Bir zamanlar dillendirilmesi bile mümkün olmayan eşcinsel evlilikler artık ülkelerin parlamentoları tarafından yasa çıkarılarak legal hale getiriliyor. Alman Piyasa Araştırma Kurumu Ipso tarafından dünyanın 23 farklı ülkesinde yapılan araştırmada eşcinsel evliliğe Türklerin yüzde 80’den fazla oranla karşı olduğu, bu evliliğe en sıcak bakan ülkenin yüzde 77 ile İspanya’nın olduğu ortayı çıktı. İspanya’dan sonra yüzde 74 ile İsveç, yüzde 69 ile Belçika, yüzde 68 ile Almanya, yüzde 67 ile İngiltere ve yüzde 62 ile Kanada eşcinsel evliliğe olumlu yaklaşıyor.
Araştırmaya katılanların büyük oranda eşcinsellerin tercihlerine saygı duyulması gerektiğine ancak evlilik müessesinin kutsallığına inandığı için eşcinsel evliliğe yasalar nezdinde koruma alınmasına karşı çıktığı belirlendi. Eşcinsel evliliğe sıcak bakamayan ülkelerin başında yüzde 80’lik oranla Türkiye geliyor. Türkiye’yi yüzde 73 ile Güney Afrika, yüzde 71 ile Güney Kore ve Hindistan, yüzde 68 ile Polonya takip ediyor.
Dünya üzerinde ABD Yargıtay’ı ülke çapında eşcinsel evliliği yasal hale getirdi. İrlanda referandumda eşcinsel evliliğe onay verdi. Almanya da, eşcinsellerin evlenmesi için onay verdi. Brezilya’da 2013’den bu yana eşcinsel evlilik yapılabiliyor.
Arjantin 2010 yılında özel bir kanunla eşcinsellerin evlenmelerine izin verdi. Güney Afrika birçok tepkiye rağmen 2006 yılında evliliği kanunlaştırdı. Hollanda ve Norveç de eşcinsellere evlilik hakkını kanunen tanıyan ülkelerin arasında bulunuyor. Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu Avrupa Konseyi’nin 47 ülkesinin 24’ünde eşcinsel evlilik yasal olarak kabul edilmiş bulunuyor.
Eşcinsellere karşı tavrıyla bilinen İtalya, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından özel hayata saygı duyamadığı için cezalandırmıştı.