EKONOMİ - 07 Mayıs 2018 Pazartesi 12:52

Sigfox, Türkiye pazarına giriyor

A
A
A
Sigfox, Türkiye pazarına giriyor

Yeni nesil haberleşme teknolojileri geliştiren Sigfox, Türkiye’de ulusal bir ‘nesnelerin interneti’ (IoT) operatörü kurmak için yatırımcılarla görüşmelere başladı.

Günümüzde akıllı teknolojilerin artışı ile hayatımıza giren ‘nesnelerin interneti’ (IoT) kapsamında; veri gereksinimi, uzaklık, güvenlik ve pil ömrü gibi faktörler dikkate alınarak nesnelerin birbirleriyle haberleşmesi için yeni ağ seçenekleri oluşturuluyor. 2009 yılından beri faaliyet gösteren Fransa merkezli nesneler arası haberleşme ağı Sigfox, Türkiye yapılanması kapsamında teknoloji ve telekomünikasyon sektörünün global firmalarında üst düzey yönetici olarak çalışan Ferhan Köksal’ı Sigfox Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan Ülke Direktörü olarak atayıp Türkiye pazarında ulusal bir IoT operatörü kurmak için yatırımcılarla görüşmelere başladığı bildirildi. 

"2025 yılında dünyada internete bağlı nesne sayısı 92 milyara ulaşacak" 

Dünyada hızla gelişen IoT pazarına vurgu yapan Sigfox Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan Ülke Direktörü Ferhan Köksal, “Uluslararası kuruluşların araştırmalarına göre 2008 yılında internete bağlı nesne sayısı yeryüzündeki toplam insan nüfusu kadarken bu nesnelerin sayısının 2025 yılında 92 milyara ulaşması bekleniyor. Türkiye pazarı için öngörülen nesne sayısı ise yaklaşık 343 milyon. Özellikle akıllı sayaç okuma, uzaktan açma/kapama, akıllı saatler ve arabalar gibi otomasyon projeleriyle büyük bir potansiyele sahip nesnelerin interneti (IoT) pazarı Türkiye özelinde lojistik ve tarımsal uygulamalar ile birlikte kişisel ve kitlesel güvenlik takibi gibi birçok projede fırsatlar barındırıyor. Sigfox olarak biz de Türkiye’deki bu fırsatı yerli yatırımcılarla bir Sigfox operatörü kurarak fırsata çevirmek istiyoruz” dedi.

Yapılan bilgilendirmede; Sigfox, düşük güç tüketimi ve geniş alanlarda etkin iletişim ağı sayesinde özellikle ev ve bina sayaçları, alarm sistemleri, sokak aydınlatması, güvenlik sistemleri başta olmak üzere akıllı ev ve akıllı şehirlerde kullanılıyor. Dünya genelinde, Avrupa Birliği ve Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (International Telecomunication Union) nezdinde de lisanssız olarak çalışan bu iletişim altyapısı, hazır çalışır durumda olan cihaz, sensör ve yazılımları ile IoT projelerinin hayal edilen noktaya erişebilmesi için son derece etkin fırsatlar sunuyor.  

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara TİKA’dan Karadağ’da medya sektörüne destek Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) desteğiyle modern cihazlarla donatılan Karadağ Ulusal Radyo ve Televizyon Kurumunun (RTCG) yeni bölgesel stüdyosu düzenlenen törenle açıldı. TİKA’nın desteğiyle modern cihazlarla donatılan RTCG’nin Biyelo Polye şehrindeki yeni stüdyosu, düzenlenen törenle hizmete girdi. Açılışa Türkiye’nin Karadağ Büyükelçisi Barış Kalkavan, Biyelo Polye Belediye Başkanı Petar Smoloviç, RTCG yöneticileri, TİKA Podgoritsa Koordinatörü Nihal Ersoy ve çok sayıda davetli katıldı. Büyükelçi Kalkavan, açılışta yaptığı konuşmada TİKA’nın Karadağ’da eğitim, sağlık, tarım ve medya gibi farklı alanlarda önemli projelere imza attığını belirtti. TİKA’nın medya sektöründeki eğitim faaliyetleriyle bugüne kadar 80 medya mensubuna destek sağladığını vurgulayan Kalkavan, “Bu yeni stüdyo, bölge halkına büyük katkılar sunacak ve Karadağ’ın medya sektörüne önemli bir ivme kazandıracaktır” dedi. Biyelo Polye Belediye Başkanı Smoloviç ise stüdyonun sadece şehir için değil, tüm kuzey Karadağ bölgesi için büyük bir kazanım olduğunu vurgulayarak, TİKA’ya teşekkür etti. Smoloviç, stüdyonun hem bölge halkı hem de medya sektörü için önemli bir fırsat sunduğunu kaydetti. Uluslararası standartlarda yayıncılık RTCG Genel Müdürü Boris Raoniç, stüdyonun uluslararası standartlara uygun olarak kurulduğunu belirterek, “Bu yeni destekle yayın kalitemiz daha da artacak. Modern ekipmanlarla yapılan yayınlar, izleyicilerimize daha kaliteli içerik sunmamızı sağlayacak” dedi. Törenin ardından katılımcılar stüdyoyu gezerek, teknik donanım hakkında bilgi aldı.