KÜLTÜR SANAT - 04 Mayıs 2015 Pazartesi 12:14

Piyano nasıl icat edildi? Piyanonun icadı doodle oldu

A
A
A
Piyano nasıl icat edildi? Piyanonun icadı doodle oldu

Bugün Google’a girenler piyanonun icadı ile ilgili doodle karşılaştı. Özel günleri ana sayfasına doodle ile taşıyan Google piyanonun icadını unutmadı. Piyano nasıl icat edildi. İşte ilginç gerçekler.

Google piyanoyu icat eden Bartolomeo Cristofori'nin doğum günü dolayısıyla sesli bir doodle hazırladı.

PİYANO NASIL İCAT EDİLDİ

İlk piyano Floransa’da Bartolomeo Cristofori tarafından icat edildi. Cristofori ‘nin icat ettiği bu çalgı üzerinde hem hafif seslerin hem de kuvvetli seslerin çıkartılması olanaklıydı.Bunun için adına italyanca "hafif ve kuvvetli" anlamına gelen "Piyano e forte" dendi. 

Cristofori'nin en büyük başarısı, piyanonun temel mekanik sorunu olan, çekicin tellere vurması anında sesin çekicin etkisi ile sönümlenmemesi ve çekicin çok çabuk bir şekilde tellerden ayrılarak notanın yeniden çalınabilmesi sorununa bir çözüm üretmesidir. Öldüğü 1732 yılına dek 20 civarında piyano üretti.

Fransız Marius'un bu çalgıya katkısı, tokmaklı klavseni bulmak oldu. Saksonyalı Silbermann ise, Schröter' in çekiç sistemini geliştirdi ve Bach'ın da değerli öğütlerinden yararlanarak, klavyenin tüm ses genişliğinde eşit bir ötüm elde etmeyi başardı. Augsburg' da org yapımcısı Johann Andreas Stein (1728-1792) Alman veya Viyana usülü denen mekanizmalı piyanolar meydana getirdi. 1789'da Stein, ayrıntıları belirtmek için kullanılmakta olan dizliklerin yerine pedal koydu. Andreas ve torunu Johann Baptist Streicher (1796-1871), piyanonun yapısını (Beethoven'in arzusu üzerine) daha sağlamlaştırdı ve ikinci bir otum kapağı ekleyerek daha dolgun bir ses sağladı. Piyano sanayinin gerçek kurucusu Alman Zumpe' dir, "kılavuzlu" denen mekanik piyanoyu gerçekleştirdi. İlk düz piyanoyu, 1789'da İrlandalı William Southwell yaptı. Sebastian Erard 1822'de piyano yapım tekniğini geniş ölçüde etkileyen bir yenilik getirdi (ikili itme dilleri). Henri Pape, çapraz tel ve keçeli çekici buldu. James Thom, ekleme demir çatıyı kurdu.

Bu çalgı, büyük bestecilerin en yakını olmuştur, dolayısıyla bu çalgı için verilen bestelerin sayısı ciltler tutar. "Piyanistler, diğer çalgıları çalanlara nazaran, çıkaracakları sesleri piyano üzerinde hazır bulurlar" gerekçesiyle, küçük yaştan (altı-on) başlayarak, öğrenebilecek çalgılardan birisidir. Hatta günümüzde çok daha küçük yaşlara yönelik piyano eğitimi verilebilmektedir.

Ünlü piyanist Sigismund Thalberg: "Çalarken, sesleri uzatmayı, iyi bir ses çıkarmayı ve ses çıkarırken gerekli olan değişiklikleri yapabilmek için, zorunlu olan ilk şartlardan biri her türlü sertlikten uzak bulunmaktır. Kolda, elde ve parmaklarda yetenekli bir şarkıcının sesinde sahip olduğu incelik ve bükülmeler bulunmalıdır" diyor ve şöyle devam ediyor: "İhmal edemeyeceğimiz bir konu varsa, o da, çalarken vücudun hareketlerinde büyük bir ölçü olmasının; kolları, elleri büyük bir sükunetle yönetmenin, piyanoya çok yüksekten vurmamanın; kendi kendini dinleyebilmenin ve hüküm verebilmenin gerekliliğidir. Genellikle, parmaklarla fazla çalışılmakta, fakat kafa ile yeter derecede çalışılmamaktadır."

