EKONOMİ - 18 Haziran 2023 Pazar 12:29

Vekaletle kurban kesme kolaylığı

A
A
A
Vekaletle kurban kesme kolaylığı

İhlas Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Mahmut Kemal Aydın, "Afrika’da Çad, Uganda ve Somali’de kurbanlarımızı kesiyoruz. Asya’da ise Afganistan ve Hindistan’da kesiyoruz. Dinimizin şartlarına göre, sığır hayvan kesecekseniz eğer muhakkak 2 yaşını doldurmuş olması gerekiyor. Hayvanın iki yaşını doldurup doldurmadığını alt çenesindeki iki ön dişini döktüğünü görerek anlarız. Bu dişler yerine daha büyük kalıcı diş çıkar. Eğer hayvanın kuyruğu ve kulağı kopuk ve gözleri kör ise bu hayvan kurban olmaz.

İhlas Vakfı, Kurban Bayramı'na sayılı günler kala kurban vekaletiyle ilgili merak edilenleri açıkladı. İhlas Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Mahmut Kemal Aydın, kurban vekaletinin nasıl verileceği ve İslam'a uygun kurban kesiminin nasıl olacağı konusunda bilgiler verdi.

"Yurt dışı hisse bedeli 2 bin 400 TL, yurt içi hisse bedeli ise, 5 bin 900 TL"

Aydın, "Bu yıl yurt dışı hisse bedeli 2 bin 400 TL, yurt içi hisse bedeli ise, 5 bin 900 TL olarak belirledik. Ayrıca kredi kartına 4 taksit de yapıyoruz. Yurt dışında Afrika’da 3 ülkede, Asya’da 2 ülkede kurbanlarımızı keseceğiz. Afrika’da Çad, Uganda ve Somali’de kesiyoruz. Asya’da ise Afganistan ve Hindistan’da kesiyoruz. Bu 5 ülkede kurbanlarımızı keseceğiz" ifadelerini kullandı.

"Bizlere kurban vekaletini veren vatandaşlarımızın gönlü rahat olsun" diyen Aydın, "Dinimize uygun olarak kurbanımızı kesiyoruz. Bu kesilen kurbanı gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyoruz. Vatandaşlarımız bu sayede hem vacip kurban sevabını kazanmış oluyor hem de et dağıtma sevabı kazanıyor" ifadelerini kullandı.

Vekaletle kurban kesme kolaylığı

"Sığır hayvan kesecekseniz eğer muhakkak 2 yaşını doldurmuş olması gerekiyor"

Aydın, sözlerine şöyle devam etti: "Dinimizin şartlarına göre, sığır hayvan kesecekseniz eğer muhakkak 2 yaşını doldurmuş olması gerekiyor. Hayvanın iki yaşını doldurup doldurmadığını alt çenesindeki iki ön dişini döktüğünü görerek anlarız. Bu dişler yerine daha büyük kalıcı diş çıkar. Eğer hayvanın kuyruğu ve kulağı kopuk ve gözleri kör ise bu hayvan kurban olmaz. Biz de kurbanlarımızı keserken bu hususlara dikkat ediyoruz" diye konuştu.

"Kurbanlarımızı yetimhane ile medreselerdeki öğrenci ve öğretmenlere dağıtıyoruz"

Kesilen kurbanların kimlere dağıtıldığı hakkında konuşan Aydın, "Afrika’da yetimhanelerimiz var. Kurbanlarımızı yetimhane ile medreselerdeki öğrenci ve öğretmenlere dağıtıyoruz. Afganistan’da 145 tane külliyemiz var. Yine buradaki öğrencilerimize kurbanları dağıtıyoruz" dedi.

Aydın, "Vatandaşlarımız İhlas Vakfı aracılığıyla kurban vekaleti verebilir. 0212 451 49 00 numaralı telefondan ve ihlasvakfi.org.tr sitesinden bizlere ulaşabilirler. Kurban kesim videolarını her vekalet verene gönderiyoruz. Biz hayvanlarımızı tek tek özenle seçtik. Vatandaşlarımızın kurban vekaletlerini bekliyoruz. Ayrıca tüm vatandaşlarımızın ve İslam aleminin Kurban Bayramı’nı tebrik ediyorum" diyerek sözlerini tamamladı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sinop Sinop’ta oto lastikçilerin kış mesaisi Sinop’ta hava sıcaklığının düşmesi ve kış lastiği takma zorunluluğunun 1 Aralık’ta başlayacak olması nedeniyle lastikçilerin kış lastiği takma mesaisi başladı. Karlı ve buzlu havalarda mağdur olmak istemeyen araç sahipleri kar lastiği taktırmak için lastikçilere giderek araçlarına lastiklerini taktırıyor. Küçük Sanayi Sitesi’nde oto lastik satımı ve değişimi yapan rot balans ustası Hasan Üçüncüoğlu, lastiklerin değişimi için kar yağışının beklenilmemesi gerektiğini belirterek, kış lastiklerinin yol güvenliği için hayati önem taşıdığına dikkat çekti. Vatandaşlara hem can hem de mal güvenliği açısından kış lastiği takmalarını tavsiye eden Üçüncüoğlu, “Her sene olduğu gibi Ulaştırma Bakanlığımızın hazırladığı genelgeye göre 1 Aralık - 1 Nisan takvimleri arasında yük ve yolcu taşımacılığı yapan ticari araçlarda kış lastiği takma zorunluluğu başlıyor. Bunun dışında yine hususi araçlarda da hava sıcaklığının 7 derecenin altında kış lastiği takmalarını hem can hem de mal güvenliği açısından tavsiye ediyoruz. Kış şartlarında kış lastiğinin dışında araçların cam silecekleri, cam suyu, motor suyu antifrizleri, akü gibi önem arz eden parçaların kış şartlarına hazır olmasını tavsiye ediyoruz. Eğer kar lastiği dersek sadece karda kullanılan lastik olarak algı oluşturuyor ama bu değil. Kış lastiği havanın 7 derece sıcaklık altında takılması. Kış lastikleri soğuk havalarda yumuşak kaldığı için yol tutuşunu iyi sağladığından kış lastiği olarak ifade edilmektedir. Bunlar da kullanıldığı coğrafya ya göre değişiyor. Normalde 4 yıl lastiğin ömrü fakat 3 yılda ömürlerinin tamamladığını söyleyebilirim. Çünkü, belli bir süre sonra sertleşiyor ve yol tutuşu azalıyor” dedi.