ASAYİŞ - 11 Şubat 2011 Cuma 16:28

Tanrıkulu, beraat etti

A
A
A
Tanrıkulu, beraat etti

"JİTEM davası"nda askeri mahkemenin görevsizlik ve tahliye kararını eleştirdiği için hakkında "Adli yargılamayı etkilemeye teşebbüs ettiği" gerekçesiyle dava açılan CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, ilk duruşmada beraat etti.

REMZİ BURULDAY
DİYARBAKIR

 

Diyarbakır'da 1994 yılında Mehmet Şerif Avşar'ın kaçırılarak öldürülmesi olayının azmettiricisi olarak tutuksuz yargılanan ve "Kasten adam öldürmek" suçundan 30 yıl hapis cezasına çarptırıldıktan sonra kayıplara karışan eski uzman çavuş Gültekin Sütçü davasına ilişkin müdahil avukat olarak yaptığı açıklama nedeniyle hakkında 2 yıla kadar hapis istemiyle dava açılan CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, bugün hakim karşısına çıktı.

Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada tutuksuz yargılanan sanık Tanrıkulu ve avukatları hazır bulundu. Sanık Tanrıkulu, savunmasında, iddia edilen sözlerin kendisine ait olduğunu belirterek, "Görevsiz bir mahkemenin 12 yıl firari olan ve müebbet ağır hapis cezası ile yargılanan bir sanığı tahliye etmesinin hukuka uygun olmadığı düşüncesiyle eleştiri hakkımı kullanarak, bu sözleri söyledim. Kaldı ki mahkeme etkilenmemiştir. Çünkü karar verildikten sonra bu sözü söyledim" dedi.


İddia makamı mahkemeye sunduğu mütalaasında, "Suçun sabit olmaması" nedeniyle sanık Tanrıkulu hakkında beraat kararı verilmesini talep etti. Sanık avukatları adına söz alan Diyarbakır Baro Başkanı Emin Aktar, yargıyı etkilemeye teşebbüsün yargı yetkisi olan kişilerce söz konusu olabileceğini belirterek, "Müvekkilin açıklamasının içeriğinde yargıya müdahale etmeyin çağrısı vardır" diye konuştu.