Piyano pedallarının kullanılması hakkında, Antoine Marmontel şöyle diyor :"Pedalları kullanmasına izin verilen öğrencilerin büyük bir kısmı onları usülleri saymak için kullanırlar veya ayaklarını pedalın üzerine basarlar ve bir daha çekmezler. Şüphesiz ki, her ikisi de kusur sayılan bu alışkanlıklara sahip olmamak gerekir." Lavignac ise: "Pedal sanatı ayağın nasıl konulacağını değil, nasıl çekileceğini bilmektir" diyerek, gerekli öğüdü vermiştir.
 

Piyano nasıl icat edildi? Piyanonun icadı doodle oldu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Osmaniye Osmaniye’de 14’üncü Tirşik Festivali yapıldı Osmaniye’de geleneksel olarak gerçekleştirilen Tirşik Festivali’nin bu sene 14’üncüsü düzenlendi. Akdeniz Kahramanmaraş Dernekler Federasyonu ve Andırınlılar Derneği tarafından geleneksel olarak 14’üncü Tirşik Festivali yağışlı hava nedeniyle bir düğün salonunda gerçekleşti. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından, şehitler için Kur’an-ı Kerim okundu. Festivale katılan vatandaşlara tirşik çorbası, bulgur pilavı ve tarhana ikram edildi. Programa Eski Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, Osmaniye Valisi Erdinç Yılmaz, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcısı Tuğgeneral Prof. Dr. Mustafa Gerek, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. "Burada kültür farkı olmaksızın aynı yerde aynı çatı altında bulunmamız bizim kardeşliğimizin en büyük göstergesi" diyen Akdeniz Kahramanmaraş Dernekler Federasyonu Başkanı Yunus Temiz, "Burada yüzyıllardır bu topraklarda yaşayan halkımızın emeğiyle, sabrıyla ve kültürüyle yoğrulmuş eşsiz bir lezzet olan tirşik çorbanın etrafında bir araya gelmiş olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Tirşik sadece bir çorba değildir, ata mirasıdır. Bu festival sadece damak tadımıza ithaf etmiyor. Aynı zamanda bu güzel etkinliğe katkı sağlayan herkese başta emek veren kadınlarımıza, yerel yönetimlerimize, sivil toplum kuruluşlarımıza ve tüm katılımcılara gönülden teşekkür ediyorum. Tirşik gibi bizim bir arada tutan değerlerimizi hep birlikte yaşatmak dileğiyle tüm misafirlerimize ve katılımcılarımıza teşekkür ederim" dedi. Festival, yöresel sanatçıların verdiği konserle sona erdi.
Kocaeli İtfaiye personeline "asansörde kurtarma" eğitimi Büyükşehir İtfaiyesi, yeni göreve başlayan personele "asansörlerde kurtarma" konusunda teorik ve pratik eğitim verdi. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı Enerji ve Aydınlatma Şube Müdürlüğü ekipleri, Kocaeli genelinde bulunan 37 yürüyen merdiven ve 137 asansörün düzenli bakım, onarım ve arıza müdahale çalışmalarını titizlikle sürdürmeye devam ediyor. Ayrıca, asansörde mahsur kalan vatandaşların can güvenliğini sağlamak amacıyla kurtarma çalışmaları uzman ekipler tarafından hızlı bir şekilde gerçekleştiriliyor. Sık sık eğitim çalışmaları düzenleyen Büyükşehir Belediyesi, İtfaiye Dairesi Başkanlığı bünyesinde göreve yeni başlayan 96 personele asansör kurtarma eğitimi verdi. Eğitimlerde, asansörde mahsur kalan vatandaşların kurtarılmasına yönelik teorik ve pratik teknikler anlatıldı. Ayrıca, asansör tipleri ve ilgili yönetmelikler, temel asansör bilgisi, asansör aksamları, hidrolik tahrik sistemlerinin temelleri, asansörlerde kapı kilit tipleri ve asansör kurtarma talimatları gibi konularda detaylı bilgi aktarımı yapıldı. Teorik eğitimin ardından, elektrikli makine daireli, makine dairesiz ve hidrolik tip olmak üzere tüm asansör çeşitleri üzerinde pratik uygulamalar gerçekleştirildi. Çevre belediyelerden gelen çok sayıda itfaiye personelinin de yararlandığı eğitim programlarında bugüne kadar yaklaşık 300 itfaiyeciye eğitim verildi. Bu sayede, acil durumlarda daha hızlı ve etkili müdahaleler yapılarak vatandaşların güvenliği artırılıyor.