EKONOMİ - 11 Ekim 2021 Pazartesi 09:43

Pandemi lojistik sektörünü uçurdu

A
A
A
Pandemi lojistik sektörünü uçurdu

Türkiye’nin geride bıraktığı 2 yıllık pandemi süreci bazı sektörleri olumsuz etkilerken, bazıları da altın çağını yaşıyor.

Covid salgınında evlerine kapanan milyonlarca kişinin yaptığı evden alışverişler lojistik sektörünü kelimenin tam anlamıyla kanatlandırdı. Bursa’nın ünlü İnegöl mobilyasını Avrupa’nın her noktasına taşıyan lojistik firması sahibi Turgut Kani, pandemi öncesi 2 tır ile başladığı lojistik yolculuğuna 2 yıl sonra 35 tırla devam ettiğini belirterek, "Pandemi sürecinde Türk şoförlerin üstün gayreti ve cesareti, Türk lojistik sektörüne altın çağını yaşattı" dedi.

Pandemi lojistik sektörünü uçurdu

İlk olarak Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan corona virüs (Kovid-19) dünya çapında milyonlarca kişinin ölümüne neden olurken. aynı zamanda küresel ekonomiyi de etkiledi. Virüs nedeniyle bazı sektörler ağır yara alırken, bazı sektörler de daha fazla para kazanmaya başladı. Havayolu şirketleri, en fazla zarar eden şirketler oldu. Seyahat acentaları, oteller, restoranlar, kısıtlamayla birlikte rezervasyon iptalleri ile zor günler yaşadı.

Dünya çapında corona virüs nedeniyle onlarca fuarlar iptal edildi. Corona virüs nedeniyle konser, tiyatro ve sinema salonları boş kaldı. İnsanlar dışarda yemek yemeği tercih etmediği için Restoran ve catering firmaları müşterilerini kaybetti.

Birçok ülkede spor müsabakaları ya ertelendi ya da seyircisiz oynandı. İnşaatlar durunca gayrimenkul sektörü düşüşe geçti. Müşterilerin büyük bir kısmı kredilerini ödeyemediği için bankalar zor duruma düştü. Dünya ticaret ağının yüzde 90’ı deniz ve okyanuslar üzerinden yapılıyor. Corona virüsü nedeniyle sevkiyatlar yapılamadı. Corono virüsün de etkisiyle dünyada ham petrol fiyatları hızla değer kaybetti. Uçaklar havalimanlarında kalırken, gemilerde limanlarda demirledi.

Tüm bu olmusuzluklar yaşanırken bazı sektörlerde 2 yılık pandemi sürecini fırsata çevirmeyi bildi. Yaptıkları yeni yatırımlarla süreci iyi yöneten firmalar 2 yılda sermayelerini katladı.

Lojistik sektörü altın çağını yaşadı

Kovid salgınında evlerine kapanan milyonlarca kişinin yaptığı evden yaptığı internek alışverişleri lojistik sektörünü kelimenin tam anlamıyla kanatlandırdı. Bursa’nın ünlü İnegöl mobilyasını Avrupa’nın her bir noktasına taşıyan lojistik firması sahibi Turgut Kani, "2 yıllık dönemde evden yapılan alışverişler sektörün altın çağını yaşamasına sebep oldu. Pandemi bize ters etki yaptı. Taleplere yetişebilmek için vites büyütmek zorunda kaldık" dedi.

Pandemi lojistik sektörünü uçurdu

Pandemi öncesi 2 tırla başladığı lojistik yolculuğuna artan talepler sebebiyle 35 tırla devam ettiğini anlatan Murat Lojistik Firması’nın sahibi Turgut Kani, "Aslında 20 yıldır mutfak dolabı üretimi yapıyoruz. Avrupa’da yatırımlarımız oldu. Bu süreçte lojistik ağında problem olduğunu gördük ve kendi lojistik firmamızı kurduk. Kovid 19 salgınının hemen öncesindeki bir süreçti. "Bu süreci nasıl geçireceğiz" diye çok tereddütlerimiz varken evden ve internetten alışverişler sebebiyle taleplerin çok yüksek olması bize ivme kazandırdı. Uçak ve gemi taşımacılığının durma noktasına gelmesi bizim üzerimizde çok büyük bir baskı oluşturdu. Lojistik ve kargo şirketlerinin elemanları ve bizler her türlü riski göze aldık ve çalışmalarımıza devam ettik. Fransa ve Almanya kapıları kapadı. Gümrükte TIR’lar büyük sıralar yaptı. Bu süreçte hiçbir şoförümüz "Biz bu yolu gitmeyiz, Bu ürünü teslim etmeyiz" demedi. Biz aldığımız yükü teslim etmekle mesulüz. Bu süreçte riskleri göze aldığımız için lojistik sektörü bu kadar büyüdü. Riskleri göze aldığımız için bizde şoförlerimiz de çalışmalara devam ettik. Bu süreçte taşın altına elimizi koyduğumuz için şu an altın çağımızı yaşıyoruz. Talepler devam ediyor ve etmeye de devam edecek" dedi.

