SAĞLIK - 27 Ekim 2016 Perşembe 10:57

Peelingle siyah noktalara son

A
A
A
Peelingle siyah noktalara son

Estetik Uzmanı Dr. Arzu Atalan meyve asitleri ile yapılan peelinglerle yüzdeki akne, siyah ve beyaz noktaların tedavi edilebileceğini söyledi.

Dermaklinik Estetik ve Güzellik Merkezinden Medikal Estetik Uzmanı Dr. Arzu Atalan, “Meyve asitleri ile yapılan peeling yöntemidir. Bitkisel peeling şeker kamışından elde edilen glikolik asitlerle, sütte bulunan laktik asitlerle vs. uygulanabilir. Daha yaygın olarak bilinen isimleri ise alfa hidroksi asitler (AHA) dır. Bunlar oldukça küçük moleküller olduğu için epidermisi (cildin en üst tabakasını) kolayca geçebilmektedir. Ancak daha alt tabaka olan dermise geçemezler” dedi.
Epidermisteki hücrelerin yenilenmesini tetikleyerek onların dış etkenlere olan toleransını arttırdığını kaydeden Atalan, “Hücre yenilenmesi dışında epidermal kökenli olan yüzeysel lekelerin tedavisinde de başarılı olmaktadır. Bir başka yüzeysel peeling ise salisilik asitlerle (BHA) yapılan peelinglerdir. Bu madde daha yüzeysel olarak epidermisi (cildin en üst tabakasını) etkiler. Daha çok akne, siyah ve beyaz nokta tedavisinde ve ikincil olarak lekelerin tedavisinde de tercih edilmektedir. İşlem sonrası hemen günlük hayata dönülebilir” diye konuştu.

Orta Derinlikte Kimyasal Peeling
Atalan, “TCA - Trikloroasetik asit (10\%-35\%) ve glikolik asitler yapılmaktadır. Ter bezleri, yağ bezleri ve kıl foliküllerinin bulunduğu dermisin derindeki tabakasında harabiyete yol açarak pigment değişikliklerini, hafif-orta derecedeki kırışıklıkların tedavisini de içeren fotoyaşlanma etkilerini düzeltmede ve ayrıca güneşe maruz kalmış ciltte, özellikle yüzde, ellerde, ön kolda ve boyunda ortaya çıkan kanser öncesi bir cilt hastalığı olan aktinik keratoz tedavisinde etkili olan bir yöntemdir.. İşlem sonrası yüz kırmızı bir renk alır. Daha sonra cilt rengi kahverengiye doğru koyulaşır ve 2-3 gün içinde deri dökülmeye başlar. İyileşme süreci yaklaşık 1 hafta sürmektedir. İyileşme sürecini hızlandırmak için cilt temiz tutulmalı, her gün birkaç defa yıkandıktan sonra nemlendirici bir pomad sürülmelidir” ifadelerini kullandı.

Derin Kimyasal Peeling
TCA (50\%), Bakers, Fenol ve Jessner's solüsyonları ile yapılan peeling yöntemi olduğunu ifade eden Atalan, “Ciddi oranda soyulma gerçekleştirilmektedir. Akne ve sivilce izleri, skarlar, cilt lekeleri ve kırışıklıkların tedavisinde çok etkilidir. Ağrılı ve acılı bir işlem olması nedeniyle lokal anestezi altında yapılır. İşlemden sonraki süreç oldukça ağrılıdır. Düzenli ağrı kesici kullanılması gerekir. Yüzde 1 - 2 hafta devam eden şişlikler görülür. Yaklaşık 1 ay iyileşme süreci vardır ve kızarıklığın tamamen iyileşmesi 3 aya kadar sürebilir. Diğer kimyasal peeling yöntemlerine göre çok daha etkilidir ve etkisi uzun süre devam eder. Koyu tenli kişilerde muhtemel kalıcı renk açılması ihtimali dolayısıyla açık renk cilt yapısına sahip bireyler için daha uygun bir peeling yöntemidir” dedi.
Estetik Dr. Arzu Atalan kimyasal peeling öncesi incelenmesi gereken durumları şu şekilde sıraladı:
“Aktif enfeksiyon ve açık yaraların olması, aktif uçuk (herpes) virüs enfeksiyonu - Son 3-12 ay arasında geçirilmiş orta veya derin peeling, yakın zamanda geçirilmiş yüz cerrahisi - Anormal skar oluşumu, keloid hikayesi ve geç yara iyileşmesi öyküsü, radyoterapi öyküsü, fitzpatrick deri tipi IV, V, VI - Salisilik asit peelingi için Aspirin alerjisinin olması, antikoagülan kullanımı, yoğun sigara kullanımı, gebelik / emzirme, yoğun güneş ışığına maruz kalma riski, geçirilmiş cerrahi girişimler (en az 6 ay beklenmelidir) Kimyasal Peeling Seans Süresi ve Seans Sayıları”
Atalan, “Seansların tedavi edilecek bölgenin büyüklüğüne göre ortalama 30-60 dk. sürmektedir. Seans sayıları kişiden kişiye, vakaya ve uygulama türüne göre değişiklik göstermekle birlikte ortalama; yüzeysel peeling uygulamalarında 2-4 hafta aralıklarla 4-8 seans, orta derinlikte peeling uygulamalarında 2-4 ay aralıklarla 2-4 seans, derin peeling uygulamalarında genelde tek seans yeterli olmaktadır” ifadelerini kullandı.