Mahkeme, verdiği kısa bir aranın ardından sanık Tanrıkulu hakkında "Suçun sanık tarafından işlendiğinin sabit olmaması" nedeniyle beraat kararı verdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Gümrük Muhafaza ekipleri İpsala ve Esendere Gümrük Kapısı’nda zehir tacirlerine geçit vermedi Ticaret Bakanlığı Gümrükler Muhafaza ekipleri İpsala ve Esendere Gümrük kapılarında uyuşturucuya yönelik operasyonlar düzenledi, 529 milyon Türk lirası değerinde 493 Kilogram uyuşturucu ele geçirildi. Ticaret Bakanlığı Gümrükler Muhafaza ekipleri zehir tacirlerine darbe üstüne darbe indirmeye devam ediyor. İpsala Gümrük Kapısı’nda düzenlenen iki ayrı operasyonda, 118 kilogram esrar ve kokain, Esendere Gümrük Kapısı’nda düzenlenen operasyonda ise 375 kilogram eroin cinsi uyuşturucu madde ele geçirdi. İpsala Gümrük Kapısı’nda uyuşturucuya engel olundu İpsala Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ekipleri tarafından kaçakçılıkla mücadele faaliyetleri çerçevesinde yürütülen risk analizi ve hedefleme çalışmaları kapsamında Türkiye’ye giriş yapmak üzere gelen otobüs ve otomobil cinsi iki araç mercek altına alındı. Araçlar gümrüklü sahaya giriş işlemlerinin ardından x-ray tarama sistemine yönlendirildi. Tarama sonucunda şüpheli yoğunluk tespit edilmesi üzerine, hassas burunlu narkotik dedektör köpeklerin yardımıyla detaylı arama gerçekleştirildi. Kontroller neticesinde, 137 paket içerisinde araçların çeşitli yerlerine gizlenmiş skunk esrar ve kokain olmak üzere 118 kilogram uyuşturucu madde ele geçirildi. İki ayrı operasyonda yakalanan uyuşturucunun 79 milyon Türk Lirası değerinde olduğu tespit edildi. Esendere Gümrük Kapısı’nda 375 kilogram uyuşturucu ele geçirildi Ticaret Bakanlığına Gümrükler Muhafaza Ekipleri bir diğer operasyonunu Esendere Gümrük Kapısı’nda gerçekleştirdi. Gümrük Muhafaza Ekiplerinin başarılı operasyonu sonucu 375 kilogram eroin cinsi uyuşturucu madde ele geçirildi. Esendere Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ekiplerince, kaçakçılıkla mücadele faaliyetleri kapsamında yapılan analiz ve hedefleme çalışmaları sonucunda Esendere Gümrük Kapısı’na gelen tır cinsi araç ekiplerce şüpheli değerlendirildi. Yapılan değerlendirme sonucu x ray taramasına sevk edilen çimento yüklü tır aracında şüpheli yoğunluk tespit edildi. Araçta yapılan detaylı aramada 450 milyon Türk Lirası değerinde 375 kilogram uyuşturucu madde ele geçirildi. Olayla ilgili soruşturmalar ilgili Cumhuriyet Başsavcılıkları nezdinde devam ediyor. Toplamda 493 kilogram uyuşturucuya geçit verilmedi Ticaret Bakanlığı Gümrük Muhafaza Ekipleri 3 farklı operasyonla piyasa değeri yaklaşık 529 milyon Türk Lirası değerinde 493 kilogram uyuşturucunun yurda girişine engel oldu.
Sivas 37 yıldır sürdürdüğü mesleğini devretmeye hazırlanıyor Sivas’ın Şarkışla ilçesinde ayakkabı tamirciliği yapan Hasan Erim, 37 yıldır sürdürdüğü mesleğini, şimdilerde çocuklarına devretmeye hazırlanıyor. Şarkışla ilçesinde gençliğinde boyacı olarak çalıştığı yıllarda iş bitince müşterilerinin ayakkabılarını da boyamak için alan Hasan Erim, ayakkabı boyalarının kokusundan etkilenerek ayakkabı tamirciliği yapmaya karar verdi. Babasının da desteğiyle ayakkabı tamirciliğine başlayan Erim, 37 yıldır mesleğini sürdürüyor. Hayatını adadığı bu meslekte yıllardır hiçbir zorluk yaşamadığını ifade eden usta, sadece bir yıl boyunca küçük sıkıntılar çektiğini, ancak kısa sürede her şeyin düzeldiğini belirtti. "Benden sonra çocuğum bu işi devam ettirecek" diyerek mesleğini bir sonraki kuşağa devretmeye hazırlandığını dile getirdi. “Babam bir dükkân aldı ve bu mesleği yap dedi” Her türlü ayakkabı tamiri yaptığını belirten Erim, “1987 yılından itibaren bu mesleği yapıyorum. Adana’da 5 yıl çalıştım daha sonra buraya geldim. Ben boyacılık yapıyordum. Bazen de müşterilerimin ayakkabılarını boyamak için yanıma alıyordum. Yaparken boyarken o uğraş ve koku hoşuma gitti. Tamire ve üretmeye merakım vardı. O zaman düşündüm dedim ki ben bu mesleği yapayım. Babam da bir dükkân aldı ve tamam bu mesleği yap dedi. Bir süre sonra dükkânı açtık. Mes, çanta, ayakkabı, valiz tamiri yapmaya ve boya malzemeleri satarak çalışmaya başladım. Her türlü ayakkabıyı tamir ederim. Yenisini de yaparım. Benden sonra çocuğum devam ettirecek. Meslekte bu zamana kadar hiçbir zorluğum olmadı ama bir sene sıkıntı çektim. Sonrasında yine her şey düzeldi” şeklinde konuştu.
Hatay Depremzede kadınlar ilmik ilmik işledikleri Türk motifli halı ve kilimleri Japonya’ya satılıyor Hatay’ın Payas ilçesindeki kooperatif bünyesinde bir araya gelen depremzede kadınlar, emek vererek kurdukları atölyede ürettikleri kilim ve halıları Japonya’ya satmayı başardılar. Asrın felaketinde ağır hasar alan Hatay’da üreterek hayata tutunmaya çalışan kadınlar mücadelelerini devam ettiriyorlar. Payas ilçesinde asrın felaketinden kısa bir süre önce bir araya gelen kadınlar, kooperatif çatısı altında birlik olmuştu. Deprem sonrası aile ekonomisine destek olarak üretmek isteyen kadın kooperatifi, kilim dokuma atölyesi açtı. Kadınlara hem stres hem de kazanç kapısı olan atölyede 8 dokuma tezgahı bulunurken bu tezgahlarda üretilen Anadolu motiflerini Japonya’ya gönderiyorlar. “Emekçi kadınlar olarak Anadolu motiflerini gün yüzüne çıkararak ürettiğimiz kilimleri Japonya’ya yolluyoruz” Payas Emekçi Kadınlar Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Aysel Erdem, 8 tezgahta 16 kadının ilmik ilmik kilim döşediğini belirterek “Payas Emekçi Kadınlar Kooperatifi olarak atölyemizde şu anda sekiz tane tezgahımız var, her tezgahta iki kadınımız çalışmakta. Kadın istihdamına önem veriyoruz. Şu anda kök boyalı hakiki yün ve el dokuması olarak ürettiğimiz ürünleri emekçi kadınlar olarak Anadolu motiflerini gün yüzüne çıkararak ürettiğimiz kilimleri Japonya’ya yolluyoruz” ifadelerini kullandı. “Türk motiflerine Japon firmalarına ilgisi çok büyük” Anadolu motiflerine Japon firmalarının yoğun ilgisinin olduğunu dile getiren Erdem, “Özellikle de Anadolu motiflerini geliştirerek gün yüzüne çıkarmaya çalışıyoruz. Türk motiflerine Japon firmalarının ilgisi çok büyük. Sayın Valimiz Mustafa Masatlı’ya himayelerinde kırk dokuz kadın kooperatifine verdikleri Desteklerden dolayı çok teşekkür ediyoruz. Kaymakamımız Kürşat Karaca’ya, Belediye Başkanımız Bekir Altan’a bize desteklerinden dolayı çok teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.