Pandemi lojistik sektörünü uçurdu

İnternet üzerinden Avrupa’ya yapılan mabilya satışlarında Avrupa’da sevkiyatında çok büyük başarılar elde ettiklerini dile getiren Turgut Kani,"Avrupa’daki gurbetçilerin taleplerine de bir yandan cevap veriyoruz. Malum şuan dünyada bir konteyner sıkıntısı yaşanıyor. İster istemez bu yük yine kara taşımacılığına yüklendi. Gemi ve uçak kargoculuğu neredeyse çalışmıyor. Bu sebeple taleplere yetişemiyoruz. Şuan yurt içi ağı çok iyi ancak hamle yapıp yur dışı çalışmanın önünü açmamız gerekiyor. Bizde bu süreçte uluslararası lojistik bölümünde çalışmalara başladık. Şuan Avrupa’nın neresinden olursa olsun bir gurbetçimiz bir takım koltuğu internetten sipariş ettiği an aldığı ürünü kapısına kadar götürme organizasyonunu gerçekleştirebiliyoruz" diye konuştu.

Pandemi lojistik sektörünü uçurdu

Süleyman Aydın

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nda kar yağışı etkili oluyor İstanbul’da beklenen kar yağışı etkisini göstermeye başladı. Anadolu Yakası’nın yüksek kesimlerinin yanı sıra Sabiha Gökçen Havalimanı’nda da kar yağışı etkisini gösterdi. Uçaklar De-İcing işlemi için sıraya girerken, kalkışlarda kısa süreli gecikmeler yaşanıyor.İstanbul’da sabah saatlerinden itibaren etkisini arttıran sağanak yağış ve lodos, uçuşlarda aksamalar yaşanmasına neden oldu. Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan uyarıların ardından İstanbul’da özellikle Anadolu Yakası’nın yüksek kesimlerinde sağanak yağış yerini kar yağışına bıraktı. Sabiha Gökçen Havalimanı’nda da kar yağışı etkisini gösterirken havalimanı işletmecisi HEAŞ (Havaalanı İşletme ve Havacılık Endüstrileri A.Ş) ekipleri pistte kar temizleme çalışmalarına başladı. İnişlerde sıkıntı yaşanmazken, kalkış için sıraya giren uçaklar De-İcing’e alınarak kalkışa hazır hale getirildi. Buna bağlı olarak kalkışlarda kısa süreli gecikmeler yaşanıyor.Operasyonlar devam ediyorOlumsuz hava şartlarının etkili olduğu saat 08.39- 10.35 arası Sabiha Gökçen Havalimanı’na uçakların inişi yapılamamıştı. Bu sırada uçaklar uzun süre havada tur atmak zorunda kaldı. Yakıt kritiğine giren Pegasus, AJet ve diğer havayollarına ait uçaklar ise başta İzmir ve Ankara olmak üzere diğer meydanlara yönlendirilmişti. Pegasus Hava Yollarının PC2183 sefer sayılı İzmir-Sabiha Gökçen uçağı uzun süre İstanbul üzerinde havada turladıktan sonra iniş yapamayarak İzmir’e geri döndü. Yine Pegasus Hava Yollarının Trabzon-Sabiha Gökçen seferi ile AJet’in Riyad-Sabiha Gökçen uçakları da iniş için Ankara Esenboğa Havalimanı’na yönlendirilmişti. HEAŞ ekiplerinin olumsuz hava şartlarına rağmen çabası aralıksız devam ederken kar yağışından etkilenen 06L (eski) pisti üzerinde de kar temizleme çalışmaları sürüyor. Kalkış yapacak uçaklara De-İcing işlemi uygulanıyor. Operasyonlar devam ederken kalkışlarda kısa süreli gecikmeler yaşanıyor.
Bursa Uludağ beyaz gelinliği giydi Türkiye’nin önemli kış turizmi merkezlerinden Uludağ’da sezonun ilk karı yağdı. Geçtiğimiz sezonlarda kar yağmaması sebebiyle sezonun geç açıldığı Uludağ’da kar yağışı erken sezon açılışının müjdesini verdi. Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinden biri olan Bursa Uludağ’da sezonun ilk karı yağdı. Hava sıcaklığı -13 dereceleri gösterirken, kar kalınlığı ise yer yer 30 santimetreye ulaştı. Tipi şeklinde yağan kar yağışı nedeniyle ulaşım aksadı. Ekipler kar küreme araçlarıyla yoğun kış mesaisine başladı. “Sezondan beklentimiz büyük” Sezonun erken açılabileceğini söyleyen Türkiye Kayak ve Snowboard Öğretmenleri Derneği Başkanı Yahya Usta, “Geçtiğimiz sezon da bu yılki gibi erken başlamıştı ama hava sıcaklığı gerekli şartları karşılamamıştı. Bu yıl havalar tam kış havası ve beklediğimiz kar yağışı başladı. Bize 80’li yılları hatırlattı. Bu yıl beklentimiz büyük. 400 kayak öğretmeni olarak Türkiye’nin tüm dağlarında hazırız. Uludağ’da 200’ü aşkın eğitmen görev yapmakta. İnşallah sezon iyi geçecek. Buradaki tüm amacımız şartları elverişli hale getirip kendi insanımızı kendi ülkemizde tutmak. Şu an 20 santimetre üzerinde bir kar kalınlığı ve yoğun bir kar yağışı var. Öğlen saatlerinde kar yağışı başladı. Gece sabaha kadar da yağacağını düşünüyoruz” şeklinde konuştu.