Kimyasal Peeling Öncesi Uyarılar
Kimyasal peeling işleminden az 1 hafta öncesinden saç boyası ve perma yaptırılmaması gerektiğini belirten Atalan, “Tedavi için mümkün mertebe bahar ve kış ayları seçilmelidir. Direkt güneş ışığına maruz kalınmamalı ve solaryumdan kaçınılmalıdır. Bu hassasiyet mümkün mertebe 6 ay süreyle uygulanmalıdır. Bu süre boyunca yüksek faktörlü güneş koruyucular kullanılmalıdır. Yaz aylarında şapka ve gözlük kullanmakta önleyici tedbirler arasındadır. İlk gün duş yapılmamalı, 1 hafta süreyle ılık bir duş tercih edilmelidir. 2-3 gün sonrasında makyaj yapılmasında bir sakınca yoktur. Dudak ve göz makyajı yapılabilir” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Edirne Edirne’de zincirleme trafik kazası: 1 yaralı Edirne’de hızla seyir halinde olan araç kontrolden çıkarak karşı yönden gelen otomobile çarptı. Kazada çarptığı otomobil ise park halindeki kamyonete çarparak durabilirdi. Çarpan sürücünün ise aracı olay yerinde bırakıp kayıplara karıştığı öğrenildi. Kaza, Edirne’nin Uzunköprü ilçesi 19 Mayıs Caddesi üzerinde gece saatlerinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, cadde üzerinde seyir halinde olan U.A. kontrolündeki 59 AH 995 plakalı otomobile karşı yönden hızla gelen sürücüsünün ismi öğrenilemeyen 22 LY 011 plakalı araç çarptı. Çarpmanın şiddetiyle araç sağa doğru savrularak park halindeki 39 NR 055 plakalı kamyonete yandan çarptı. Kazaya karışan 22 LY 011 plakalı aracın sürücü ise hızla olay yerinden kaçtı. Kaza yapan otomobili gören çevredeki vatandaşlar durumu 112 Acil Çağrı Merkezi’ne bildirdi. İhbarın ardından olay yerine çok sayıda itfaiye polis sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Olay yerinde gelen itfaiye ekipleri 45 dakikalık uğraşın ardından 59 AH 995 plakalı araç sürücü U.A’yı sıkıştığı yerden güçlükle çıkarttı. Bölgeye gelen sağlık ekipleri tarafından yaralı U.A, olay yerinde yapılan ilk müdahalesinin ardından Uzunköprü Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Tedavi altına alınan sürücünün hayati tehlikesinin devam ettiği öğrenildi. Öte yandan polis ekipleri 22 LY 011 plakalı aracı olay yerinde bırakıp kaçan sürücünün peşine düştü. Polis ekipleri kaza ile ilgili inceleme başlattı.
Düzce Bolu Dağı’nda trafiğe kar engeli: Yolda kalan araçlar için ekipler seferber oldu 100 Karayolu Bolu Dağı geçişinde trafik kar nedeniyle durdu. Kış lastiği takmadan karayoluna çıkan sürücüler için Bölge trafik ekipleri seferber oldu. Ekipler, yolda kalan araçları iterek yolu açmaya çalıştı. Türkiye’nin birçok ilinde kar hayatı olumsuz etkilerken, Avrupa ile Anadolu’yu birbirine bağlayan en önemli karayolu geçişi olan Bolu Dağı’nda da trafik durma noktasına geldi. D-100 Karayolu’nda kar lastiği olmadan trafiğe çıkan araçlar, yolu beyaza bürüyen karda ilerlemekte zorluk çekti. Ayrıca Bolu Dağı’nı tırmanan bir tırın makaslaması nedeniyle trafik tamamen durdu. Karayolunda uzun araç kuyrukları oluştu. Düzce İl Emniyet Müdürlüğü Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ekiplerinin yoğun çalışması ile Bolu Dağı’nda trafik yeniden verilmeye başladı. Yolda kalan araçları trafik ekipleri itti Kar lastiği olmadan yola çıkan araç sürücüleri karayolunda ilerlemekte zorluk çekti. Birçok sürücü yolda kalırken trafik ekipleri, yolda kalan otomobil ve hafif ticari araçları iterek yolu açmaya çalıştı. “Yolun açılmasını bekleyeceğiz” İstanbul’dan Bolu’ya gitmek için yola çıkan ancak Bolu Dağı’nda trafik durduğu için açılmasını bekleyen Ozan İnan isimli sürücü, “İstanbul’dan Bolu merkeze gitmek için yola çıktık ancak Bolu Dağı’nın kapalı olduğunu öğrendim. Kaynaşlı’da kaldım. Yolun açılmasını bekleyeceğiz artık. Başka çaremiz yok” dedi. Makaslayan tırın yoldan kaldırılmasıyla trafik kısmen açıldı.