderdi. 9-12 yaş grubundaki çocuklar, sabah saatlerinde müzelere gelerek görevlilerle birlikte oryantasyon çalışması yaptı. Görevlerin kura yöntemiyle dağıtılmasının ardından çocuklar, bir gün boyunca müzede müdür, müze sorumlusu, rehber, sosyal medya sorumlusu, organizasyon sorumlusu, restorasyon, eğitim sorumlusu, idari işler gibi görevleri başarıyla yerine getirdi. Etkinliğe katılan Bursa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Yıldız, Müzeler Şube Müdürlüğü’nün çocuklar adına önemli bir etkinliği hayata geçirdiğini söyledi. Müzeleri çocuklara tanıtmayı ve bilinç oluşturmayı amaçladıklarını anlatan Yıldız, “Kültürel mirasımızın nesilden nesle aktarılmasının önemli olduğun biliyoruz. Müzeler de bu anlamda önemli bir görev üstleniyor. Çocukların müzelerdeki yaşamı deneyimlemesini istedik. Bugün müzeyi çocuklarımızın yönetimine sunduk Organizasyonda emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.
İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nda kar yağışı etkili oluyor İstanbul’da beklenen kar yağışı etkisini göstermeye başladı. Anadolu Yakası’nın yüksek kesimlerinin yanı sıra Sabiha Gökçen Havalimanı’nda da kar yağışı etkisini gösterdi. Uçaklar De-İcing işlemi için sıraya girerken, kalkışlarda kısa süreli gecikmeler yaşanıyor.İstanbul’da sabah saatlerinden itibaren etkisini arttıran sağanak yağış ve lodos, uçuşlarda aksamalar yaşanmasına neden oldu. Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan uyarıların ardından İstanbul’da özellikle Anadolu Yakası’nın yüksek kesimlerinde sağanak yağış yerini kar yağışına bıraktı. Sabiha Gökçen Havalimanı’nda da kar yağışı etkisini gösterirken havalimanı işletmecisi HEAŞ (Havaalanı İşletme ve Havacılık Endüstrileri A.Ş) ekipleri pistte kar temizleme çalışmalarına başladı. İnişlerde sıkıntı yaşanmazken, kalkış için sıraya giren uçaklar De-İcing’e alınarak kalkışa hazır hale getirildi. Buna bağlı olarak kalkışlarda kısa süreli gecikmeler yaşanıyor.Operasyonlar devam ediyorOlumsuz hava şartlarının etkili olduğu saat 08.39- 10.35 arası Sabiha Gökçen Havalimanı’na uçakların inişi yapılamamıştı. Bu sırada uçaklar uzun süre havada tur atmak zorunda kaldı. Yakıt kritiğine giren Pegasus, AJet ve diğer havayollarına ait uçaklar ise başta İzmir ve Ankara olmak üzere diğer meydanlara yönlendirilmişti. Pegasus Hava Yollarının PC2183 sefer sayılı İzmir-Sabiha Gökçen uçağı uzun süre İstanbul üzerinde havada turladıktan sonra iniş yapamayarak İzmir’e geri döndü. Yine Pegasus Hava Yollarının Trabzon-Sabiha Gökçen seferi ile AJet’in Riyad-Sabiha Gökçen uçakları da iniş için Ankara Esenboğa Havalimanı’na yönlendirilmişti. HEAŞ ekiplerinin olumsuz hava şartlarına rağmen çabası aralıksız devam ederken kar yağışından etkilenen 06L (eski) pisti üzerinde de kar temizleme çalışmaları sürüyor. Kalkış yapacak uçaklara De-İcing işlemi uygulanıyor. Operasyonlar devam ederken kalkışlarda kısa süreli gecikmeler yaşanıyor.